Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Ön Lisans Üye bilana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    04 Oct 07
    Ad Soyad
    Burçin Eserkaya
    Yaş
    30
    Şehir
    26 ESKİŞEHİR
    Üniversite
    Afyon Kocatepe Universitesi
    Meslek
    Kalite Kontrol
    Sektör
    Un Sektörü
    Mesajlar
    238
    Konular
    83
    Eklentileriniz
    6
    Kazanılan Kredi
    305
    Kullanılan Kredi
    10
    Kalan Kredi
    295

    Standart peroksit analizi

    Peroksit analizi
    Asit ve peroksit analizleri bizim işletme ve depolama kontrol analizlerimizdir. Aynı zamanda yağın fiyatını belirledikleri için de ekonomik önem taşırlar.

    Peroksit analizinin kuramı:

    Yağ kimyasından anımsayacağımız gibi uzun yağ asidi moleküllerinde birden fazla bağ içeren karbonlar vardı. Kimyada karbon atomu “C”, oksijen “O” ve Hidrojen de “H” ile gösterilir. Buna**göre bozunma şu şekilde olur.


    ******************H H H** H H H
    ****************-C-C-C=C-C-C-****yağ molekülünün çift bağ bölümü olsun. Buradaki C=C çift
    ******************H H H**H H H

    Bağı oksijen için harika bir restoran görünümündedir. Hemen yanaşır ve Karbondaki bağlardan birisine bağlanır. Ama C=C bağında iki tane karbon vardır. Dolayısıyla ikinci bir oksijen de karnını doyurabilir. Böylece tek bir çift bağdan iki tane oksijen yararlanabilir ve aşağıdaki görünüm ortaya**çıkar.

    **************H H H H
    ************-C-C-C-C-
    **************** O-O

    Gerçekte bu görünümün birkaç tipi vardır. Ama sonuçta oksijenler yağ molekülündeki çift bağın bir ucuna bağlanmayı başarır. Bu oksijen açısından başarıdır da, zeytinyağ açısından sonuç tam bir felaket demektir. Artık zeytinyağ özelliklerini gösteremez. O muhteşem zeytinyağ tadı ve kokusu gider yerine hiç**de hoş olmayan şeyler gelir. Doğal olarak bu istenmeyen bir durumdur.**Tad ve koku duyumuz gerçekte olağan üstü birer analiz aracı ise de burada duyarlılık açısından kimyasal bir yöntem yeğlenmektedir. Tepkimenin basamaklarını daha sonra kimyacılarla konuşuruz. Genel açıdan, hidojenli iyot yağ ile karıştırıldığında, çift bağa bağlanmış oksijeni oradan alır ve kendindeki hidrojen ile birleştirerek su oluşturur ve hidrojensiz kaldığı için de başka bir iyotla birleşerek I2 iyot**açığa çıkar. Bu konu biraz karışık galiba. En iyi şöyle düşünün. Yağa bir kimyasal karıştırıyorsunuz. Bu kimyasal peroksitle birleşip daha önce yağda olmayan yeni bir ürün oluşturuyor. Böylece yeni oluşan ürünün miktarı, peroksit ile orantılı olacaktır. Kolayca analizini yapabileceğimiz bu madde sayesinde peroksit analizini gerçekleştirebiliriz. Kimyacılar böylesi hileleri çok kullanırlar.**Şimdi buyrun peroksit tayinin inceliklerine.

    1. Malzemeler.
    a. Cam malzemeler
    ************************************************** ************ i.******Hassas büret. 10 ml. Standartlarla karşılaştırılarak doğruluğu onaylanmış. Ayağı ve büret tutacağı ile takım.
    ************************************************** ********** ii.******Ağzı kapaklı cam erlen**250 ml.
    ************************************************** **********iii.******Otomatik pipet 5 ml’lik.
    ************************************************** ******** iv.******100 ml mezür
    ************************************************** ********** v.******10 ml mezür
    ************************************************** ******** vi.******15 ml mezür
    ************************************************** ********vii.******Ameliyat eldiveni
    ************************************************** ******viii.******Önlük

    b. Kimyasallar
    ************************************************** ************ i.******%1’lik nişasta çözeltisi
    ************************************************** ********** ii.******0,01 N Sodyumtiosülfat
    ************************************************** **********iii.******Klorofom
    ************************************************** ******** iv.******Buzlu asetik asit
    ************************************************** ********** v.******Doymuş potasyum iyodür çözeltisi
    ************************************************** ******** vi.******5 lt saf su.


    Yukarıdaki malzemeleri kimyasal satan dükkanlardan satın alıyorsunuz. Eliniz iyice alıştıktan sonra kendiniz de yapabilirsiniz. Çok daha ucuza gelir. Ama şimdilik satın alacağız. Önemli not. Bu çözeltilerden nişasta ve tiyosülfat çok çabuk bozulur. Buzdolabında saklayın. Bu durumda dahi bir aydan fazla tutmayın. Yani, hazır çözeltilerden çok büyük miktarlarda satın almayın. Elinizde bozulur.

    1-**** Deneyin Yapılışı
    ************************************************** ************ i.******Önce önlüğünüzü giyin, eldivenlerinizi takın.
    ************************************************** ********** ii.******250 ml erleni teraziye koyup darasını sıfırlayın. Sonra numune yağdan otomatik pipetle 2 ml kadar çekin ve erlene tam 1 gram yağ koyun.
    ************************************************** **********iii.******10 ml mezüre kloroform koyun
    ************************************************** ******** iv.******25 ml mezüre ise 15 ml asetik asit koyun.
    ************************************************** ********** v.******100 ml mezüre 75 ml saf su koyun
    ************************************************** ******** vi.******Bürete sodyum tiyosuflat çözeltisinden koyup, sıfırlayın.
    ************************************************** ********vii.******sonra kloroformu, tarttığınız yağın üzerine boşaltın. Hızla çalkalayın, yağ çözülecektir. Onun üzerine hemen 15 ml asetik asiti koyun.
    ************************************************** ******viii.******Otomatik pipetle doymuş potasyum iyodür çözeltisinden 1 ml alın ve onu da karışıma ilave edin.
    ************************************************** ******** ix.******Erlenin kapağını kapatın ve hemen laboratuardaki en karanlık dolabın içine koyup, dolabın kapağını kapatın, erleni 1 dakika karalıkta bekletin. Sürenin 2-3 dakika gibi daha uzun olması analizi bozmaz. Ama kısa tutarsanız, düşük değerler bulabilirsiniz.
    ************************************************** ********** x.******Erleni dolaptan alın ve üzerine 100 ml mezürde hazırladığınız 75 ml saf suyu ve 1 ml nişasta çözeltisinden koyup erleni çalkalayın. Şimdi erlendeki karışımın mavi olması gerekmektedir. (Her ne kadar mavinin maviliği tartışılabilirse de, menekşe ve kahverengi renkler bize nişastanın bozulduğunu gösterir.)
    ************************************************** ******** xi.******Hemen titrasyona başlayın. Ama dikkat edin. Mavi renk birden ortadan kaybolacaktır ve bu an titrasyonun sonudur. Harcadığınız miktara bakın. Onu 2 ile çarparsanız size peroksit değerini verecektir.

    Yani**peroksit sayısı = sarfiyat x 2 dir.

    4- Peroksit analizinin incelikleri
    Peroksit analizini ne kadar basitleştirerek**anlatmaya çalışırsak çalışalım, biraz uzmanlık istediğini görüyorsunuz. Zeytinyağcıların çok büyük bir bölümü asit analizini yapabilir. Artık peroksit de öğrenilmelidir. İki yağ aynı asit düzeyinde ama farklı peroksit değerinde olabilir. İyi izlenirse görülecektir ki, yüksek peroksitli yağ, düşük olana göre çok daha hızlı bozunur. İşte bu nedenle peroksit yağın ne kadar bozunduğunu değil aynı zamanda ne kadar bozunacağını da verir.

    Kendi laboratuarımızı kurmadan asla öğrenemeyeceğimiz gerçeklerden bir tanesi yağın ne zaman bozulmaya başlayacağı bilgisidir. Bu öylesine bir bilgidir ki, herkesin kafasında bazı değerler vardır ama kimse gerçeği ulu orta söyleyemez. Çünkü bu bilgi ticarette kullanılır, işletmeye para kazandırır. Kendi ürettiğiniz, depoladığınız, dışarıdan satın aldığınız yağlarda peroksit değerlerini izlerseniz ve bu izlemeyi belli bir süre sürdürürseniz zamanla elinizde bir başka işletmede asla bulunamayacak veri tabanı oluşur. Özellikle daha sonra anlatacağımız kırılma indisi, su miktarı gibi analizleri de kapsayan bir veri tabanı işletmenin başarısında önemli yer tutar.

    Bu kadar önemli olmasına rağmen peroksit analizine hak ettiği değer verilmemektedir. Çünkü uygulanması pek de kolay değildir. En önemli sorunlarından bir tanesi dünkü yöntemde anlatıldığı gibi uygulanırsa titrasyon sonunun her zaman çok iyi görülemeyebileceğidir. Dün verdiğim yöntem TSE’den alınmıştı. Benim hocamdan öğrendiğim yöntemde ise, karışım karanlık dolaptan çıkarılıp üzerine 75 ml saf su ilave edilmekte, sonra titrasyona başlanmakta ve karışım açığa çıkan iyot nedeniyle sarımtrak bir renk aldığınıda nişasta ilavesi yapılmaktadır. Birkaç kez denedim, böyle yapıldığında peroksit daha düşük çıkıyor. Çünkü titrasyonun bitiş noktasını çok net görüyorsunuz. Diğerinde ise birkaç damla fazla kaçabiliyor. İşin kuramsal yanına sorarsanız hocamın söylediğine göre iyodun nişasta ile verdiği tepkime ürünlerinin fazlalığı, tiyosülfat tepkimesini yavaşlatıyormuş. Dolayısıyla sarfiyatın fazla**olmasına ve daha yüksek peroksit değeri hesaplanmasına yol açıyor. Zaten “food science” dergisinde yayınlanan peroksit analiz yöntemi de hocamı doğruluyor. Kaldı ki belki de benim aldığım yöntem eskide kalmıştır, TSE değiştirmiş de olabilir.

    Ancak yöntemi ne kadar doğrularsanız doğrulayın, kimyacı olmayan ellere düzgün analiz yaptırma şansımız o kadar da çok değildir. Yani işin biraz deneyim kısmı vardır. Ve deneyim kazandıkça göreceksiniz ki, analiz için alınan numune miktarı da değişkenlik göstermelidir. Peroksit ne kadar yüksekse alacağınız numune miktarı da o kadar düşük olmalıdır. Benim dün verdiğim 1 gramlık miktar peroksit 15-30 dolayında çalıştığında geçerlidir. Hatta 10-15 peroksit için alınan numune miktarını 1,5 grama çıkarmanız gerekir.

    Klasik yöntemlerin zorluğunu gören bazı araştırmacılar işi kolayca yapacak bir aygıt üzerinde çalışmışlar ve birbirinden farklı yöntemlerle çalışan çeşitli araçlar geliştirmişlerdir. Tam otomatik analizden elle ayarlamaya kadar değişik modeller piyasaya sunulmuştur. Böylece konunun önemi de ortaya çıkmaktadır. Eğer yağ ticareti ile uğraşıyorsak mutlaka peroksit analizini yapmalıyız. Yeni aygıtlar pahalı olabilir. O zaman üşenmeden eski usul analizleri yorulmadan, bıkmadan yineleyerek öğrenmemiz gerekir. Eğer bir sorununuz olursa, bana ulaşabileceğiniz adresi biliyorsunuz. Bilginin ücreti sadece üç şekerli ve yarım çay kaşığı kadar nescafe. Hiç de pahalı sayılmaz. Eskiden dört şekerli içiyordum, indirim yaptım.



  2. #2
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Ad Soyad
    mustafa incedayı
    Yaş
    29
    Şehir
    16 BURSA
    Üniversite
    Suleyman Demirel Universitesi
    Meslek
    Gıda Mühendisi
    Sektör
    catering
    Mesajlar
    96
    Konular
    12
    Eklentileriniz
    2
    Kazanılan Kredi
    105
    Kullanılan Kredi
    22
    Kalan Kredi
    83

    Standart Cvp: peroksit analizi

    çok teşekkürler bu bilgi için sana hatta tum forumdaki arkadaşlara sorıyım folin CİOCALTEU YÖNTEMİ ile bir bilgin var mı yardımcı olursanız sevinirim



  3. #3
    Ön Lisans Üye bilana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    04 Oct 07
    Ad Soyad
    Burçin Eserkaya
    Yaş
    30
    Şehir
    26 ESKİŞEHİR
    Üniversite
    Afyon Kocatepe Universitesi
    Meslek
    Kalite Kontrol
    Sektör
    Un Sektörü
    Mesajlar
    238
    Konular
    83
    Eklentileriniz
    6
    Kazanılan Kredi
    305
    Kullanılan Kredi
    10
    Kalan Kredi
    295

    Standart RE: peroksit analizi

    Faydam olduysa ne mutlu.anacak bahsettiğin konu hakkında bir bilgim yok ama fırsatım oldukça araştıracağım:maskcd6:



  4. #4
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    09 Aug 12
    Ad Soyad
    fatma ay
    Yaş
    28
    Şehir
    34 İST ANA.
    Üniversite
    Trakya Universitesi
    Meslek
    gıda
    Sektör
    gıda
    Mesajlar
    10
    Konular
    5
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    55
    Kullanılan Kredi
    40
    Kalan Kredi
    15

    Standart Cevap: RE: peroksit analizi

    Merhaba,

    Bende fındık yağında peroksit analizi yapmaya çalışıyorum fakat bir türlü başaramadım.Her şeyi dendiği gibi yapıyorum ama hiç bir şekilde titrasyondan önceki mavi renk oluşmuyor. Yardımcı olur musunuz?



  5. #5
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    20 Feb 12
    Ad Soyad
    Kamuran Can
    Yaş
    26
    Şehir
    04 AĞRI
    Üniversite
    Ataturk Universitesi
    Meslek
    Kimya Mühendisi
    Sektör
    Gıdaların Kimyasal Analiz
    Mesajlar
    15
    Konular
    6
    Eklentileriniz
    3
    Kazanılan Kredi
    155
    Kullanılan Kredi
    8
    Kalan Kredi
    147

    Standart Cevap: peroksit analizi

    Nişasta çözeltisini 3 dk içerisinde kaynayacak şekilde hazırlayıp, sonra da hızla soğutmanız geerekmekte. Mavi renge takılmayın, bazen sarı renkte gözlemleyebilirsiniz.



Benzer Konular

  1. peroksit analizi
    Konu Sahibi mincedayi Forum SEKTÖREL YARDIMLAŞMA VE TARTIŞMA
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 20-01-2014, 22:19
  2. Cevap: 0
    Son Mesaj : 09-02-2008, 09:15
  3. yağlarda peroksit
    Konu Sahibi buyuksahin Forum Kimyasal Analizler
    Cevap: 6
    Son Mesaj : 16-08-2007, 09:15
  4. Su analizi
    Konu Sahibi tubadaysal Forum Kimyasal Analizler
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 18-07-2007, 17:05
  5. Cevap: 2
    Son Mesaj : 03-07-2007, 22:07

Bu Konu için Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed