Sayfa 1/3 123 SonSon
23 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Oct 08

    Mesajları
    11
    Konuları
    7
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Question Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Arkadaşlar merhaba, Kuru incirde potasyum sorbat uygulamasına ilişkin bilgiye ihtiyacım var.Ayrıca sorbat uygulamasından sonra durulama yapmanın avantajı veya dezavantajı varmıdır?

  2. #2
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    potasyum sorbat genelde sıvı gıdalarda ve mikroorganizma istenmeyen gıdalarda kullanılır.(ekmekler maya faaliyeti,fermente ürünler fermentasyonu sağlayan bakteriler.)bakteriler koruyucuların etkinliği,koruyucu oranı ile gıdanın asitliği ile muhafaza sıcaklığı ile değişir. potasyum sorbat su içerisinde tamamen çözülür. gıdalarda kullanım oranı % 0,2 dir. senin sorbat ile bir çözelti hazırlaman ve bunu pulvarize olarak incirlerin üzerine püskürtmen lazım diye düşünüyorum.ancak ürün uygulama sonrası iyi kurumalı su yüzeyde kalmamalı. potasyum sorbat uygulamasından sonra durulama yapılmaz. durulama yapmanın amacını anlamadım.direk tüketilebilir.potasyum sorbat oranı yükseldiğinde ağızda buruk bir tat bırakıyor. iyi çalışmalar.

  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Oct 08

    Mesajları
    11
    Konuları
    7
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Daldırma olarak uygulama yapmaktayız fakat bu uygulama incirin nem oranını arttırıyor ve incir yüzeyinin yapış yapış olmasına neden oluyor.Ayrıca nem oranın düşürülmesini de zorlaştırıyor. Bu yüzden durulamanın uygun bir işlem olup olmadığını araştırıyorum.

  4. #4
    Ön Lisans Üye ertugay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Mar 11

    Mesajları
    200
    Konuları
    31
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    775
    Harcanan
    0
    Kalan
    775

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    özür dilerim prosesinizi çok iyi bilmiyorum üretim aşamalarını akış şeması olarak gönderebilirmisiniz. potasyum sorbattan sonra tekrar temiz su ile mi duruluyorsunuz çok anlamadım.

  5. #5
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    569
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Bu konuda benimde yardıma ihtiyacım var arkadaşlar. ? bizde kayısıda potasyum sorbat kullanıyoruz. direk tüketiciye ulaşan bir ürün oluyor. ayrıca yurt dışına ihraç ediliyor. Müşterilerimiz potasyum sorbat kontrolünü nasıl sağladığımızı soruyor. bide püskürtme değilde biz direk haşlama suyuna ilave ederek kullanıyoruz. sizce bir sakıncası var mıdır ?incir de hangi oranlarda kullanıyorsunuz ? bide dediğiniz gibi nem değerinde de sıkıntımız var bu konuda da yardım istiyorum .



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  6. #6
    Yeni Üye nisan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24 Aug 08

    Mesajları
    14
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Kuru incirde potasyum sorbat uygulamasının daldırma yöntemiyle yapılmasının daha etkili olduğunu düşünüyorum.Potasyum sorbat gıdalarda mikrobiyel koruyucu olarak kullanıldığı için, sonradan durulama yapılması mantıksız.Ayrıca kurutulmuş meyvelerde kullanım oranı % 0.1 olmalı.(Türk Gıda Kodeksi renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki gıda katkı maddeleri tebliği (2008/22) Ek-3 ; Bölüm A )

  7. #7
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    569
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    peki nisan siz kuru meyvede mikrobiyolojik analiz yapıyormusunuz .?



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  8. #8
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2730
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Merhaba arkadaşlar,
    Kuru gıda da potasyum sorbat uygulaması yasal sınırlar içinde kalmak koşulu ile (max 1000 ppm Türkiye için)
    Yıkama suyuna katabilirsiniz (daldırma) olarakta tanımlayabilirsiniz.
    Spreyleme sistemi ile de verebilirsiniz.
    Avrupa daki birçok müşteri potasyum sorbat kullanımına karşı bu yüzden ihracatta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
    Yıkama ile potasyum sorbat uzaklaşmaz
    Tekrar yıkadığınızda sadece yıkamadan dolayı kütle artışı olacağı için birim miktardaki sorbat oranı azalacağından değeriniz az miktarda düşmüş gibi gözükür ama kayısıda da incirde de veya diğer kuru meyvelerde de en büyük sıkıntı olan nemprobleminiz ortaya çıkacatır.
    Potasyum sorbat kullanımı aslında sistemin yetersizliği veya ürünlerin uygunsuzluğunu göstermektedir. Bence bu nedneleri oratadan kaldırmaya yönelik çalışma yapıp sorbat uygulamasını iptal etmeniz uzun vadede daha iyi bir çözüm olacaktır.
    halilkurt bunu beğendi.
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  9. #9
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    569
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Oğuz bey çok teşekkür ederim. gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Oğuz bey ben kuru meyve daha çok kayısı ihracatı yapan ve BRC sertifikalı bir şirkette çalışıyorum. Gelen yabancı müşterilerimiz ve Brc denetmenleri özellikle potasyum sorbat kontrolünü nasıl sağladığımızı soruyorlar. Bu potasyum sorbat analizi Hplc veya spektrofotometre(çift ışın yollu) ile ölçülebiliyor. ama ikiside pahalı cihazlar. bizim kimya labımız var. mikrobiyoloji labda kuruldu.yani tezgahlar falan hazır.sadece araç gereçler eksik. yani biz potasyum sorbat kontrolünü nasıl yaptığımızı sözlü olarak anlatamazmıyız acaba ? çünkü biz yatırımımızı mikrobiyoloji labına yapmak istiyoruz.



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  10. #10
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    569
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Kuru İncirde Potasyum Sorbat Kullanımı

    Oğuz Bey bide size şunu soracaktım. Kritik kontrol noktaları , kontrol noktaları ve Operasyonel OGP noktaları neye göre belirlenir . yani mesela kayısıda kurutma esnasındaki nem değeri ile yıkamadan çıktıktan sonraki nem değerinin karşılaştırılması bir kontrol noktası mıdır yoksa kritik KN mıdır ? bunlar için kritik limitleri neye göre belirleriz ?



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

Sayfa 1/3 123 SonSon

Benzer Konular

  1. Reçellerde sorbat ve benzoat yasağı ile alternatifi
    Mevzuat, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, TGK vs. forum içinde, yazan esra_
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 07-07-2011, 14:17
  2. potasyum iyodur analizi
    Karışık forum içinde, yazan fatihmehmet68
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07-08-2010, 16:22
  3. İncirde alkol tayini -Yardım
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan baharözyol
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 16-04-2009, 08:10
  4. kalsiyum,magnezyum,potasyum,çinko
    Gıda Kimyası forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13-11-2007, 13:08
  5. İncirde AB ile aflatoksin limitlerimiz uymuyor
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan utkan
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 20-02-2007, 00:45

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed