Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen tuççç

Konu: Peyniralti suyundan lactobacillus planturum ile laktik asit üretimi

  1. #1
    Yeni Üye
    Bilgilere Ulaşabilmek İçin Üstteki Düğmeleri Kullanın
    Üyelik tarihi
    26 Aug 13
    Ad Soyad
    Tuğçe ÖZCAN
    Yaş
    25
    Şehir
    20 DENİZLİ
    Üniversite
    Pamukkale Universitesi
    Meslek
    GIDA MÜHENDİSİ
    Sektör
    GIDA
    Mesajlar
    11
    Konular
    1
    Eklentileriniz
    1
    Kazanılan Kredi
    55
    Kullanılan Kredi
    47
    Kalan Kredi
    8

    Standart Peyniralti suyundan lactobacillus planturum ile laktik asit üretimi

    : Peyniralti Suyundan Lactobacillus Planturum ile Laktik Asit Üretimi
    : Word
    : T. Tuğçe Özcan - Pınar Günendi





    Bu çalışmada amaç, süt endüstrisinin önemli bir atığı olan ve arıtılmadan doğaya verildiğinde büyük zararlar veren peynir altı suyunun değerlendirilerek laktik asit elde edilmesidir.
    İşlenen sütün yaklaşık % 70- 90'ını oluşturan peynir altı suyunda laktoz, azotlu maddeler ve mineral maddeler yer almaktadır. (2). Peynir altı suyu genellikle peynir altı suyu tozu haline getirilerek, bisküvi, çikolata ve dondurma sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır (3). Yüksek emülsiyon stabilitesi ve kapasitesi dolayısıyla peynir suyu proteinlerinin yağ oranı yüksek kremalarda, mayonezde, krem peynirde, et sosları ve salata sosları gibi ürünlerin üretilmesinde kullanılabileceği belirtilmiştir (4). Ülkemizde pek yaygın olmamakla birlikte, peynir altı suyundan içecek eldesi üzerine birçok çalışma mevcuttur. Yapılan çalışmalarda peynir altı suyuna, değişik meyve aromaları ve/veya çeşitli gıda asitleri ilave edilerek, üretilen içeceklerin duyusal ve fiziksel özellikleri geliştirilmeye çalışılmış ve ayrıca üretilen ürünlerin depolama stabiliteleri de incelenmiştir (2). Ayrıca, protein ve karbonhidratça zengin olan peynir altı suyunun tek hücre proteini ve mikrobiyel yağ üretimi için çok uygun bir substrat olduğu kaydedilmiştir (5). Peynir altı suyu (PAS) süt teknolojisinin en önemli yan ürünlerinden biridir. Genel olarak sütün değerlendirilmesindeki amaç sütteki besin maddelerinin peynire işlenmesi sonucunda arta kalan sarımtırak-yeşil renkli sıvıya peynir suyu ya da peynir altı suyu denir. Diğer bir deyimle peynir yapımı sırasında kazeinin ve yağın pıhtı halinde ayrılmasından sonra serbest kalan sıvı peynir altı suyudur. Peynir altı suyunun elde edilme şekillerini şu başlıklar altında toplayabiliriz (Kurt ve Gülümser S, 1988; olarak nitelendirdiğimiz yağsız süt, yayık altı, peynir suyu, Metin, 1983; Üçüncü, 1991; Yalçın ve ark. 1994):
    a) Sütün kendi kendine ekşitilmesi yani sütün bekletilmesiyle laktik asit bakterilerinin faaliyeti sonucunda veya süte organik asit katılması yöntemiyle edilen “ekşi peynir suyu” veya “asit peynir suyu”,
    b) Sütün maya enzimiyle pıhtılaştırılması sonucu elde edilen ve peynirlerin artığı olan “tatlı peynir suyu” veya “maya peynir suyu”,
    c) Kaşar peyniri yapımında telemenin haşlanması ile ortaya çıkan “kaşar suyu” veya “haşlama suyu”,
    d) Kazein üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan ise “teknik peynir altı suyu” olarak isimlendirilmektedir.

    Devamı...


    :



         
     
        Dosya Şifresi : www.forumfood.net
    Dosya Boyutu : 1.72 MB (Megabyte)
    İndirme Sayısı : 3 Kez
     
     
    Konu Nuran AYDEMİR tarafından (27-08-2013 Saat 09:47 ) değiştirilmiştir.
    yusufcukur bunu beğendi.

Benzer Konular

  1. laktik asit bakteri
    Konu Sahibi sanen Forum ÇÖP KUTUSU
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 20-09-2011, 01:08
  2. Beyaz Peynirden İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Asit Oluşturma...
    Konu Sahibi tunasert Forum Süt ve Süt Ürünleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 04-04-2010, 21:47
  3. Laktik Asit Üretimi
    Konu Sahibi akdeniz Forum Özel ve Hazır Gıdalar
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 05-12-2009, 20:37
  4. Cevap: 0
    Son Mesaj : 20-05-2009, 11:42
  5. laktik asit bak. makaleleri
    Konu Sahibi esraartan Forum Genel Mikrobiyoloji
    Cevap: 11
    Son Mesaj : 05-05-2009, 23:35

Bu Konu için Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed