1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Jul 12
    Yaş
    34

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Margarin Üretim Teknolojisi

    : Margarin Üretim Teknolojisi
    : Doc
    : .......

    Margarinin Tanımı:
    İsmini, eski yunanca’da inci anlamına gelen “Margarite” kelimesinden alan bu nebatî yağ, lezzet, karakter ve kompozisyon bakımından tamamen tereyağını andıran bir gıda maddesidir. Margarin, tereyağında olduğu gibi katı fazı teşkil eden yağ ile su fazını teşkil eden sütün bir emülsiyonudur.
    Dünyada senede 3 milyon tondan fazla üretilen margarini bundan yaklaşık 140 sene evvel ilk olarak fransız kimyager Megé Mooriés bulmuştur.
    Bugün dünyanın hemen her köşesinde çok sayıda ve büyük kapasiteli fabrikaların katıldığı bu sanayi kolu aşağıdaki faktörlerin etkisi altında gelişmiştir.
    • Tereyağı, margarine oranla çok daha pahalı bir gıda maddesidir.
    • Modern ve yeni metodlarla imal edilen margarin lezzet bakımından en iyi tereyağından farksızdır.
    • Margarin hammaddesi tereyağına kıyasla çok daha kolay ve ucuz elde edilir.
    • Margarin tamamen sıhhî metodlarla yapılmaktadır.
    Modern tıp dünyasında bugün birçok sıhhî sebeplerden dolayı nebatî margarin doktorların ısrarla tavsiye ettikleri bir gıda maddesi haline gelmiştir.

    Avrupa’da 1870 senesinde başlayan margarin sanayi, Türkiye’de 1951 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sanayi koludur.
    Türkiye’de margarin üretiminde kullanılan başlıca maddeler pamuk yağı ile ayçiçek yağıdır. Ayrıca Amerika’dan ithal edilen soya yağıda kullanılmaktadır. Diğer ülkelerde margarin üretiminde palm yağı, hindistan cevizi yağı, yer fıstığı yağı gibi Türkiye’de mevcut olmayan nebatî yağlarda kullanılmaktadır.
    Margarin katı fazı teşkil eden yağ ile su fazını teşkil eden sütün bir emisyonudur demiştik. Başka bir deyişle margarinlerin yapısında esas olarak su ve yağ fazları yanında değişik amaçlarla kullanılan katkı maddeleri olmak üzere üç grup madde yer almaktadır. Bunlardan su ve yağ fazları margarinlerin ana bileşenleri olup üretilen yağın niteliklerine bağlı olarak su/yağ emülsiyon halinde yapı da yer alırken, katı maddelerin çözünme özelliğine bağlı olarak bu fazlardan birisi içinde çözünmüş halde bulunurlar. Yağ ve suyun oluşturduğu emülsiyonlardan su/yağ emülsiyonda, yağ ortamına dispergiye edilen su damlacıkları yağ tarafından serilirken, yağ/su emülsiyonunda karışımdaki miktarı %39-41 veya daha düşük oranda düşürülen yağ damlacıkları su fazı tarafından sarılmıştır. Margarinlerdeki yağ miktarı değişik ülkelerdeki mevzuat hükümlerine göre bilinen klasik margarinlerde %78-82 ve su fazı miktarı ise yine bu değerlere bağlı olarak %16-20 arasında değişebilmektedir. Ayrıca üretim sırasında yağda sağlanmak istenen niteliklerin bir gereği olarak, su ve yağ fazlarına katılan katkı maddelerinden kaynaklanan yağsız ve susuz madde miktarı ise %2-3 tür.


    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 31,0 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 28 Kez
    Konu Sinan COSKUN tarafından (26-07-2012 Saat 14:58 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Meyve suyu Üretİm teknolojİsİ
    Hazır Yemekcilik - Catering forum içinde, yazan altas
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26-07-2012, 11:06
  2. Tahİn helvasi Üretİm teknolojİsİ
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan oflufuk
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30-06-2011, 15:37
  3. Et teknolojİsİ
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan msasi
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 10-03-2011, 14:56
  4. Margarİn saĞlikli midir?
    Güncel Haberler forum içinde, yazan Schizophrenic
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03-03-2011, 12:30
  5. Meyve suyu Üretİm teknolojİsİ
    ÇÖP KUTUSU forum içinde, yazan haci69
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 08-10-2010, 17:00

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed