2 sonuçtan 1 ile 2 arası
Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 5 gönderen kemalemrah

Konu: Süpermarket raflarındaki sosislerde sulanma

  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30 Aug 12

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    30
    Harcanan
    0
    Kalan
    30

    Standart Süpermarket raflarındaki sosislerde sulanma

    Arkadaşlar süpermarket zincirinde görevli bir gıda mühendisiyim. Müşterilerden içinde hava bulunan sosis paketlerinde sulanma olduğu yönünde şikayetler alıyoruz. Benim kanaatime göre içerideki hava soğuk muhafaza ile karşılaşın suyunu yoğunlaştırarak damlacıklar oluşmasına sebep oluyor. Bir sıkıntı olmadığı kanaatinde bulunarak sosisleri raflarda tutmaya devam ediyorum. İnternetten yaptığım araştırmada herhangi extra bir bilgiya ulaşamadım. Sizin görüşleriniz nelerdir, düşüncem doğrumu?

    şimdiden teşekkürler

  2. #2
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    30 Aug 12

    Mesajları
    5
    Konuları
    3
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    30
    Harcanan
    0
    Kalan
    30

    Standart Cevap: Süpermarket raflarındaki sosislerde sulanma

    Kendi sorumun cevabını vereyim ilgilnen arkadaşlarıda bilgilendirmiş olalım dedim.

    · Et ürünü alırken öncelikle fiyatı ve içerik yüzdesine bakılmalıdır. Ürünün et içeriği ve fiyatı birbiri ile orantılı olmalıdır.


    · Alınacak ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Ürünün son kullanma tarihi, parti numarası, etiket bilgileri, üretim izin numaraları ve üretim izin tarihleri bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir.

    · Ürünün ambalajında hasar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Vakumlu paketlerde ürün ambalajı ürünü tam olarak sarmıyorsa, ürünle ambalaj arasında hava boşluğu varsa bu tür ambalaja sahip ürünler alınmamalıdır.

    · Ürünün içi dikkatlice kontrol edilmeli, küf, maya veya pamukçuk oluşmuş ürünler aslan alınmamalıdır. Bu ambalajın hasar gördüğünü ve muhafazasının katlığını gösterir.

    · Küvetli ambalaj dediğimiz, modifiye atmosferde paketlenmiş ürünlerin üst ambalajı esnek olan ambalajlı ürünler alınamamalıdır. Bu durum, ürünün ambalajının hasar gördüğünü ve ürünün muhafaza şeklinin bozulduğunu gösterir.

    · Tam tersi küvetli ambalajlarda ürün ambalajının üst kısmı çok gergin duruyorsa ve ambalajda şişkinlik varsa, bu ambalaja sahip ürünler alınmamalıdır. Bu ürünün soğuk zincirinin kırıldığını ve mikrobiyolojik bir gelişme olduğunu yani ürünün bozulduğunu gösterir.

    · Vakumlu ürünlerde ürünle ambalaj arasında su olmamalıdır. Bu ürünün fazla nem içerdiğini gösterir. Türk Gıda Kodeksi Et Tebliğine göre Sucukta nem sınırı % 40 dır.

    · Aynı şekilde vakumlu ürünlerde ürünle ambalaj arasında sıvılaşmış yağ olmamalıdır. Bu ürünün fazla yağ içerdiğini ve prosesinde bir hata oluştuğunu gösterir.

    · Küvetli ve vakumlu sosislerde ambalajla ürün arasında beyaz ve yapışkan bir sıvının olması ürünün bozulmaya başladığını gösterir. Bu ürünler son kullanma tarihi uygun olsa da tüketilmemelidir.

    · Ambalajsız sucuk alırken ürünün çok fazla kurumuş ve rengi çok koyulaşmış olanından alınmamalıdır. Yine doğal sucuklarda bağırsak kısmı çok yağlı gözüken ürünlerden kaçınılmalıdır.

    · Açık sosis ve salam alındığı zaman bu ürünlerin özel ambalajda muhafaza edilmediği için alındıktan kısa bir süre içinde tüketilmelidir. Ürünler uzun süre muhafaza edilmemelidir.

    · Ürünler alırken rengine dikkat edilmelidir. Rendi doğala yakın ürünler tercih edilmeli, çok pembe ve mor renge yakın ürünlerden kaçınılmalıdır.

    · Aldığımız sucuk ürününü kestiğimiz zaman mozaik görüntüsü güzel olmalıdır. İçerisinde yağ taneleri çok kalın olmamalı ve düzgün dağılmış olmalıdır. Et in ve yağın görüntüsü tane tane olmalıdır.

    · Macar salam dediğimiz ürünlerde yine mozaik görüntü güzel olmalı. Mozaik yapı belirgin olmalıdır.

    · Ürünlerin kesit yüzeylerinde hava boşlukları olmamalıdır. Bu ürünün raf ömrü için sorun oluşturacaktır.

    · Sucuk ürünü pişirildiği zaman aşırı yağ bırakmamalıdır. Pişirildiği sırada kötü koku yaymamalıdır. Yendiği zaman ağızda kuruluk yaratmamalıdır. Ağızda kolayda dağılmalıdır.

    · Sucuk, salam, sosis yenimleri esnasında ağza çok fazla sinir ve kemik parçaları gelmemelidir.

    · Salam ve sosisin yenimleri esnasında ağızda yağlılık hissi bırakmamalıdır.

    · Sosis ve salamın yapısı elastik olmalı. Isırıldığı zaman ağızda çabuk dağılmamalı, belli bir direnci olmalı. Ürün hamur hissi vermemeli.

    · Salam bıçakla doğranırken dağılmamalıdır.

    · Sosis suda haşlanırken hafif şişmesi beklenir. Bıçakla kesilen sosislerde yağda kızartılırken çiçek gibi açması beklenir.

    · Bunların dışında en önemlisi sucuk, salam, sosis alırken alacağınız markanın HACCP, ISO22000 gibi kalite sistemleri olmasına dikkat edilmelidir.


Benzer Konular

  1. BAKKAL, SARKÜTERI, SÜPERMARKET, KURUYEMIŞÇI, KURUKAHVECİ VE MANAVLAR
    Temel Kavram ve Bilgiler forum içinde, yazan fatihalt
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03-08-2007, 22:26
  2. Sosislerde İnfrared Yöntemi İle Yuzey Pastorizasyonu
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan sssensei
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 28-04-2007, 03:53

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed