6 sonuçtan 1 ile 6 arası
  1. #1
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Kuru Buz Nedir?

    Merhaba Arkadaşlar;

    Karbondioksitin dondurulmasıyla elde edilen Kuru Buzu İşletmelerinizde kullananlarınız var mı?

    Veya Kuru buz hakkında kapsamlı bilgiye sahip olanlar varmı?

    Saygılar....

  2. #2
    001
    001 çevrimdışı
    Lisans Üye 001 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Jun 09
    Yaş
    34

    Mesajları
    408
    Konuları
    122
    Eklentileri
    60
    Kredisi
    3073
    Harcanan
    37
    Kalan
    3036

    Standart Cevap: Kuru Buz Nedir?


  3. #3
    001
    001 çevrimdışı
    Lisans Üye 001 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Jun 09
    Yaş
    34

    Mesajları
    408
    Konuları
    122
    Eklentileri
    60
    Kredisi
    3073
    Harcanan
    37
    Kalan
    3036

    Standart

    Karbondioksidin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direkt olarak gaz haline geçer.Bu yüzden eridiğinde hiçbir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20ºC' ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir. Sıvı halde 20 Bar basınç altında bulunan karbondioksit (CO2) atmosferik basınç altındaki bir kabın içine püskürtülerek genleştirilmesi ile kendi kendini dondurarak katı hale geçen buz ve kar halinde bir üründür.
    Özel preslerde sıkıştırılarak, blok palet veya nugat formuna getirilen CO2 karı hiçbir katı ve sıvı atık bırakmada doğrudan gaz fazına geçer sublime olur. Sublimasyon işlemi, çok düşük sıcaklıklarda (-79ºC) yüksek soğutmakapasitesi (152 Kcal/Kg) sağlar. Firmamızkuru buz üretim ve pazarlama konusunda yaygın bir dağıtım ağına sahiptir.

    Kuru buz dondurulmuş karbondioksittir. Karbondioksit elementi normal şartlarda gaz halinde bulunur. Yüksek basınç altında sıvılaştırılan karbondioksit gazı daha sonra laboratuvar ortamında gaz haline dönüştürülür. Kuru buzun yüzey ısısı -78.5 derecedir. Yani suyun N.Ş.A. daki donma noktasından selsiyus ölçeğine göre -78.5 derece daha düşük.
    Kuru buz bu özelliğinden dolayı dondurma gibi soğuk ortamda taşınması gereken gıdaların taşınmasında kullanılır. Süper soğuk oluşundan ve süblimleşme özelliğinden dolayı dondurma amaçlı işlerde oldukça kullanışlıdır.
    Kuru buz süblimleşme özelliğinden dolayı solunması tehlikeli olabilen bir maddedir. Yani dondurulmuş karbondioksit sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâline geçer. Bu sebepten ötürü kuru buz bulunduralan ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Çünkü karbondioksit havadan ağır bir gazdır ve tabana çöker. Özellikle küçük oda veya araba gibi dar hacimli mekanlarda daha tehlikeli olur. Normal havanın %78′i azot, %21′i oksijen %0,03 kadarı da karbondioksittir. Bu oran %5 ler civarına yaklaşırsa toksik hâle gelir. Karbonmonoksitte toksite sınırı daha da düşüktür.
    Kuru buzun bir diğer tehlikeli yanı da onunla temas ettiğinizde ortaya çıkmaktadır. Aşırı soğuk bir madde olan kuru buz elinize aldığınızda hücrelerdeki duyu anında dondurarak yanma olayına sebep olur. Tıpkı ateşle yakılmış gibi bir his ve acı oluşur. Bunun önüne geçmek için kuru buzla çalışırken kalın eldiven giyilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı sebepten dolayı yenmez, yutulmaz

  4. #4
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Kuru Buz Nedir?

    Teşekkürler arkadaşım...
    Teorik bilgi olarak yeterince bilgiye sahibim..ama bana çok bu konuda birebir çalışmış, uygulamasını yapmış kişilerin bilgisi lazım..

    Ama benim daha çok öğrenmek istediğim Temizlik ve Dezenfeksiyonda kullanımı...
    benim araştırdığım kadarıyla makine ve parçalarını sökmeye gerek kalmadan, herhangibir kimyasal kullanmadan, yüzey aşındırması yapmadan temizlikte kullanıldığı...

    Zaten taşıma işlemlerinde artık soğutmalı araçlar kullanılıyor. bide bu kuru buzu kapalı ortamda çok tutarsan co2 çözündüğü için ortamı havasız hale getirir...

    Aklıma bir Soru Daha geldi: CO2'yi dondururken hangi Gaz kullanılıyor?
    Bzm evlerdeki dolaplarda, soğuk hava depolarında Freon 22 kullanılıyor..

  5. #5
    001
    001 çevrimdışı
    Lisans Üye 001 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Jun 09
    Yaş
    34

    Mesajları
    408
    Konuları
    122
    Eklentileri
    60
    Kredisi
    3073
    Harcanan
    37
    Kalan
    3036

    Standart Cevap: Kuru Buz Nedir?

    bunu buldum ama biraz uzak bir konu bana umarım işine yarar önemli değil

    kuru buz yapımı:
    buz ya da soğuk bir ortam elde etmeye dayanan bu soğutma sistemlerinin fiziksel temeli şudur:
    pistonlu bir silindir içinde bulunan gaz sıkıştırılarak moleküller birbirlerine doğru yaklaşmaya zorlanır. basınç, gaz sıvı durumunu alıncaya kadar artırılır. pistonun meydana getirdiği basınç, molekülleri derli toplu bir duruma getirirken enerji ısı olarak açığa çıkar ve silindirin çeperleri ısınarak kızar. üzerindeki basınç azaltılınca da sıvı tekrar gaz durumuna dönüşür. ama bu dönüşüm sırasında silindirin çeperlerinden, sıvı durumundan gaz durumuna geçmesini sağlayacak ısıyı çeker ve böylece başlangıçta serbest bıraktığı ısıyı tekrar geri almış olur. yukarıda, silindirin kısa bir süre soğumaya bırakıldığını söylemiştik. sıvı yeniden gaz durumuna geçerken emdiği ısı yüzünden silindir çeperlerindeki ısı iyice azalır ve bu yüzeyler adamakıllı soğur.
    işte evlerde kullanılan buzdolaplarından soğukhava depolarına kadar bütün mekanik soğutma sistemleri bu ilkeye göre çalışır. gaz olarak genellikle amonyak ya da kükürt dioksid gazı kullanılır. çünkü bu gazlar normal oda sıcaklığında uygulanan orta güçteki bir basınç altında kolayca sıvı durumuna geçebilirler.


    buz, katılaşmış sudur. kuru buz ise katılaşmış karbon dioksit den ibarettir. normal ısı derecesinde ve normal bir basınç altında karbon dioksit gaz durumundadır. şampanya, gazoz ve soda gibi diğer "fışkırıcı" içkilerde çözelmiş durumda görülen bir gazdır. kuru buz elde etmek için karbon dioksit gazı özel makinelerde yüksek basınç altında sıkıştırılıp sıvı duruma getirilir. sonra ısısı çok daha düşük bir ortamda katılaştırılır. böylece kar topaklarını andıran, ama düzgün biçimli ağır ve bembeyaz buz kalıpları elde edilir. kuru buz "erimez", yani su durumunu almaz. yeniden elde edildiği karbon dioksit gazı durumuna dönüşür, yani buharlaşır. böyle bir buharlaşma eksi 78,5 derecede ve yavaş yavaş başlar.


    çok soğuk olmasına rağmen kuru buz, az bir zaman için elle tutulabilir. çünkü kuru buzun yavaş yavaş buharlaşırken saldığı gaz, deri ile buz arasında yalıtkan (üzerinden elektrik akımına yol vermeyen) bir katman meydana getirir. gazlar kötü bir ısı iletkeni olduklarından soğukluğun farkına varılmaz.
    bir buz kalıbının soğutacağı besin maddesi üzerinde "eriyerek" ıslaklık bırakması elverişli değildir. karbon dioksit den elde edilen kuru buz ise (erimediğinden) böyle bir sıvı bırakmaz. ayrı olarak buharlaşırken çıkardığı karbon dioksit gazının da koruyucu özellikleri vardır. bundan ötürü kuru buz besin maddeleri için en elverişli bir koruyucudur.

  6. #6
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Kuru Buz Nedir?

    Şu Sanal alemde 2 siteyi tek geçerim...
    1. google
    2. youtube

    İstediğimi her ikisindede buldum...

    youtube de kuru buzla nasıl temizlik yapıldığını anlatan çok güzel videolar var...

    Bilgilerin için tşk arkadaşım...

Benzer Konular

  1. Kuru Su
    Güncel Haberler forum içinde, yazan tuceee
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 19-10-2010, 13:59
  2. suda çözünür kuru madde nedir?
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan ldpud03
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 11-03-2009, 00:58
  3. kuru pasta
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan dilek81
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23-10-2008, 14:27
  4. kuru meyveler
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan tuanabelit
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 09-07-2008, 10:04
  5. Kuru buz
    Genel Kültür forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 19-10-2007, 22:15

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed