Sayfa 3/3 İlkİlk 123
30 sonuçtan 21 ile 30 arası

Konu: Magnesol

  1. #21
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Magnesol

    Biz kullanımını durdurduk arkadaşlar. Ortada bir karmaşa varsa risk almanın alemi yok (;

  2. #22
    Onursal Üye phryne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04 Feb 08

    Mesajları
    488
    Konuları
    36
    Eklentileri
    9
    Kredisi
    572
    Harcanan
    0
    Kalan
    572

    Standart Cevap: Magnesol

    biraz önce tv de izledim (daha doğrusu son dakikalarına denk geldim) bu işlem ile ilgili polemikler devam ediyordu. sağlıksız olacağından bahsediliyordu...

  3. #23
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: Magnesol

    Tarih : 07.01.2009
    BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
    Son günlerde kimi basın organlarında ticari adı Magnesol XL olan Magnezyum Silikatın, genellikle kızartma işlemlerinde uzun süreli kullanılması sonucu sağlıklı olma özelliğini yitirmiş olan kızartma yağlarındaki olumsuz değişiklikleri gölgelemek amacıyla kullanıldığı belirtilmektedir. Bir yağın normal süre ve kimi zararlı bileşenlerin oluşumuna neden olmayan sınırlar içinde kızartma işleminde kullanılması, özellikle Türk Mutfağı’nda gıda hazırlama tekniği açısından yaygın bir uygulamadır. Ancak, usulüne uygun olarak yürütülmeyen bu işlemin sakıncalı sonuçlarını gizlemek amacıyla söz konusu kimyasal maddenin kullanılması, tüketicilerin aldatılmasına yönelik haksız bir işlem olarak değerlendirilmelidir. Çünkü, özensiz yürütülen kızartma işlemleri sırasında, yağda ve kızartılan gıda maddesinde oluşan termik oksidasyon sonucu, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan karsinojenik maddelerin oluştuğu, pek çok bilimsel araştırmanın ortak sonucu olarak ortaya konulmuştur.

    E 553 kot numarası ile katkı maddeleri arasında yer alan magnezyum silikat, aslında bir absorbant olması yanında, değişik sanayi kollarında yaygın olarak kullanılan bir dolgu maddesidir. Hatta insan sağlığı açısından bir letal dozu da belirlenmemiştir. Ancak basında yer alan haberlere göre magnezyum silikat, ilgili sektörde sadece kızartma sırasında ortaya çıkan zararlı oluşumları gizlemek amacıyla absorbant olarak kullanılmaktadır. Kızartma yapılan yağın gereğinden uzun bir süre kullanılması durumunda, yağda oksidasyon oranı yükselmekte, oksipolimerize ürünler yanında aldehit, keton gibi kimi hastalıklara yol açabilen bileşikler açığa çıkmaktadır.

    28.08.2007 tarih ve 26627 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği “ hükümleri uyarınca, kızartma işleminde kullanılan yağın Polar Madde oranının %25 in altında ve Dumanlanma Noktasının 170 0C nin üstünde olması gerekmektedir. Polar maddeler ışığın geçirgenliğini azaltan ya da kıran maddeler olup, bu maddelerin % 25 i geçmesi durumunda yağın kirlendiği ve kullanılamaz nitelikte olduğu, kullanılmasının sağlığa zararlı etkiler oluşturacağı bilinmelidir. Dumanlanma noktası, kızartma sırasında yağda oluşan dumanlanmanın 170 0C nin altına düşmesi, tava ya da kızartma aracının yüzeyinde alev almaya hazır katman oluştuğunun göstergesidir. Bu da yağın çok kullanıldığı anlamına gelmektedir. Gerek Polar maddenin, gerekse Dumanlanma noktasının mevzuat sınırları dışında olması, söz konusu yağın ve bu yağda kızartılan gıda maddelerinin tüketime elverişli olmadığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, görünümü ne olursa olsun, standart dışı yağların olumsuz sonuçlarının gölgelenmesinin sağlanması amacıyla Magnezyum Silikat kullanılmaktadır.

    Uzun süreli kızartma işlemleri sırasında, yağda kıvam artışı ve aşırı köpürme görülürse de, tüketicilerin teknik olarak Polar madde ve Dumanlanma noktası ya da oksi asit düzeyini belirlemesi olanağı yoktur. Bu nedenle, ilgili ve yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının gıda güvenliği kapsamında, kızartma işlemi gerçekleştiren üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde denetimlerini sıklaştırmaları, bu tür yağlarla işlem yapanlar ile olumsuz etkilerin giderilmesi amacıyla Magnezyum Silikat kullananlar hakkında yasal işlem yapmaları gerekmektedir.

    Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.


    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  4. #24
    Yeni Üye sensewitch - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    26 Jun 07
    Yaş
    35

    Mesajları
    75
    Konuları
    8
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    222
    Harcanan
    2
    Kalan
    220

    Standart Cevap: Magnesol xl

    Yılmaz Gıda'dan Yalçın bey'i bir demo için otelimize davet etmiştik. Fakat biz atık yağda denediğimiz gibi yukarıdaki linkte de açıklandığı şekilde hiçbir renk açma etkisi olmamıştı.

    Bu konu ile ilgili araştırmayı Ege Üniversitesi Gıda mühendisliği Bölümünden bizzat benim Hocam Fahri yemişçioğlu gerçekleştirmiştir. araştırma ile ilgili sonuçları Yılmaz Bey gün gün bana göstermiştir.

    Konu ile ilgili ilk olarak dielektrik sabiti analizi yapılmış ardından polar madde olmak üzere çeşitli analizlerin yapıldığı görülmüştür.

    Bu denemeler patates ve tavuk pişirilen yağlarda ayrı ayrı olmak üzere özellikle doymuş yağ asidi oranı sıvı yağa göre çok daha yüksek olan frita yağında gerçekleştirilmiştir. Çıkan sonuçlar standart ve kodekste verilen değerler dahilindeydi.

    Hiçbir araştırma yapılmadan firma ve ürünün bu şekilde kararlanmasını anlamadım açıkçası... Yapılan olumsuz açıklamalarda şuna dayanarak şeklinde bir yorum duyamadım. Keşke önce bir araştırma yapıp daha sonra Gıda Mühendisleri Odası böyle bir açıklama yapsaydı daha sağlıklı olurdu diye düşünüyorum.

    Odanın yaptığı analiz var da ben bilmiyorsam bilgilendirmenizi rica ederim.
    BLACKEAGLE-BJK bunu beğendi.

  5. #25
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    10 Dec 08
    Yaş
    47

    Mesajları
    5
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Magnesol

    Arkadaşlar!
    Gıda Mühendisleri Odasından hala bana açıklama gelmedi. Odaya mail attım eğer sizin elinizde veriler varsa bu siteden bütün arkadaşları aydınlatın diye yazdım ama herhangi bir cevap gelmadi.Sizlerde bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
    BLACKEAGLE-BJK bunu beğendi.

  6. #26
    Yeni Üye Nureddin Zengi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29 Oct 08

    Mesajları
    24
    Konuları
    6
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    16
    Harcanan
    0
    Kalan
    16

    Standart Cevap: Magnesol

    Amerikalı şirket Mc Donald's'ın "Magnesol XL" ile kullanılmış kızartma yağlarının renginin yeniden sapsarı yaptığı ve tekrar tekrar kullanıldığı ortaya çıktı.





    Amerikalı şirket Mc Donald'sın "Magnesol XL" ile kullanılmış kızartma yağlarının renginin yeniden sapsarı yaptığı ve tekrar tekrar kullanıldığı ortaya çıktı. "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla fast food zincirlerine pazarlanan bu kimyasal, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürüyor. Ayrıca, yanık yağ kokusunu da yok ettiği iddia ediliyor. Böylece, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, en az 9 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.
    Kanserojen etkisi olmasına rağmen, fast food restoranlarındaki yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, kokusunu yok ederek, defalarca kullanılmasına olanak sağlayan Magnesol XL adlı kimyasalın ithalat izni alınırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da yanıltıldığı ortaya çıktı.
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Magnesol XL için verdiği ithalat izninde, ürünün kullanım alanı olarak sakız, pirinç, tuz, peynir, şekerleme (çikolata hariç) gibi gıda maddelerinin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke yüzeylerini yağlamada katkı maddesi olarak kullanılacağı yer alıyor. Kanserojen etkisi fazla olan yanmış kızartma yağlarının rengini açma ve kokusunu yok etmede kullanılacağına dair herhangi bir ibare bulunmuyor.
    Mcdonald's Kurumsal İletişim Müdürü Nedret Türkkuşu, tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'ye Tarım Bakanlığı'nın onayı ile ithal edilen Magnesol XL maddesi, kızartma yağlarımızın filtre edilmesi sürecinde yağın kalitesini bozan parçacıkları temizlemek üzere, tamamıyla gıda kanunu çerçevesinde belirtilen usuller ile kullanılıyor" dedi.
    Dünyanın en büyük fast-food zinciri McDonald's Dünyanın 127 ülkesinde, 30.000 restoranı ile günde ortalama 40 milyon insana hizmet veriyor.
    McDonalds Türkiyeye 1986 yılında bir Türk girişimci ile ortak olarak girmiş ve ilk restoranını Taksimde açmıştır. McDonaldsın Türkiyedeki yapılanmasındaki en önemli adım ise, 1991 yılında McDonald´s Corporationın Türkiyeye gelerek Merkez Ofisini kurması olmuştur.


    Arkadaşlar acaba sağlığa olumsuz etkisi olmadığını ispatlayan bilimsel yayınlar var mıdır?


    Resmi izinleri var mıdır?

  7. #27
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    19 Oct 10

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Magnesol

    magnesili nereden temin edebiliriz?

  8. #28
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    12 Apr 13
    Yaş
    47

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Magnesol

    bu ürün koku alma konusunda ne kadar başarılıdır?
    mail yoluyla ulaşırsanız sevinirim
    Mail paylaşımı yazaktır
    Konu Sinan COSKUN tarafından (12-04-2013 Saat 16:59 ) değiştirilmiştir.

  9. #29
    Onursal Üye BLACKEAGLE-BJK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12 May 14
    Yaş
    33

    Mesajları
    230
    Konuları
    46
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    175
    Harcanan
    0
    Kalan
    175

    Question Cevap: Magnesol

    Arkadaşlar merhaba;
    Konu ile alakalı son durum açıkcası nedir bilemiyorum.İnternet araştırmalarında güncel bir bilgiye ulaşamadım ... Kullanımı için yasal izinlerde bir sıkıntı var mı?
    Kullanan var mı?
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinizrim.Bir de işlemi nasıl uyguluyorsunuz.? extra maaliyetler neler?
    Kafam karıştı....

  10. #30
    Onursal Üye BLACKEAGLE-BJK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12 May 14
    Yaş
    33

    Mesajları
    230
    Konuları
    46
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    175
    Harcanan
    0
    Kalan
    175

    Standart Cevap: Magnesol

    Yardımcı olabilecek yok mu???

Sayfa 3/3 İlkİlk 123

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed