1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    28 Nov 08

    Mesajları
    2
    Konuları
    2
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart bitkisel ham yağ eldesi ve rafinasyonunda oluşan atıkların değerlendirilmesi

    : Yağ Rafinasyon Atıklarının Değerlendirilmesi
    : Doc
    : .......

    1. GİRİŞ
    Yağlı tohumlardan ham yağın elde edilmesi ve takiben yapılan rafinasyon işlemi sırasında birçok atık elde edilmektedir. Oluşan atıkların yan ürün olarak değerlendirilmesi; ekonomik üretimi sağlayarak ve çevre kirliliğini önleyerek, atıkların diğer sanayilerde ham madde olarak kullanılmasına olanak tanımakta, böylelikle hem üretici için hem de ülkemiz için ekonomik fayda sağlamaktadır. Çevresel faktörler dikkate alındığında yağ fabrikalarının atıklarının yan sanayide değerlendirilmesi, değerlendirilemiyorsa da kontrollü ve yasalara uygun bir şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir.

    Çalışmamızda hem ham yağ eldesinde hem de ham yağın rafinasyon aşamasında oluşan ticari değeri olan bu atıkların farklı değerlendirme metotları incelenecektir.

    2. HAM YAĞ ELDESİ
    Yağlı tohumlar; taş parçacıkları, metal parçacıkları, sap, çöp gibi birçok safsızlıklar içermektedir. Bu maddeler yağın işlenmesi sırasında kullanılan ekipmanlara zarar vereceği gibi elde edilen yağın kalitesini ve verimini de düşürmektedirler. Bu sebeplerden dolayı yağlı tohumların temizlenmesi gerekmektedir. Temizleme işlemleri yabancı madde, irilik, şekil, yoğunluk ve mıknatıslık özelliklerine göre çalışan sistemlerden oluşmaktadır. Bu sistemler elekler, triyörler, pnömatik ayırıcılar, mıknatıs sistemleri, fırçalama makineleri ve linterleme makineleri (çiğit için) olarak sıralanmaktadır.

    Yabancı maddelerden arındırılan yağlı tohumlar, uygun koşullarda tavlama su verme işlemine tabii tutulmaktadır. Bu işlem tohumun içini zedelemeden ürünün kolaylıkla alınmasını sağlamaktadır. Tavlama işleminden sonra yağlı tohumların kabuklarının soyulması işlemi gelmektedir. Bu işlemler ikili, tekli, üniversal kabuk kırma ve ayırma sistemlerinde yapılmaktadır. Yağlı tohumdan ayrılan kabuklar yan ürün olarak sistemi terk etmekte ve gerektiğinde küspenin protein oranını ayarlamak için küspeye ilave edilmektedir.

    Kabuk kırma makinelerinden ayrılan tohum içleri presleme ve ekstraksiyon işlemleri sırasında yağı kolayca serbest bırakmaları için öğütmeye tabi tutulmaktadır. Öğütme şeklini belirleyen unsur, yağın içten alınmasında kullanılacak yöntemdir. Mekanik presler için iri parçacıklar halinde öğütülmüş tohum yeterli olurken ekstraksiyon sistemleri için öğütülmüş tohumun en fazla 0.07 – 0.08 mm kalınlığında olması istenmektedir. Tohumların pulcuk haline öğütülmelerinde genellikle 5’li vals sistemleri kullanılmaktadır.

    Yağlı pulcukların hem yağ veriminin ve kalitesinin arttırılması hem de küspenin daha iyi değerlendirilmesi için kavrulması gerekmektedir. Yağ veriminin artırılması her işletmenin esas amacı olmaktadır. Bunun yanında yan ürün olarak kullanılan küspenin kalitesi de; işletmeye yan ürün üzerinden gelir sağladığı için önemli kabul edilmektedir. Kavurma işlemi ile küspe kalitesinde, artış sağlanmaktadır. Şöyle ki, kavurma sırasında oluşan aroma maddeleri küspenin hayvanlar tarafından iştahla tüketilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda çiğitte olduğu gibi gosipol benzeri zehirli maddelerin etkileri yok edilmektedir. Kavurma işlemleri genellikle dikey ya da yatay konumdaki katlı kavurma tavalarıyla yapılmaktadır. Kavrulmuş tohumlardan ham yağ elde edilmesinde hammaddenin yağ içeriğine göre; presleme, çözgen ekstrasyonu ya da ön presleme-çözgen ekstraksiyonu yöntemlerinden biri tercih edilmektedir.

    Presleme yöntemi kesikli ya da sürekli uygulanabilmektedir. Bu sistemlerde verimli bir üretim sağlanması için: tohumun nem ve sıcaklığının iyi belirlenmesi, preslenme süresinin iyi hesaplanması gerekmektedir. Ayrıca yan ürün olarak elde edilen küspenin kalitesini geliştirmek amacıyla presleme öncesi tohuma belli oranda kabuk katılmalı ve pres sonucu elde edilecek küspenin kalınlığı hesaba katılarak presleme yapılmaktadır.

    Ekstraksiyon yöntemleri ise yağ çözücü ile hammaddenin bir araya getirilmesi, yağın çözücü içine girmesi, elde edilen karışımdaki çözücünün yağdan uzaklaştırılması esasına dayanmaktadır. (EGE ÜNİVERSİTESİ. Erişim: 17 Kasım 2010)

    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 59,4 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 26 Kez
    Konu Sinan COSKUN tarafından (14-05-2012 Saat 10:37 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Konserve Fabrikalarının ve Üretim Atıkların Çevreye Etkisi
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan zgrksc
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 01-03-2014, 15:38
  2. Yorum: 4
    Son Mesaj: 23-02-2014, 21:44
  3. Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmeliği
    Mevzuat, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, TGK vs. forum içinde, yazan ersinturcan
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 11-08-2011, 14:43
  4. Atıkların Değerlendirilmesi (Çaylı Kek)
    Hamur İşi forum içinde, yazan emine arslan
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 18-01-2009, 23:58
  5. Meyve Sebze Sanayiinde Atıkların Değerlendirilmesi
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08-10-2007, 10:48

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed