1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    31 Aug 12
    Yaş
    27

    Mesajları
    10
    Konuları
    9
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart İnsan Gıdası Olarak Yağın Önemi

    İnsan Gıdası Olarak Yağın Önemi

    Katı ve sıvı yağlar insan ve hayvan diyetlerinde temel bileşen olarak yer alan bileşiklerdir. Yağlar, gıda maddelerini oluşturan çeşitli grup bileşikler içerisinde enerjice en konsantre kaynağı teşkil ederler. Esansiyel niteliğe sahip çeşitli yağ asitlerini içerirler. Esansiyel yağ asitleri; hormon ve prostaglandinlerin prekürsorudur. Yağlar yemeklerden sonra tokluk hissine katkıda bulunurlar. Gıdaların daha lezzetli olmasına hizmet ederler. Ayrıca yağlar, yağda çözünen vitaminler içinde taşıyıcı fonksiyona sahiptir.
    Katı ve sıvı yağlar çok değişik gıdalarda ve farklı miktarda bulunur. Günlük diyet yağının temel kaynağını süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, sert kabuklu meyveler, bazı sebzelerde mevcut yağ teşkil eder. Pek çok meyve ve sebzede yağ miktarı çok azdır. Diyette yer alan, tüketim anında yapısında yağı doğal olarak bulunduran bu tip gıdalardan yağ doğrudan doğruya alınarak tüketilir.

    Çeşitli veriler günlük yağ tüketiminin, günlük tüketilen toplam kalorinin % 38'i civarında olduğunu göstermektedir. Yetişkin bir insanın günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için en az 2000 kaloriye ihtiyacı vardır Bireysel farklılıklar, yaş, cinsiyet, fiziksel hareketler gibi günlük ihtiyacı etkileyen faktörler dikkate alınmadığında). Bu miktarın 650-700 kalorilik kısmı yağlardan sağlanmalıdır, lg yağın vücutta 9 kal verdiği dikkate alınırsa bir insanın günde yaklaşık 75 g yağa ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır. Bu yağın 1/3'ü sıvı olarak yemeklerle alınmakta, geri kalan 1/3'ü katı yağ olarak altılarda ve 1/3'tide peynir, süt, fındık gibi gıdalardan karşılanmaktadır. Yemeklerle ve kahvaltıda alınması gereken toplam yağ miktarı yaklaşık 48 g'dır. Bu ise kişi başına yılda 17.5 kg yağ tüketimine tekabül etmektedir. Yağların gıda bileşeni olarak ve biyokimyasal fonksiyonlarının anlaşılabilmesi için kimyasal kompozisyonu ve kaynaklarının iyi bilinmesi gerekmektedir.

    Kaynak: Bitkisel Yağ Teknolojisi
    Konu Sinan COSKUN tarafından (03-09-2012 Saat 12:01 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Yorum: 0
    Son Mesaj: 23-05-2011, 15:38
  2. Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan imran4771
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26-12-2010, 09:17
  3. Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi
    Su Ürünleri forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 10
    Son Mesaj: 06-11-2009, 18:17
  4. İnsan beslenmesinde D vitamininin önemi
    SAĞLIK forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 10-07-2007, 09:07
  5. Antepfıstığının İnsan Beslenmesindeki Önemi
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 14
    Son Mesaj: 09-06-2007, 01:12

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed