3 sonuçtan 1 ile 3 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Sinan COSKUN

Konu: Fermentasyonla Yağ Üretimi

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    23 Mar 12

    Mesajları
    7
    Konuları
    3
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Post Fermentasyonla Yağ Üretimi

    FERMENTASYONLA YAĞ ÜRETİMİ
    Giriş ve Mikroorganizmalar
    Çeşitli mikroorganizmalar, ki bunlar ; algler, mayalar, bakteriler ve fungi hücrelerinde yağ oluşturulabilir.
    2. Dünya Savaşı sırasında Nitzschia palea ve Chlorella pyrenoidosa’nın özellikle hücre gelişmesi durduktan sonra hücre içinde fazla miktarda yağ depoladığı saptanmıştır.Bu olay alglerin yağ oluşturmaları üzerinde birçok araştırmalar yapılmasına ve teknikte kullanılabilen metodların geliştirilmesine neden oldu.Yapılan araştırmalar kontrollü koşullar altında alglerin yağ muhteviyatının %5-85 arasında değişebilmekle beraber normal olarak %20-25 arasında bulunduğunu göstermiştir. Alglerden elde edilen yağ görünüş bakımından bitkisel yağlara benzer, sabunlaşır ve içerisinde C16 ve C18 atomlu asitlerin miktarı yüksektir.Algler gibi bazı mayalarında kuvvetli aerobik koşullar altında fazla miktarda yağ oluşturdukları ilk defa Endomyces vermalis ve Oidium lactis ile yapılan çalışmalarda saptanmıştır.Daha sonra Saccharomyces cerevisia ve Candida utilis’in aynı koşullarda oldukça yüksek miktarda yağ oluşturabilecekleri anlaşılmıştır.Bakteriler de yağ üretiminde söz konusu olmaktadır. Fakat bakteriler teknikte yağ elde olunmasına daha az uygundurlar.Çünkü bünyesinde fazla miktarda yağ oluşturan bakterilerin birçoğu insanlarda hastalık yapıcıdırlar.

     Yüksek miktarda yağ ihtiva eden patojen olmayan bakterilerden de ;
     Spirillum lipoferum
     Serratia marcescens
     Corynebacterium xerose
     Bacillus megaterium
     Proteus vulgaris
     Azotobacter indicum
     Aerobacter cloacae ‘yi saymak mümkündür.

    Küf mantarlarına gelince, bunlar arasından da fazla miktarda yağ ihtiva edenler vardır.
    1873 yılında ilk defa Claviceps purpurea ‘dan yağ izole edilmiştir.
    Çok sayıda yapılan çalışmalar Mucor circinelloides gibi bazı küf mantarlarının kuru madde üzerinden %65 yağ ihtiva ettiğini göstermiştir.

    ÜRETİM
    Üretim Yöntemleri ;
    a) Taşıyıcı
    b) Tava
    c) Scholler ve
    d) Daldırma yöntemleridir.

    Taşıyıcı Yöntem : Taşıyıcı yöntemde substratı üzerine alacak ve mayanın üzerinde gelişebileceği bir taşıyıcı madde kullanılır.vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ','  Bu madde saman, talaş ','vb','. şeyler olabilir. ')
     Besin tuzlarının ilavesinden sonra taşıyıcı oluşturacak maddeler substratla ıslatılır ve Endomyces vernalis mayası ile aşılanır.
     Yetiştirme 18 ⁰C de ve 10 gün içinde tamamlanır.

    Mayanın ayrılması ve sonra eter ekstraksiyonuna tabi tutularak yağın alınması ile işlem tamamlanmış olur.
    Bu yöntem enfeksiyona müsait oluşu ve mayanın taşıyıcı maddelerden ayrılmasında ki zorluk nedenleriyle tercih edilmez.
    Ayrıca verim de çok düşüktür.

    Tava Yöntemi : Bu yöntemde maya 1-2 cm derinliğinde ki substrat üzerinde geliştirilir.
    7-8 gün sonra yetiştirme sona erer.
    Bu yöntemde elde dilen verim %10-14 arasındadır.

    Scholler Yöntemi : Bu yöntemde taşıyıcı materyal olarak bir tarafı substrat ile ıslatılan diğer tarafı Oidium lactis ile aşılanmış yelken bezi kullanılır. Bu yöntemde verim %20 ‘ ye kadar yükseltilebilir.

    Daldırma Yöntemi : Daldırma yöntemi son olarak geliştirilen yöntemdir. Yetiştirme sırasında substratın karıştırılarak havalandırılması mayanın çoğalmasını hızlandırdığından, 62-64 saat sonunda Rhodoturula ile %42 yağ ve %23 protein ihtiva eden bir maya ürünü elde edilmiştir.
    Konu Figen YÜCE tarafından (25-03-2012 Saat 23:11 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    23 Mar 12

    Mesajları
    7
    Konuları
    3
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Cevap: Fermentasyonla Yağ Üretimi

    gönderdiğim konu kabul edildi mi edilmedi anlayamadım lütfen bir açıklama yapınız.

  3. #3
    KURUCU Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Feb 07
    Yaş
    37

    Mesajları
    2215
    Konuları
    195
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2742
    Harcanan
    0
    Kalan
    2742

    Standart Cevap: Fermentasyonla Yağ Üretimi

    Gönderdiğiniz döküman içeriği konuya yazımsal olarak eklenmesi uygun görülmüştür, dosya olarak eklenmesi uygun görülmediğinden kredi kazanamamış durumdasınız.
    Figen YÜCE bunu beğendi.
    - -

Benzer Konular

  1. Peynir Üretim Teknolojisi, Kaşar Üretimi ve Beyaz Peynir İş Akışı
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan rorschach
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 11-11-2012, 19:20
  2. Enerjinin Fermentasyonla Kazanılması
    Gıda Kimyası forum içinde, yazan muratdogan
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18-03-2012, 20:44
  3. Fermentasyonla etİl alkol Üretİmİ
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan ulasM
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14-12-2010, 19:21
  4. su ürünleri üretimi (somon füme üretimi)
    Firmalar forum içinde, yazan tetikmen
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02-07-2008, 22:16

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed