1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yazılım ve Tasarım Uzmanı Sorumlu Yönetici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Feb 07

    Mesajları
    197
    Konuları
    22
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    111
    Harcanan
    0
    Kalan
    111

    Standart Gıda ve yem işletmelerinde çalıştırılması zorunlu meslek mensupları

    Gıda işletmelerinde çalıştırılması zorunlu meslekler belli oldu. 6 Aralık 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan gıda ve yem işletmelerinde zorunlu olarak çalıştırılacak lisans eğitim almış meslek mensuplarını belirledi. Yayımlanan Tebliğ numarası 2019/48


    Amaç ve kapsam
    MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, işin nevine göre personel çalıştırmak zorunda olan gıda ve yem işletmeleri ile bu işletmelerde çalıştırılması zorunlu, lisans eğitimi almış meslek mensuplarını belirlemektir.

    Dayanak
    MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22 nci maddesinin yedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

    Çalıştırılması zorunlu personel
    MADDE 3 – (1) İşin nevine göre en az bir personel çalıştırmak zorunda olan gıda ve yem işletmeleri ile bu işletmelerde çalışabilecek lisans eğitimi almış meslek mensupları Ek-1’de belirlenmiştir.

    Yürürlük
    MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme
    MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.





    A. Gıda İşetmeleri


    Alkollü içkiler üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1)

    Alkolsüz içecek üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Baharat, kuruyemiş, cips, çerez üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Bal, polen, arı sütü, temel petek üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, veteriner hekim, ziraat mühendisi (gıda ve zootekni bölümü), gıda teknoloğu (1), kimyager, biyolog

    Ekmek ve unlu mamuller üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Her türlü gıda katkı maddesi ve aroma maddesi üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Fonksiyonel gıdalar üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, veteriner hekim

    Gıda amaçlı aromatik yağlar, bitki ekstraktları üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1), biyolog, biyomühendis

    Gıda ışınlama yapan işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi, kimyager, veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, su bilimleri ve mühendisi, gıda teknoloğu (1)

    Gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işyerleri: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, diyetisten, ev ekonomisi yüksek okulu beslenme bölümü lisan mezunu, veteriner hekim, gıda teknoloğu (1), su ürünleri mühendisi, su bilimleri ve mühendisi

    Et ürünleri üreten işletmeler (kasaplar hariç): Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), gıda teknoloğu (1)

    Kesimhane, et parçalama tesisi, yaban av hayvanı eti işleme tesisi: Veteriner hekim

    Kıyma, hazırlanmış et karışımları ve mekanik olarak ayrılmış et üreten işletmeler: Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), gıda teknoloğu(1)

    İşlenmiş mide, mesane ve bağırsak üreten işletmeler: Veteriner hekim

    Eritilmiş hayvan yağları ve don yağı tortusu üreten işletmeler, kolajen ve jelatin üreten işletmeler: Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), gıda teknoloğu (1), kimya mühendisi, kimyager

    Margarin, bitkisel yağ ve zeytinyağı (2) üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Maya, fermente ve salamura ürünler üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, biyolog, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1), biyomühendis

    Meyve ve sebze işleyen işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1),

    Bebek formülleri, devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları, sporcu gıdaları, vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıda üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda veya süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Siyah çay, bitki ve meyve çayları üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu (1)

    Balıkçılık ürünleri, kurbağa bacağı ve salyangoz işleyen işletmeler, canlı çift kabuklu yumuşakça işletmeleri: Su ürünleri mühendisi, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve su ürünleri), veteriner hekim, su bilimleri ve mühendisi, gıda teknoloğu(1)

    Süt ve süt ürünleri işleyen işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan işletmeler veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü veya zootekni bölümü), gıda teknoloğu(1)

    Şeker ve şekerleme ürünleri üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1)

    Takviye edici gıda üreten işletmeler: Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1), veteriner hekim su ürünleri mühendisi, su bilimleri ve mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendisi

    Toz karışımlı gıda üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1),

    Un(3), irmik, bulgur(3), pirinç, makarna, bisküvi üreten işletmeler (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, gıda teknoloğu(1),

    Yumurta ve yumurta ürünleri işletmeleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işletmeler): Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim, kimyager, kimya mühendisi, gıda teknoloğu(1),

    Yukarıda sayılan gıda iş kollarının dışında, 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran gıda üreten işletmeler: İşin nevine göre gıda mühendisi, veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, su bilimleri ve mühendisi, ziraat mühendisi, kimyager, kimya mühendisi, gıda teknoloğu(1), biyolog, biyomühendis

    En Az 300 kişiyatak kapasitesine sahip konaklama tesislerinden yerinde yemek üretimi ile servisinin yapıldığı (sadece kahvaltı veren konaklama tesisleri hariç) gıda işletmeleri: Gıda Mühendisi, ziraat mühendisi (gıda veya süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, diyetisyen, ev ekonomisi yüksekokulu beslenme bölümü lisans mezunu veteriner hekim, gıda teknoloğu(1)


    (1) Üniversitelerin 4 yıl eğitim veren gıda teknolojisi lisans mezunları.
    (2) Mevsimlik olarak faaliyet gösteren zeytin sıkım tesisleri hariç.
    (3) Birincil üreticinin buğdayını işleyerek tekrar üreticiye iade eden gıda işletmeleri hariç.




    B. Yem İşletmeleri


    Hayvan beslemede kullanılan biyoproteinler gibi belirli bazı ürünleri üreten işletmeler: Ziraat mühendisi (zootekni bölümü), veteriner hekim, kimyager, kimya mühendisi, biyolog, biyomühendis

    Hayvansal yan ürün kullanarak pet hayvan yemi üreten işletmeler: Veteriner hekim, ziraat mühendisi (zootekni bölümü)

    Hayvansal yan ürünleri işleyen işletmeler: Veteriner hekim

    Onaya tabi karma yem işletmeleri: Veteriner hekim, ziraat mühendisi (zootekni bölümü) ziraat mühendisi (su ürünleri bölümü (1)), su ürünleri mühendisi (1), balıkçılık teknolojisi mühendisi (1), su bilimleri ve mühendisi (1)

    Yem katkı maddessi ve premiks üreten işletmeler: Ziraat mühendisi (zootekni bölümü), veteriner hekim, kimyager kimya mühendisi, biyolog, biyomühendis


    (1) Balık yemi üreten işletmeler için.

    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (11-12-2019 Saat 11:10 ) değiştirilmiştir.
    BLACKEAGLE-BJK bunu beğendi.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Yorum: 0
    Son Mesaj: 01-04-2019, 21:04
  2. Gıda İşletmeleri Çalıştırılması zorunlu Personel ve Gıda Teknologları
    Gıda Sektöründe Kariyer ve İşe Alım Süreçleri forum içinde, yazan listeriaa
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09-09-2017, 00:12
  3. Yemek sektöründe yapılan ürünlerde alerjen gıda olarak tanımlaması zorunlu mudur?
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan t_dikmen
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05-05-2017, 08:45
  4. gıda işletmelerinde yer kaplamaları
    Alet-Ekipman Üzerine Destek forum içinde, yazan melekrdm
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 19-09-2016, 10:17
  5. Gıda işletmelerinde kullanılan ana hat renkleri
    Makine, Alet ve Ekipmanlar forum içinde, yazan mistisizm14
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05-05-2015, 10:25

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed