Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    08 Apr 07
    Ad Soyad
    ebru cantemir
    Yaş
    33
    Şehir
    07 ANTALYA
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    kalite
    Sektör
    kalite
    Mesajlar
    75
    Konular
    42
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    55
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    55

    Standart kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    “Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı Ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği”**28.08.2007 tarih ve 26627 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
    28 Ağustos 2007 SALI
    Resmî Gazete
    Sayı : 26627

    TEBLİĞ


    Tarım ve Köyisleri Bakanlığından:

    KIZARTMA AMACIYLA KULLANILAN KATI VE SIVI

    YAĞLARIN KONTROL KRİTERLERİ TEBLİĞİ

    (TEBLİĞ NO: 2007/41)

    ************ Amaç

    ************ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; gıda maddeleri üretim, satış ve toplu tüketim yerlerindeki kızartma işlemlerinde kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların resmi kontrol ve denetimlerindeki fiziksel ve kimyasal kriterlerini belirlemektir.

    ************ Kapsam

    ************ MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, gıda maddeleri üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde kızartma amacıyla kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlarını kapsar.

    ************ Hukuki dayanak

    ************ MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 5/6/2004 tarih ve 25483 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'un 18'inci ve 23'üncü maddelerine göre hazırlanmıştır.

    ************ Tanımlar

    ************ MADDE 4 – (l) Bu Tebliğ kapsamında yer alan

    ************ Kızartma yağı: Gıda maddelerinin kızartılması sırasında kullanılan katı ve sıvı yağı ifade eder.

    ************ Fiziksel ve kimyasal özellikler

    ************ MADDE 5 – (1) Kullanılan kızartma yağlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri Ek-1'de verilmiştir.

    ************ Denetim

    ************ MADDE 6 – (1) Bu Tebliğe ait hükümler;**27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"a göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denetlenir.

    ************ Numune alma ve analiz metotları

    ************ MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki üründen Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Numune Alma ve Analiz Metotları bölümünde belirtilen kurallara uygun olarak numune alınmalı ve uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanmalıdır.

    ************ Yürürlük

    ************ MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    ************ Yürütme

    ************ MADDE 9**– (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.



    EK-1

    Kızartma Amacıyla Kullanılmakta Olan Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri



    Özellik
    Limit

    Polar Madde
    ≤ % 25

    Dumanlanma Noktası
    > 170 °C



  2. #2
    Yrd. Doç. Dr. sibelkural - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    14 Mar 07
    Yaş
    31
    Şehir
    41 KOCAELİ
    Üniversite
    Ege Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Şekerli Mamuller
    Mesajlar
    1.571
    Konular
    162
    Eklentileriniz
    81
    Kazanılan Kredi
    4055
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    4055

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    ek 1 bu kadarmı yoksa eksik varmı?



  3. #3
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    08 Apr 07
    Ad Soyad
    ebru cantemir
    Yaş
    33
    Şehir
    07 ANTALYA
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    kalite
    Sektör
    kalite
    Mesajlar
    75
    Konular
    42
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    55
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    55

    Standart RE: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    bilgiye ;

    http://rega. basbakanlik. gov.tr/esk...0070828 -8.htm adresinden ulasabilirsiniz.

    ek 1 bu kadar görünüyor...



  4. #4
    Ön Lisans Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    19 May 07
    Ad Soyad
    mahir kaplan
    Yaş
    32
    Şehir
    34 İST ANA.
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Denetim
    Mesajlar
    175
    Konular
    62
    Eklentileriniz
    16
    Kazanılan Kredi
    805
    Kullanılan Kredi
    24
    Kalan Kredi
    781

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    Aslında çok önemli bir konu daha arkadaşlar özellikle Catering firmalarında çalışan arkdaşların çok dikkat etmesi gereken bir konu. Konuyu biraz açalım:
    Resmi gazetede 19.04.2005 tarihinde 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanmşıtır. Burda dikkat edilecek en önemli husus siz arkadaşlar eğer çalıştığınız işletmede Kızarmalık yağ kullanıyorsanız ve bunları mutlaka ilgli valilikten lisanlı firmalara belge karşılığı vermek zorundasınız. Denetime geldikleirnde bunu belgelerle kanıtlamak zorundasınız.
    Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre; atık yağların ithali yasaklanacak, ihracatı ve transit geçişiyle ilgili kurallar, 'Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne tabi tutulacak. Kullanılmış kızartmalık yağlar, doğrudan veya dolaylı yolla yemeklik veya mineral yağlara karıştırılamayacak, doğrudan yakıt olarak kullanılamayacak. Bu yağlar doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzey sularıyla yeraltı suyuna, denizlere, kanalizasyona, drenaj sistemleriyle toprağa verilemeyecek. Hava kirliliği yaratacak şekilde yakılamayacak.



  5. #5
    Ön Lisans Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    19 May 07
    Ad Soyad
    mahir kaplan
    Yaş
    32
    Şehir
    34 İST ANA.
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Denetim
    Mesajlar
    175
    Konular
    62
    Eklentileriniz
    16
    Kazanılan Kredi
    805
    Kullanılan Kredi
    24
    Kalan Kredi
    781

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    Çevre ve Orman Bakanlığından


    Bitkisel ve Hayvansal Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, İlkeler

    Amaç

    Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, bitkisel ve hayvansal atık yağların üretiminden bertarafına kadar, çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesini, bu atık yağların yönetiminde gerekli teknik ve idari standartların oluşturulmasını, geçici depolama, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin kurulması ve bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetimi için buna yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesi için hukuki ve teknik esasların düzenlenmesini sağlamaktır.

    Kapsam

    Madde 2- Bu Yönetmelik bitkisel ve hayvansal atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertarafı, ticareti, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki ve cezai sorumlulukları düzenler.

    Hukuki Dayanak

    Madde 3- Bu Yönetmelik, 9 Ağustos 1983 tarihli ve 2872 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre Kanunu’nun 1 ve 3 üncü maddelerinde öngörülen amaç ve ilkeler doğrultusunda, bu Kanunun 8, 11 ve 12 nci maddeleri ile 8 Mayıs 2003 tarihli ve 25102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 1 ve 2 inci maddelerinde belirtilen amaç ve görevler doğrultusunda Kanunun 9 uncu maddesinin (d), (h), (o), (p), (s) bentlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

    Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığı’nı,

    Yönetmelik: Bitkisel ve Hayvansal Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini,

    Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği: 27.08.1995 tarihli ve 22387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ni

    Bitkisel Yağ: Bitkisel kökenli ve orijinal kullanım amacına uygun olarak piyasaya arz edilen gıda yağlarını,

    Hayvansal Yağ: Hayvansal kaynaklı yağları (iç yağları, kuyruk yağları vb.)

    Ham Yağ: Bitkisel yağlı tohumlardan veya meyvelerden muhtelif fiziksel ve kimyasal proseslerle elde edilen yağ ürününü,

    Yemeklik Bitkisel Yağ Üreticisi: Gıda için orijinal kullanım amacına uygun olarak yağ üreten tesisleri veya bunları ithal eden gerçek ve tüzel kişileri,

    Atık Mineral Yağ: Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamına giren atık motor ve sanayi yağlarını,

    Atık Yağ Üreticisi: Faaliyetleri esnasında ayda 30 kg ve üzerinde bitkisel ve hayvansal atık yağ oluşmasına neden olan, kaynağın bilinmemesi durumunda ise bu tür atıkları mülkiyetinde bulunduran gerçek ve tüzel kişileri,

    Atık Yağ: Bitkisel ve hayvansal atık yağları,

    Bitkisel Atık Yağ: Rafine sanayinden çıkan soap-stock’ları, tank dibi tortularını, kullanılmış kızartma yağları, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağları ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağları,

    Hayvansal Atık Yağ: Gıda ihtiyacında kullanılmayan hayvansal yağları,

    Kullanılmış Kızartmalık Yağlar: Yüksek sıcaklık altında okside olmuş, tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kızartma yağlarını,

    Soap-Stock: Bitkisel ham yağların rafinasyonunda serbest yağ asitlerinin kostik ile nötralizasyonu ve yıkama sonrasında ayrıştırılan yan ürünü,

    Tank Dibi Tortu: Yağ üreticisi tesislerin ham bitkisel yağ depolarında dibe çöken ve yağ ihtiva eden tortuları,

    Yağlı Toprak : Yemeklik bitkisel yağ rafinasyonu yapan fabrikalardan vinterizasyon esnasında açığa çıkan yağlı toprakları,

    Vinterizasyon: Rafine edilmiş bitkisel yağlardan stearinin alınması işlemlerini,

    Bertaraf: Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği veya Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında nihai bertaraf işlemlerini,

    Geri Kazanım: Bitkisel ve hayvansal atık yağların Bakanlıktan lisans almış geri kazanım tesisleri tarafından toplanarak endüstride kullanılacak yarı mamül (külçe sabun, kimya sanayinde kullanılacak hammadde vb.) ve yeni ürün (yem sanayi için asit yağı, biodizel vb.) elde edilmesi işlemlerini,

    Ürün: Bitkisel ve hayvansal atık yağların işlenmesi ve çeşitli katkılarla karıştırılması sonucu oluşan ve standardı olan nihai maddeyi,

    Rafinasyon: Ham yağların rafine edilerek, ulusal veya uluslararası standartlar ile şartnamelere uygun yemeklik bitkisel yağ elde edilmesi işlemlerini,

    Toplayıcı: Lokanta, restoran, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler, tatil köyleri gibi yerlerden kullanılmış kızartmalık yağları ve hayvansal atık yağları lisanslı geri kazanım firmaları adına toplayan gerçek ve tüzel kişileri,

    Geçici Depolama: Atık yağların geri kazanımı veya bertarafından önce tesis sahasında veya ayrı bir alanda yönetmelikteki teknik koşullara göre belirli bir süre depolanmasını;

    Ulusal Atık Taşıma Formu: Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin ekinde bulunan taşıma formlarını,

    Lisans: Geri kazanım tesislerinin atık yağ toplamak için Bakanlıktan, atık yağ taşıyacak firmaların ve araçların ise ilgili valilikten alacakları yeterlilik belgesini,

    Sabun: Bitkisel ve hayvansal atık yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksitler ile reaksiyonu sonucunda elde edilen genellikle temizleyici olarak kullanılan ürünleri,

    Biodizel: Kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağlar ile bitkisel atık yağların veya hayvansal atık yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan ürünü,

    Asit Yağı: Soap-Stocklardan elde edilen, sabun, yem ve destilasyon sanayinde kullanılan yüksek serbest yağ asidi içeren yağları,

    ifade eder.

    Genel İlkeler

    Madde 5- Bitkisel ve hayvansal atık yağların yönetimine ilişkin ilkeler şunlardır:

    a) Bitkisel ve hayvansal atık yağların ithali yasaktır. İhracatı ve transit geçişiyle ilgili kurallar Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

    b) Bitkisel ve hayvansal atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu oluşan atıkların çevreye zarar verecek şekilde depolanması, taşınması, doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzeysel sular ile yeraltı suyuna, denizlere, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi ve mevcut düzenlemeler ile belirlenen limitleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde yakılması yasaktır.

    c) Kullanılmış kızartmalık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara, ham yağlara, mineral yağlara, büyük ve küçük baş hayvanların yemlerine karıştırılması yasaktır. Bu yağlar ancak biodizel üretim tesislerinde geri kazanım amacıyla kullanılabilir. Biodizel üretimine uygun olmayan kullanılmış kızartmalık yağlar bertaraf edilir.

    d) Bitkisel ve hayvansal yağların kaynakta özelliklerine göre sınıflandırılarak depolanması esastır.

    e) Bitkisel ve hayvansal atık yağların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, atık yağ üreticileri, toplayıcıları, taşıyıcıları, geri kazanım ve bertarafçıları kusur şartı aranmaksızın sorumludur. Bu faaliyetler sonucu meydana gelen zararlardan dolayı tazminat sorumluluğu saklıdır.

    f) Bitkisel yağların rafinasyonu sonucu ortaya çıkan yağlı topraklar kolaylıkla tutuşabildiğinden, orman ve ağaçlandırma alanlarına, tarım arazilerine ve buna benzer yerlere bırakılamaz, açık alanlarda kontrolsüz olarak geçici depolanamaz, geri kazanım imkanlarının bulunmaması durumunda bertaraf edilir.

    g) Boşaltılmış olan toplama kapları, tank ve konteynerlerin geri kazanım tesislerinde ve geçici depolama alanlarında, hijyen koşullarının sağlanması için dezenfekte edilmeleri zorunludur.

    h) Bitkisel ve hayvansal atık yağlar, toplama lisanslı geri kazanım tesisleri ile geçici depolama izni almış toplayıcılar tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından atık yağlar ticari amaçlar ile toplanamaz, alınıp satılamaz.

    ı) Bitkisel atık yağlar ile kontamine olmuş bitkisel yağlar, atık yağ olarak değerlendirilir ve bu yönetmelik hükümlerine göre geri kazanılır veya bertaraf edilir.

    j) Ayda 30 kg ve üzerinde kullanılmış kızartma yağı üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, fast-food zincirleri, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesisler, atık yağlarının toplanması için geri kazanım tesisleriyle veya bunların yetkilendirecekleri toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler. Bu yağların ücretsiz olarak geri kazanımcıya veya toplayıcılara teslim edilmesi esastır.

    k) Bitkisel ve hayvansal atık yağların toplanması, geçici depolanması, geri kazanımı veya bertarafı uzman kişilerce yapılır. Bu hususlarda ilgili tesislerde teknisyen ve mühendis bulundurulur.

    l) Bitkisel ve hayvansal atık yağların yönetiminden kaynaklanan her türlü çevresel zararın giderilmesi için yapılan harcamalar kirleten öder prensibine göre atıkların yönetiminden sorumlu olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından karşılanır. Bitkisel ve Hayvansal atık yağların yönetiminden sorumlu kişilerin çevresel zararı durdurmak, gidermek ve azaltmak için gerekli önlemi almaması veya bu önlemlerin yetkili makamlarca doğrudan alınması nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan gerekli harcamalar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre bitkisel ve hayvansal atık yağların yönetiminden sorumlu olanlardan tahsil edilir.


    İKİNCİ BÖLÜM
    Görev, Yetki ve Yükümlülükler

    Bakanlığın Görev ve Yetkileri

    Madde 6- Bakanlık, bu yönetmeliğin uygulanmasına yönelik işbirliğini ve koordinasyonu sağlamakla, atık yağ geri kazanım tesislerine toplama lisansı vermekle görevli ve yetkilidir.

    Mülki Amirlerin Görev ve Yetkileri

    Madde 7- Mahallin en büyük mülki amiri,

    a) Belediyelerin yetki alanı dışında bulunan ayda 30 kg ve üzerinde kullanılmış kızartmalık yağ üreten atık üreticilerini belirleyerek bunların toplama lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya geçici depolama izni verilen toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmalarını sağlamakla, sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamakla,

    b) Geçici depolama alanlarının Ek-3’de verilen teknik özelliklere göre kurulmasını sağlamakla, bunlara 23 üncü maddeye göre izin vermekle, denetlemekle,

    c) Yönetmelik kapsamına giren atık yağ geri kazanım tesislerini tespit ederek toplama lisansı almak üzere Bakanlığa müracaat etmelerini sağlamakla,

    d) Geri kazanım tesislerini denetlemekle,

    e) Atık yağ taşıma lisansı vermekle, 6 aylık periyotlarla araçların lisans koşullarına uygunluğunu denetlemekle, lisans verilen ve lisansı iptal edilen firma ve araçları Bakanlığa bildirmekle,

    f) Geri kazanım tesislerinden alınacak bilgileri ve ulusal atık taşıma formlarını değerlendirerek, ilde oluşan atık yağ miktarlarını, geri kazanılan ve bertaraf edilen miktarları 6 aylık dönemler halinde Bakanlığa bildirmekle,

    g) Belediye hudutları ve mücavir alan sınırları dışında kalan yerlerde kurulacak bitkisel ve hayvansal atık yağ bertaraf ve geri kazanım tesislerine inşaat ruhsatı vermekle,

    görevli ve yetkilidir.

    Belediyelerin Görev ve Yetkileri

    Madde 8- Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler,

    a) Yetki sahasında bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerde gerekli denetimleri yaparak kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesini önleyici tedbirleri almakla,

    b) Sınırları dahilinde ayda 30 kg ve üzerinde kullanılmış kızartmalık yağ üreten işletmelerin lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya valilikten geçici çalışma izni almış toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmalarını sağlamakla, buna ilişkin kayıtları ilgili valiliğe bildirmekle, sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamakla,

    c) 2007 yılından itibaren kızartmalık yağların hanelerden toplanması için gerekli sistemi kurmakla, halkı bu konuda bilgilendirilerek atık yağ toplama faaliyetlerini 2007 yılı itibariyle başlatmakla,

    d) Belediye sınırları içinde kurulacak geri kazanım tesislerine inşaat ruhsatı vermekle,

    görevli ve yetkilidir.

    Yemeklik Bitkisel Yağ Üreticilerinin Yükümlülükleri

    Madde 9- Yemeklik Bitkisel yağ üreticileri,

    a) Ürün ambalajlarının etiketlerinde Ek-4’de yer alan çevre bilgisine yer vermekle,

    b) Rafinasyon tesisinden çıkan atık yağları (soap-stock, tank dibi tortuları, yağlı toprak, atıksu arıtma tesislerinin yağ tutucularından çıkan atık yağlar vs.) taşıma lisanslı araçlarla doğrudan geri kazanım veya bertaraf tesisine göndermekle,

    c) Kullanılmış kızartmalık yağların düzenli olarak toplanması amacıyla halkın eğitimi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaları desteklemekle, belediyelerin kullanılmış kızartmalık yağ toplama faaliyetlerine katılmakla

    yükümlüdürler.

    Atık Yağ Üreticisinin Yükümlülükleri

    Madde 10- Atık yağ üreticileri,

    a) Bitkisel ve hayvansal atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle,

    b) Faaliyetleri sonucu oluşan atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarını kullanmakla,

    c) Atık yağları lisanslı taşıyıcılarla lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine göndermekle,

    d) Atık yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanmakla ve her taşımadan sonra bunların bir kopyasını ilgili valiliğe göndermekle, bu belgeleri 5 yıl süreyle tesiste muhafaza etmekle,

    e) Geri kazanım veya bertaraf tesisleriyle olabilecek uyuşmazlıkları ilgili valiliğe ve Bakanlığa bildirmekle, uyuşmazlık giderilinceye kadar uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altında bulundurmakla,

    yükümlüdürler.

    Atık Yağ Geri Kazanım Tesisi İşletmecilerinin Yükümlülükleri

    Madde 11- Bitkisel ve hayvansal atık yağ geri kazanım tesisi işletmecileri,

    a) Bakanlıktan atık yağ toplama lisansı almakla,

    b) Faaliyetlerine ilişkin raporlarını yıllık olarak ilgili valiliğe göndermekle,

    c) Atık yağın tesise kabul kriterlerini belirlemekle, atık yağın taşıma formunda belirtilen atık tanımına uygunluğunu tespit etmekle,

    d) Kullanılmış kızartmalık yağların toplanması için geri kazanım tesisleri dışında geçici depolama alanlarının yönetmeliğin 12 nci maddesine göre kurulmasını veya kurdurulmasını sağlamakla, bu alanlar için 23 üncü maddeye göre geçici depolama izni almakla veya alınmasını temin etmekle,

    e) Tesise getirilen atık yağların analizini yaparak üretici beyanına uygunluğunu tespit etmekle, atık yağın uygun bulunması halinde ulusal atık taşıma formunu imzalayarak teslim almakla ve atık taşıma formlarının bir nüshasını her taşımadan sonra ilgili valiliğe göndermekle,

    f) Tesise kabul edilen bitkisel ve hayvansal atık yağları cinslerine göre ayrı ayrı depolamakla,

    g) Personel eğitimi yapmak, acil durum planlarını hazırlamak, atık yönetimiyle ilgili işletme kayıtlarını tutmak ve bu kayıtları 5 yıl süreyle tesiste bulundurmakla,

    h) Geri kazanım işlemleri sonucunda ortaya çıkan atıkları ve bunlarla kontamine olmuş malzemeleri bertaraf etmekle veya ettirmekle, buna ilişkin harcamaları karşılamakla,

    ı) Taşıma formu ve lisans belgesi olmayan taşıyıcılarla getirilen bitkisel ve hayvansal atık yağları tesise kabul etmemekle ve durumu ilgili valiliğe bildirmekle,

    yükümlüdürler.

    Kullanılmış Kızartmalık Yağ Toplayıcılarının Yükümlülükleri

    Madde 12- Kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcıları,

    a) Geçici depolama alanlarını Ek-3’de verilen esaslara göre kurmakla,

    b) Kurulacak geçici depolama alanları için 23 üncü madde gereğince valilikten izin almakla,

    c) Geri kazanım tesisleriyle sözleşme yapmakla, geçici depolama izni müracaatlarında bu sözleşmeyi valiliğe ibraz etmekle,

    d) Lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, fast-food zincirleri, turistik tesisler ve tatil köyleri gibi toplama noktalarına biriktirme bidon ve konteynerlerini temin etmekle,

    e) Boşaltılan taşıma araçlarını, bidon ve konteynerleri her defasında temizlemekle, temizlenmeyen biriktirme kaplarını toplama noktalarına dağıtmamakla,

    f) Toplanan ve geri kazanım tesisine sevk edilen kullanılmış kızartmalık yağ miktarlarını aylık olarak ilgili valiliğe bildirmekle,

    g) Geri kazanım firmasıyla ortaya çıkacak anlaşmazlıklar ve sözleşme iptalleri hakkında valiliğe bilgi vermekle,

    yükümlüdürler.







    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Atık Yağların Taşınması

    Bitkisel ve Hayvansal Atık Yağların Taşınması

    Madde 13- Bitkisel ve hayvansal atık yağların taşınması, ilgili valilikten taşıma lisansı almış gerçek ve tüzel kişilerce yapılır. Taşıma, atık yağların birbirleriyle karışmasını engelleyecek sisteme uygun araçlarla yapılır.

    Taşıma aracı beyaz renkte olacak ve araç kasasının veya tankının her iki yüzünde “Bitkisel Atık Yağ Taşıma Aracı” veya ”Hayvansal Atık Yağ Taşıma Aracı” ibaresi bulunacaktır. Taşıma araçlarının kasa veya tankları sızdırmaz, koku önleme sistemine sahip, kolaylıkla temizlenebilir sisteme sahip olacaktır.

    Atık Yağ Taşıyıcılarının Lisans Alma Zorunluluğu

    Madde 14- Bitkisel ve hayvansal atık yağ taşımak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, ilgili valilikten taşıma lisansı almak zorundadır. Bu amaçla Ek-5’de belirtilen esaslara göre valiliğe başvuru yapılır. Lisans, başvuruda bulunan firmaya ve firmanın araçlarına verilir. Bu hükümler kara taşımacılığı için uygulanır. Bu lisans devredilemez, 3 yıl için geçerlidir. Bu süre sonunda yenilenmesi gerekir. Araçların lisans koşullarına uygun olarak denetimleri ilgili valilikçe 6 aylık dönemlerde yapılır. Denetimler sonucu lisans koşullarına uymayan firma ve araçlarının lisansı iptal edilir. Lisans verilen ve lisansı iptal edilen firmalar ve araçları Bakanlığa bildirilir.

    Araçlarda Atık Taşıma Formu Bulundurma Zorunluluğu

    Madde 15- Bitkisel ve hayvansal atık yağların taşınması sırasında araçlarda atık taşıma formu bulundurulması zorunludur. Araçlarda bulundurulacak atık taşıma formlarıyla ilgili olarak Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.


    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Geri Kazanım Tesisleri ve Geçici Depolama Alanları

    Geri Kazanım Tesisleri

    Madde 16- Bitkisel ve hayvansal atık yağların geri kazanım tesisleri için aşağıdaki şartlara uyulur:

    a) Tesiste giriş bölümü, atık kabul ünitesi, atık yağ geçici depolama alanı, laboratuvar, prosese uygun fiziksel, kimyasal veya biyolojik arıtma tesisi bulunması zorunludur.

    b) Tesise getirilen atık yağlardan laboratuvar sorumlusu tarafından numune alınır. Tank içinde gelen atık yağlar numune almadan önce homojen hale getirilir. Bidonlarla getirilen bitkisel atık yağlardan bidon başına numune alınır. Numuneler geri kazanım işlemleri tamamlanıncaya kadar muhafaza edilir.

    c) Araçlardan atık yağ boşaltıldıktan sonra her defasında araç ile buna bağlı tank veya kasa ve bidonlar yıkanır. Bu iş için tesiste gerekli altyapı oluşturulur. Hijyen şartları sağlanmadan toplama bidon ve konteynerleri tekrar kullanılamaz ve toplama noktalarına dağıtılamaz.

    d) Tesiste taşıma araçlarının, bidon ve konteynerlerin temizleneceği bir yıkama ünitesinin bulundurulması zorunludur.

    e) Tesis alanının atık yağ ile temasta olan kısımlarında zemin geçirimsizliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla betonarme zeminin epoksi boya veya benzeri tecrit malzemesi ile kaplanması gereklidir. Atık kabul alanı yağmura karşı korunmalıdır.

    f) Depolama tankları beyaz renkte olacak ve bu tanklarda “Bitkisel Atık Yağ” veya “Hayvansal Atık Yağ” ibaresi bulunacak ve atığın türü tank üzerinde (soap-stock, tank dibi tortu, kullanılmış kızartmalık yağ vb.) belirtilecektir. Bu tanklar, taşmaya neden olmayacak hacme sahip güvenlik havuzu içinde olacaktır. Güvenlik havuzunun hacmi en az tankın kapasitesi kadar olacak ve güvenli boşaltma ekipmanı bulundurulacaktır.

    g) Tesiste kokuya karşı önlem alınacaktır.

    h) Tesiste yangına karşı köpüklü yangın söndürme ve sulu tank soğutma sistemleri bulunacaktır.

    ı) Bitkisel atık yağ taşıyan borular, sızma veya herhangi bir nedenle akmaya karşı koruma altına alınacaktır. Bitkisel atık yağ taşıyan borular temiz su taşıyanların altında bulunacaktır. Pompa basınçları boruların hasar görmeyeceği şekilde tasarlanacak ve ayarlanacaktır.

    j) Sahada ortaya çıkan yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sular ayrı olarak toplanarak, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde yer alan sınır değerlere uygun şekilde arıtılacaktır.

    k) Tesis içinde meydana gelebilecek döküntü ve sızıntıları önlemek amacıyla yeterli miktarda emici bulundurulacak ve tesis içinde uygun noktalarda kolay kullanımı sağlayacak şekilde depolanacaktır. Kullanılmış emici malzemeler özelliklerine göre ilgili mevzuat kapsamında bertaraf edilecektir.

    l) Tesisin çevresi koruma altına alınacak, giriş ve çıkışın denetlendiği bir çit veya duvar olacaktır.


    Geçici Depolama Alanları

    Madde 17- Geçici depolama alanları, geri kazanım tesislerinde hammadde olarak atık yağların kabul edildiği ve proses atıklarının biriktirildiği depolama tanklarından oluşan alanlardır. Bu tür alanlar bitkisel yağ rafinerilerinde proses atıklarının ve yan ürünlerin biriktirildiği yerlerdir. Geri kazanım veya rafineri tesislerinde bulunan geçici depolama alanları için ilgili valilikten izin alınması gerekli değildir. Rafinerilerin geçici depolama alanlarında biriktirilen soap-stock, tank dibi tortuları, yağlı topraklar, geri gazanım veya bertaraf tesislerine bir başka yerde depolanmadan doğrudan sevk edilir. Bu atıkların tesis sahası dışında geçici depolanmasına izin verilmez.

    Lokantalardan, yemek fabrikalarından, otellerden, motellerden, yemekhanelerden, fast-food zincirlerinden, turistik tesislerden, tatil köylerinden ve buna benzer yerlerden kullanılmış kızartmalık yağların verimli bir şekilde toplanabilmesi için, geri kazanım tesisleri dışında geçici depolama alanları kurulabilir. Bu alanların Ek-3’deki teknik özellikleri sağlaması gerekmekte olup, işletmecilerin yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre ilgi valilikten geçici depolama izni alması gerekmektedir.


    BEŞİNCİ BÖLÜM
    Biodizel, Sabun ve Asit Yağı Üretimi

    Atık Yağlardan Biodizel Üretimi

    Madde 18- Bitkisel ve hayvansal atık yağlardan biodizel üretimi yapacak tesisler için aşağıdaki esaslar uygulanır:

    a) Atık yağlardan biodizel üretimi yapacak tesisler, bu yönetmelik kapsamında geri kazanım tesisi olarak değerlendirilir.

    b) Bitkisel ve hayvansal atık yağlardan biodizel üretimi yapacak tesisler; “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu”ndan gerekli izinleri almakla yükümlüdürler.

    c) Bu tesisler, TS EN 14214 “Otomobil Yakıtları-Dizel Motorlar İçin Yağ Asidi Metil Esterleri (YAME)- Özellikleri ve Deney Yöntemleri” standardına uygun olarak üretim yapmak ve ürünlerinin Ek-1’de yer alan ölçütlere göre uygunluğunu Bakanlığa belgelemekle yükümlüdürler.

    d) Biodizel üretimi sonucu oluşan yan ürün ve ürünlerin kullanımı ve satışı için ilgili kurumlardan izin alınması şarttır. Bu tesislere kabul edilen atık yağ miktarları ve geri kazanılamayan atıkların nasıl bertaraf edildiklerinin yıllık olarak ilgili valiliklere bildirilmesi gerekmektedir.

    Atık Yağlardan Sabun ve Asit Yağı Üretimi

    Madde 19- Geri kazanım tesisleri elde ettikleri ürünlerin standartlara uygunluğunu, sabun için Sağlık Bakanlığına, yem sanayinde kullanılan asit yağlar için Ek 2’de yer alan sınır değerlere göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığına onaylatacaklardır.

    Geri kazanım faaliyetleri sonucunda elde edilen asit yağlarında PCB, PAH ve dioksin testlerinin 6 aylık dönemlerle yaptırılması zorunludur. Değerlerin yüksek bulunması durumunda elde edilen geri kazanım ürünleri yem sanayisinde kullanılamaz. Bunların lisanslı tehlikeli atık bertaraf tesislerinde bertaraf ettirilmesi gerekmektedir.

    TSE standardı belirlenmemiş olan geri kazanım ürünleri (külçe sabun, biodizel, asit yağları, diğer kimya sanayi hammaddeleri vb.) nihai tüketim maddesi olarak kullanılamaz. Bu tür yarı mamuller, sabun veya kimya sanayisinde hammaddeye ilave edilerek standardı olan ürünlere dönüştürülebilmeleri durumunda bu sektörlerde kullanılabilir.

    Atık Yağların Bertaraf Edilmesi

    Madde 20- Biodizel, sabun hammaddesi, yağ asidi gibi geri kazanım ürünlerine dönüştürülemeyen bitkisel ve hayvansal atık yağlar ile geri kazanım işlemlerinde ortaya çıkan tehlikeli nitelikli atıkların ve bunlarla kirlenmiş malzemelerin ve atık yağ depolama tanklarının dip çamurlarının özelliklerine göre Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği veya Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre bertaraf edilmesi gerekmektedir.

    Yağlı toprak, enerji geri kazanımı amacıyla çimento fabrikaları ile Bakanlığın uygun göreceği diğer tesislerde kullanılabilir. Buna ilişkin esaslar Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği ile Çimento Fabrikalarında Atıkların Alternatif veya Ek Yakıt Olarak Kullanılmalarında Uyulacak Genel Kurallar Hakkında Tebliği’ne göre belirlenir.


    ALTINCI BÖLÜM
    Toplama Lisansı ve Geçici Depolama İzni

    Atık Yağlar için Toplama Lisansı Verilmesi

    Madde 21- Bitkisel yağ rafinasyon tesisleri içinde rafinerinin kendi atıklarının değerlendirildiği ve ana tesisle entegre olarak işletilen geri kazanım üniteleri için lisan alma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Atık yağları yağ asidi, sabun hammaddesi, biodizel ve bunun gibi ürünler elde etmek amacıyla kullanan geri kazanım tesisleri için Bakanlıktan bitkisel ve hayvansal atık yağ toplama lisansının alınması zorunludur. Geri kazanım tesisi bulunmayan gerçek veya tüzel kişilere toplama lisansı verilmez. Söz konusu tesislerin proseslerinin yeterliliği,

    1- Sabun, yem ve kimya sanayilerinde kullanılan asit yağlarını imal edecekler için, TÜBİTAK’tan alınacak teknik raporla,

    2- Biodizel üretimi için Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK’tan ayrı ayrı alınacak teknik raporlarla belgelenir.

    Yeni kurulacak tesislerin proses uygunlukları yukarıda belirtilen kuruluşlardan alınacak raporlarla belirlenir. Bu raporların ÇED raporlarına eklenmesi zorunludur. Yukarıda belirtilen kuruluşlarca düzenlenmiş proses uygunluk raporu bulunmayan müracaatların ÇED süreci başlatılmaz.

    Toplama lisansı müracaatlarında, tesisin ÇED sürecinde belirlenen proses altyapısına uygun olarak kurulduğunun proses uygunluk raporunu veren kuruluş tarafından onaylanması ve onayın Bakanlığa sunulması gerekmektedir. Söz konusu lisans müracaatları Ek-6 daki belgelerle Bakanlığa yapılır. Müracaatın uygun bulunması durumunda geri kazanım tesisine 3 yıl süreli lisans verilir. Lisans devredilecek ise Bakanlığa başvurulur ve idari izinler yenilenir.

    Lisansın İptali

    Madde 22- Bakanlıkça veya ilgili valilikçe yapılan denetimlerde toplama lisansına uyulmadığı, mevzuatta istenen şartların yerine getirilmediği, ilgili ölçümlerin düzenli olarak yapılmadığı veya kaydedilmediğinin tespit edilmesi halinde işletmeciye, tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesi için aksaklığın önemine ve kaynağına göre bir ay ile bir yıl arasında süre verilir. Bu süre sonunda yapılan kontrollerde aksaklığın devam ettiği tespit edilirse, tespit edilen aksaklığın niteliğine göre bu Yönetmeliğin cezai hükümlere ilişkin 24 üncü maddesi doğrultusunda işlem yapılır. Faaliyeti geçici süre ile durdurulan işletmenin süre sonunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde lisansı iptal edilir. Lisansı iptal edilen tesis 6 ay süreyle lisans başvurusunda bulunamaz. Bu süre sonunda lisans alabilmek için 21 inci maddeye göre yeniden Bakanlığa başvurulur. Lisans süreci tamamlanana kadar tesis çalıştırılamaz.

    Geçici Depolama İzni

    Madde 23- Atık yağ toplama lisansı bulunan biodizel üretim kazanım tesisleri, lokantalardan, yemek fabrikalarından, otellerden, motellerden, yemekhanelerden, fast-food zincirlerinden, turistik tesislerden, tatil köylerinden ve buna benzer yerlerden kullanılmış kızartmalık yağlar ile hayvansal atık yağları toplayabilmek için, toplayıcıları atık yağ toplamaları konusunda yetkilendirebilir. Toplayıcıların bu işi yapabilmeleri için hizmet alanlarında yeterli kapasiteye sahip ve Ek-3’de teknik özellikleri verilen geçici depolama alanlarının bulunması zorunludur. Geçici depolama alanlarına valilikçe geçici depolama izni verilir.

    Biodizel üretimi yapacak geri kazanım tesisleri, 12 nci maddede belirtilen toplayıcıların tabi olduğu hükümler kapsamında geri kazanım tesisi dışında kendi geçici depolama alanlarını kurabilirler. Geri kazanım tesisleri bu alanlar için valilikten geçici depolama izni almakla yükümlüdür. Geri kazanım tesisleri içinde bulunan depolama alanları için izine gerek yoktur.

    Toplayıcılar, geri kazanım firmasıyla yapılan sözleşme, tesis projesi ve işletme planıyla geçici depolama izni için valiliğe müracaat eder. Valilik depoyu uygun bulması durumunda geçici depolama izni verir.

    Geçici depolama izni süresi, geri kazanım tesisinin mevcut toplama lisansı süresine göre verilir. Bu süre toplama lisansı süresini aşamaz. Toplayıcıya yetki veren geri kazanım tesisinin lisans süresi dolduğunda, toplayıcının da izin süresi dolar. Benzer şekilde geri kazanım tesisinin lisansı iptal edildiğinde, toplayıcının da izni ilgili valilikçe iptal edilir. Geçici depolama izni koşullarına uygun olarak faaliyette bulunmayan toplayıcının izni ise valilikçe iptal edilerek, bu husus anlaşmalı olduğu geri kazanım tesisine bildirilir. Geçici depolama izni belgelerinde toplayıcının bağlı olduğu geri kazanım tesisinin toplama lisansı numarasının belirtilmesi zorunludur.


    YEDİNCİ BÖLÜM
    Diğer Hükümler

    Yönetmeliğe Aykırılık

    Madde 24- Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 15 ve 16 ncı maddelerinde belirtilen merciler tarafından gerekli işlemler yapılır ve aynı Kanunun 20, 21, 22, 23, 24 ve 26 ncı maddelerinde belirtilen cezalar verilir.

    Düzenleme Yetkisi

    Madde 25- Aksine hüküm bulunmadığı hallerde Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere her türlü düzenlemeyi yapmakla yetkilidir.

    Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 6 ay içinde mevcut geçici çalışma izinli ve lisanslı atık yağ geri kazanım tesisleri yönetmelik hükümlerine uygun olarak Bakanlığa başvurmak ve lisanslarını yenilemek zorundadır.

    Yürürlük

    Madde 26- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme

    Madde 27- Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.























    Ek-1
    Biodizel Standardı (TS EN 14214)

    Özellik Birim Minimum Maksimum Test metodu


    Yoğunluk 15ºC’deki kg / m³ 860 900 EN ISO 3675
    EN ISO 12185
    Akışkanlık 40ºC’deki mm² / s 3,50 5,00 EN ISO 3104

    Parlama Noktası º C 120 - ISO/DIS 3679

    Karbon Artığı
    (10% damıtma artığı) % (m/m) - 0,30 EN ISO 10370
    Bakır Şerit Korozyonu
    (50ºC’de 3 saat) Sınıflama 1.Sınıf EN ISO 2160
    Toplam Kirlilik mg / kg - 24 EN 12662

    Oksidasyon Kararlılığı, 110ºC Saat 6,0 - prEN 14112


    Setan numarası 51,0 EN ISO 5165

    Asit değeri
    mg KOH / g 0,50 prEN 14104
    İyod değeri
    120 prEN 14111
    Kül İçeriği % (m/m) - 0,02 ISO 3987

    Su İçeriği mg / kg - 500 EN ISO 12937

    Metanol İçeriği
    % (m/m) 0,20 prEN 14110

    Sülfür İçeriği mg / kg - 10,0 prEN ISO 20846
    prEN ISO 20884
    Fosfor İçeriği
    mg / kg - 10,0 prEN 14107
    Ester İçeriği
    % (m/m) 96,5 prEN 14103
    Linolenic asit metil esteri
    % (m/m) 12,0 prEN 14103
    Çokludoymamışlık (en az 4 çift bağlı metil ester) % (m/m) 1
    Monogliserit içeriği
    % (m/m) 0,80 prEN 14105
    Digliserit içeriği
    % (m/m) 0,20 prEN 14105
    Trigliserit içeriği
    % (m/m) 0,20 prEN 14105
    Serbest gliserol % (m/m) 0,02 prEN 14105
    prEN 14106
    Toplam gliserol
    % (m/m) 0,25 prEN 14105
    Grup I metaller (Na+K)

    Grup II metaller (Ca+Mg) mg / kg

    mg / kg 5,0

    5,0 prEN 14108
    prEN 14109
    prEN 14538





    Ek-2
    Asit Yağı Standardı
    Yemlik Yağların Kalite Kriterleri




    Yemlik yağ çeşitleri Yemlik yağlarda aranan özellikler
    Nem
    En çok
    (%) Tortu
    En çok
    (%) Sabunlaşmayan
    Maddeler
    En çok
    (%) Toplam yağ asitleri
    (%) Serbest yağ asitleri
    (%) İyot sayısı Peroksit
    Değeri En çok (meq/kg)
    Bitkisel yağlar
    Soya yağı
    Ayçiçeği yağı
    Oleik a.yüksek Ayçiçeği y.
    Pamuk yağı
    Mısır yağı
    Kanola yağı
    Yerfıstığı yağı
    Hindistan cevizi yağı
    Palm yağı
    Palm olein
    Palm stearin
    Palm çekirdeği yağı
    Diğer bitkisel yağlar




    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1




    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1
    1







    1,5
    1,5
    2
    2
    3
    2
    1
    1,5
    1,5
    1,5
    1,5
    1,5
    3

     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90
     90


    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -



    110-140
    110-150
    75-90
    95-115
    100-135
    90-130
    80-110
    5-15
    45-65
     56
     48
    10-35
    - 20
    Hayvansal yağlar
    Don yağı
    Tavuk yağı
    Balık yağı

    1
    1
    1

    1
    1
    1



    1
    1
    -

     90
     90
     90

     15
     15
     15

    35-60
    60-90
     100
    20
    Asit yağlar 1 1 4  85  50  100 20
    Hidrolize yağlar 1 1 6  85 - - 20
    Korunmuş (by-pass) yağlar
    5
    -
    4
     70
    -
    -
    -
    Karışık yağlar 1 1 4  85 - - 20









    Ek-3
    Geçici Depolama Alanlarının Teknik Özellikleri
    (Yönetmeliğin 12 nci maddesinin (a) bendine göre)


    1- Geçici depolama alanları kapalı sistem olacaktır.

    2- Tesiste kantar ve atık kabul alanı bulunacaktır.

    3- Bu alanlarda en az 30 ton kapasiteli kullanılmış kızartma yağı biriktirme tankı bulunacaktır. Bu tanklar güvenlik havuzları içinde bulunacaktır.

    4-Tanklar beyaz renkte olacak ve üstünde “Kullanılmış Kızartmalık Yağ” ibaresi bulunacaktır.

    5-Tanklar kolay temizlenebilecek özellikte ve göstergeli olacaktır.

    6- Geçici depolama tesisinin zemini betonarme olacaktır.

    8- Toplayıcıların lisanslı toplama araçları bulunacaktır.

    18- Toplama bidonları yıkama kolaylığı için çember kapaklı olacak ve yeterli sayıda bulunacaktır.

    9- Boşaltılan taşıma araçlarının, bidon ve konteynerlerin temizleneceği bir yıkama ünitesi bulunacaktır.

    10- Yıkama ünitesinden çıkan yağlı sular doğrudan kanalizasyona verilemez. Bu amaçla yağlı suların biriktirileceği yıkama suyu biriktirme tankı veya tankları bulunacaktır.

    11- Yağlı yıkama sularının arıtımı bir başka tesiste yapılamıyorsa, bu alanda yıkama sularının arıtımının yapılacağı bir sistem bulunacaktır.

    12- Dökülen yağların toplanması için yeterli miktarda emici madde bulunacaktır.

    13- Yangına karşı gerekli önlemler alınacaktır.

    14- Yağmur suyunun yıkama suyu ile karıştırılmaması için gerekli önlemler alınacaktır.

    16- Kokuya karşı önlem alınmış olacaktır.

    17- Tesisten sorumlu en az bir teknisyen sürekli bulundurulacaktır.

























    EK-4



    Çevre Bilgisi

    1.Bu ürünün kullanım süresi dolduğunda, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize vb. alıcı ortamlara dökmeyiniz.

    2. Kullanılmış kızartma yağlarını diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktiriniz.

    3. Kullanılmış kızartma yağlarını besin maddesi olarak tekrar kullanmayınız.

    4. Kullanılmış kızartma yağlarından biodizel (dizel araç yakıtı) üretimi mümkündür. Ülkemiz kaynaklarının israf edilmemesi için bu yağları kullanılmış kızartma yağı toplayıcılarına ücretsiz olarak vermeye özen gösteriniz.


















































    EK-5

    BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIK YAĞLARIN TAŞINMASI AMACIYLA
    VALİLİKLERE YAPILACAK LİSANS BAŞVURULARINDA İSTENECEK
    BİLGİ VE BELGELER


    1-Araç lisansı için Valiliklere yapılacak başvurularda aşağıdaki bilgi ve belgeler bulundurulacaktır.

    a) Aracın ait olduğu firmanın adı, adresi ve telefon numarası,
    b) Aracın tipi,
    c) Plaka numarası ve şasi numarası,
    d) Araç sahibinin adı, iş adresi ve telefon numarası,
    e) Taşınacak atık yağların cinsleri,
    f) Aracın taşıyacağı atık yağ konteyner türü (bidon, varil, konteyner vs.)
    g) Taşınacak atıkların herbiri için ayrı ayrı fiziksel ve kimyasal özelliği, kaza anında insan ve çevre sağlığına olabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için alınacak tedbirler,
    h) Olabilecek kazalara karşı ilk müdahale ve ilk yardımda kullanılacak malzemeler,
    i) Bitkisel/Hayvansal atık yağ taşıyacak her bir araç için Türk Standartları Enstitüsü tarafından “Tehlikeli Maddelerin Karayollarında Taşınması Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde atığın bulunduğu tehlike grubuna göre aracın sahip olması gereken donanımlara ve özelliklerine sahip olduğunu gösterir “Uygunluk Belgesi”.

    2-Aracın bağlı olduğu firmanın lisanslandırılması için Valiliklere yapılacak başvurularda aşağıdaki bilgi ve belgeler bulundurulacaktır.

    a) Firmanın adı, adresi, telefon numarası,
    b) Firma sahibinin / sahiplerinin adı, adresi, telefon numarası,
    c) Atık yağ taşımaya uygun donanıma haiz nakliye aracı sayısı,
    d) Lisans alacak araçların plakaları,
    e) Yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlardan alınan tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri için verilen sürücü eğitim serfitikası,
    f) Taşınacak Atık yağların, “Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik”e göre tehlikeli grup numarası.






























    EK-6

    BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIK YAĞ TOPLAMA LİSANSI VERİLMESİNDE
    İSTENECEK BİLGİ VE BELGELER


    1) ÇED Olumlu Kararı,

    2) Biodizel tesisleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan gerekli izinler,

    3) Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre tesisin proses uygunluk raporuna göre kurulduğunu gösteren onay,

    4) Atıksu arıtma tesisinin teknik özelikleri,

    5) Yönetmeliği 18 veya 19 uncu maddelerine göre ürünlerin standartlara uygunluğunu gösteren belge,

    6) Emisyon İzin Belgesi, Deşarj İzin Belgesi,

    7) Tesisten kaynaklanan proses atıklarının türleri, nitelikleri (tehlikeli, tehlikesiz, inert), miktarları ve bu atıkların ne şekilde bertaraf edilecekleri, anlaşma yapılan bertaraf tesisleri ve bu tesislerle yapılan sözleşmelerin örnekleri,

    8) Sözleşme yapılmış olan rafineriler, lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, fast-food zincirleri, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesislerin listesi ve sözleşme örnekleri,

    9) Var ise yetkilendirilen toplayıcılar,

    10) Çalıştırılan personelin eğitim durumu,

    11) Acil müdahale planı,

    12) Diğer Belgeler:
    -Vergi Dairesi ve Numarası
    -İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
    -Ticaret Sicil Gazetesi Örneği
    -İmza Sirküleri
    -Kapasite Raporu
    -Sanayi Sicil Belgesi
    -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınmış İşletme Belgesi



  6. #6
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    16 Jul 07
    Ad Soyad
    Mustafa Yılmaz
    Yaş
    32
    Şehir
    42 KONYA
    Üniversite
    Ankara Universitesi
    Meslek
    Gıda Müh
    Sektör
    Kamu
    Mesajlar
    1
    Konular
    0
    Eklentileriniz
    0
    Kazanılan Kredi
    5
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    5

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    ee yürürlüğe girdide noldu ki

    bizde herşey kağıt üstünde...



  7. #7
    Yüksek Lisans Üye goncuali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    09 Jul 07
    Ad Soyad
    Ali Göncü
    Yaş
    30
    Şehir
    52 ORDU
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    Öğr. Gör.
    Sektör
    Akademisyen
    Mesajlar
    781
    Konular
    267
    Eklentileriniz
    65
    Kazanılan Kredi
    3255
    Kullanılan Kredi
    230
    Kalan Kredi
    3025

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    arkadaşlar cips sektöründe kullanılan en önemli yağ palm olein yağıdır. bütün sektör bu yağı kullanırken, dün başka bir cips fabrikasının kanola yağı kullandığını duydum. sizce bunun nedeni ne olabilir? neden sadece bu firma farklı yağ kullanıyor. birde catering sektöründe çalışan arkadaşlara sesleniyorum sizler yemeklik ve kızartmalık olarak hangi yağları kullanıyorsunuz?



  8. #8
    Ön Lisans Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    19 May 07
    Ad Soyad
    mahir kaplan
    Yaş
    32
    Şehir
    34 İST ANA.
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    Denetim
    Mesajlar
    175
    Konular
    62
    Eklentileriniz
    16
    Kazanılan Kredi
    805
    Kullanılan Kredi
    24
    Kalan Kredi
    781

    Standart Cevap: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    Herşey kağıt üzerinde olduğu konusunda haklısın sana katılmamak mümkün değil, ama özellikle yemek firmalarında çalışan arkadaşlarımız açısından bu konu önemli, Tarım ve Köy İşleri bakanlığı tarafından Özel bir Lab. firmasından Yağlarda polar ve dumanlanma noktası ölçümü yapkam üzere yaklaşık 50 adet alınmış düşünebiliyormsunuz 50 adet bu Türkiye geneli için alınmış komik ama piyango size vurursa yasal olarak ceza-i hukuk işlem yapıyorlar ben uyarıyımda



  9. #9
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    08 Apr 07
    Ad Soyad
    ebru cantemir
    Yaş
    33
    Şehir
    07 ANTALYA
    Üniversite
    Celal Bayar Universitesi
    Meslek
    kalite
    Sektör
    kalite
    Mesajlar
    75
    Konular
    42
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    55
    Kullanılan Kredi
    0
    Kalan Kredi
    55

    Standart RE: kızartmalık yağlar kontrol kriterleri

    yağların kullanım sürelerini belirlemek için toplam polar maddeyi ölçen cihazlar var.ve sanırım tarım ve köy işleri bakanlığına zorunluluk gelecek bu cihazı bulundurmaları için böylece denetimlerde ölçümlerini yapabilecekler.durum böyle olunca bizlerinde bu cihazdan edinmemiz gerek, kontrolü sağlamamız için.



Benzer Konular

  1. Taze balık kriterleri
    Konu Sahibi arzu Forum Su Ürünleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 28-03-2008, 14:35
  2. Mal Kabul Kriterleri - Yemek Sektörü
    Konu Sahibi Akın52 Forum ISO 22000 (HACCP)
    Cevap: 41
    Son Mesaj : 25-12-2007, 13:04
  3. kızartmalık yağların denetimi ve ilgili tebliğlerin degerlendirilmesi
    Konu Sahibi sibelkural Forum Yemeklik Yağ Teknolojisi
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 28-11-2007, 19:40
  4. Cevap: 10
    Son Mesaj : 01-07-2007, 11:49

Bu Konu için Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed