9 sonuçtan 1 ile 9 arası
Ağaç Şeklinde Aç3Beğeni
  • 1 gönderen basaranburhan
  • 1 gönderen
  • 1 gönderen basaranburhan

Konu: KKN mi yoksa OOGP mi

  1. #1
    Yeni Üye hasan48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Sep 08

    Mesajları
    40
    Konuları
    17
    Eklentileri
    10
    Kredisi
    505
    Harcanan
    0
    Kalan
    505

    Question KKN mi yoksa OOGP mi

    Arkadaşlar, ben su an catering sektorunde çalışmaktayım ve iso 22000 de oogp ve kkn ayrımını tam olarak yapamamaktayız. Bu konuda örneklerle anlatabilecek bi döküman varmıdır? Baya bi döküman taradım ama sonuc alamadım.
    Diyelimki;

    Et haşlama safhasından sonra pişirme ve ya kavurma işlemi gelmektedir. Et haşlama safhasında belirli riskler mevcuttur. Bu operasyonel ön gereksinim midir yoksa kritik kontrol noktası mıdır?
    Bunlarda tanımlar;

    3.9 Operasyonel ön gereksinim programı (OGP):Olası gıda güvenliği tehlikelerini (Madde 3.3) ve/veya üründe ya da proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu oldugu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.

    3.10 Kritik kontrol noktası (KKN): gıda güvenliği tehlikesinin (Madde 3.3) önlendiği veya elimine edildiği ya da kabul edilebilir düzeye indirilebildiği ve kontrol edilebilen aşama.

    Şimdiden çok tesekkur ederim

  2. #2
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    öncelikle FMEA(HATA TÜRLERİ VE ETKİLERİ ANALİZ TABLOSU)ndan problemin RÖS(RİSK ÖNCELİK SAYISI)nı bulmak gerekir.

    RÖS= OLASILIK*ŞİDDET*SAPTANABİLİRLİK

    RÖS>100 ise KARAR AĞACINA bakılır.
    Karar ağacında ilgili sorunun cevabını ararsın.
    ona görede KKN mi yoksa OGP mi, yoksa KN mi olduğuna karar verirsin...
    sonra bunları proses akış kartlarına işlersin ve prosedüründe yazan doğrulama prosedürüne göre bu akış diagramlarının doğrulamasını yaparsın.

    kolay gelsin...

  3. #3
    Yeni Üye basaranburhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Aug 09
    Yaş
    37

    Mesajları
    43
    Konuları
    12
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    773
    Harcanan
    0
    Kalan
    773

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Esas itibariyle bu ayrımı yapmak oldukça kolay. Burada sormanız gereken soru sadece şu olsa gerek.


    Et haşlama safhasındaki riskler (tüketici sağlığı üzerindeki etkisi tam olarak tanımlanmalı ve nedenleri detaylandırılmalıdır) sonraki proses basamağında tamamen ortadan kaldırılıyor mu, kabul edilebilir seviyelere indirilebiliyor mu? Sonraki proses basamağı pişirme ve kavurma olduğuna göre öyle sanıyorum ki et haşlama safhasındaki mevcut riskler ve prosesin o aşamaya gelinceye kadar oluşan diğer riskler pişirme ve kavurmada ortadan kalkmakta yada kabul edilebilir seviyelere inmektedir.

    Şu halde et haşlama safhası operasyonel ön gereksinimdir.

    Saygılarımla.
    yolyuruyen bunu beğendi.

  4. #4
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Merhaba,
    Kısaca şöyle düşünün
    Kavurma veya pişirmede risklerinizi halk sağlığı limitlerine indirebiliyor musunuz?

    Cevabınız evet ise bundan sonrada başka bir basamak yoksa kavurma ve pişirme KKN'dir. Başka bir proses olmamasına rağmen cevabınız Hayır ise sisteminizi gözden geçirmeniz gerekecektir.

    Cevabınızın evet olduğunu varsayalım:
    Prosesteki riski sadece kavurma ve pişirme işlemiyle, haşlama prosesi olmadan elemine edebiliyor veya kabul edilebilir seviyeye indirebiliyor musunuz?
    Cevabınız "evet" ise Haşlama Ö-OGP değildir
    Cevabınız "hayır, tehlike ancak haşlama etkisinden sonra kavurma veya pişirilme ile elemine edilebiliyor" diyorsanız o zaman Haşlama basamağı O-ÖGP'na dahil edilmelidir.

    Tabi bunu sözle değil, uygulama, analiz ve kayıtlarla geçerli kılmalı ve doğrulamalısınız.
    yolyuruyen bunu beğendi.
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  5. #5
    Yeni Üye hasan48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Sep 08

    Mesajları
    40
    Konuları
    17
    Eklentileri
    10
    Kredisi
    505
    Harcanan
    0
    Kalan
    505

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Çok sağolun cvplar için,
    Şimdi Oguz bey;
    Cevabınızın evet olduğunu varsayalım:
    Prosesteki riski sadece kavurma ve pişirme işlemiyle, haşlama prosesi olmadan elemine edebiliyor veya kabul edilebilir seviyeye indirebiliyor musunuz?
    Cevabınız "evet" ise Haşlama Ö-OGP değildir
    Buradaki cevabım kesinlikle Evet olur elimine edebiliyorum. Ozaman O-ogp değildir.
    Ayrıca Burhan beyde;
    Cevap evetse
    Şu halde et haşlama safhası operasyonel ön gereksinimdir, demekte. Kafa karışıklığı gene had safhada. Yararlandığınız herhangi bir açıklama var mı bu cevapları bulurken.
    Ayrıca şoyle bir uygulama yapmayı düşündük; 8-12 arası risk puanına OOGP, 12 ve üstüne KKN demeyi dusunuyoruz peki boyle bi uygulama olabilir mi?

  6. #6
    Yeni Üye basaranburhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Aug 09
    Yaş
    37

    Mesajları
    43
    Konuları
    12
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    773
    Harcanan
    0
    Kalan
    773

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Değerli Arkadaşım;

    Esasında herhangi bir karışıklık yok. Bir kez daha ayrıntılı bir şekilde aktarayım.

    Haşlama proses basamağındaki risklerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak inceledin. Öyle sanıyorum ki buradaki esas tehlikeyi biyolojik olarak öngördün. Tehlike tanımında "tüketici sağlığı bozacak ........... bakterilerinin bulunması". Haşlama basamağındaki kontrol önlemin ne? Haşlama sıcaklık ve süre uygulamasıyla söz konusu bakterilerin inhibe edilmesi. İlk bakışta KKN gibi duruyor değil mi? Esasında bu tehlike için O-ÖGP'dir.

    Çünkü kontrol önleminin tanımı "Haşlama sıcaklık ve süre uygulamasıyla söz konusu bakterilerin inhibe edilmesi." Peki aynı kontrol önlemi sornaki proses basamağı olan kavurma ve pişirme içinde geçerli değil mi? Yani bu proses basamağında da sıcaklık ve süre uygulaması yaparak olası bakterileri inhibe ediyor ya da kabul edilebilir seviyelere indiriyorsun.

    Sen haşlama prosesinde yeterli sıcaklık ve süre uygulayamadığın takdirde dahi sonraki proses basamağı bunu engelleyebiliyor.

    Şu kritik soru unutulmamalıdır. Tespit edilen tehlike (o proses basamağı için) sonraki proseslerde inhibe ediliyor ya da kabul edilebiliyor seviyelere iniyorsa KKN değildir.

    Yani haşlama proses basamağında biyolojik riskin sonraki proses basamağı olan kavurma ve pişirmede elimine edildiğinden O-ÖGP'dir.


    Risk Puan hesaplama tabloları her zaman işe yaramıştır. Ancak olasılık ve şiddet için belirlenen rakamlar prosesine uygun olmalıdır. Aksi takdirde her tehlike için yanılmaların artabilir.

    Saygılarımla.
    yolyuruyen bunu beğendi.

  7. #7
    Onursal Üye Nuran AYDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Jul 08

    Mesajları
    222
    Konuları
    12
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    331
    Harcanan
    0
    Kalan
    331

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Hasan bey bu konuda Oğuz beyin vermiş olduğu cevap doğrudur benim bilgilerime göre de. Eğer problem o aşamada çözülüyorsa bu nokta KKN'dir . Ancak problemi o aşamada çözmek mümkün değilse bu nokta OÖGP'dir.

  8. #8
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Sayın Hasan48,
    Risk puanı her zaman için yardımcı bir çözümdür. ama sizi kesin sonuca götürmez, sadece sonucunuzu destekler.

    Yani şu puan arası kesin O-ÖGP, şu puan arası kesin KKN'dir demek yanlış olur.
    "Şu puan arası O-ÖGP,şu puan arası KKN'dir" cümlesindeki "dir" kelimesi yerine "olabilir" derseniz, o zaman karar ağacı sonucunda risk tablosu ile destekleyerek tam bir sonuca ulaşabilirsiniz.

    umarım açıklayıcı olmuştur
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  9. #9
    Yeni Üye hasan48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Sep 08

    Mesajları
    40
    Konuları
    17
    Eklentileri
    10
    Kredisi
    505
    Harcanan
    0
    Kalan
    505

    Standart Cevap: KKN mi yoksa OOGP mi

    Oğuz bey dediğiniz gibi kesinlikle bu risk değerledirme söyleminiz açıklayıcı oldu. Ayrıca, mesajı tekrar incelediğimde gözden kaçırdığım bir nokta olduğunu fark ettim. Sanırım tamamen anladım... Teşekkur ederim tekrardan...

Benzer Konular

  1. Kişiliğiniz yoksa..
    Hikaye forum içinde, yazan Abdulkadir Durmuş
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 16-12-2008, 21:52
  2. bu 2 besin yoksa kanser de yok!!!
    SAĞLIK forum içinde, yazan DİDO
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07-03-2008, 23:56
  3. %2 mi yoksa % 98 mi?
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan tuanabelit
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 27-12-2007, 12:43
  4. e-mailiniz Yoksa!!
    Slaytlar forum içinde, yazan linguist
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 30-08-2007, 13:27
  5. bu da ne!!! yoksa kolesterol masummu?
    SAĞLIK forum içinde, yazan antakyalı
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 28-08-2007, 10:25

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed