1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    12 Jan 08

    Mesajları
    50
    Konuları
    29
    Eklentileri
    16
    Kredisi
    805
    Harcanan
    14
    Kalan
    791

    Standart Probiyotiklerin sağlıklı beslenmedeki yeri

    Özet

    Latince kökenli bir kelime olan Probiyotik’in dilimizdeki tam karşılığı “yaşam için”dir. Probiyotiklerin güncel ve bilimsel tanımı ise; insanlar ve hayvanların intestinal sisteminin mikrobiyal dengesini iyileştirerek yararlı etkilerini gösteren canlı mikroorganizmalar, gıdalar veya maddeler şeklindedir. Probiyotik niteliğindeki mikroorganizmalar, etkilerini oluşturabilmeleri için normal barsak florası ile uyum içinde bulunmalıdır. Günümüzde probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar; Laktobasiller, Bifidobakteriumlar ile bazı Bacillus, Pediococcus, Streptococcu ve Leuconostoc türleridir. Bu mikroorganizmalar probiyotik özellikleri ile birçok profilaksi ve tedavi uygulamasında başarı ile kullanılmaktadır. Serum kolesterol seviyesinin düşürülmesi, antikanserojen özelliğinden yararlanılması, diyare ve konstipasyona karşı kullanımı, laktoz intoleransını azaltıcı etkisi ve immun sistemi stimüle edici özelliğinden yararlanılması probiyotiklerin kullanım alanlarından sadece birkaçıdır.

    1. Giriş

    Latince bir kelime olan “PROBİYOTİK”, “HAYAT İÇİN” anlamına gelmektedir. Probiyotik, “hayvan ve insanların sindirim sistemindeki mikrobiyal dengeyi sağlayarak konakçıya fayda sağlayan tek bir tür veya birden fazla türdeki canlı mikroorganizmalar’’ olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre bu özelliklere sahip mikroorganizmaları içeren gıda veya gıda maddelerinin de probiyotik olarak tanımlanması mümkündür (probiyotik yoğurt gibi) (BALCH ve WALKER, 1998; HOLZAPFEL ve ark., 1998; KAUR ve ark., 2002).
    Probiyotiklerin insanlık tarihinde ilk kullanımı M.Ö. 3000’li yıllara dayanmaktadır. İnsanlar hayvanlarından elde ettikleri sütlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak yeni yollar bulmuşlar, fakat aslında bulduklarının insan sağlığına zararsız bakterileri kullanarak sütlerini fermente süt ürünlerine çevirmek olduğunu binlerce yıl sonra keşfetmişlerdir. Bilimsel olarak probiyotikler üzerine yapılmış ilk çalışma Pasteur Enstitüsü’nden Nobel Ödüllü bilim adamı Elie Metchnikoff’undur. Bilim adamı Bulgaristan’da yaşayan insanların yaşam sürelerinin uzun olma nedeninden yola çıkmış ve bu toplumda yoğurt tüketiminin fazlalığı dikkatini çekmiştir. Bu noktadan sonra yoğurdun içeriği ve oluşumu üzerine çalışan bilim adamı, yoğurdun süt bakterileri tarafından oluşturulan fermente bir süt ürünü olduğunu saptamıştır. Bu çalışmasıyla 1908 Nobel Ödülünü kazanan bilim adamı, fermentasyon özelliği bulunan laktobasillerin tüketiminin kalın barsak mikroflorası üzerine pozitif etkileri olduğunu ve toksik mikrobiyal aktiviteyi azalttığını belirtmiştir (REID, 1999).
    Günümüzde besin kaynaklarının bir kısmını tanımlamada kullanılmaya başlanan “FONKSİYONEL BESİNLER” içerisinde probiyotiklerin yeri çok geniştir. Fonksiyonel besinler; “Doğal olarak içerdikleri bileşenleri ile besin gereksinimini karşılamanın yanı sıra, sağlık açısından yarar sağlayan biyolojik öğeleri içeren, hastalıklardan korunmada etkili olabilen, yaşam fonksiyonları üzerinde negatif etkili olabilecek öğelerden arındırılmış ve yaşam kalitesini yükselten besinler” olarak tanımlanmaktadır. Probiyotikler gibi, probiyotik özelliği olan mikroorganizmaların aktivite gösterdikleri ve ana taşıyıcıları olan süt ürünleri de fonksiyonel besin maddesi olarak bilinmektedir (BELLISLE ve ark., 1998; HASLER, 1998).


    Dosya türü: doc
    Şifre: www.forumfood.net
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 12,0 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 39 Kez


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Sağlıklı Beslenmede Fonksiyonel Gıdaların Yeri
    Fonksiyonel Gıdalar forum içinde, yazan kontrol
    Yorum: 21
    Son Mesaj: 21-02-2009, 21:25
  2. Alkol ve beslenmedeki yeri
    SAĞLIK forum içinde, yazan aliment
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 15-11-2008, 23:09
  3. Buğday ve ürünlerinin sağlıklı beslenmedeki önemi (slayt)
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan synchronic
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09-01-2008, 00:49
  4. Peynirin besin özellikleri ve beslenmedeki yeri
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 14-11-2007, 15:51
  5. Çinkonun beslenmedeki yeri
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 24-08-2007, 14:29

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed