Sayfa 1/3 123 SonSon
30 sonuçtan 1 ile 10 arası
Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni

Konu: Magnesol

  1. #1
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Lightbulb Magnesol

    Millet;
    Mc Donald's ve Burger King'in kullandığı bir yöntemi sizinle de paylaşmak istedim. Magnesol denen bir madde ile atık yağlarda %70'e varan bir azalma oluyor.

    Diyelim ki ciğer ya da balık kızarttınız (tamam ustalar kızarttı, siz kontrol ettiniz ); kullanılan yağ simsiyah oldu ve atık varillerine aldınız. Ha işte onu atmayacaksınız; magnesol ile filtre edip yeniden kullanacaksınız.

    Atılacak olan yağ, Filtre edilmiş yağ karşılaştırmasını yaptım. TPM (Toplam Polar Madde) atılacak olan yağda 20%, filtre edilen yağda ise 15% çıktı (standartta "TPM en fazla %24 olmalıdır" der). Yağların oleik cinsinden % asittliklerine baktığımızda da atılacak olan yağ 0,36%; filtre edilen yağ 0,27% oluyor (Standartta "Y.A. en fazla 0,3% olmalıdır" der)

    Renkte de belirgin bir açılma oluyor. Mikrobiyolojik açıdan karşılaştırmalarını haftaya yapacağım - sonuçları bekliyorum. Firmada yapamadığım kimyasal analizler içinse TUBITAK'a göndereceğim. Ama yağda en önemli iki kriter bu filtre edilmiş yağlarda uygun görünüyor.

    Yasal olarak da herhangi bir sorun teşkil etmediğini de ekleyeyim de tam olsun . Zaten madde FDA(Food and Drug Administration) onaylı.
    Merak edenler için MSDS (Material Safety Data Sheet) bilgisi de aşağıda;
    http://www.dosya.tc/MSDSxl_30_.doc.html

    Son olarak;
    Öncelikle yağın geri dönüşümünü kendimiz sağlayacağımız için çevre açısından olumlu bir şey olacak. Yağ tüketimini azaltacak. 50 litrenin ortalama 40 litresini ilk filtrasyonda tekrar kullanılır hale getireceksiniz. Bu kriz zamanı maliyetleri düşürecek; patron mutlu olacak.

    Tabii ben Magnesol'ün distribütörü falan olmadığım için tam anlatamamış olabilirim ama ilgilenen arkadaşları ilgili firmaya yönlendirebilirim.

    Çok konuştum; susuyorum!

  2. #2
    Lisans Üye okhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Feb 07

    Mesajları
    417
    Konuları
    215
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3530
    Harcanan
    0
    Kalan
    3530

    Standart

    MAGNESİL

    BİODİZEL RAFİNASYONUNDA DEVİR AÇAN YÖNTEM , KURU YIKAMA

    Magnesil , yağ ve biodizel rafinasyonunda yüksek tutma (adsorbsiyon) yeteneğine sahip modifiye edilmiş bir Magnezyum Silikattır.

    Kristal yapıda , ince toz halinde , kokusuz , tatsız , beyaz ve toksit olmayan bir tozdur.Teorik formülü 3MgO 4SiO2 H2O dur.

    Bileşiminde % 63,5 SiO2 , % 32 MgO ve % 4,5 H2O içerir.

    MAGNESİL , kısaca kristal yapısı ve yüksek adsorbsiyon yeteneği sayesinde yağ , biodizel ve yağ asitleri içindeki istenmeyen maddeleri bünyesinde tutarak sistemden uzaklaştırabilen bir adsorbanttır.

    Bu sayede magnesil , ürün içerisindeki sabun , monogliserid , digliserid , grup I ve grup II metalleri , yağın bünyesinden gelen vaks , reçine , tortu ve diğer kirlilikleri sistemden uzaklaştırarak ürünün saflaştırılmasını sağlar.
    Bu saflaştırma işlemi ile oksidasyon kararlılığı da artmış olur.

    MAGNESİL İLE KURU YIKAMA
    Kuru yıkama , yüksek tutma yeteneğine sahip adsorbantlarla , sıvıların içerisindeki kirliliklerin sistemden uzaklaştırılmasıdır.

    Biodizel ve yağ rafinasyonunda geleneksel yöntem , sulu yıkamadır.

    Sulu yıkama , saflaştırılacak ürün içersindeki suda çözünen kirliliklerin su ile uzaklaştırılmasıdır. Fakat bu sistemin bir takım olumsuzlukları vardır.

    MAGNESİL ile kuru yıkama , sulu yıkamanın meydana getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır.
    MAGNESİL İLE KURU YIKAMANIN ÜSTÜNLÜKLERİ


    Sulu yıkamada sisteme en az % 20 su girmesi gerekir ve yıkama işlemi sağlıklı olabilmesi için 4 defa yıkama yapılmalıdır.

    Sulu yıkama suda çözünmeyip yağda çözünen kirlilikleri alamaz. Ürünün standarda uyması olanaksız hale gelir. Ayrıca sistemden suyu uzaklaştırmak oldukça zordur. Sistem fire verir ve ekonomik değildir. Oluşan atık suyun, arıtılmadan kanalizasyona verilmesi çevreye son derece zararlı ve yasaktır.

    Kuru yıkamada sisteme su girmez , bu nedenle kirli yıkama suyu oluşmaz , arıtma gereksinimi yoktur.

    Kuru yıkamada kullanılan MAGNESİL sadece suda çözünen kirlilikleri değil , yağda çözünen kirlilikleri de tutar.

    Ayrıca magnesilin kuru yıkama işleminden sonra sistemden uzaklaştırılması filtre pres veya torba filtreler ile kolayca yapılabilir.

    Filtrasyon sonrası oluşan atık , yanma değeri yüksek ve çevre dostu olan bir katı yakıttır. Katı yakıt kazanlarında yakılabilir ve çevreye hiç atık atılmamış olur.

    MAGNESİL , klorofil ve metallerin giderilmesinde de en etkin ve en ekonomik çözümdür.

    MAGNESİL� in en önemli özelliklerinden biri de oksidasyon kararlılığını arttırmasıdır. Bu sayede TSE standartlarına uyumu kolaylaştırır.

    Sulu yıkamada reaksiyon sonucu oluşan sabun . su ile emülsiyon oluşturmakta , dolayısıyla ürünün saflığını bozmaktadır.

    MAGNESİL ile kuru yıkama , sulu yıkamaya göre çok daha ekonomik , kolay ve çevre dostu bir yöntemdir.
    Magnesil biodizel içindeki sülfür miktarını azaltır.

    Sulu yıkama yapan tesisler , ufak bir ek maliyetle ve kolayca kuru yıkama sistemine geçebilirler.

    Kuru yıkama hem kesikli hem de sürekli sistemlerde kolayca uygulanabilir.

    MAGNESİL ile KURU YIKAMA ;
    BİO DİZEL

    HAM YAĞ

    ATIK YAĞLAR ve

    YAĞ ASİTLERİ'nin; saflaştırılmasında en etkin ve ekonomik yöntemdir.

    MAGNESİL ile KURU YIKAMA nasıl yapılır;

    Kuru yıkama yapılmak istenen ürünün içine 85 - 90 C derece sıcaklıkta % 2 ila % 2,5 oranında magnesil katılır.
    Sistem yaklaşık 30 dakika karıştırılarak 45 C dereceye soğumaya bırakılır. İstenilen dereceye gelince filtre edilerek nihai ürün oluşur.


    http://www.magnesil.com/ana.htm

  3. #3
    Lisans Üye rosemant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07 May 08

    Mesajları
    264
    Konuları
    68
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    791
    Harcanan
    0
    Kalan
    791

    Standart Cevap: Magnesol

    Bunun benzeri bir ürün birkaç ay önce geldi banada başka bir firma ile. Fritöze bir kaç kez püskürtüldü aynı anda 2 fritöz çalıştı ve kabak kızarttık. İçinde ilave olan yağ ürünü bile yakmıyor. 1-3-6-9-12-15 dakikalık kızartma sonucu gerçekten çok iyi ürün yanmıyor fazla yağ çekmiyor ....
    Aynı yağı defalarca kullanabiliyorsunuz içine bu üründen sıkıp filtre ediorsunuz.
    Gerekli bütün onayları almışlar.
    Kulağa mükemmel gelsede uzun bir tartışma sonucu biz ürünü almamaya karar verdik.
    Kullanan arkadaşların yorumlarını beklerim.

  4. #4
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Magnesol

    Alıntı rosemant Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kulağa mükemmel gelsede uzun bir tartışma sonucu biz ürünü almamaya karar verdik.
    Ürün tam olarak neydi? Yani CİF mutfak gibi bir şey miydi? Püskürtüyosun yağı temizliyo?! Analizlerini yapma fırsatınız oldu mu? İlk yağ ile o ürünü püskürttükten sonraki yağ arasında nasıl bir fark oluştu? Kokusu var mıydı? Ve en önemlisi neydi sizi vazgeçiren?

    Benim denemelerini yaptığım cihaz daha farklı. Cihazın tabanına bir filtre kağıdı ve kağıdın üzerine magnesolü koyuyorsunuz. Bir diğer kazandaki yağın içine hortumu batırıyorsunuz ve vakum işlemini başlatıyorsunuz. Yağ cihazın haznesine dolduktan sonra filtre işlemi başlıyor. 10-15 dakika sonra yağın rengi açılmaya başlıyor ve vakum işlemini tersine yapıp kazana aktarıyorsunuz.

    Sizin püskürtmeli ürün daha kolay uygulanabilir geldi bana. Biraz daha detay verebilir misiniz?

  5. #5
    Yeni Üye Nureddin Zengi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29 Oct 08

    Mesajları
    24
    Konuları
    6
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    16
    Harcanan
    0
    Kalan
    16

    Standart Cevap: Magnesol

    Peki maliyeti hakkında bilgisi olan var mıdır?


    Frita tarzı margarinler için uygundur herhalde

  6. #6
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Magnesol

    @Nureddin Zengi
    Magnesol'ün tek kullanımlık poşeti 8-10 YTL gibi bir şey. Ama filtrasyon cihazının fiyatını bilmiyorum
    Öğrenir öğrenmez iletirim.

  7. #7
    Lisans Üye okhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Feb 07

    Mesajları
    417
    Konuları
    215
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3530
    Harcanan
    0
    Kalan
    3530

    Standart Cevap: Magnesol

    http://www.magnesil.com/

    ÜRÜNLERİMİZ
    MAGNESİL F 60 …………………………………………….…. Fiyatı 1,60 USD + KDV

    MAGNESİL G 120 ………………………………………….…....Fiyatı 1,48 USD + KDV

    BLANCOSİL ( rafinasyon ve renk açmada kullanılır ) ……........ Fiyatı 1,76 USD + KDV


    Fiyatlarımıza nakliye dahil değildir.


    NUMUNE İSTEK


    Dünyanın her yerine deney koşullarında magnesil ile kuru yıkama yapmak için numune gönderebiliyoruz. Çok basit bir deneyle ürününüzün nasıl saflaştığını sizde görün. Ayrıca kendi tesisinizde , kendi gözünüz önünde daha detaylı çalışma yaparak sizlere ürünümüzü tanıtıyoruz. Bu konu ile alakalı lütfen bizim ile temasa geçiniz.

  8. #8
    Lisans Üye Abdulkadir Durmuş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Mar 07
    Yaş
    41

    Mesajları
    480
    Konuları
    111
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    785
    Harcanan
    5
    Kalan
    780

    Standart Cevap: Magnesol

    Alıntı pttszey Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Zaten madde FDA(Food and Drug Administration) onaylı.
    Verilmiş numara veya kod varmı? Ben bulamadım eğer biliyorsan yazabilir misin?

  9. #9
    Yeni Üye schuco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Oct 08

    Mesajları
    21
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: Magnesol

    Kızartma Nedir? Nasıl kızartma yapılmalı?

    Ömer A.BENGİSERP
    Kızartma işlemi gıdaların ısıtılmış yağ ile temas ettirilerek kabuk tutturulmasıdır. Bu etki, ısıtılmış yağın dıştan içe (merkeze) etkisi ile oluşmakta ve ısınan yağ kabuk oluştururken,et,tavuk,balık,sebze gibi gıdalarda öz sularını yağa karıştırmaktadırlar. Kızartma esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus,ısı kontrolüdür. Yağ’ın 2 adet düşmanı vardır.Bunlar ısı ve su dur.

    4 çeşit kızartma tekniği vardır;

    • Derin kızartma (genelde fast-food larda kullanılmakta olan) vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' • Sığ kızartma ( tatlı,sebze,börek, ','vb','.) ')vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' • Tava ( etler,balıklar,sebzeler ','vb','.) ')
    • Blanchising ( Tüm gıdalarda,lezzeti ön plana çıkartmak için)
    (Kavurma,Öldürme)



    Her nekadar,kızartma gıdaların sağlığımıza faydalı gıdalar olmadığı,değişik kaynaklarca sürekli olarak hatırlatılsa da, dünyanın her ülkesinde değişik şekillerde ve tekniklerle kızartılmış gıda tüketimi son derece yaygındır.
    vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' Kızartma yağları kullanımdan sonra, bugüne kadar genellikle kullanıcının inisiyatifinde kokusu,rengi,köpüklenmesi,','vb',' kriterlere göre değerlendirilmekte, ')
    ve devam edelim - etmeyelim kararı alınmaktadır.
    Oysa ki,yağın renginin,kokusunun yağlık vasfı ile en ufak bir ilgisi yoktur.Maruz kaldığı yüksek ısıdan dolayı rengi koyulaşmıştır (pigment değişimi),kızarttığı
    ürünlerden dolayı da koku veya köpük oluşmuş olabilir.Esas olan yağın yağlık vasfını ne kadar koruduğu,kızartma işleminden dolayı ne kadar aşındığıdır (dégradation). Bu oluşumun göstergesi de TPM (Toplam Polar Madde) değeridir.TPM değerleri ülkesine bağlı olarak max. % 24 ila 27 arası esas alınmaktadır.TC.Tarım Bakanlığı KKGM ülkemizdeki oranı 28.08.2007 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğde %25 olarak belirlenmiştir.

    TPM neden değeri önemlidir?

    Kızartmada kullanılan yağların hangi derecede ısıtıldıkları ve kontrollü homojen
    ısıtılmış olmaları son derece önemlidir.Her yağın cinsine göre dumanlanma noktası
    ( smoke point) bulunmaktadır.Bitkisel sıvı yağlarda bu değer 210C civarındadır.
    Dikkat edilmemesi hem yağın parlayıp alev almasına hemde yüksek hararet nedeni ile yağda kanserojen oluşumların meydana gelmesine neden olacaktır.
    Bugün genel olarak kullanılmakta olan kızartma harareti 180-190 C dir.Ancak,
    Ülkemizde birçok üretim noktasında hala fritöz kullanılmamakta,yer ocaklarında
    tencere ve kazanlarda kızartma yapılmaktadır,yani ısı kontrolü yapılmamaktadır.
    Oysa ki,kızartma işlemi esnasında yükselen hararetten ötürü yukarıdaki şemada da
    görüldüğü gibi,oluşan kaçınılmaz bazı oluşumlar gerek sağlımızı, gerekse bilahare atıklardan dolayı çevreyi tehdit etmektedir.

    Bu oluşumlar;

    • Oksidasyon (Oksitlenmiş yağ asitleri)
    • Çözülme ( Özsu ve hayvansal yağlar)
    • Karamelleşme ( Renk değişimleri)
    • Gıdanın Yağ Emişi
    • Buharlaşma
    • Hidrolizler (Serbest yağ asitleri,gliserol,gliserin)

    Bunlara bağlı olarakta; Tehlikeli Bölge
    ( Isının kontrol edilmediği,yağın kontrolsüz kullanımı halinde)

    • Füzyon (Alkol ve aldehitler)
    • Dehidratasyon (Katomerler)
    • Serbest Radikaller (Dimer,trimer,alkol,epoksi ve hidrokarbonlar)

    Bu oluşumların hepsi kullanılmakta olan yağın,yağlık vasfı ile direk alakalı olup,
    duyusal değerler ile (renk,koku,koyuluk,köpürme) değerlendirilmeleri hem sağlıklı, hem de mümkün değildir.Kızartma yağının vasfının ne derece sağlıklı ve kullanılabilir olduğunun tek göstergesi TPM değeridir.Bu değerin yükselen % si,
    yağın tehlikeli sınıra geçip geçmediğinin de göstergesidir.

    Ülkemizde bazı üretim noktalarında HACCP kritik kontrol esasları belirlenirken, laboratuar ortamında numunelerin peroksit değerlerinin kontrol edilmesi esas alınmıştır.Aslen peroksit değeri,eğer yağ üreticisi iseniz tabii ki de önemlidir.Ancak eğer gıda üreticisi iseniz,ısıl işlem görmüş bir yağın peroksit değeri sağlıklı netice vermeyeceği gibi,çok değişken yapısından dolayı da net sonuç değildir.Kızartma yağının,kızartma esnasında aynı ortam koşullarında değerlendirilmesi (yerinde) daha sağlıklı neticeler verecek, buda sağlıklı gıda tüketimine imkan verecektir.
    vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' Bunların dışında,nişastalı gıdaların ( Patates ve pane gıdalar ,ekmek,','vb','.) kızartılması esnasında da ,gülütin in sıcak yağ ile buluşmasından ötürü başka bir oluşum meydana gelmektedir.Bu oluşumun adı ACRİLAMİD dir.Kimyasal formülü C3H5NO olan bu oluşum,gıdalardaki glükoz veya fruktozun yüksek ısı ile temasından meydana gelmektedir.Kızartma yağında herhangi bir renk değişimine neden olmayacaktır,ancak son derece kanserojen olduğu uluslar arası mercilercede ')
    kabul edilmiştir.

    Nasıl kızartma yapılmalı?

    Öncelikle kızartma işleminin ,ısının kontrol edilebileceği ve yağın homojen olarak ısıtılabileceği ekipmanlar ile yapılması en doğru seçim olacaktır.Yağ tercihimizin, bitkisel sıvı yağlardan yana olması son derece önemlidir.Ülkemizde kızartma için özel olarak üretilen hidrojenize edilmiş katı yağlar ( Transyağ) hala kullanılmaktadır.

    Sağlıklı bir kızartma için öncelikle düşük ısıda (165-175C) gıdaları kızartmak gereklidir.Her kızartmadan sonra yağın filtre edilmesi de son derece önemlidir.
    Ancak,oda sıcaklığındaki yağ dahi dış etkenlere çok açık olduğundan,filtrenin cinsi
    dahi önem arz etmektedir.Genelde kağıt,tekstil veya metal filtreler kullanılmaktadır.Kağıttan selüloz kimyası,tekstilden apre,boya ve diğer kimyasallar,metalden ise metal yağ ve asitleri yağa karışmaktadır.Keza,ekipman temizliğinde kullanılan kimyasal ve deterjanlarda tüm durulamalara rağmen,yüzeylerde bir film oluşturmakta ve yağ ile temas anında yağa nüfuz etmektedirler.Ekipmanların sadece sıcak su ile temizliği yeterli olacak,yağı dış katkılardan koruyacaktır.

    Kızartma esnasında gerek buharlaşmadan,gerekse gıdanın emmesinden ötürü kayıp meydana gelecektir.Bu kayıp tekrar kullanım esnasında %10-15 gençleştirme yöntemi ile giderilmeli, yağ değerlerinin de yukarı çekilmesi sağlanmalıdır.

    Özellikle,toplu üretim,gıda endüstrisi ve fast-food gibi noktalardaki kızartma yağlarında antioksidan kullanımı,kızartma yağının vasfının korunması,ömrünün uzatılması,sağlıksız alkali ve polimer oluşumların önüne geçilmesi, gıda kalitesi ,halk sağlığı ve çevreye daha az atık yağ teslim edilmesi açısından da önemlidir.

    Özellikle fast-food sektöründe,sık kullanılmakta olan yöntemlerden biride kullanılmış yağın MAGNESOL (Magnezyumsilikat) ile filtre edilerek yıkanması işlemidir.Magnesol,esasen biodizel üretiminde kullanılmakta,ve biodizelin son aşamasında rengini açmak,gliserinden arındırmak için bir nevi cilalama yapmak amacı ile kulanılmaktadır.Şarap üretiminde de,bazı ülkelerde şarabın rengini açmak,parlaklık vermek için kullanıldığı bilinmektedirKızartma yağında kullanımı ise sadece rengini açmaya yaramakta,yağın vasfına herhangi bir katkıda bulunmamaktadır.

    Daha sağlıklı toplum,gıda ve çevre için,

    Saygılarımla.

    Ömer A.BENGİSERP









    alıntıdır.

    benim anladığım kadrıyla, insna sağlığı açısından bir zararı yok ancak pek bir yararı da yok?

  10. #10
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Magnesol

    Alıntı greeneyess Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Verilmiş numara veya kod varmı? Ben bulamadım eğer biliyorsan yazabilir misin?
    Benim elimdeki dokümanlar burda. İnternetten bakınca ben de bulamadım. Poşetinin üzerinde de yok herhangi bir şey.

    http://www.dosya.tc/MagnesolXL.rar.html


    Bu arada mikrobiyolojik analiz sonuçları da temiz çıktı. Zaten mikroorganizma olsaydım yağda yaşamak istemezdim

Sayfa 1/3 123 SonSon

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed