4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    29 Aug 08
    Yaş
    43

    Mesajları
    7
    Konuları
    4
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart bozuk peynir analizi-acil

    az once mahkemeden arayip "bozuk peynir tespiti" icin bilirkisi tayin edildigimi soylediler. peynir konusunu hic bilmiyorum. nelere bakmam lazim? yardimci olabilirseniz sevinirim.

  2. #2
    Ön Lisans Üye AlgaReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Mar 07

    Mesajları
    126
    Konuları
    24
    Eklentileri
    17
    Kredisi
    873
    Harcanan
    7
    Kalan
    866

    Standart Cevap: bozuk peynir analizi-acil

    Alıntı semo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    az once mahkemeden arayip "bozuk peynir tespiti" icin bilirkisi tayin edildigimi soylediler. peynir konusunu hic bilmiyorum. nelere bakmam lazim? yardimci olabilirseniz sevinirim.
    Öncelikle bilirkişilik yapmadığımı söylemek istiyorum.Ancak bilirkişi olarak gittiğin yerde-depoda şu noktalara dikkat etmeniz gerekir diye düşünüyorum.
    * Peynirin ilk önce ambalaj durumunu incelemeniz gerekir.Yani teneke ambalaj ise sızıntı yapmamış olması,Darbe almamış olması gerekir,Paslanma durumuna dikkat etmen gerekir.Vakumlu ambalaj sözkonusu ise;vakumunu salmamış,yani hava almamış olması gerekir.Vakum ambalajda küflenme durumunun olup olmadığı tabiki görülebilir.Bu eğer kaşar peyniri ise vakum amabalajın şişme durumunu dikkat etmen gerekir.çünkü mikrobiyal gelişmenin bir göstergesi olabilir.
    *Ambalaj üzerindeki T.K.B lığından izin durumlarına,yani üretim izninin olup olmadığına,daha sonra üretim tarihi ve son kullanma tarihine bakmalısın.
    *Sonra numune olarak ambalajın birini açtırmalı ve fiziksel olarak kontrol yapabilirsin.Burada peynirin yapısı,özellikle tadı ve kokusu dikkate alınabilir.
    *Peynirin kesiti önemli bir ip ucu verebilir.Peynirin Bozuk olup olmadığı konusunda fikir yürütebilirsin.Yani özellikle beyaz ve kaşar peynirinde kesitin düz-pürüzsüz ve homojen bir yapıda olması gerekir.Delik-gözenek ve kireçimsi yapının olmaması gerekir.Aksi takdirde bakteriyel gelişme sözkonu olabilir.
    *Numuneyi incelerken eğer mikrobiyolojik gelişme haddinden fazla ise bunu anlamak mümkün olabilir.Yani bakteriyel gelişmenin olduğunu ama sayısal değerin mikrobiyolojik analiz sonucu tespit edilebileceğini söyleyebilirsin.
    SONUÇ olarakda kesin bilgi almak için Ürünlerden numune alınarak mühürlü olarak İlgili yerin Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında Kimyasal ve Mikrobiyolojik analizlerinin yaptırılması gerektiğini ve sonucun gelen analiz raporları değerlendirilerek belirlenebileceğini söyleyebilirsin.
    Yani benim ilk aklıma gelen bu konular.Kolay gelsin.

  3. #3
    Yeni Üye sutchu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Aug 08

    Mesajları
    54
    Konuları
    30
    Eklentileri
    17
    Kredisi
    883
    Harcanan
    0
    Kalan
    883

    Standart Cevap: bozuk peynir analizi-acil

    Merhaba bilirkişilik yapmadım ama peynir ile ilgili nelere dikkat etmek gerekir onlardan birşeyler aktarmak isterim bilgim dahilinde;
    Bozuk peynir şikayeti ; peynir neden bozulmuş olabilir bozulma olayında satıcı firma ve üretici firma ayrı ayrı ne kadar suçlu onu kontrol etmek gerekiyor bence...
    *Uygun depolama ortamında bekletilmiş mi onu değerlendirmek ve üretici firma ambalajında muhafaza şartları ile ilgili bilgi vermiş mi onu da kontrol etmek lazım , yani burada üretici doğru ambalajda ürünü piyasaya sürmüş muhafaza şartlarını belirtmiş ama satıcı uygun olmayan bir ortamda mufaza etmiş de olabilir.vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' *Ambalaj deformasyonu önemli. Ambalaj ürün için uygun mu , teneke , plastik , pe torba ','vb','.. kullanılan ambalajda sızıntı , delik , çatlama , vakum kaçığı gibi hatalar oluşmuş mu kontrol etmek lazım.')
    *Duyusal kontrol yapılabilir ,
    beyaz peynir;beyaz , opak , homojen dağılım gösteren renkte , kesitinde pürüzsüz ve delik teşşekkül etmeyen bir yapıda olmalı.yabancı koku yada tat içermeyen.
    kaşar peyniri; homojen açık sarı renginde , kesitinde pürüzsüz ve delik teşekkül etmeyen bir yapıda , çok yumuşak olmayan , şişme yapmamış ve kolay kesilen yapıda olmalı.yabancı koku yada tat içermeyen.
    tulum peyniri;orta sertlikte , açık seri renginde , homojen dağılımlı bir delik(küçük) teşekkülü olan , kesitte kalıbın her yerinde aynı renk yapısına ve dokusuna sahip (ortası süngerimsi bir yapıda yumuşak olmamalı , ufalanmayan bir yapıda.yabancı koku yada tat içermeyen.
    krem peynir;homojen yapıda , açık sarı yada beyaz renkte ama homojen renk dağılım gösteren , akıcılığı yerinde olan , peynir akarken pütürlü yada kumlu bir yapı gözlemlenmeyen , yabancı koku yada tat içermeyen.vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' *Ürünün ambalajını incelerken Üretim yeri bilgileri , sicil numaraları , net miktar ','vb','.. gibi etiket bilgilerinin yazılıp yazılmadığına bakılmalı.')
    *Kimyasal ve mikrobiyolojik analize göndermek çin bazı numuneler alınmış ve oradaki sonuçlara istinaden oluşan bir anlaşmazlık üzerine görüş alınmak isteniyor olunabilir. Bu durumda alınan numunelerin uygun ortamlarda ve doğru bir şekilde alınıp alınmamış olduğu sorgulanabilir.

    Daha fazla net bilgi için ;
    *Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği
    *Mikrobiyoloji Kriterler Tebliği
    *TS 591 Beyaz Peynir Standardı
    *TS 3272 Kaşar Peyniri Standardı
    *TS 3001 Tulum Peyniri Standardı



  4. #4
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    09 Oct 16
    Yaş
    27

    Mesajları
    5
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: bozuk peynir analizi-acil

    hocam bu tarz gıdarlarda cidden dikkatli olmak gerekiyor benim de başıma geldi bir süre oldukça uğraştım. daha sonraları bir siteden peynir vakum poşet aldım uzun süre erzakları saklamamda yardımcı oldu istersen bir gözat bu tarz yaygaralarla uğraşma
    Konu Çiğdem Coşkun tarafından (18-10-2016 Saat 13:47 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Çin’de 700 ton bozuk mama toplanıyor
    Güncel Haberler forum içinde, yazan hulya1987
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 15-09-2008, 10:52
  2. Korkunç itiraf "Bozuk kaşarlar krem peynir, yoğurtlar da lor peyniri yapılıyor"
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan gıdacıfatma
    Yorum: 9
    Son Mesaj: 12-03-2008, 14:16
  3. Peynir altı suyu ve peynir altı suyu tozu nedir?
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 17-09-2007, 19:22
  4. Bozuk linkler vb sorunlar için "Rapor Et"
    Duyurular forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 01-07-2007, 18:50
  5. çok acil...
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan sellinizmir
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 07-06-2007, 13:45

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed