1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    03 Dec 14
    Yaş
    31

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    2
    Kalan
    53

    Standart Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilgi ve Tutumları

    : Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilgi ve Tutumları
    : Pdf
    : Fügen DURLU ÖZKAYA, Burcu Ayşenur AKBULUT

    Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilgi ve Tutumları

    GİRİŞ


    İnsanların sağlıklarını koruyabilmeleri için sadece yeterli ve dengeli beslenmeleri yeterli olmamakta, alınan gıdaların insan sağlığını tehdit etmemesi ve güvenli olması gerekmektedir. Bu bağlamda, gıda güvenliği ve hijyen gibi konuların önemi giderek artmaktadır (Durlu-Özkaya ve Cömert, 2008). Gıdanın bozulması metabolik bir süreç olup duyusal özelliklerde meydana gelen değişiklikler nedeniyle gıdanın tüketilemeyecek hale gelmesine neden olmaktadır. Yani renk, tat, koku ve yapıda meydana gelen istenmeyen değişikler gıdanın bozulduğunu göstermektedir. Mikroorganizmalar, gıdanın yapısında doğal olarak bulunan enzimler, böcek ve kemirgenler, donma veya zedelenme etkisiyle oluşan fiziksel zararlar bozulmaya yol açan etkenlerdir (Coşansu, 2013). Yiyecek ve içecek servisinde çalışan personelin gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar ve diğer kontaminasyon etkenlerinin gıdalara bulaşmaması için göstereceği çaba ahlaki ve yasal sorumluluktur (Baş, 2004).

    Gıda güvenliğini sağlamada, gıda hijyeni oldukça önemli bir faktördür. Gıdaların hazırlanma ve depolanma şartlarının yanı sıra gıdaları hazırlayanların alışkanlıkları da önemlidir (Kabacık, 2008). Bu açıdan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitim alan öğrencilerin gıda güvenliği bilgilerinin yanı sıra tutumlarının ölçülmesi alanyazına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin; çapraz bulaşma, gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenme, ısı ve sıcaklık kontrolü, malzeme, araçgereç hijyeni ve kişisel hijyenle ilgili bilgilerinin ölçülmesi ve tutumlarının belirlenmesi gıda güvenliği açısından önemlidir. Alanyazın incelendiğinde gıda güvenliği ile ilgili pek çok çalışma mevcuttur. Türkiye, Malezya, Ürdün, İtalya, İngiltere, Slovenya, Brezilya, İrlanda, Haiti, Yunanistan, Lübnan, Suudi Arabistan ve ABD gibi çeşitli uygulama alanlarında yapılmış olan gıda güvenliği ölçmeye yönelik çalışmalarda bilgi boyutları ve soruları şu başlıklarla verilmiştir: ısı ve sıcaklık, çapraz bulaşma, mikroorganizmalar ve hastalık kaynaklı patojenler, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmesi, kişisel hijyen, mutfak ve araç-gereç hijyeni, yüksek riskli gruplar, hazırlama, satın alma ve depolama aşamasında gıda güvenliği ((Bruhn ve Schutz 1999; Şanlıer 2009; Toh ve Birchenough 2000; Osaili v.d. 2011; Buccheri v.d. 2007;Tokuç v.d. 2009; Giritlioğlu v.d. 2011; Walker v.d. 2003; Ovca v.d. 2014; Webb v.d. 2015; Cunha v.d. 2014; Mccarthy v.d. 2007; Johnson v.d. 1998; Samapundo v.d. 2015; Zain 2002; Unusan 2007; Bolton v.d. 2008; Lazou v.d. 2012; Hassan ve Dimassi 2014; Farahat v.d. 2015; ByrdBredbenner v.d. 2007; Özdemir 2009; Şireli v.d 2013). Bu veriler doğrultusunda Ankara’da Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinin Gıda Güvenliği konusundaki bilgi düzeylerini ortaya koymak ve bu konuya yönelik tutumlarını saptamak amacıyla planlanan araştırmada aynı zamanda bu öğrencilerin bilgi düzeylerinin demografik değişkenlerine (cinsiyet, eğitim düzeyi ve kimle yaşadıklarına) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.



    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 586,1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 2 Kez
    Konu Çiğdem Coşkun tarafından (07-08-2017 Saat 12:30 ) değiştirilmiştir.
    ratatouille123 bunu beğendi.

Benzer Konular

  1. Antalya Uluslararası Gastronomi Merkezi Oluyor
    Güncel Haberler forum içinde, yazan :) GaMzE (:
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 31-01-2009, 14:35

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed