9 sonuçtan 1 ile 9 arası
Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 1 gönderen ertugay
  • 1 gönderen ertugay
  • 1 gönderen ertugay

Konu: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    09 Dec 13

    Mesajları
    4
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    Herkeze merhaba.

    Sitenizin yeni üyesi olarak umarim konu acma islemini sorunsuz basarabilirim.
    Ben gida mühendisiyim ve Danimarkada ekmek fabrikasinda calisiyorum. Ayni zamanda master ögrencisiyim ve ufaktan tez hazirliklarina basladim. Henüz tam olarak tezin icerigine ve dataylarina karar vermedim, fakat baslikta belirttigim gibi konu renk acisindan kalite kontrölü. "Computer Vision System" ile normalinden daha acik veya daha koyu renkteki ekmekleri ayirabilmek. Ayrica renk farkliliginin sebep oldugu ekmek kaybini azaltmak icin, üretim esnasinda bu renk farkliligina sebep olan faktörleri belirlemek ve bunlarin kontrolünü saglamak gibi bazi fikirlerim var.
    Suan bilgi toplama asamasindayim ve internette bu konuyla ilgili elime fazla bilgi gecmedi. Acaba icinizde bu konu hakkinda tecrübesi olan varmi, veya paylasabilecegi bilimsel makaleler?

  2. #2
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    Merhaba semra hanım; öncelikle forumumuza hoş geldiniz. ekmekte renk, çok geniş bir konu,buğday unundaki nişasta yapısından başlayıp falling number değeri, kullanılan alfa amilaz oranı,yoğurma süresi, kullanılan suyun sertliği, maya miktarı, içindeki ingredientler(özellikle şeker ve yağ oranları),fermentasyon süresi, fermentasyondan sonraki fırına gidiş aşamasındaki süre hamurun nem derecesi, fırında veriliyorsa islim süresi, pişme süresi ve sıcaklığı, çıkışta veriliyorsa pulvarize su, soğutma süresi paketleme sıcaklığı ekmeğin rengine etkiler hatta şu kadarını söyleyeyim paketli ekmeklerde 2. günden sonra renkleri açılmaya başlar. bu konuda kaynak literatür pek hatırlamıyorum. hamit köksel, adem elgün, hazım ve berrin özkaya hocalarımız (hepsi profesör) konularında çok iyidir kaynaklara bakın yada direk arayın. başka sorunuz var mı?
    varsa görüşelim, ama bitirme tez'inizi bittiğinde gönderirseniz size yardımcı olurum.
    Semra Gül bunu beğendi.
    Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın.
    SUN TZU (ÇİNLİ GENERAL VE ASKERİ TEORİSYEN)

  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    09 Dec 13

    Mesajları
    4
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    Yanitiniz icin cok tsk ederim. Fakat galiba ben net bir sekilde aciklayamadim konuyu. Bahsettiklerinizin elbette ekmegin rengini almasinda rolü olan faktörler, fakat bu saydiklariniz sayet ben yeni bir ekmek üreticek olsaydim isime yarardi. Suan üretilen ekmek rengi istenilen standard. Fakat ara sira ekmekler yanik veya pismemis olarak cikabiliyor. Bunun sebeplerinden biri mesela üretim esnasinda ani duraklama oldugunda, process tamamen continues oldugu icin firindaki ekmekler daha uzun süre kalmis oluyorlar ve sonuc elbette yanik ekmekler oluyor. Benim yapmak istedigim nedenleri belirlemek. Bunlardan birisi tabikide bu duraklamalari not alma, acaba hatayi veren ayni yermi, nasil önlenir gibi... Fakat tezin büyük bir kismini olusturacak olan, bu ekmeklerin paketlenme esnasinda rengini kontrol edip farkli olanlari ayirabilen bir computer vision sistemi. Yani amac hem kalite kontrol hemde atilan ekmek sayisini düsurmek.
    Problem definition hazirlamam gerekiyor ve bu konu hakkinda scientific paper bulmam lazim, ve benim takildigim noktalar bunlar...

  4. #4
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    semra hanım anlattıklarınıza göre problem işletmenizden kaynaklanıyor. siz ölçme değerlendirme ile ancak bulabilirsiniz. ama benim anlattığım hususlarıda göz önünde bulundurun hatayı yapmamak daha ucuzdur. yani siz ekmeği yandıktan sonra ayırmak için sistem kurmak yerine ekmeğin fazla pişmesi neden kaynaklanıyor bunu çözün.ben işletmenizi görmeden size yardımcı olamam. renk ayırma ile ilgili hububatta (mercimek, nohut, bulgur gibi ) sorteks denilen bir cihaz duymuştum sanıyorum ingiltere menşei li ama ekmeklerde böyle bir cihaz hiç duymadım. iyi çalışmalar.
    Semra Gül bunu beğendi.
    Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın.
    SUN TZU (ÇİNLİ GENERAL VE ASKERİ TEORİSYEN)

  5. #5
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    09 Dec 13

    Mesajları
    4
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    Aslinda haklisiniz. Bahsettiginiz konular üzerine bazi görüsmelerim oldu. Hammaddeler üzerine bir deney yapilmasi daha dogru bulundu. Mesela unun üzerinde bir kac test yapilsa, o unun özellikleri belirlense, ve o özelliklerin kalitesine göre üretici bazi ayarlar yapsa örnegin bazi islemlerin süresini kisaltsa yada uzatsa ozaman hangi cesit un gelirse gelsin daima ayni kalitede ekmek üretilebilir. Ve böyle bir sistem/procedure olsa cok tecrübeli firincilara olan ihtiyac belki azalmis olur, örnegin onlar genelde hamura dokunarak biraz daha su katilmasini önerebiliyorlar. problem tecrubeli usta hastalandigi zaman onun yerini alan isci ayni kaliteyi tutturamiyor. Böylece undaki bazi degerler üzerine önceden gereken ayarlar yapilabilir, hamura baska maddeler eklenerek veya islemde bazi degisiklikler yapilarak ekmek istenen rengi alabilir. Sizce dogru bir yaklasimmi ?

    Saygilar

  6. #6
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    un'un gluten değeri, fN değeri önemli yani kuvvetli bir un dirençli bir unun FN si yüksek olur. sedimleride doğal olarak yüksek başlar ve artarak devam eder yani unun yapılan analizlerine bakıp buradan tüm resmi görmeye çalışın un'un su alması gluten değeri daha çok zedelenmiş nişasta miktarı ile orantılıdır. nişasta parçacıklarının büyüklüğüde ekmekçilik kalitesi açısından önemli yani kısaca şunu söyleyeyim.. sadece sedimentasyon, indeks, yaş öz miktarı bir unu tanımamız için yeterli değil farinoğraf, ekstensoğraf,mixolab gibi cihazların sonuçları tüm değerleri bulduktan sonra tabi ki ekmek yapıp önümüze koyacağız kabuk gözenek hacim renk tekstür gibi özelliklere bakacağız bu bir sanat işi sabır işi.
    sorun sadece renkse bunu FN sayısına bakarak gereken alfa amilazı ilave edip veya şeker ilavesiyle yapılabilir.fermentasyonun kısa ve rutubetin az olmasıda rengi etkiler. bakın buradan çıkacak sonuç bir skala bir çok değişkene bağlı çalışıyor. iyi çalışmalar.
    Semra Gül bunu beğendi.
    Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın.
    SUN TZU (ÇİNLİ GENERAL VE ASKERİ TEORİSYEN)

  7. #7
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    09 Dec 13

    Mesajları
    4
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    Bahsettiginiz konular hakkinda bilgi edindim, cok faydasi oldu cok tsk ederim. Sayenizde baya bir yol katetdim. Tez konum artik belirlendi. hammaddelerin ve proses parametrelerin ekmek rengindeki rolü ve bu renklerin vision sistemi ile analizi. Fakat siz ekmegin rengi amylase veya seker ile kontrol edebilirsiniz deyince simdi dogrusu endise etmeye basladim. Sizinde bildiginiz gibi tezlerin yepyeni bir arastirma icermesi gerekiyor ve simdi düsünüyorum burdaki yenilik ne diye. Benim kafamdaki deneyi aciklayim size, basta undaki toplam protein ve zedelenmis nisasta yani FN degerine bakmayi dusundum, ve sonra normal tarife göre ekmek üretmek istedim. Daha sonra bazi degisiklikler yaparak yani farkli özelliklerle oynayip tekrar ekmek üretip renk farkliligini analiz etmek istedim. ben seker veya tuz miktariyla oynamamak istedim cunku ozaman her üretimde ambalajdaki verilen miktarlar degismesi gerek. Tr de kanunlari tanimiyorum ama Danimarkada sadece ambalajda kullanilmis maya, enzimler ve suyun miktarini belirtmek zorunda degilsin. bende bu üc seyde ve prosesde yani firin sicakligi/suresi, yogurma suresi ve fermentasyon suresi ile oynayip renk analizi yapmak istemistim. burdan cikarmak istedigim sonuc su olacakti. Unun protein ve FN degerine göre bir tarif. Mesela belirli bir rakamin altindaysa pisme suresini 5 dakika uzat veya ustundeyse fermentasyonu kisalt gibi. bu sayede firincilar undaki analiz sonuclarina göre bazi oynamalar yapip her uretimde ayni rengi yakaliyabilcklerdi.
    ekmek rengini etkileyen faktörler kaynaklarda belli fakat benim dusundugum deney kombinasyonu nekadar yenilik iceriyor bilemiyorum. sizin fikrinizi alabilirmiyim. konunun zayif olmasindan korkuyorum fakat calistigim is yeri kalite yonunden renge cok onem veriyor, her uretimde ayni rengin elde edilmesine.

    Saygilar

  8. #8
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    yeni yerimizde 2 bölmeli tünel fırına geçtik ve ekmeklerdeki renkle ilgili bir kriter daha öğrenmiş oldum oda ısılar düşük olursa renk mat ve beyaz oluyor.ve ne yaparsanız yapın renk almıyor.
    ekmeklerin üzerine topping uyguluyorsanız.aşırı puvarize suda fermentasyon sonucu oluşan dekstrinleri yıkadığı için renk oluşmaz ekmek kurur.
    Dostlarını kendine yakın tut, düşmanlarını daha da yakın.
    SUN TZU (ÇİNLİ GENERAL VE ASKERİ TEORİSYEN)

  9. #9
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Nov 10
    Yaş
    34

    Mesajları
    5
    Konuları
    4
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Cevap: Ekmek endüstrisinde computer vision ile renk kalite kontrolü

    ekmek mayası üretim fabrıkasında yeni işe başlıyorum. prosesle ilgili bilgi arıyorum. yonlendirebilirseniz sevinirim (sıfır tecrübe)

Benzer Konular

  1. Gıda Endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi ve HACCP
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan gıdamühh4
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22-01-2012, 14:08
  2. Gıda endüstrisinde kalite ve rekabet gücü (ing)
    e-Kitaplar forum içinde, yazan burcuozturk
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 19-07-2009, 13:18
  3. kalite kontrolü
    Kalite Kontrol ve Depolama forum içinde, yazan rekilicgxd8
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 19-05-2009, 11:18
  4. kalite kayıtlarının kontrolü
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan deniz123
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 31-07-2008, 11:47
  5. süt kabulünde kalite kontrolü
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan ozi
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 15-08-2007, 08:15

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed