Sayfa 1/2 12 SonSon
16 sonuçtan 1 ile 10 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni

Konu: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30 Aug 08

    Mesajları
    13
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    merhabalar ben bi 5 yıldızlı otelde gıda hijyen sorumlusu olarak çalışmaktayım 2004 mezunuyum mezun olduktan sonra hiç meslegimi yapmadım ve bi çok şeyi unuttum.4yılın ardından yasminborum otelde çalışmaya başladım uzun zaman geçtigi için ve ilk deneyimim olduğu için işimi tam bilemiyorum görevim hakkında bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.şimdiden teşkkür ediyorum.

  2. #2
    Onursal Üye phryne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04 Feb 08

    Mesajları
    488
    Konuları
    36
    Eklentileri
    9
    Kredisi
    572
    Harcanan
    0
    Kalan
    572

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    otel işini pek bilememekle birlikte özellikle mutfk kısmında bulunduğunuzu var sayıyorum ve yerinde üretim mutfaklarda bir mühendisin neler yapması gerektiğini aklıma geldiğince anlatmaya çalışacağım...

    öncelikle; personele hijyen ve sanitasyon konuları ile ilgili, gıda zehirlenmeleri ve nelerin yol açtığı, doğru temizlik nasıl yapılır, kimyasal kullanımı v.b. konularda düzenli ve başlarda oldukça sık aralıklarla eğitimler düzenlemelisiniz.

    sürekli üretim alanında bulunup personeli yanlış davranışları ile ilgili uyarmalı, kuralların takibini yapmalısınız (örneğin; dolaptaki malzemerli etiketliyorlar mı, etiketliyorlarsa doğru s.k.t. veriyorlar mı, dolap düzeni uygun mu, et tablasını sebze doğrarken kullanıyorlar mı?) ve gördüğünüz her olumsuz durumu anında yetkili personeli uyararak düzelttirmeniz gerek, yoksa umursamamaya başlıyorlar.

    temiz ortamda üretim yapılmazsa son ürün temiz çıkmaz, ortam temizliğine özen göstermelerini sağlamanız gerekir.

    kalite kayıtlarını düzenli tutumanız gerekir.

    personelle uğraşmak zaten yeterince yorucu ve zaman alıcı bir görevdir =) çatlak kovaya su doldurmak gibi... onların kişisel temizlik anlayışlarına bile müdahale etmek gerekir.

    mal kabulde belli kriterler oturtmanız gerekir, mal kabulde bulunmanız gerekir...

    şimdilik bunlar geldi aklıma, bilemiyorum sizin işinize uygun mudur?

  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    22 Jun 07
    Yaş
    38

    Mesajları
    11
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    Gıda hijyen sorumlusu olarak görev yapıyorsan, housekeeping in hijyen denetimlerinide yapmalısın. Havuzların klor ve ph kayıtlarınıda düzenli kontrol et. En önemli konu legionella. Mutlaka önlemlerin alınmasını sağlamalısın ve analizlerini yaptırmalısın.
    Mutfakta yapman gerekenleri zaten kolaylıkla bulursun

  4. #4
    Lisans Üye rosemant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07 May 08

    Mesajları
    264
    Konuları
    68
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    791
    Harcanan
    0
    Kalan
    791

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    Bende Antalya'da otelde çalışıyorum takıldığınız noktalarda yardımlaşabiliriz.
    İyi çalışmalar...

  5. #5
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Sep 08

    Mesajları
    10
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    Ben de orduda sosyal tesiste ve çoğunlukla mutfak, otel ve havuz hijyeni konularında görev yapmış bir veteriner hekim olarak dikkate alırsanız bir kaç şey söylemek isterim.

    Neler yapmalıyım sorusu çok geniş bir sorudur ve konu gıda güvenliği olduğu zaman yapılması gerekenlerin bir standartı yoktur ve personel, mutfağın yapısı, mutfakta üretilen gıda maddeleri vs.vs. vs. bir çok konuda esneklik gösterir.

    Benim tavsiyem ilk olarak sizden önce görev yapmış meslektaşınıza ait notlar ve evraklar var ise onları incelemeniz olacaktır.
    Eğer çalıştığınız işletmenin iso sertifikası var ise sizin göreviniz için hazırlanmış olan dosyayı edinin, içerisindeki tüm evrakları ve özellikle prosedür ve talimatları iyice okuyun. Zaten o dosyada "neyi, nerede, nasıl ve ne sıklıkla" kontrol etmeniz gerektiği ve görevleriniz yazılı olarak belirtilmiştir.

    Gıda güvenliği işi tecrübe isteyen bir konu ve aksaklıkları hemen görüp müdahale etmenizi gerektirir. İşte tecrübe o aksaklıkları görebilmenizi sağlar. Zaten zamanla işletme yapısını, proseslerin işleyişini tanıdıkça yani tecrübe edindikçe o aksaklıkları görmeniz kolaylaşacaktır.

    İyi çalışmalar.

  6. #6
    Yeni Üye Muhendis38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20 Sep 08
    Yaş
    34

    Mesajları
    83
    Konuları
    18
    Eklentileri
    10
    Kredisi
    521
    Harcanan
    0
    Kalan
    521

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    Otel işletmesinde bulunmadım ama anladığım kadarıyla hijyen kontrollerinin çok sık olduğu bir yer. Zaten konu Gıda olunca kontroller eksik olmaz. dolayısı ile evrak konusunda da eksik olmamanız gerekir. İso-9001 yanında İş Sağlığı Güvenliği sertifikalarının olması lazım. Askerliğimden kalan bir kaç not vardı.
    --- Çalışanlara bone, eldiven galoş giydirmek
    --- Haccp hazırlayıp herkesin Portör Muayene kartlarını çıkartmak
    --- Malzeme ve ekiman kullanma, bakım talimatları hazırlamak
    --- Envanter kayıtlarını turmak
    --- Gelen Malzeme stok, kullanım, fire hesaplarını takip etmek
    --- İş yeri ilaçlama planlamalarını yapıp kontrol formları oluşturmakvbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' --- Çalışanların günlük hijyen kontrollerini sağlayacak formlar oluşturmak (tırnak, tıraş, hastalık, belirtileri..','vb',')')
    --- Yangın tüpleri bulundurma ve Olası yangın durumunda ekip oluşturma
    --- Çalışanların Eğitimi(hangisi aşçı hangisi yardımcı) iş bölümüne ayırmak
    --- İş güvenliği Eğitimi verilmesi için eğitim notlarını oluşturmak
    --- Ürün giriş kabul kriterleri oluşturmak
    --- Bıçaklar ve tahtalar kullanıdığı ürüne göre yeterli ve çeşitli olmalı( Salata bıçağı, salata tahtası, et doğrama bıçağı, et doğrama tahtası)
    --- İşletme Genel Prensiplerini Taahütlerini Belirleme (Genel müdür size bırakırsa)


    .... Şimdilik aklıma bunlar geliyor. Fırsat oldukça daha yazarım. Askerliğimde 2 kez denetim atlattım. Sadece et doğramak için plastik kahverengi saplı bıçak bulamadığım için eksiğim oldu. Umarım senin eksiklerin olmaz. )) Sizinki askeri bir ortam olmasa da özel sektörde de olsa bu iş önemlidir.
    Başarılar

  7. #7
    Yeni Üye sensewitch - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Jun 07
    Yaş
    35

    Mesajları
    75
    Konuları
    8
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    222
    Harcanan
    2
    Kalan
    220

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    ben de 5 yıldızlı bir otelde gıda hijyen sorumlusu olarak çalışıyorum. Bu iş mal kabulden başlar, mutfak servis ve numuneler ile devam eder. Usta eğitimi gerçekten çok zor bir olay, özellikle de bayansan ve yaş olarak küçüksen işin daha da zorlaşıyor. En iyi yöntem başta sıkmadan uyarıları bilgilendirme tadında yapmak diye düşünüyorum. Ardından bu tekrarların arttırılmasında fayda var. Eğitim verebilecek durumda isen otel doluluğu uygun ise, sıklaştırıp vermenin faydası var. Ama bir konsferans salonuna toplayıp 2 saat boğmanın da anlamı yok diye düşünüyoru. Bu onlar için boğucu olabileceği için böyle söylüyorum. Bunun yerine bizim şu an denediğimiz her gün vardiya geçişlerinde ya da sabah tek bir konu üzerine 5-10 dakikalık mutfak eğitimleri daha uygun olacaktır. Böylece hem onlar sıkılmamış olur hem de sen boşa konuşmamış olursun. bunun yanında eğitim ile ilgili her personelin görebilceği alanlara slaytlar yapıştırabilirsin büyük büyük resimli ve dikkat çekici konular. Bunları belirli aralıklarla değiştirebilirsin, etkili oluyor. En azından senin çabanı görüp çok fazla direnç oluşturmuyorlar. Bu açıdan da bakabilirsin. Ayrıca depo şefi ile görüşüp mal çekim zamanlarını baz alarak haftada hangi gün hangi saat uygun buna göre depo kontrollerini yapabilirsin. Burada tabi bakacağın böceklenme, skt, genel temizlik ve istifleme şekilleridir. Ama unutma ki, eğer bir patron otelinde çalışıyosan ki böyledir eminim o zaman iç alanlardan çok önce görüntüye dikkat etmeli ve ettirmelisin. Örneğin pasta dolabı camları kirli iken içerideki dolabın dip temel temizliğinin yapılmasına gerek yok gibi. Bu işin kuralı bence iyi bir gözlem (personelin nasıl çalıştığını ki burada en çok kaytaran stewardlardır) ve bilgi akışının sağlanmasıdır. Kafana takılan ne olursa paylaşabilirsin. Kolay gelsin...

  8. #8
    Yeni Üye baycibin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Jun 08
    Yaş
    38

    Mesajları
    45
    Konuları
    7
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    http://www.dosya.tc/genelhijyen.ppt.html

    linke bir bakın belki işinize yarar
    ve gerçekten zor bir iş kolay gelsin

  9. #9
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    12 Jul 08

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    selam ben bende otel sektöründe kalite hijyen sorumlusu olarak çalşyrm otelimize kalite sistem belgesi almayı düşünyrz bu konuda örnek el kitabı ve neler yapılaçagına dair biligileirinizi sunarsanız sevnrm şimdiden teşekkürler

  10. #10
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30 Aug 08

    Mesajları
    13
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: gıda hijyeni ile ilgili yardım talebi

    herkese ayrı ayır çok teşekkür ederim benden önce gıda hijyen sorumlu varmış evet onların notlrıyla başladım ilk olarak bu işe girdim ama bana ne yapacğımı kimse sölemedi ilk deneyimim oldugunu özellikle otele yabancı olduğumu söledim ama bana bi eğitim yada bi destek çıkmadılar getirip beni mutfagın ortasına bıraktılar evet ilk önce mal kabulünden başlıyoruz daha sonra soğuk havalar ve dondurucuların dereceleri düzenli bi şekilde kontrol ediyoruz (günde 3kez)
    burası öle biyerki usta başı ve yardımcısı var benim yetkilerimin olduğu konularda müdahale etmemem gerektiğini ve problemle karşılaştığım zaman ilk onlara söylüyorum ve onlar ilğileniyor ama sizlerin anlattığı kapa gözle görülenler bide işin ince yanı vardır ya mesela mutfak içerisindeki terimleri falan bilmiyorum önce onları öğrenmem gerekiyor yani evet işim çok zor.bide eğitim vermem gerekiyor bunu nasıl yaparım bilmiyorum.neyse takıldığım noktalrda sizlerden yardım destek alırım saolun.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Gıda hijyeni
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan cemo0026
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 09-06-2008, 13:45
  2. gıda hijyeni
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 18-12-2007, 17:17
  3. gıda hijyeni
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 27-09-2007, 10:46

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed