1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen netqolik

Konu: Bitkisel Yağ Üretiminde Kalite Kontrol İşlemleri

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    08 Oct 12
    Yaş
    28

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Bitkisel Yağ Üretiminde Kalite Kontrol İşlemleri

    : Bitkisel Yağ Kalite Kontrolü
    : Doc
    : .......

    Bundan önce anlatılanlardan, bir yağ fabrikasını iyi-kötü öğrendiğinizi sanıyorum. Artık kalite kontrol konusunu tartışmaya hazırsınız. Pek çok literatür bilgisinin tersine, bana göre işletmesini tam olarak tanımayan biri, kalite kontrol hizmeti veremez. Peki, sürekli sözünü ettiğimiz bu kalite kontrol nedir? Konuyla ilgili olarak pek çok kitap okuyabilir, pek çok tanım bulabilirsiniz. Oysa en geçekçi tanım, sizin işletmenize göre yapacağınız anlatımdır.

    Genel olarak iki tür kalite kontrol çalışması vardır. Birincisi, devletin tüketiciyi korumak amacıyla yaptığı işlemler. İkincisi ise işletmelerde, işletmenin çıkarlarını korumak için yapılan işlemler. Devlet, tüketiciyi korumak için yasalar, yönetmelikler ve standartlar koyar. Siz ise, iyi bir kalite kontrol elemanı olarak, işletmenizi korumak için kurallar koyarsınız. Bu açıdan baktığınızda bir işletmedeki hemen her tür hareketin kalite kontrol kapsamı içine girdiğini görürsünüz. Bu denli geniş bir hareketi tek bir kimsenin başarması olasılığı hiç yoktur. O halde bir örgütlenme gereklidir ve işte kalite kontrol bu örgütün işleyişini yöneten kimsedir. Kalite kontrol görevlisi, müdürü, şefi yada her ne unvanı varsa, işletmeye ilişkin tüm verileri toplar, oluşturur, değerlendirir ve kendinden bir üstteki makamın değerlendirmesine sunar. Bu noktada kalite kontrol şefinin, idari yönden nereye bağlı olması gerektiği sorunu çıkar. Kalite kontrol çalışmaları sırasında işletmede sıkı bir denetim vardır, daha çok örnek incelemeye dayanan bu denetimin sonuçları elbette işletme yada varsa fabrika müdürünü yakından ilgilendirmektedir. Elde edilen ürünlerin satılması, müşteri ilişkileri, şikayetlerin incelenmesi de Ticaret yada satış müdürüyle ilgilidir. Eğer kalite kontrol şefi, işletme müdürüne bağlanırsa, işlemler işletmecilik açısından değerlendirilir, sonuçta satış bundan zarar görür. Eğer ticaret müdürüne bağlanırsa bu kez de işletmeciler isyanları oynar. Öte yandan işletmede bir denetimden söz ettik. Denetimi yapan kişinin, denetlenen kişiden bağımsız olması genel bir yönetim kuralıdır. O halde, kalite kontrol ne işletme müdürlüğüne ne de ticaret müdürlüğüne bağlı olabilir. Bağlanabileceği tek yer vardır, genel müdürlük. Bu nedenle, kalite kontrol birimi, genel müdürlüğe bağlı bir alt birim olarak çalışır. Bunun dışındaki örgütlenmeler hatalıdır.

    Yukarıdaki açıklamalardan da anlayacağınız gibi, kalite kontrol işleminin üç önemli öğesi vardır. Bilgi toplama, bilgi oluşturma ve değerlendirme. Bilgi toplama, başkaları tarafından oluşturulmuş her türlü bilgiyi alıp, belli bir düzen içinde yerleştirme işlemidir. Buhar kazanındaki basınç verileri, bölgenin o dönemdeki yağlı tohum üretimi, başka bir fabrikada yapılmış analiz sonuçları gibi tüm bilgiler bu kapsamda incelenir. Bilgi oluşturma ise, tam bir laboratuar çalışmasıdır. Burada örnekler toplanır ve analizlenir. Daha önceden oluşturulmuş bilgilerin yeniden değerlendirilip yeni bilgiler elde edilmesi de analiz dışı bilgi oluşturma eylemidir. Değerlendirme ise, bir sonuç belgesi olup, eldeki tüm bilgilerin belli yöntemlerle incelenip belli sonuçlara ulaşma, daha çok rapor elde etme çalışmasıdır ve büyük ölçüde bilgisayar kullanımını gerektirir.


    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 226,7 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 40 Kez
    Konu Sinan COSKUN tarafından (08-10-2012 Saat 13:09 ) değiştirilmiştir.
    yusufcukur bunu beğendi.

Benzer Konular

  1. bitkisel ürünlerde kalite
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan pervin
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02-02-2012, 16:43
  2. Yorum: 0
    Son Mesaj: 19-05-2010, 11:47
  3. İçme Sütü Üretiminde Klarifikasyon Seperasyon İşlemleri
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan kapwanero
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 06-04-2009, 18:06
  4. Biyodizel üretiminde kalite kontrol
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan osumer35
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26-11-2008, 23:14
  5. Yorum: 10
    Son Mesaj: 01-07-2007, 11:49

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed