8 sonuçtan 1 ile 8 arası
Ağaç Şeklinde Aç10Beğeni
  • 2 gönderen mnkilinc
  • 5 gönderen
  • 2 gönderen
  • 1 gönderen

Konu: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Sep 11
    Yaş
    32

    Mesajları
    44
    Konuları
    16
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    oğuz bey haccp planı konu başlığının altına bu dosyaları ekleyemedim o yüzden tekrardan konu açmak zorunda kaldım..


    Ekli Dosya(lar):

    Ekli dosya 1
    Ekli dosya 2
    Ekli dosya 3
    Ekli dosya 4


    Kredi Kazanabilmek İçin Paylaştığınız Dökümanlarda:

    • - Gıda sektörüne yönelik içerik olması,
    • - Yazımsal içerik olması (doc, pdf, ppt vs..),
    • - Telif hakkı içermemesi,
    • - Bir-iki sayfalık genel bilgi içeren veri olmaması,
    nitelikleri aranmaktadır. Aksi durumlarda döküman eklenti yapılmaz ve link olarak konuya eklenir.

    Konu mutlu_571 tarafından (17-03-2012 Saat 10:59 ) değiştirilmiştir.
    yusufmutlu ve yusufcukur bunu beğendiler.

  2. #2
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: proses akış şeması, ürün tanıtım çizelgesi, geçerli kılma

    Sırayla başlayalım
    Ürün tanımı:
    "Ambalaj açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır." Açıldıktan sonra ne kadar süre saklanacak?

    GEÇERLİ KILMA
    "Fiziksel; beyaz peynir kalıbı boyutları, 7 ile 11 cm arasında küp veya dikdörtgen prizma şeklindedir."
    Boyutların bu ölçülerde olduğunu kanıtlayın

    Kimyasal;
    • PH değeri en az 4,5
    • Rutubet miktarı kütlece en çok % 60
    • Yağ en az % 45
    • Tuz miktarı toplam katı maddede kütlece en çok % 10
    Bu değerleri sağladığınızı analizlerle kanıtlayın

    MİKROBİOYLOJİK
    Mikrobiyolojik analizlerle ürününüzün bu değerleri sağladığını kanıtlayın

    Mikroorganizma n c m M
    Coliform* 5 1 9 95
    E.coli* 5 0 <3 0
    Salmonella 5 0 25 g’da bulunmayacak
    L.monocytogenes 5 0 25 g’da bulunmayacak
    S.aureus (kob/g)** 5 1 10x101 10x102
    C.perfiringens(kob/g)** 5 1 10x101 10x102
    Maya (kob/g)** 5 2 10x102 10x103
    Küf (kob/g)** 5 2 10x101 10x102

    Yukarıdaki kimyasal ve mikrobiyolojik analiz sonuçlarını son üründe bir defaya mahsus (içindekiler ve oranları, akış şemanız, spesifikasyonunuz, ekipmanlarınız değişmediği sürece) mümkünse akredite bir analiz ile (en azından resmi bir kurumda) doğruluğunu kanıtlayın, bu geçerli kılma olacaktır.
    Belirli aralıklarla da bu sonuçları sağladığınızı doğrulamanız da gerekir.


    vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','','Akım şemalarında parametreleri (sıcaklık, süre, basınç ','vb',') yazmanız lazım')
    "Temizlik" diye bir proses basamağı olmaz


    Akım şemasında 4 adet KKN HACCP planında 3 adet KKN gözüküyor
    Bana soracak olursanız
    Eğer çiftliklerden sütü siz topluyorsanız, size toplayan özel/profesyonel bir firma yoksa
    Hammadde alımı Antibiyotik için KKN (Kimyasal) olmalı
    Pastörizasyondaki sıcaklık hedef mikroorganizma sıcaklığınız uygunsa Pastörizasyon KKN (Biyolojik)
    Pastörize süresi toplam 15 dk iken İzleme sıklığınızın 10 dk olması kabul edilebilir bir süre değil izleme sıklığı daha kısa süreli olmalı
    Pastörizasyonda çiğ süt karışması KKN olamaz. Böyle bir risk izleme ile kabul edilebilir bir kriter değildir. Bu sizin için çapraz bulaşmadır. Çapraz bulaşmada bir ÖGP'dir. Yan olmazsa olmaz şartlardan biridir. Test yapıp kontrol edebilirsiniz bu da ÖGP'nin çalıştığının doğrulaması olabilir ama KKN olamaz, olmamalı.

    Ambalajlama Fiziksel açıdan KKN olabilir. İzleme paketeme personeli tarafından sürekli gözlem ile yazılmalı. Doğrulama ise Kalite kontrol personeli tarafından sizin belirleyeceğiniz (üretim kapasitenize göre kabul edilebilir bir sıklıkta) yapılacak kontroldür.

    Salamuraya alma için yerinde ve detaylı bir tartışma yapmamız lazım ama ön kanım, bu noktanın O-ÖGP olduğu yönde
    KKN ve O-ÖGP arasındaki temel farkı baside indirmek gerekirse
    Bir tehlikeyi yok ediyor veya kabul edilebilir bir seviyeye indiriyorsanız bu basamak KKN (karar ağacında son nokta veya bu amaçla dizayn edilmiş özel basamak ise)
    Bir tehlikenin artmasını engelliyor ürünün şartlarını olduğu gibi koruyorsanız bu basamakta O-ÖGP dir, diye biliriz.

    Bu bağlamda Salamura, Depolama ve Sevkiyat O-ÖGP olması gerekir.
    Bilgisayar başından bunları konuşmak oldukça zor ancak bu kadar olabiliyor.
    İşletmeyi, şartları, parametreleri detaylı konuşmadan yerinde görmeden birşeye karar vermek aslında pek doğru birşey değil. Çünkü bir işletmede O-ÖGP çıkan bir nokta başka bir işletmede KKN çıkabilir.
    Bu bağlamda bu yazdıklarımı genel bir bilgi olarak alın. Bilgisayar başında otururken kesin böyledir demem oldukça zor
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Sep 11
    Yaş
    32

    Mesajları
    44
    Konuları
    16
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart Cevap: proses akış şeması, ürün tanıtım çizelgesi, geçerli kılma

    öncelikle bana zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. ürün tanırım çizelgesindeki mikrobiyolojik özelliklerden l.monocytogenes ve c.perfingens analizlerini yılda bir defa dış laboratuara yaptırıyorum ancak diger mikrobiyolojik özellikler günlük kendi laboratuarımızda yapılmaktadır. bu dış analiz sonuçlarını doğrulama olarak kullanabilirim sanırım..proses akış şemalarına dediğiniz gibi sıcaklık süre basınç kavramlarını ekleyeceğim.

    salamurayaı hergün beyaz peynire vermeden önce pastörize ettiğimiz için ben onun KKN olduğunu düşünerek öyle yazmıştım. ve benim anlamadığım bir diğer sorunsa OGP ile OOGP arasındaki fark.. benim şimdi OGP programımda depolama ve sevkiyat için gerekli şartlar yazıyor işte sıcaklığı temizliği uygun olmalıdır diye. sizde depolama ve sevkiyatın OOGP olduğunu yazmışsınız. bir basamak hem OGP hemde OOGP olabilirmi??

  4. #4
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    Daha öncede dediğim gibi ÖGP güvenli gıda üretmeniz için olmazsa olmaz şartlardır.
    ÖGP programları, ISO 22000:2005 GGYS'nin 7.2.3. maddesine göre

    a) Binalar ve ilişkili yardımcı tesislerin yapıları, yerleşimleri,
    b) Çalışma alanı ve sosyal alanlar dahil, bina ve eklentilerinin düzeni,
    c) Su, hava, enerji ve diğer yan gereksinimlerin sağlanması,
    d) Atık ve kanalizasyon sistemi dahil destek hizmetleri,
    e) Ekipmanların uygunluğu ile temizlik, bakım ve koruyucu bakım için doğru konumlandırılması,
    f) Satın alınan malzemelerin (örneğin ham maddeler, ingradiyentler, kimyasal maddeler ve ambalâjlama
    malzemeleri), yan gereksinimler (örneğin su, hava, buhar ve buz), atıklar (çöpler ve lağım), ürünlerin
    kontrolünün (depolama ve taşıma) yönetilmesi,
    g) Çapraz bulaşının önüne geçilmesi için önlemler,
    h) Temizlik ve sanitasyon,
    i) Haşere kontrolü,
    j) Personel hijyeni,
    yukarıdaki konuları içermelidir.

    Bunları çok basite indirgersek GMP koşulları olarak düşünede bilirsiniz. GMP sadece bazı eklenditler yapmanız lazım.
    O-ÖGP basamağın amacı o tehlikenin daha fazla artmasının engellemek, ürünü olduğu gibi korumaktır.

    Bir basamakta tek bir tehlike olacak diye bir zorunluluk yok.
    Aynı basamak bir tehlike için ÖGP, yine aynı basamak başka bir tehlike için O-ÖGP, yine aynı basamak başka bir tehlike için KKN bile olabilir.
    Örneğin son ürün depolaması haşere aktivesinden doğacak tehlike kesinlikle ÖGP'dir. Ortamın sıcaklık yükselmesi sonucu eğer üründe mikrobiyal bozulma oluyorsa O-ÖGP'dir.
    sevkiyatta aynı şekilde araç temizliği uygunluğu açısından ÖGP'dir. sıcaklık yükselmesi sonucu ürün mikrobiyal açıdan bozuluyorsa O-ÖGP'dir.
    Burada şunu karıştırmamak çok önemli: eğer sıcaklık yükselmesi mikrobiyal veya kimyasal bir bozulmaya neden olmuyor sadece kalite kaybına neden oluyorsa bu noktadaki tehlike HACCP planını alakadar etmez. bu bağlamda siz o noktaları ÖGP veya Kalite Noktası olarak tanımlayıp takip edebilirsiniz.
    Akın52 ve Ümit ÖZTEK bunu beğendiler.
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  5. #5
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Sep 11
    Yaş
    32

    Mesajları
    44
    Konuları
    16
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155

    Standart Cevap: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    çok teşekkür ederim yardımcı oldugunuz içinn..OOGP programımıda hazırladıktan sonra yorumlarınızı alamak isterim....

  6. #6
    Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    22 Feb 07

    Mesajları
    2419
    Konuları
    515
    Eklentileri
    144
    Kredisi
    7213
    Harcanan
    5
    Kalan
    7208

    Standart Cevap: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    Hocam merhaba,
    özellikle BRC de Tedarikçi Risk analizi yapılması isteniyor bu konuda nasıl bir değerlendirme yapılmalı bu konuda bir bilgi verebilirmisin

  7. #7
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    Buradaki risk değerlendirmesinde tedarikçinin size sağladığı ürünlerin son ürünlerinizin kalitesi ve gıda güveliğine etkisini mutlaka değerlendirin. Doğrudan mı dolaylı mı, etkisi az mı çok mu?
    Tedarikçiden yıl içerisinde ne kadar şartlı kabul yapılmış ne kadar red edilmiş ürün var bunu dikkate alın. vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' Gelen ürünlerin şartnameleri karşılama oranına bakın (analiz sonuçları, taşıma ve depolama koşulları, orijin, raf ömrü kriterleri ','vb',').')
    Termin süresine uyumunu dikkate alın
    bu ve benzeri riskleri harmanlayarak bir değerlendirmeye ve tedarikçi sınıflandırmasına gidebilirsiniz.
    Akın52 bunu beğendi.
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  8. #8
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    07 Mar 14

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: Proses Akış Şeması, Ürün Tanıtım Çizelgesi, Geçerli Kılma

    Akış Şemasında ve planlarda yaşanan değişikliklerden sonra nasıl bir uygulama yaparak geçerli kılma yapılabilir?
    (Örneğin bir ekmek üretimi iş akışına fırın öncesi elek eklenmesi durumunda)

Benzer Konular

  1. Doğrulama ve geçerli kılma(Yardım Talebi)
    Kalite Sistemleri Üzerine Destek forum içinde, yazan carpicierkan
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 26-05-2018, 15:17
  2. haccp geçerli kılma
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan ebruprl
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 24-09-2009, 13:33
  3. Kontrol önlemleri geçerli kılma formu
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan kalite13
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 14-04-2009, 16:01
  4. ISO 9001 kalite el kitabı ve proses akış şeması
    ISO 9001 forum içinde, yazan saziyedemir
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14-08-2008, 14:42
  5. çiğ salatalar ürün akış şeması
    ISO 22000 (HACCP) forum içinde, yazan Serpil Özer
    Yorum: 4
    Son Mesaj: 07-02-2008, 14:35

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed