8 sonuçtan 1 ile 8 arası
  1. #1
    Ön Lisans Üye aspergillus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07 Sep 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    129
    Konuları
    32
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Unhappy Önerileriniz...

    Su an bir kolejde catering işiyle mesgulum.2 yaştan yetişkinlere kadar yaklaşık 500 kişiye yemek vermekteyiz ve yerinde üretim yapmaktayız. Son 15 gündür yetişkinlerde ve çocuklarda rahatsızlıklar başladı (karın ağrıları halsizlik gibi) Tabiki, herzamanki gibi gözler yemekhaneye çevrilmiş durumda. ISO 22000 kuralları altyapı izin verdiği ölçüde ben uygulatıyorum.Bu hafta suyu analize gönderdik şimdi de salataları(dezenfekte edilmesine rağmen) analize gönderceğim.Biliyorsunuz bu konularda insanları ikna etmek çok zor. Sizce bizim yaptığımız bir hata olsa(gıda zehirlenmesi) bu kadar geniş zamana yayılır mı? Çünkü insanlar sırayla hasta oluyor bir gün 3 çocuk bir gün 2 çocuk 1 yetilşkin gibi. Bu konuda deneyimli birinin önerisini bekliyorum.2 yıllık catering deneyimimde bu kadar ciddi şikayetle ilk defa karşılaşıyorum.

  2. #2
    Ar. Gör. tuanabelit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Apr 08
    Yaş
    35

    Mesajları
    1194
    Konuları
    308
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1177
    Harcanan
    0
    Kalan
    1177

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    benim bildiğim kadarıyla gıda zehirlenmeleri etkisini en kısa sürede gösteren zehirlenme türüdür yenildikten birkaç saat içinde eğer varsa belirtisini göstermesi gerekli die biliyorum ama yinede tam emin değilim

  3. #3
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    salmonella ve shigella'da belirtiler 3 gün sonra bile başlayabilir ama bunlar sakat bakteriler.verdikleri zarar, azcık karın ağrısından fazlasıdır genellikle.çok sık da rastlanılmaz diye tahmin ediyorum.bir afrika degiliz her seye ragmen.
    hasta olanların tam bir muayenesi yapılmalı, dışkı; idrar ve kan örnekleri alınarak laboratuarda incelenmeli.sorunu tespit etmenin en mantıklı yolu bu.
    kendinizi garantiye alacak yiyecekler verin bence.kuru ve çok pişmiş gıdalar...
    tavuk,yumurta, süt ve mamulleri ile etten bir süre uzak durun sorunun nedeni anlaşılıncaya kadar.
    bir de şikayetlerin oldugu gunlerdeki menuyu unsurlarına ayırıp (kullanılan malzemeler,markaları,sulu-kuru,pişme şekli vs...) menulerin ortak noktalarını tespit etmek faydalı olabilir.
    belediyelerde o kadar garip yaratıklar çalışıyor ki sudan kaynaklanma ihtimali her zaman yuksek bence.
    suda adı pek duyulmamış garip garip virusler,bakteriler cıkabiliyor.sizdeki su temizdir belki ama adam kendi mahallesinde hastalanıp geliyordur.bu da bir ihtimal yani.
    catering bilgi ve tecrubem yok ama mikroplarla uğraşa uğraşa kendimiz mikrop olduk.

  4. #4
    Onursal Üye phryne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04 Feb 08

    Mesajları
    488
    Konuları
    36
    Eklentileri
    9
    Kredisi
    572
    Harcanan
    0
    Kalan
    572

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    içim ürperdi valla =( umarım sizden kaynaklı bir sıkıntı değildir...

    gıda kaynaklı hastalıklar hepimizin de bildiği gibi belirtilerini göstermesi 5-7 günü dahi bulabilir. durumunuz çok kritik; zira proje bir okul... hem de özel okul...

    evvela kaç kişide zehirlenme belirtisi var? bizim sınırımız %10... 500 kişi ise 50 kişiyi zehirlerseniz toplu zehirlenmeye giriyor olay, işin rengi değişir...

    onların ortak yedikleri sizin üretmediğiniz bişey var mı? misal kantinde yapılan fast foodlar, yapılan bir kermeste yenen anne eli değmiş kısır...

    zamana yayılmış bir durum benim aklıma şunu getirdi; sürekli bir kontaminasyon var (düşük düzeyde) o gün kimin metabolizması etkilenmeye müsaitse onu etkiliyor...
    (doğru bir mantık yürütmüş olmayabilirim, tahmin sadece)
    yerinde üretim ise gece yapılmıyordur yemekler, dolayısı ile tepesine çökeceğiniz personel miktarı da kısıtlı, bu bir avantaj...

    belki dezenfektan etkinliği yetersizdir. marka değiştirin.
    personel içinde hijyen kurallarını ihlal eden bir tanesini (ki bu bellidir zaten) patronla görüşüp işten çıkarın. hatta bu işten çıkarma işlemini önceden ayarlayıp, hata yaptığı ana saklayın... personel üzerinde baskı hissetsin.
    bir süre her gün yemekleri analize gönderin (mümkünse hıfzı sıhha/devlet kurumunu tercih edin)
    yemeklerde kullandığınız su içme suyu kalitesinde olmalı, artıma sistemi varsa bakım yaptırın, yoksa ve damacana kullanıyorsanız damacana suların analiz raporlarını düzenli isteyin. hatta suyun markasını değiştirin.
    öğrencilerin su içtiği (sizin yemekhane dışında) hangi kaynak varsa onların da analizini yaptırmalarını isteyin okul yönetiminden. şayet sebil gibi birşey kullanılıyorsa onlarında içi bir süre sonra bakteri yuvası oluyor...
    mümkünse bir hekim ile durumu tartışın... tanıdık hekim olması tercih sebebidir.
    aldığınız personel el ve ekipman swaplarının sayısını arttırın, temizliğiniz garantilensin.

    şayet toplu zehirlenme durumu olsa, ya da bir öğrencinin dahi gittiği doktor "gıda zehirlenmesi" dese zaten çoktaan haberiniz olurdu. ben direkt üretim kaynaklı olduğunu nedense sanmıyorum... ya da umarım öyle değildir. en kısa zamanda sonuçlanır sıkıntı... çünkü hazır yemekte "çoğunlukla" (her zaman değil, çoğunlukla) zehirlenme olduğunda sizin durum bundan daha renkli olur. herkes telef olur, hatta kendi personeliniz dahi, ki bunlar daha çocuk... toplu etkilenmeye daha müsaitler. bilemiyorum...

    şayet sıkıntınızın kaynağını bulursanız lütfen paylaşın... merak ediyorum valla...

  5. #5
    Ön Lisans Üye aspergillus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07 Sep 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    129
    Konuları
    32
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    Açıkcası okul yönetimide bizle aynı düşüncede bu konuda şu sıralar bazı okullarda var böle salgınlar bizim yemek verdiğimiz diğer kolejlerde de bu tarz rahatsızlıklar varmış. Doktorların söylediği virüs kaynaklıymış. Ecolabın ürünleri kullanılıyor bu kadar uzun zamana yayılmış olması sorunu bizden uzaklaştıryor. Yarın salata ve yemek analizleri gidecek laboratuvara.Yinede can sıkıcı bir olay.

  6. #6
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30 Jan 08

    Mesajları
    5
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    bencede arkadaşım canını fazla sıkma çünkü.ben üniv. yıllarımda pişirilip bekletilen sonra bana denk gelen köfte yemiştim.2 gün özellikle yedikten 10-12 saat sonra şiddetli karın ağrısı çekmiştim.sendeki haftalara bölünmüşse arkadaşında dediği gibi ya az miktarda sürekli bi bulaşı olmuştur ya insanların ne yediği bilinmediği için açık kantin vs yerlerden aldıklarıda etkili olabilir.umarım sonuç kötü çıkmaz.

  7. #7
    Lisans Üye pttszey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Jul 08

    Mesajları
    346
    Konuları
    91
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    Ufff! Kötü bir olay ama gıda zehirlenmeleri henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş çocuklarda anında kendini gösterir. Yani günlere yayılmaz. Gıda enfeksiyonu olsa belirtiler daha ağır olur. Sadece kusma ve ishalle kalmaz, sinir ve kas sistemini etkiler. Bu sebeple siz sadece sakin olup, üzerinize düşenleri yapın. Kötü bir sonuç çıkmayacağından eminim. Gönlünüz ferah olsun.

  8. #8
    Ön Lisans Üye küpşeker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29 Oct 07
    Yaş
    31

    Mesajları
    113
    Konuları
    8
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Önerileriniz...

    kaynaklanan sorunları bulmak araştırmadan mümkün değil ama benimde farklı bir yorumum var nacizane düşüncelerim; bende özel bir anaokulunda çalışıyorum. okulda ayakkabılar girişte değiştiirlir ve her gelene mutlaka galoş giydirilmesine rağmen salgın önlenemiyor ve doktorun verdiği zaman dilimlerinde okul dezenfektan madde ile temizleniyor dikkat edilmesine rağmen çocuklarımız çok sık hastalanıyorlar okulda muhakkak her yıl bi salgın oluyor. çok sık hasta olan çocuklarımızda velilerimiz bisimde sularımızdan şüphelendi ama kurum doktorumuz salgın olduğunu ve hastanelerinde çok sık bu hastalarla karşılaştıklarını söyledi. malum bide küresel ısınma ne kar yağıyor ne yağmur havadaki mıkroplar temizlenmiyor. ama bi sağlık sorunu olduğunda ilk olarak şüphelendikleri nokta yemekler oluyo. inşallh sorununuz en kısa zamanda açıklığa kavuşmuş olur. okullarda böyle durumlarla karşılaşılması olağan bence

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed