4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart ISO 22000 (7.10.3.2 Serbest Bırakma İçin Değerlendirme)

    mrb arkadaşlar.
    ISO 22000 nin 7.10.3.2 Serbest Bırakma İçin Değerlendirme maddesini anlayamadım.
    Serbest bırakmaya bikaç örnek verebilirmisiniz?
    bu konuyla ilgili yapmış olduğunuz tatbikatlar ve uygulamalar varsa paylaşırsanız sevinirim..

  2. #2
    Onursal Üye Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 May 07
    Yaş
    34

    Mesajları
    2125
    Konuları
    317
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3081
    Harcanan
    0
    Kalan
    3081

    Standart Cevap: ISO 22000 (7.10.3.2 Serbest Bırakma İçin Değerlendirme)

    Öncelikle 22000' in ilgili maddesi der ki:

    7.10.3.2 Serbest bırakma için değerlendirme

    Uygunsuzluktan etkilenen her bir parti, ancak aşağıdaki koşullardan herhangi birisi uygulandığında, güvenli kabul edilerek serbest bırakılır;
    a) İzleme sistemi dışındaki delillerin, kontrol önlemlerinin etkin olduğunu kanıtlanması,
    b) Kanıtların, belirli bir ürün için, kontrol önlemlerinin kombine edilmesinin, hedeflenen performansa uymakta olduğunu göstermesi (örneğin Madde 7.4.2 ile uyumlu olarak tanımlanan, belirlenmiş kabul edilebilir seviyeler),
    c) Numune alma, analiz ve/veya diğer doğrulama faaliyetleri sonuçlarının, etkilenen ürün partisinin, ilgili gıda güvenliği tehlikesinin tanımlanmış kabul edilebilir seviyeye uygun olduğunu kanıtlaması.



    Ürettiğiniz üründe herhangi bir uygunsuzluktan şüpheleniyorsanız bu durumdan etkilenmiş olabilecek tüm partileri, durumları değerlendirilinceye kadar kontrol altında tutmanız gerekiyor yani satışa çıkmasına izin vermiyorsunuz. Ancak tüm durumlar değerlendirildikten sonra ürünlerinizin masumluğu ıspatlanmışsa salıveriyorsunuz gidiyor.


    Örneğin et sektöründe çalışırken başıma gelen bir olaydan kısaca bahsedeyim:

    Her zamanki yöntemle sucuk ürettik ancak çıkan partinin (fırınlamadan sonraki dinlendirme süresi sonunda) tadında çok açık bir farklılık olmasa da kokusu ve rengi biraz farklıydı, kontaminasyondan şüphelendiğimiz için partiyi satışa sunmadık, laboratuvarımız da olmadığı için hemen numunelerimizi aldık ve elden ilgili lab. a ulaştırdık, gelen analiz sonuçlarına göre ürünümüzün mikroorganizma yükünün kabul edilebilir seviyenin altında olduğunu gördük ve serbest bıraktık, yani satışa sunduk. (İlgili maddenin c şıkkına giren bir örnek)
    Figen YÜCE
    T.C. Pamukkale Üniversitesi
    Öğretim Görevlisi

  3. #3
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: ISO 22000 (7.10.3.2 Serbest Bırakma İçin Değerlendirme)

    hımmm...
    ben geri çekme tatbikatı yapıyorum ve ustalara anlatıyorum.
    uygulamam şu şekilde:
    Müşteriye Sunulan Gıdaların Geri Çekme Tatbikatı :

    10.10.2009 akşam büfesinde sunulmuş olan Somon ızgara, fazla miktarda artması nedeniyle sıcak bölüm tarafından talimata uygun olarak geri dönüşü yapılıp soğuk bölüme teslim edilmiştir. Fakat 11.10.2009 tarihinde soğuk bölüm geri dönmüş somon ızgaraya, ısıl işlem uygulamadan balık salata hazırlayarak öğle büfesinde sunmuştur. Saat 13.10’da gıda hazırlık formlarını kontrol eden mutfak şefi, balık salatasının kırmızı etiketli olduğunu fakat ısıl işlem uygulanmadan büfede sunulduğunu tespit etmiş ve soğuk şefinden balık salatasının büfeden geri çekmesini istemiştir. Saat 13.15’de büfeden alınarak kontrol için ana mutfağa indirilmiştir. Mutfak şefi, proje koordinatörüne ve gıda hijyen sorumlusuna durumu bildirerek, kontrol için ana mutfağa gelmelerini istemiştir. Saat 13.30’da yapılan inceleme sonucunda balık salatadan numune alınarak laboratuara gönderilmesine ve geri kalanında imha edilmesine karar verilmiştir. Alınan kararla birlikte maitre d’hotel’den restorandaki tüm misafirlere balık salatası tüketmiş iseler doktor ofisine müracaat etmeleri gerektiği bilgisini vermesi istendi. Saat 14:00’de, restorandaki tüm misafirlere konunun iletildiği öğrenildi ve duyuruların yapıldığı an restoranda olmayan misafir bulunabileceği için akşam yemeğinde de aynı duyurunun yapılması istendi. Saat 13:45’de doktora ulaşılarak, misafirlerin rahatsızlanabileceği söylendi. Kendisinden gerekli müdahalelerin yapılması ve misafirleri gözetim altında tutması istendi.

    Tüm bu olaylar ve yapılan düzeltme işlemi uygunsuzluk formuyla kayıt altına alınmıştır.

    Ahmet SARI
    Gıda Hijyen Sorumlusu


    Figen Hanım Anlattığınızdan anladığım kadaruyla SERBEST BIRAKMA bunun tam tersi gibi düşünülebilirmi?

  4. #4
    Onursal Üye Figen YÜCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 May 07
    Yaş
    34

    Mesajları
    2125
    Konuları
    317
    Eklentileri
    58
    Kredisi
    3081
    Harcanan
    0
    Kalan
    3081

    Standart Cevap: ISO 22000 (7.10.3.2 Serbest Bırakma İçin Değerlendirme)

    Tam tersi demeyelim de seçeneklerden biri diyelim, ilk seçenek ürünün geri çağırılması ve tekrar işlenmesi yada imhası, ikinci seçenek ise serbest bırakmadır. Yani güvenli olmadıkları kanıtlanmışsa ilk seçenek, güvenli olduğu kabul edilirse de ikinci seçenek devreye girer.

    22000 konusunda daha tecrübeli arkadaşlar yanlışlarım varsa düzeltisnler lütfen yada farklı örnekler verebilirlerse ben de bilgilenmiş olurum...
    Figen YÜCE
    T.C. Pamukkale Üniversitesi
    Öğretim Görevlisi

Benzer Konular

  1. Serbest bırakma prosedürü
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan serenay
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 15-09-2017, 14:30
  2. serbest radikal tepkimeler
    Organik Kimya forum içinde, yazan _aylin_
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24-09-2008, 11:32
  3. serbest bırakma ve şüpheli
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan AHMAHOP
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 25-12-2007, 18:16
  4. Sigarayı siz bırakma artık bedava
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan neosev
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18-12-2007, 00:10
  5. Tiryakinin Sigara Bırakma Günlüğü
    Komik Yazılar forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 06-07-2007, 15:29

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed