"Yalnız taze üzüm ve şırasının fermantasyonu ile elde edilen alkollü içkidir".Bu tarife göre şarap nasıl yapılır?Taze üzümün suyu sıkılır ve bekletilir. Doğal fermantasyonun sonucunda şarap elde edilir.Yöntem böylesine basit ama bilinmesi gereken bazı bilgiler, izlenmesi gereken bazı yöntemler var. Bunların ışığında ve tabii ki çokça edinilen deneyimler sonucunda şarap, hatta "iyi şarap" yapmak mümkündür.Şarap taze üzümden yapılır ve "iyi şarap iyi üzümden yapılır."Bu en önemli kural, başlangıç kuralıdır.vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','','Üzümden başka meyvaların fermantasyonu ile elma, vişne ','vb','. bazı meyve şarapları yapılmaktadır. Fakat bu içkilerin "Şarap" olarak isimlendirilip isimlendirilmeyeceği bile henüz tartışmalıdır. Ben, yukarıda verdiğim ve TSE. Standardında da yer alan tarife uyarak yalnızca taze üzümden yapılan içeceğe "şarap" denilmesinin uygun olacağını savunuyorum.')Afiyet olsun.