Sayfa 1/2 12 SonSon
16 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    568
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Arrow Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    Arkadaşlar merhaba. laboratuvar sıcaklığı konusunda biraz sıkıntım var. bizim kimya laboratuvarımız vardı.şimdi bide mikrobiyoloji laboratuvarı kurduk. benim sorum bu laboratuvarların belli sıcaklıklarda olması gerekiyormu. ? bildiğim kadarıyla mikrobiyoloji laboratuvarı 18-22 oC arası olması gerekiyor. acaba doğru mu ? yani mevzuatta böyle bişey var mı ? bununla ilgili yasal bir zorunluluk var mı varsa nedir. ?

    ürün grubumuz: kuru meyve.
    yapılan kimyasal analizler: kükürt tayini , nem tayini , su aktivitesi ileride ise potasyum sorbat analizi .
    Mikrobiyolojik analizler. : t. maya-küf (şimdilik).


    Saygılarımla.



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  2. #2
    Onursal Üye ewin3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01 Aug 08

    Mesajları
    781
    Konuları
    244
    Eklentileri
    44
    Kredisi
    2284
    Harcanan
    0
    Kalan
    2284

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    Merhaba.. Ben mikrobiyoloji lab. çalışıyorum ancak çalıştığımız metaryaller çok farklı bizde küf (A.Niger) , maya (c.albicans) çalıyoruz. Lab derecesi 23C hep. Mevzuatta değilde lab dersinde öğrendiğimiz bilgilerde lab derecesinin 23C olduğuydu.. Nete şöle bi baktımda bu konu hakkında bişi yazılmamış..

    http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/ko...rulus_yon.html

    İstersen bu adresi de incele.. Kolay gelsin. İyi bayramlar..
    R F

  3. #3
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    568
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    öncelikle teşekkürler ewin3. sizede iyi bayramlar

    verdiğiniz linkten şunlar dikkatimi çekti;
    " f) Laboratuvar çalışmalarında analiz sonuçlarının olumsuz etkilenmemesi için ortamın; toz, nem, buhar, titreşim, elektromanyetik etkenler ve zararlı canlılar gibi olumsuz şartlardan korunması sağlanır. Laboratuvar çalışmalarında analizlerin gerektirdiği ideal ortam sıcaklığının sağlanması için gerekli tedbirler alınır.

    ı) Aydınlatma, ısıtma ve havalandırma sistemleri yapılacak analizlere uygun olarak planlanır ve uygulanır.

    "


    bu demek oluyor ki laboratuvar sıcaklığımız yapacağımız analizlere göre değşir öyle mi .



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  4. #4
    Onursal Üye ewin3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01 Aug 08

    Mesajları
    781
    Konuları
    244
    Eklentileri
    44
    Kredisi
    2284
    Harcanan
    0
    Kalan
    2284

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    Size de iyi bayramlar.. Evet aynen öyle
    R F

  5. #5
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    ek olarak diyorum ama linki okumadım;P
    mikroskopla çalışıyorsanız sıcaklık daha yüksek de tutulabilir.bakteri çalışıyorsam imkanım olsa soyunur, sıcaklığı da 30 dereceye çıkarırım.
    sanat için de aynısını yaparım;P

  6. #6
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    568
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    şimdi solway durum şöyle. ben 3m petrifilm ile çalışacam. ve bizim mikrobiyoloji laboratuvarımız 4 e 5 metre ebatlarında tek bölümden oluşuyor. klasik mikrobiyoloji çalışmayacam. sence ayrı bir ekim odasına gereksinim kalır mı ? bana bir mikrobiyolog oranın yeterli olacağını söyledi. ama sıcaklığı ne olacak peki . ekim yaparken soğuk .. ekim yaptıktan sonra sıcak(18-22 oC) mı yapıcam yani ortamı



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  7. #7
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    sen üreticisin, fda değilsin. canının istediği gibi çalışırsın. üreticiysen bazı prosedürler önemli değildir.
    bu sitedeki bir çok insanın temel sorunu, her şeyi bir kalıba sokma, her şeye bir prosedür yazma ya da yazdırma gayreti.
    sen, uygulamanla işini yönlendiriyor, problem çözüyo musun, amaçladığın hedefe gidiyo musun, pratik misin ona bak. 3 tane mikrop fazla çıkmış, 5 tane eksik çıkmış.bunlar boş işler.
    bu genel serzenişten sonra;p
    sorunun cevabı:
    ayrı bir ekim odası her zaman daha ideal tabi.ama içeriye giriş-çıkışı yasaklayıp iyi bir dezenfeksiyon yapabiliyorsan, havan da temizse, pekala ekim odasına ihtiyacın olmaz.
    ekim yaparken soğuk olunca nolucak onu anlamadım istersen soğuk hava odasında yap ekimi ))
    burdaki temel mantık, ekimi seri bir şekilde yapmak.20 dakikaya kalırsa sayılar katlanır diye düşünüp anormal tedbirler almaya gerek yok.
    inkübatörün yok galiba.oda sıcaklığında çok ciddi dalgalanma olmuyosa küf maya çalışacağın için sorun yok ama gece misal 15 e kadar düşüp gündüz 25 e cıkıyosa oda, koloni gelişimi iyi olmaz.koloniler az çıkar, rahmetli olanlar, yayılan bozulanlar olur(diye tahmin ediyorum)

  8. #8
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    568
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    inkübatörüm var solway. hemde soğutmalı inkübatör : ) ben sadece uygun koşullar sağlansın diye böyle bişey soruyorum. yasal bir zorunluluk var mı ? ilerde sıkıntı olmasın. çünkü ben gıda kodeksine baktım. hatta yukarda arkadaş paylaşmış .ama sıcaklıkla ilgili belirli bişey yok.sadece analize göre değişebiliyor anladığım kadarıyla. ben askerliğimi gıda kontrol laboratuvarlarının mikro bölümünde yaptım. ekim yaptığımız oda soğuk oluyordu. klima ilede soğutuluyordu. inkübasyon odası ise 18-22 derece arasında idi.



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  9. #9
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    güle güle kullan.
    askeriyede mantıklı olan bişey var mı ki? komutan emretmiştir burası soğuk olsun demiştir;p ceza vermiştir klimaya. zaten ekim odasında klima açmak ayrı bi mallık klima açılmaz, kapatılır bi kere.
    kodekste yazsa nolcak adamlar eşşek eti yediriyolar denetleyen yok, senin laboratuara mı kusur bulcaklar.zaten bi işten anladıkları yok.ünvanda mühendis yazar imzaladığı yerde ama ne mühendisi oldugu belli değil. orman mühendisi mi metalurju mi sor bakalım ne muhendisiymiş bi gelen olursa.
    nezleden ölüyom.sümüğünüz bulaşır bak etrafa fazla soğutmayın odaları.

  10. #10
    Onursal Üye Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09 Oct 08
    Yaş
    31

    Mesajları
    568
    Konuları
    116
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    0
    Kalan
    1193

    Standart Cevap: Laboratuvar Sıcaklığı Ne Olmalıdır ?

    askeriyedeki komutanlarımız bu işi bilen adamlardı. mesleki yetişmiş adamlar...

    neyse onu geçelimde. ben aslında hassas noktaya değinmedim. benim bunu ince araştırmamdaki neden şu: BRC FOOD denetimimiz ve Müşteri Ziyaretlerimiz. BRC denetimimiz de sıkıntı olabilir diye düşündüm. bide müşteriler gelince bazen kalitecileriyle beraber geliyorlar. bunlar sorun haline getirirse nolacak.



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. laboratuvar yerleşim
    Iso 17025 Akreditasyon ve GLP forum içinde, yazan sewim
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 18-11-2013, 12:26
  2. Kızartma yağlarının dumanlanma sıcaklığı
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan osumer35
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 08-06-2011, 08:56
  3. GLP ( iyi laboratuvar uygulamaları)
    Örnek Sistem Dökümanları forum içinde, yazan bxurczn
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23-03-2009, 20:19
  4. Laboratuvar akreditasyonu
    Iso 17025 Akreditasyon ve GLP forum içinde, yazan ZelihaYLDRM
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09-06-2008, 00:20
  5. Laboratuvar Güvenliği...
    Karışık forum içinde, yazan tubadaysal
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 16-11-2007, 17:36

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed