Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor
-
06-07-2007, 14:43 #1Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 12 May 07
- Şehir
- Üniversite
- Meslek
- Sektör
- Mesajlar
- 1.948
- Konular
- 184
- Eklentileriniz
- 1
- Kazanılan Kredi
- 55
- Kullanılan Kredi
- 0
- Kalan Kredi
- 55
Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklardan yeni besin oluşturulması, hammeddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma yapılan mühendislik dalı.
insanlarin yemek yemeden yasayamayacaklari fakat diger zevklerinden vazgecebilecekleri dusunulurse, bu bolumden mezun olanlarin kolayca is bulmasi muhtemel gibi gorunmektedir.
insanların ahcılıkla arasındaki farkı bi türlü anlayamadıgı bolumum
eskiden bir üzerinde birkaç tuz tanesi bulunan cubuk krakerler varken gunumuzde peynirli, baharatlı, acı biberli, soğanlı, kıymalı, tavuklu, vesaireli cubuk krakerler üretilmesinden sorumlu insanların yetiştirildigi bolum
geniş bir çalışma alanına sahip mühendislik dalı. zaten daha önceden de ziraatçilerin tekelinde imiş. sonra işe kimya mühendislerini de katmışlar. etten süte oradan şaraba oradan lokum oradan da bebek mamalarına kadar çoktuır bu çalışam alanları ve bunlarla kalmaz. netekim bu gıdaların üretilmesi, paketlenmesi sırasında kullanılan makineler vardır, sarf malzemeleri vardır bi gıda fabrikasının ya da atölyesinin hijyenik tutulması için ya da üretilen gıdaya katılmasa bile prosesinde gereken. bir gıda mühendisi illa üretimde çalışmak zorunda değildir. türkiyede çok fazla üniversitede bulunmaktadır (popülizme kurban mı gidiyor bizim meslek bilemiycem artık) bu yüzden mezunların çalıştıkları yer, bulundukları konum ve tabi ki aldıkları maaş arasında dağlar kadar fark bulunabilmektedir. türkiyede ilk gıda mühendisliği ege üniversitesi gıda mühendisliği bölümüdür.
tıpçılara o bölüm de okuduğunuzu söyleyince ''sizden müşteri bekliyoruz''espirisini yaptırtan ama okumaktan gurur duyduğum bölüm
ege universitesi gıda muhendisligi nde teknik resim dersini yaşar karagöz hocadan alıpda ,teknik resmi neden öğreniyoruz ki ? dedirten mühendislik dalı.böyle diyen arkadaşlara derim ki ;ilerde birgün bir fabrikada çalışırken bakım onarım ustası gelip bir takvim kağıdı arkasına karaladığı, bir makineye ilave edilecek düzeneğe ait şekli "mühendis hanım ,siz daha güzel çizersiniz ,bi yardımcı olur musunuz ?"deyip de masanıza koyduğu zaman anlıyorsunuz.sonuçta 45 derece açıyla a4 kağıdına çizilmiş ,ölçüleri doğru şekilde gösterilmiş bir çizim elinizde oluyor.
gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. tarım, orman, sağlık, maliye ve gümrük, sanayi ve ticaret bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir.
gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.
gıda bilimi: gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi,kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.
gıda teknolojisi: gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.
programda okutulan belli başlı dersler: gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. eğitimin ilk ıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.
gereken nitelikler: gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.
çalışma alanları: gıda mühendisliği bölümü mezunları, tarım, orman ve köyişleri, sağlık, maliye ve gümrük; sanayi ve ticaret bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler. gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler. gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.yabancı dil bilmek koşulu ile özel sektörde yüksek ücretle iş bulabilmektedirler
kaynak:bi dershanenin rehber kitapçığı
uluslararası alanda şu sorumluluklara sahiptir:
food engineer is a person who blends principles with applications to food processing.
for ex;
-if a food engineer is asked to design a food process that involves heating or cooling;she/he must be well aware of the physical principles that govern heat transfer.
-the engineer's work is often expected to be quantitative,so,use of mathematic is essential.
foods undergo changes as a result of processing,such changes may be;
-pyhsical
-chemical
-microbiology
-enzymatic
so ,there is a need of food engineer for all steps of food production from harvesting to consuming.
abi şu yenir mi, dünden kaldı
-bi ısırık ver bakayım.. hmm nefis nefis. yenir tabi.. sen yemiyceksen ver bana ben onu bi hüpleteyim.
-yok abi sen yenir diyorsan bayıla bayıla yerim. işin uzmanı kompradoru yenir diycek ben yemiycek miyim.. biraz ekşimiş gibi geldi tadı da..
-tamam işte mayalanmış tam olmuş şahane olmuş. bak yemiyceksen mundar etme ver bana ..
halen okumakta olduğum sınıf ilerledikçe sevimli hale gelen yegane mühendislik dalı. bu bölümde hayal gücünüz ne kadar genişse o kadar kazanırsınız hele türkiyede... şiddetle tavsiye ederim bu bölümde herşey var.
Alıntıdır...
-
06-07-2007, 14:49 #2Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 30 May 07
- Yaş
- 31
- Şehir
- Üniversite
- Meslek
- Sektör
- Mesajlar
- 36
- Konular
- 2
- Eklentileriniz
- 0
- Kazanılan Kredi
- 5
- Kullanılan Kredi
- 0
- Kalan Kredi
- 5
Cevap: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar**...
valla öss rehberlik sitelerinde geleceğin meslekleri arasında gösteriliyo
-
06-07-2007, 15:38 #3Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 06 Apr 07
- Ad Soyad
- hatıce tunc
- Yaş
- 37
- Şehir
- 41 KOCAELİ
- Üniversite
- Ege Universitesi
- Meslek
- Gıda Müh.
- Sektör
- çalışmıyorum
- Mesajlar
- 448
- Konular
- 28
- Eklentileriniz
- 5
- Kazanılan Kredi
- 255
- Kullanılan Kredi
- 9
- Kalan Kredi
- 246
RE: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar**...
öğretilen ders için fazlalık ya da ne işime yarayacakki dememek gerekiyor.herşeyden konuyu topalayacak kadar anlamak gerekiyor.eknik resmi yaşar hocadan aldım ve bazı yerlerini hatırlamıyorum.şimdi bir gözden geçirmeliyim.zira nerede çalışacağın, hangi projede yer alacağın belli değil.her zaman hazır asker olmalısın...siz siz olun arkadaşlar kötü bir örnekle karşılaşmadan, başarısız atfedilmeden herşeye bugün gerekiyormuş gibi sarılın...
-
06-02-2008, 14:47 #4Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 06 Feb 08
- Ad Soyad
- cfr atasever
- Yaş
- 30
- Şehir
- 06 ANKARA
- Üniversite
- Ankara Universitesi
- Meslek
- lisans ogrencisi
- Sektör
- ogrenci
- Mesajlar
- 34
- Konular
- 14
- Eklentileriniz
- 5
- Kazanılan Kredi
- 255
- Kullanılan Kredi
- 0
- Kalan Kredi
- 255
Cvp: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
slm ben yeni uye oldum foruma ve hosuma gitti...yapanlara tesekkurler...bende ankara üniversitesi gıda muhendisliginde okumaktayım walla bizede sacma sapan dersler veriyorlar fitil oluyorum.2.sınıftayım sırf gıda dersi olsun diye üstten ders aldım valla ya benim arkeoloji ilke ne alakm olur malzeme bilgisi derseniz ona keza adam 1 kere gıadadan bahsetti.ben bide syi soracaktım şimdi biz fizik kimya labaratuar dersleri almıyoruz bunlar iş hayatında bize lazım oluyor mu?birde bir gıda mühendisinin sahip olması gereken sertifikalar neler cevaplarsanız sevinirim...
-
06-02-2008, 18:08 #5Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 28 Apr 08
- Yaş
- 34
- Şehir
- 34 İST AVR.
- Üniversite
- Selcuk Universitesi
- Meslek
- gıda mühendisi
- Sektör
- gıda labaratuarı
- Mesajlar
- 1.194
- Konular
- 308
- Eklentileriniz
- 23
- Kazanılan Kredi
- 1155
- Kullanılan Kredi
- 0
- Kalan Kredi
- 1155
Cvp: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
foodengcfr Nickli Üyeden Alıntı
bunun dışında sertifikalar konusunda ise aslında iş hayatına atılınca işyerlerinin çoğuda sana bu imkanları sağlıyor ben okurken sadece iso22000 eğitimi almıştım ama iş hayatında ölçüm belirsizlii vede iso17025 eğitimi aldırdılar yani açıkcası fazlada gerek yok gibime geliyor tabi daha tecrübeli arkadaşlardanda bilgi almak gerekiyor bilginin fazlasıda insana zarar sağlamaz imkan varsa alınması gerekli tabi herzamanda fırsatlar ve imkanlar istenilen değerlerde olmayadabilir
karmaşık bir yazı oldu ama umarım yardımcı olur
-
06-02-2008, 18:31 #6Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 21 Feb 07
- Ad Soyad
- Oğuz Pelikli
- Yaş
- 42
- Şehir
- 35 İZMİR-KSK
- Üniversite
- Ege Universitesi
- Meslek
- Gıda Mühendisi
- Sektör
- Danışmanlık
- Mesajlar
- 2.730
- Konular
- 384
- Eklentileriniz
- 70
- Kazanılan Kredi
- Onursal Üye
- Kullanılan Kredi
- Onursal Üye
- Kalan Kredi
- Onursal Üye
Cvp: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
Fizik dersinin lab uygulaması çok gerekmeyebilir (spesifik durumlar hariç). ama kimya derslerinin uygulaması lab veya argede çalışacak bir gıda mühendisi için vazgeçilmez bir noktadır. Temel kimya, analitik kimya, gıda kimyası gibi dersleri mutlaka lab ile almanız gerekir. yoksa ileride bir lab da veya kalite bölümünde çalışma imkanınız olmayabilir.
Sertifikalar önemli ama gerçekten işe yarayacak sertifikaların ücretlerini de bir öğrncinin karşılaması ne yazık ki zor. O yüzden siz olabildiğince araştırarak ve okuyarak kendinizi geliştirmeye çalışın. Ne yazık ki, işverenlerimiz hala kalite ve gıda güvenliği sistemleri ve bu konudaki bilgi düzeyini çözemediği için illa ki özgeçmişte görmek istiyorlar. O yüzden iş hayatınıza başlamadan önce ISO 22000 Gıda Güvenliği yönetim sistemi ve İç denetçi sertifikası almanızda fayda var. Ama kalite sistemleri konusunda sertifika alacaksanız hepsini daha iyi anlayabilmek için bence mutlaka ISO 9001 eğitim sertifikasıda alın derin. ISO 9001'in üzerine iç denetçi ve ISO 22000 alırsanız daha iyi olur.
Zaman zaman birçok şehirde Toplam Kalite Yönetiminin alt kolları hakkında bilgilendirme amaçlı seminerler oluyor, bunlara katılırsanız hem bilgi edinmiş olur hem de özgeçmişinizi kalabalık tutmuş olursunuz.
Kişisel gelişime yönelik seminerlerde katılırsanız iyi olur.
tabiki bunların hepsini yaparken ekonomik gücünüzüde hesaba katmanız lazım. bütün bunlara bir servet yatırmanın mantığı yok. Birçoğunu çalışma ortmanıza ve işinizin gereklerine bakarak ileride de şekillendirebilirisiniz.
-
13-03-2010, 21:16 #7Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 08 Aug 08
- Ad Soyad
- Burak GÖLGESİZ
- Şehir
- 09 AYDIN
- Üniversite
- Ondokuz Mayis Universitesi
- Meslek
- Mühendis-Gıda
- Sektör
- gıda
- Mesajlar
- 22
- Konular
- 4
- Eklentileriniz
- 0
- Kazanılan Kredi
- 5
- Kullanılan Kredi
- 2
- Kalan Kredi
- 3
Cevap: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
Bir alan seçip orada özelleşmek gerekir bence, Herkes sertifika alıyor ama gıda mühendislerine Kalite güvence sistemleri Askerlik hizmeti gibi sanki yapılaması zorunluynuş gibi aksediliyor.Elbette bilgi sahibi olursunuz kendinizi geliştirebilirsiniz ama zorunlu değil istemezseniz almayın. Bunu kalite güvencede çalışmak isteyenler almalı. Zaten bir farklılık yaratmıyor olmasa da kendiniz ilk deneyiminizde öğreniyorsunuz. Zaten haksızlıklar var bu firmalarda çalışanlar para ödemediler bu sertifikaları almak için,şirketlerimiz elemanlarına iyi davranmadığı sahiplenmediği ve daha doğrusu geleceğini
sunacak kariyer olanağı sunmadığı için sertifikalı eleman arar dururlar. İnşallah bulamazlar. Sektörde ****** ötesi bir sirkülasyon var.Kimse elemanına sahip çıkmıyor.Kovalım yenisini alalım diyor herkes.
Sektörde Bence sadece kalite güvence işinde kariyer düşünenler Bu sertifikaları almalı,eğitim sırasında da mesleğin doğasında olan bir şey değil zaten kalite güvence sistemleri, uygulanışına bakarsanız mühendislikten çok kırtasiye, bu işi edinenler de verimli çalışma imkanları sunamadıklarından kısır bir döngü kalite güvence sistemleri. Hatta bazı firmalarda endüstri öühendisleri bu işlerde özelleşmiş olarak çalışıyor. Araştırması bedava. Onca eğitim alıp onbinlerce evrak içinde boğuluyorsunuz. Meslekten vazgeçirme sebebi olabilir olsa olsa. Sadece reklamı iyi yapılan bir şey. Kalite güvence sistemleri var ama bunlar sorunları çözmüyor.Basında görüyoruz.Bu firmalara bu sertifikaları hep takım elbise giyen ve kariyer hırsına bürünen arkadaşlarımız verdi.Ama diğer tarafta arge ve kalitede araştırmacı çalışmak isteyenlere hiç değer verilmiyor.oysa mesleğin orijini buralarda. Yeni tercih edecekler bence çok iyi düşünmeli En iyi üniversitelerde okuyup entellektüel bir eğitim alıp yemek firmalarında okuma yazma bilmeyen insanlarla aynı ortamda çalışmak isterler mi.
Mesleğin şişirme hava kısmından çok gerçeklerini de ortaya koymak gerekiyor. İyi bir aile yaşantısı eşinize çocuklarınıza vakit ayırabilmek istiyorsanız tercih etmemeniz en doğrusu olacaktır. Kimse size 5 de evinize gidin demiyecek, belki yıllık izinleriniz bile yoğunluktan verilmeyecek. Ailenizi eşinizi dostunuzu unutacaksınız. Birileri yazdıklarımdan ötürü kırıldıysa üzgünüm, isteyenle özelimde her konuyu görüşürüm.Saygılar Başarılar.En önemlisi ,Allah gıda mühendislerine kolaylıklar versin.
-
04-01-2011, 23:35 #8Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
- Üyelik tarihi
- 06 Nov 10
- Ad Soyad
- engin
- Yaş
- 30
- Şehir
- 21 DİYARBAKIR
- Üniversite
- Harran Universitesi
- Meslek
- Gıda Mühendisi
- Sektör
- Gıda
- Mesajlar
- 11
- Konular
- 6
- Eklentileriniz
- 3
- Kazanılan Kredi
- 155
- Kullanılan Kredi
- 117
- Kalan Kredi
- 38
Cevap: Gıda Mühendisliği Hakkında Düşünceler ve Yorumlar ...
mesleğimizin gittikçe iyi duruma gitmesi gerekirken gittikçe kötü duruma gidiyor malesef... ama diğer ülkelerde durum böyle değil gibi mesleğimizin önemi yıllar öncesinden belli olmuş yabancı videoları izlediğimde konuşanlar genelde gıda mühendisleri oluyor ülkemizde ise kimyagerler bile çıkıp sanki birer gıda mühendisiymiş gibi konuşup ilgi görüyorlar... Bu bakanlık mesleğimizi yok etmek üzere...
Benzer Konular
-
Gıda Mühendisliği
Konu Sahibi seyhanr Forum Diğer Sorunlar Üzerine DestekCevap: 6Son Mesaj : 06-12-2007, 03:10 -
gıda mühendisliği ve etik
Konu Sahibi farexsut Forum Diğer Sorunlar Üzerine DestekCevap: 3Son Mesaj : 29-04-2007, 23:13 -
Ziraat Mühendisliği Hakkında
Konu Sahibi Sinan COSKUN Forum Temel Kavram ve BilgilerCevap: 0Son Mesaj : 08-02-2007, 17:09 -
Gıda Mühendisliği Hakkında
Konu Sahibi Sinan COSKUN Forum Temel Kavram ve BilgilerCevap: 0Son Mesaj : 08-02-2007, 17:02
Bookmarks