Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    14 Jul 12
    Yaş
    23
    Şehir
    26 ESKİŞEHİR
    Üniversite
    Diger
    Meslek
    Gıda teknikeri
    Sektör
    gıda
    Mesajlar
    3
    Konular
    3
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    5
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    5

    Standart Çiğ Sütte Yağ Tayini (Referans Yöntem)

    AMAÇ : 100 ml çiğ süt içinde bulunan süt yağının Gerber yöntemi uygulanarak gram olarak belirtilmesidir.
    ARAÇ , GEREÇ VE ÇÖZELTİLER :
    1. % 0-8’ lik süt bütrometresi,
    2. Gerber santrifuj ( 1100-1200 devir /dakika , 55 ºC’ye ayarlı )
    3. Pipet , 10,75 ml
    4. Otomatik 10 ml ve 1 ml dispensır,
    5. Sülfürik asit , d = 1.816 ±0.8(m/m)’lik
    6. İsoamyl alkol , %98’lik
    ÖRNEĞİN HAZIRLANIŞI :
    1. Gerekirse örnekleri su banyosunu kullanarak numunenin sıcaklığını 20-30 ºC arasına
    getir.Sütün köpüklenmesine ve yağ topaklanmasına meydan vermeden dikkatlice karıştır.
    2. Eğer üst kısımda oluşan krema tabakası dağıtılamıyorsa veya hafif köpüklenme meydana geliyorsa süt su banyosunda yavaş bir şekilde 34-40 °C arasına süratle ısıt ve sonra sütün sıcaklığı yaklaşık olarak 20 ºC ‘ye kadar süratle düşür.
    3. Son sıcaklık ayarlanmasının ardından hava kabarcıklarının üste çıkması için sütü beklet. Genelde bekletme süresi için 3-4 dakika yeterlidir , fakat bir karıştırma cihazı kullanılmışsa bu süre 2 saate kadar çıkarılabilir ve bu süre sonunda yeniden sıcaklık ayarlamasını yap.
    4. Bütrometrede yağ bulaşığı kesinlikle bulunmamalıdır.Kostikli suda bekletildikten sonra yıkanıp kurutulmuş olmalıdır.
    İŞLEM:
    1. Her numune için iki bütirometre kullan ve her birine 10 ml sülfürik asit ilave et.
    2.Numuneden 10,75’er ml al ve sütün yanması engellemek için süt bütrometresinin iç yüzeyinden asit üzerine yavaş yavaş akıtarak tamamen boşalt.
    3. Üzerine 1 ml isoamyl alkol ilave et.
    4. Bütrometreleri tıkacın cinsine göre atmasına veya çıkmasına meydan vermeyecek şekilde sıkıca kapat.
    5.Alt üst edilerek iyice karışmasını sağla.Tüm parçacıkları iyice parçalanana kadar bu işleme devam et.
    6. 10 dakika DİJİTAL GERBERDE 1100 devirde ,55°C / SPECIAL /on + / Modunda, MANUEL GERBERDE el ile zamanı ayarlayarak santifujü çalıştır.
    7.Bütrometreleri santrifujden çıkart ve 60-65ºC’lik su banyosuna taksimatlı kısım üst tarafa gelecek şekilde yerleştir.
    8.Yaklaşık 5 dakika su banyosunda beklet
    9. Bütrometre tıkaçını iterek veya hafifçe aşağıya çekerek yağ sütununun sonucunu , üstte oluşan hattın iç bükey olarak alt sınırı esas alınarak oku ve kaydet.
    NOT : Yağ bulanık veya koyu renkli ise veya yağ kolonu tabanında beyaz veya siyah maddeler varsa % Yağ ile ilgili değer sağlıklı olamaz.Analizin tekrar edilmesi gerekir.
    HESAPLAMA :
    Sonuçlar bütirometreden direkt okunarak m/V olarak bildirilir.


    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (02-08-2012 Saat 22:04 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. BuĞdayda kÜl tayİnİ
    Konu Sahibi sss Forum Un ve Unlu Mamüller
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 15-10-2010, 19:13
  2. Ari sÜtÜ rutubet tayİnİ
    Konu Sahibi haci69 Forum Kimyasal Analizler
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 11-10-2010, 16:12
  3. Hmf Tayını
    Konu Sahibi turan33 Forum Kimyasal Analizler
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 06-04-2010, 22:17
  4. askorbık tayını
    Konu Sahibi analyst Forum SEKTÖREL YARDIMLAŞMA VE TARTIŞMA
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 24-02-2008, 13:46
  5. TUZ TAYİNİ
    Konu Sahibi t_dikmen Forum Kimyasal Analizler
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 27-09-2007, 09:28

Bu Konu için Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed