1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    01 Apr 18

    Mesajları
    2
    Konuları
    2
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    5
    Kalan
    50

    Post Bitkisel yağlar

    : Bitkisel yağlar
    : PDF
    : .......

    Temel besin maddelerinden olan ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlar insan organizması için gerekli olan ve insanların yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülebilmesinde beslenme zinciri içerisinde mutlaka yer alması gereken ana besin maddelerindendir.
    Yağlar insan vücudundaki hücre, doku ve organların yapılarında yer aldıklarından, yaşamın sürdürülebilmesi ve vücudun değişik işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için, mutlaka alınması gereken besin öğeleridir.
    Kimyasal olarak yağ asitlerinin trigliseridleri olarak bilinen yağlar; (3 yağ asidi+Gliserin=Yağ) ;
    - Canlının anatomik yapısının oluşum ve korunmasındaki önemli işlevleri yanında, vücudun estetik görünümünü de olumlu yönde etkilerler.
    - Vücut sıcaklığının ve suyunun korunmasında, izolatör olarak görevleri vardır.
    - Vücuda alınan gereksinim fazlası enerji, gerektiğinde kullanılmak üzere en enerji yoğun olarak yağ formunda depolanmaktadır.
    - Sindirilmeleri diğer besin öğelerine kıyasla daha uzun sürdüğünden, canlılarda daha uzun süreli bir tokluk hissi yaratırlar.
    - Yağda çözünen provitaminler ve vitaminler yanında, seksüel hormonların sentezlendiği steroitler, kimi enzimler, antioksidan etkideki terpen, glikozit ve alkolit yapısındaki kimi aktif maddeler, kimi metallerle (iyot, mangan, demir, çinko, bakır, fosfor ve kalsiyum) bunların metaloitleri için taşıyıcılık görevi yaparlar.
    - A,D,E,K gibi yağda çözünen vitaminleri içerirler. (Bitkisel yağlar E vitamini ihtiyacının ¾ ünü karşılar)
    - Ayrıca hayvansal organizmada sentezlenemeyen esas yağ asitleri gibi kimi elzem bileşikler için de, yegane kaynak durumundadırlar.
    - Bilinen besin öğeleri içinde, içerdikleri yağ asitlerinin zincir uzunluğuna bağlı olarak, 9.1-9.7 (ortalama 9.3) kcal/g’lık enerjiye sahip olmaları nedeniyle, yakıldıklarında vücut ısısı için önemli bir enerji kaynağıdırlar.
    - Ayrıca beslenme açısından, yağlar iştah açıcı bir etkiye de sahiptirler, yemeklere lezzet ve tat kazandırırlar.
    Sayılan tüm bu özellik ve işlevler dikkate alındığında, pek çok otorite ve araştırıcı tarafından özet olarak vurgulandığı gibi, yağların canlı yaşamındaki temel işlevleri, “Yağ tüketimi olmaksızın, insanın yaşamını sürdürmesi olanaksızdır.” şeklinde vurgulanabilir.

    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 121,2 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 2 Kez
    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (19-12-2018 Saat 17:35 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Bitkisel Yağlar ve Margarinler
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan galadriel
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24-04-2015, 16:19
  2. Bitkisel Yağlar
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan muhammet_duman
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07-03-2012, 16:50
  3. atık bitkisel yağlar
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan sibel35
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12-10-2011, 17:57
  4. Bitkisel yağlar - igeme
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 6
    Son Mesaj: 09-11-2007, 11:58
  5. Sağlığımız ve Bitkisel Yağlar
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30-08-2007, 14:14

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed