Sayfa 1/2 12 SonSon
19 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    Yeni Üye nevingıdacı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Oct 08

    Mesajları
    32
    Konuları
    12
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Exclamation sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    arkadaşlar çalıştığım işletmede her türlü sebze yıkama makınası mevcut olup nedense klorlu yıkama yapılmıyor.ben doğru olanı öğrenmek istiyorum. acaba yeterli duru su ile yıkama yeterli olurmu klorla yıkamanın olumsuz yönleri nelerdir????

  2. #2
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    klorlu su kullanmanın bence dezavantajlarından önce avantajlarına değinmek gerekir.
    ısıl işlem görmeden kullanılacak olan sebze ve meyvelerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerekmektedir. bunun içinde bunların klor bazlı dezenfekte dezenfekte edilmeleri gerekmektedir.
    m.orgları çoğu toprak kökenlidir. çiftlikten-çatala varıncaya kadarki süreçte bir çok kontamine kaynağına maruz kalmaktadırlar.
    ayrıca klorlanan sebze ve meyveler daha bi canlı görünüme sahip oluyorlar.
    dezavantajı ise: kimyasal kalıntısı kalmakta.
    bunuda ph kitiyle ölçebilirsin.

    ama microbiyolojik numune sonuçlarına baktığımda; klorlanan ürünle, klorlanmayan ürün arasında dağlar kadar fark oluyor.

  3. #3
    Yeni Üye nevingıdacı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Oct 08

    Mesajları
    32
    Konuları
    12
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    teşekkür ediyorum... başka cevaplarıda beklıyorum

  4. #4
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    bence kesinlikle klorla yıkanmamalı sebzeler.
    klor durulanması çok zor bir malzeme.bu tür kimyasallar vücutta birikerek, ilerleyen yaşlarda kanser olma riskini artırıyor.
    catering'te çalışıyosunuz.sizin için salata malzemesi sebzeler riskli olabilir.diğer sebzeler pişiyor zaten.
    hijyen uygulamaları bir yerden sonra paranoyaya dönüşüyor.bu, hepimizin başına geliyor.
    aslında en güzel önlem, çiğ tüketilen şeylerin öğünlerden çıkarılması.sebzelerin atıksu ile sulanma ihtimali hiç de düşük değil çünkü.
    bu ihtimali azaltmak için yerel noktalardan alışveriş yapılmalı.konumuz örneğin salata malzemesiyse bir köylüyle üretim ve şartları konusunda anlaşma yapılabilir ve arada denetim yapılır. ama gel gelelim ki adam burnuyla, bilmem nesiyle oynayıp benim yiyeceğim salatayla haşır neşir olurken beni bu da tatmin etmezdi.
    lokantada ve tabildotta asla çiğ şeyler ve salata yememeli.iğrenç

  5. #5
    Yeni Üye nevingıdacı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Oct 08

    Mesajları
    32
    Konuları
    12
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    205
    Harcanan
    0
    Kalan
    205

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    haklısınn solway ama ben 2000 kişiye yemek veren bir mutfaktayım ve menüde çiğ sebze tüketimi yüksek... kolr kullanmayı bende istemiyorum daha dogrusu pratıktede mumkun olmuyor örneğin karısık bir salataiçin yüzlerce kilo yeşilliğin kullanıldıgı dusunulurse gercekten zor oluyor.. bende bu yuzden aternatiflerı sormustum...

  6. #6
    Yüksek Lisans Üye hi_axy07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28 Sep 08

    Mesajları
    572
    Konuları
    104
    Eklentileri
    21
    Kredisi
    1101
    Harcanan
    0
    Kalan
    1101

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    bence klorlama şart...
    solway arkadaşım olayın kimyasal boyutuna değinmiş...
    clorlama sayesinde özellikle kış dönemlerinde sebzelere bulaşan sümüklü böcek vs gibi haşerelerde ölmekte...toplu yemek üreten yerlerde özellikle marul, tere, roka, karnabahar gibi ürünleri clorla yıkaması hem fiziksel riski azaltacak hemde mikrobiyolojik riski....

  7. #7
    Onursal Üye Oğuz Pelikli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21 Feb 07
    Yaş
    43

    Mesajları
    2729
    Konuları
    384
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3608
    Harcanan
    0
    Kalan
    3608

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    perasetikasitle yıkayabilirsiniz.
    onu tavsiye edebilirim...
    “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”

  8. #8
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    24 Dec 09
    Yaş
    30

    Mesajları
    16
    Konuları
    2
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    Sebzeleri maximum kaç dakika klorlu suda bekletiyoruz arkadaşlar?

  9. #9
    Ön Lisans Üye aspergillus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07 Sep 07
    Yaş
    36

    Mesajları
    128
    Konuları
    32
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    0
    Kalan
    255

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    Arkdaşlar bende 2 yıldan uzun süre cateringte çalıştım. Klorlama gereklidir bence (alternatifi olacak başka metodlar araştırılabilir) Önemli olan klorlamanızı uygun dozajlamayla yapın. Bunun için kimyasal aldıpınız yerden küçük kitler alabilirsiniz. Oldukça ucuz şeyler. Klorlamadan sonra ph ölçebilirsiniz. Ayrıca kolarlamadan sonra yeşilikleri delikli bir tezgah üzerine alın havayla temas etsin koku azalır. Gerekli midir , sorusuna en iyi cevap mikrobiyolojik analizlerdir. Dezenfekte etmediğiniz bir havuç salatasını, kıvırcığı analize gönderin o zaman gereklilik ortaya çıkar Çalıştığım yerde salata üretim bölümü yemeklerden daha uzun sürerdi, iyi hazırlanmış bir salata cateringlerde iğrenç değildir Kolay gelsin

  10. #10
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: sebzelerin klorlu su ile yıkanması şartmıdır? değilse alternatifler nelerdir.?

    görünen şu ki insan sağlığı, kısa vadeli menfaatimizi tehdit etmiyorsa kimsenin umrunda değil.yani adam yediği öğünle bir gıda zehirlenmesine maruz kalmadıkça kanser olma riskinin artması kimsenin umrunda değil.hep aynı psikoloji: "işimi nasıl görür,günü nasıl kurtarabilirim." bunun derdindeyiz.
    endüstri dünyasının gerçekleri bunlar.burda mühendisin eli kolu bağlı gibi görünüyor.
    insanlar öğünlerinde salata istediği sürece salata tabildotlardan eksik olmayacak.bence tüketici benim yaptığımı yapsın ve salatasını yemesin.insanları dışarıda salata yememeleri konusunda uyarsın.
    mutfak da rahatlamış olur böylece
    bu arada aklıma bir öneri geliyor ama uygulamada başarılı olur mu bilemiyorum.
    önerim şu: salata malzemesine şok bir sıcaklık versek, atıyorum 90 derecelik suda 5 saniye daldırma yapsak ve malzemeyi yeniden hemen soğutsak nasıl olur? hiç buna benzer bişey denediniz mi.

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Aktif klor tayini ve klorlu bileşiklerin dezenfektan etkisinin saptanmasi
    Gıda Mikrobiyolojisi forum içinde, yazan xrayvision
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07-12-2009, 22:29
  2. Yemek Tercihleriniz Nelerdir?
    Anketler forum içinde, yazan phryne
    Yorum: 13
    Son Mesaj: 18-04-2009, 20:43
  3. Buğdayın Temizlenmesi Yıkanması Tavlanması
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan Serdar
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02-04-2009, 08:35
  4. et yemenin tehlikeleri nelerdir?
    Et ve Et Ürünleri forum içinde, yazan tuanabelit
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 11-01-2009, 19:52
  5. Peynirlerde Göz Dağılımı Homojen Değilse
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan fatihalt
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16-07-2007, 19:45

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed