Sayfa 1/2 12 SonSon
11 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    14 Nov 08
    Yaş
    32

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    reçelde uzun bir süre sodyum benzoat kullanılmasına izin veriliyordu fakat son 3 ay da bu kullanım kesin bir şekilde yasaklandı.reçelede kullanılan benzoatın yasaklanmasıyla farklı koruyucu isimleri ortaya çıktı . tarımın izin verdiği ve kullanıldığında ürün için koruma sağlayacak koruyucu maddeler hakkında bilgisi olan meslekteşlar varsa bilgi almak istiyorummm ..

  2. #2
    Yeni Üye ank_gm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Dec 08
    Yaş
    34

    Mesajları
    81
    Konuları
    31
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    355
    Harcanan
    0
    Kalan
    355

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Evet bende merak ediyorum başka bir seçenek var mı diye ama yok sanırım, bizde 3 aydır koruyucusuz reçel üretimine geçtik, şu an bir bozulma yok bundan sonra da bu şekil devam etmek istiyorum açıkcası.

  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    14 Nov 08
    Yaş
    32

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    koruyucusuz raf ömrünü çok fazla uzatmak mümkün diilll açıldığı and hemen tüketilmesi gerekir koruyucu yerine pastörizasyon öneriyolar fakat oda üründe renk kaybına yol açıyo uzun süredir denemelerimizden iyi sonuçlar alamadık . benzoatın yasaklanmasıyla bi koruyucu ortaya çıktı fakat oda çok maliyeli napıcam karar veremedimm .

  4. #4
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    26 Jul 10
    Yaş
    29

    Mesajları
    4
    Konuları
    2
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Potasyum sorbat a yasak yoksa kullanılabilir bence... Maliyetinin de benzoata benzer olduğunu sanıyorum hem kullanacağınız miktar fazla değil...

  5. #5
    Yeni Üye ank_gm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16 Dec 08
    Yaş
    34

    Mesajları
    81
    Konuları
    31
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    355
    Harcanan
    0
    Kalan
    355

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    1,5 yıldır hiç koruyucu kullanmadan reçel üretiyoruz, raf ömrü ortalama 8 ay - 1 yıl arası . bugüne kadar fazla sorun çıkmamıştı fakat son 3 aydır bozulmalar arttı, böyle giderse koruyucu kullanmak zorunda kalacağız, bildiğim kadarıyla da her türlü koruyucu kullanımı yasak.ne yapacığımı bilemiyorum

  6. #6
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    21 Nov 10
    Yaş
    33

    Mesajları
    20
    Konuları
    11
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Düşük şekerli reçeller, jöle, marmelatlar ve benzeri düşük kalorili veya şekersiz ürünler ve diğer meyve bazlı sürülebilir ürünlerde E 211 sodyum benzoat oranı 500 mg/kg kadar kullanılmasına izin veriliyor.


  7. #7
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    07 Jul 11
    Yaş
    38

    Mesajları
    9
    Konuları
    4
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    18
    Kalan
    87

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Yahu herkes düşük reçelli ürünlerde benzoat kullanımına izin veriliyor diye yazıyor. Sanki soruna çözüm bulmuş oluyorlar.
    Ama piyasada üretilen geleneksel reçeller düşük şekerli değildir. Hepsinin çözünebilen kurumadde miktarı %70 civarındadır. Buda düşük reçel olmaktan çıkarır. Bende bugün boyunca bunu araştırdım. Türk Gıda Kodeksi şube müdürüyle bir aracı vatısayla görüştüm. Kesinlikle yasak deniliyor. Ama bu 2008 den beri yasak.
    Fakat bireysel yapılan rastgele denetimlerde üründe çıkarsa 5179 sayılıı kanuna muhalefetten ve tebliğe aykırılıkta 10bin TL ye kadar cezası var. Ya dua edin kimse ürünlerinizi analiz için alması yada el birliğiyle bu işi çözelim.

    Ben reçel izin verilen listeye baktım. Liste karışık elbette ama 10-15 tane kimyasal imsi var. Bunlardan kıvam artırıcıları ve diğerleri çıkarıp. Tek tek inceleyelim. Mesela henüz detaya inmedim ama aklımda bikaç ürün var. Denemeleri yapacagım.
    E 440 Pektinler
    E 270 Laktik asit
    E 296 Malik asit
    E 300 Askorbik asit
    E 327 Kalsiyum laktat
    E 330 Sitrik asit
    E 331 Sodyum sitratlar
    E 333 Kalsiyum sitratlar
    E 334 Tartarik asit
    E 335 Sodyum tartaratlar
    E 350 Sodyum malatlar

    E 400 Aljinik asit
    E 401 Sodyum aljinat
    E 402 Potasyum aljinat
    E 403 Amonyum aljinat
    E 404 Kalsiyum aljinat
    E 406 Agar
    E 407 Karragenan
    E 410 Locust bean gam
    E 412 Guar gam
    E 415 Ksantan gam
    E 418 Jellan gam



    Katkı maddeleri ile ilgili tebliğin Ek-1 listesinde genel olarak izin verilen katkı maddleri var. Ek-2 ise bu maddlerin hangi üründe ne miktarda kullanılması gerektiğini gösteren liste. Yukarı yazdığım ise reçel için belirlenmiş olan katkı maddleri.
    Dediğim gibi bunlar üzerine yoğunlaşalım. İhtiyacımız olan şey küf üzerinde etkili olan ve pH 3-4 arası çalışabilecek bir koruyucu.
    Sizde ses verin halledelim.

  8. #8
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    07 Jul 11
    Yaş
    38

    Mesajları
    9
    Konuları
    4
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    18
    Kalan
    87

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Bu arada Potasyum Sorbat ta yasak, Sodyum Benzoat ta yasak.
    Zaten Sorbik asitin Potasyum Hidroksitle tepkimesinden Potasyum sorbat elde ediliyor yani asitin tuzu hemen hemen aynı şey. benzoat içinde geçerli oda NaOH ile benzoik asitin tepkimesiyle elde ediliyor.

    İkisi de yasak.

  9. #9
    Yeni Üye torrent1777 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19 Aug 11
    Yaş
    39

    Mesajları
    9
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    Ekstra reçel, ekstra geleneksel reçel ve ekstra jöle
    E 440 Pektinler
    E 270 Laktik asit
    E 296 Malik asit
    E 300 Askorbik asit
    E 327 Kalsiyum laktat
    E 330 Sitrik asit
    E 331 Sodyum sitratlar
    E 333 Kalsiyum sitratlar
    E 334 Tartarik asit
    E 335 Sodyum tartaratlar
    E 350 Sodyum malatlar
    E 471Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri

    QS

    http://www.kkgm.gov.tr/TGK/Teblig/2008-22.html

  10. #10
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    03 Apr 12

    Mesajları
    2
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: reçelde sodyum benzoatın yasaklanmasıyla kullanılan diğer koruyucu

    nasıl bir proses uyguluyorsunuz acaba? benden de bu sorunu çözmem istendi ama tam olarak neler yapabileceğimi bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Sodyum Hidroksit
    Analitik Kimya forum içinde, yazan enas57
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 12-11-2009, 13:21
  2. Sodyum Nitrit ve Nitrozamin
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan tolga.onder
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 19-01-2009, 12:47
  3. Reçelde Meyve Oranı
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 19-10-2007, 16:08
  4. HMF miktarının bal ve reçelde tayini
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan goncuali
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 27-09-2007, 09:31
  5. Sodyum Benzoat (E 211)
    Gıda Katkı Maddeleri ve Temizlik Maddeleri forum içinde, yazan metin_darici
    Yorum: 8
    Son Mesaj: 18-06-2007, 21:45

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed