Sayfa 1/2 12 SonSon
11 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: unlu mamullerde bir acemi mühendis

  1. #1
    Yeni Üye melekrdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Oct 11

    Mesajları
    15
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart unlu mamullerde bir acemi mühendis

    merhaba arkadaşlar,
    ben yeni mezunum ve unlu mamuller üretimi yapan bir işletmede istihdamı zorunlu personel olarak çalışıyorum. Ne gıda sektöründe ne de unlu mamuller alanında hiç tecrübem yok. Günlerdir forumu alt üst ediyorum işime yarayacak şeyler bulabilmek için ve çokta faydalı oldu açıkçası ama yinede sormak istediğim bazı şeyler var... işletme daha çok yeni o yüzden bazı şeyler daha oturmamış. iso 22000 belgelendirmesi var ancak sistem kurulmamış, temizlik v.s. işlemleri çok acemice yapılıyor. bazı şeyleri sıfırdan kurmak çok zormuş hele acemi bir mühendisseniz çok daha zormuş hiçbir şey okuldaki gibi değilmiş kendimi çok kötü hissediyorum moral olarak çöktüm.

    öncelikle bu sektörde çalışan bir personel olarak neler yapmam gerekiyor bana ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

    ürün analizleri, swap analizleri v.s. yaptırmak istiyorum ama hangi analizleri ne sıklıkta yaptırmam gerektiğini bilmiyorum hadi analizi yaptırdım sonuçları neye göre değerlendireceğimi bile bilmiyorum birkaç laboratuvar ile görüştüm ancak onlardan da tatmin edici cevaplar alamadım

    temizlik düzeni, sıklığı v.s. nasıl olmalı, ne tür deterjan ve dezenfektanlar kullanmalıyım, temizlik gereçleri nasıl olmalı?

    bazı gıda katkı v.s. gibi malzemeleri depolamak için kova varil tarzı saklama materyallerine ihtiyacımız var ama plastik yasak dediler, izin verilen plastik malzemeler için kodekse baktım ve bir şey anlamadım

    yardımlarınızı bekliyorum...

  2. #2
    Yeni Üye melekrdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Oct 11

    Mesajları
    15
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis


  3. #3
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    03 Sep 11
    Yaş
    32

    Mesajları
    62
    Konuları
    21
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    211
    Harcanan
    18
    Kalan
    193

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    Alıntı melekrdm Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhaba arkadaşlar,
    ben yeni mezunum ve unlu mamuller üretimi yapan bir işletmede istihdamı zorunlu personel olarak çalışıyorum. Ne gıda sektöründe ne de unlu mamuller alanında hiç tecrübem yok. Günlerdir forumu alt üst ediyorum işime yarayacak şeyler bulabilmek için ve çokta faydalı oldu açıkçası ama yinede sormak istediğim bazı şeyler var... işletme daha çok yeni o yüzden bazı şeyler daha oturmamış. iso 22000 belgelendirmesi var ancak sistem kurulmamış, temizlik v.s. işlemleri çok acemice yapılıyor. bazı şeyleri sıfırdan kurmak çok zormuş hele acemi bir mühendisseniz çok daha zormuş hiçbir şey okuldaki gibi değilmiş kendimi çok kötü hissediyorum moral olarak çöktüm.

    öncelikle bu sektörde çalışan bir personel olarak neler yapmam gerekiyor bana ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

    ürün analizleri, swap analizleri v.s. yaptırmak istiyorum ama hangi analizleri ne sıklıkta yaptırmam gerektiğini bilmiyorum hadi analizi yaptırdım sonuçları neye göre değerlendireceğimi bile bilmiyorum birkaç laboratuvar ile görüştüm ancak onlardan da tatmin edici cevaplar alamadım

    temizlik düzeni, sıklığı v.s. nasıl olmalı, ne tür deterjan ve dezenfektanlar kullanmalıyım, temizlik gereçleri nasıl olmalı?

    bazı gıda katkı v.s. gibi malzemeleri depolamak için kova varil tarzı saklama materyallerine ihtiyacımız var ama plastik yasak dediler, izin verilen plastik malzemeler için kodekse baktım ve bir şey anlamadım

    yardımlarınızı bekliyorum...
    Sakinnn enseyi karartma ve teker teker git hepsini bir arada düşünme önse ıso 22000 sistemini firmaya kurman gerekiyor patronundan konuyla ilgili danışmanlık iste ekstra masraf olur diye kabul etmeme olasılığı var tabi o zaman el kitabını okumakla işe başla bu sitede konuyla ilgili çok fazla döküman mevcut. ürün analizleri swaplar demişsin bu senin tanımlayacağın ürünün riskine göre belirleyeceğin bir periyot biz ayda bir yaptırıyoruz tebliğe göre baktırmak zorunda oldukların e.coli b. cereus.salmonella ve stafilokok.enteretoksinler swap yine senin belirleyeceğin bir mevzu biz onuda ayda bir hava yüzey ve personel şeklinde yapıyoruz portöre gelince her 3 ayda bir fiziki yılda bir gaitakültürü burun ve boğaz kültürüakçiğer grafisi 6 ayda bir dışkının mikroskobik incelenmesi zorunlu sorularını tek tek sorarsan karmaşık olmaz ve elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım... bende unlu mamul sektöründeyim
    mutlu_571 ve melekrdm bunu beğendiler.

  4. #4
    Onursal Üye Didem SALİCİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Nov 07
    Yaş
    31

    Mesajları
    845
    Konuları
    161
    Eklentileri
    37
    Kredisi
    1956
    Harcanan
    0
    Kalan
    1956

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    Merhaba.. Bende unlu mamul sektöründe çalıştım. İlk zamanlar bu durumda olmanız gayet doğal ama fazla panik yapmayın. Sorunları kafanızda belirlemişsiniz bu çok güzel. Firmaya neler katabilirsiniz neler yapabilirsiniz farkındasınız. Patronlara ve personellere bunları hemen bir anda uygulatmanız kolay değil. Zamanla yapmak istediklerinizi yaptırırsınız.
    Belirlediğiniz konuları enine boyuna araştırınız öncelikle. Bir konu belirleyin ve ona yoğunlaşın teker teker bütün sorunları çözeceksinizdir.
    Laboratuvar bulunan unlu mamul firması çok nadir. Ben laboratuvar kurmuştum ama buna her firmanın bütçesi yetmeyebilir. Öncelikle basit analizler yapabilirsiniz. Mesela sütlerde ve kremada çok sıkıntı yaşayabilirsiniz çünkü yaşpastalar sütlü tatlılar vs hepsinde süt kullanılır ve dayanıklılık açısından sütün kalitesi çok önemlidir. Sütte Ph asitlik tayinleri yaparak kalitesini kontrol edebilirsiniz.vbseo_seo_replace_callback('vb','vBulletin','
    ',' ISO 22000 belgesi var dediniz bunu nasıl almışlar bununla ilgili belgelerin ( prosedür, talimat, form ','vb','..) olması gerekir. Bunları bir inceleyin. Orada tutulması gereken formları mumkun oldugunca tutmaya çalışın. Temizlik talimatları olması gerekir temizliği ne sıklıkla nasıl yapacağınızı gösterir bu talimatlar. Onlara göre temizlik yapılması konusunda personele eğitimler verin. Eğer hazırlanmamışsa form ve talimatlar gıdagündemi.com da birçok örnek mevcut bunları kendinize göre düzenleyerek talimatları hazırlayabilirsiniz. Ayrıca hangi kimyasalların nasıl nerede kullanıldıgı konusundada talimatların bulunması gerekir. Bunlar hazırsa hangi kimyasalları (deterjan,dezenfektan) kullanman gerektiğide bellidir. Burada marka vermem doğru olmaz. Yüzey dezenfektanları, alkol bazlı dezenfektanları kullanabilirsin birçok firma var bunlarla ilgili firmalarla görüşüp bilgi alabilirsin.')
    Ayrıca hammaddelerin ve son ürünlerin kontrollerini yapmalısın bunlar gerçekten çok önemli hammaddeleri kontrol ederken ben inanılmaz şaşırıyordum tedarikçiler tarihi geçmiş ürünleri bile gönderiyorlardı bozuk ürünler mi istersin neler neler...
    Unlu mamul sektörü yoğun size kolay gelsin yardımcı olabildiysem ne mutlu. Saygılarımla.
    mutlu_571 ve melekrdm bunu beğendiler.

  5. #5
    Onursal Üye mutlu_571 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Jun 08
    Yaş
    37

    Mesajları
    740
    Konuları
    77
    Eklentileri
    38
    Kredisi
    2100
    Harcanan
    0
    Kalan
    2100

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    Alıntı pangıda Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    .... portöre gelince her 3 ayda bir fiziki yılda bir gaitakültürü burun ve boğaz kültürüakçiğer grafisi 6 ayda bir dışkının mikroskobik incelenmesi zorunlu ...
    portör zorunluluğu kalktı arkadaşlar... (bkz: Karar Sayısı: KHK/663).
    muhtemelen iş güvenliği yasasıyla bu boşluğu dordurmayı amaçlıyorlar.

    Merhabalar Mine Hanım;
    siz de şuan hemen her meslektaşımızın yaşadığı sorunu yaşıyorsunuz.. bunun adı sektörel tecrübesizlik. ancak arkadaşlarımızın da dediği gibi panik yapmaya gerek yok. bir müddet hiçbirşeye karışmadan gözlem yapmanızı tavsiye ederim. tabii bu arada personel ve patronla diyalog kurarak insanları tanıyın. tanıdığınız zaman onlara nasıl yaklaşacağınızı ve nasıl bir politika oluşturacağınızı daha iyi anlarsınız...

    gerisi zaten bildiğiniz şeyler emin olun..
    22000 içinse bir eğitim almanızı yada bir danışmanla çalışmanızı öneririm. kendi başınıza da halledebilirsiniz ama çok yorulursunuz...
    pangıda ve melekrdm bunu beğendiler.
    HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.

    Yine dağların sevdası düştü yüreğime anne
    Kurşunların sevdası,
    Zulümlerden bıktım usandım
    Yüreğim kanıyor anne,
    Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş gider
    Dünya zulüm, zulüm kokar anne
    ...

  6. #6
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    03 Sep 11
    Yaş
    32

    Mesajları
    62
    Konuları
    21
    Eklentileri
    4
    Kredisi
    211
    Harcanan
    18
    Kalan
    193

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    [QUOTE=mutlu_571;101743]portör zorunluluğu kalktı arkadaşlar... (bkz: Karar Sayısı: KHK/663).
    muhtemelen iş güvenliği yasasıyla bu boşluğu dordurmayı amaçlıyorlar

    Bundan haberim yoktu teşekkürler bilgi için. Memlekette her şey o kadar hızlı değişiyor ki yetişmek ne mümkün geçen işletme kayıt için evrakları toparladım tarım il 2 hafta önce yönetmelik değişti artık sadece beyanda bulunuyorsunuz 1 ay içinde denetime gelip evrakları yerinde denetliyoruz varsa eksik para cezası uyguluyoruz dedi
    mutlu_571 bunu beğendi.

  7. #7
    Yeni Üye melekrdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06 Oct 11

    Mesajları
    15
    Konuları
    7
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    arkadaşlar destekleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkürler, şu an öncelikli sorunları belirledim. ama belli ki uygulamaya geçmek çok zamanımı alacak. biraz cesaret ihtiyacım var sadece bir de güvene...
    mutlu_571 bunu beğendi.

  8. #8
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    resmi gazetede diyor ki:
    “GEÇİCİ MADDE 1-127 nci maddede belirtilen yönetmelik, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde yürürlüğe konulur ve anılan yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.”

    "hangi meslek ve sanat erbabının 126 ncı madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."

    yönetmeliği bulamadım ya.hangi yönetmelikmiş bu? çıkmış mı?
    portörün kalkması gerçek hayata geçmiş ise tam skandalmış.
    amaç herhalde her ne olursa olsun istihdamı kolaylaştırmak.
    siyaset yapmak istemiyorum ama hükümete saygılarımı sunarım yine de...
    valla ben gönderiyorum portöre hala.1 doktor hariç sorun çıkaran olmadı.iş güvenliği yasasından dolayı sevk yapmadı sanırım o da.kafası karışmış.
    portörsüz olur mu. bir tanesi nezle olsa hepsi nezle oluyo heriflerin.sevişiyolarmıdır nedir.olsun portörleri.
    Konu solway tarafından (26-01-2013 Saat 17:03 ) değiştirilmiştir.
    mutlu_571 bunu beğendi.

  9. #9
    Onursal Üye mutlu_571 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Jun 08
    Yaş
    37

    Mesajları
    740
    Konuları
    77
    Eklentileri
    38
    Kredisi
    2100
    Harcanan
    0
    Kalan
    2100

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    (11) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun;
    a) 126 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
    Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”
    b) 127 nci maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “Madde 127- 126 ncı maddede belirtilen iş yerlerindeki hijyen eğitimine yönelik hususlara, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının neler olduğuna, iyileşme hâlinin belirlenmesine, hangi meslek ve sanat erbabının 126 ncı madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
    126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması durumunda, bu hastalıkla alakalı gerekli incelemeler, analiz masrafları iş yeri sahipleri ve işletenlerince karşılanmak üzere ilgili kurumlar tarafından yapılır.
    126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması hâlinde doğacak hukukî sorumluluklar ile bu durumdan zarar gören kişi veya kurumların hukukî yol vasıtasıyla talep edebilecekleri tazminat ödemeleri veya olabilecek diğer ödemeler iş yeri sahiplerine ve işletenlerine aittir.”
    “GEÇİCİ MADDE 1-127 nci maddede belirtilen yönetmelik, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde yürürlüğe konulur ve anılan yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.”

    ...
    YürürlükMADDE 59- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    YürütmeMADDE 60- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
    melekrdm bunu beğendi.
    HİÇBİRŞEY TESADÜF DEĞİLDİR.

    Yine dağların sevdası düştü yüreğime anne
    Kurşunların sevdası,
    Zulümlerden bıktım usandım
    Yüreğim kanıyor anne,
    Kara bulutlar bir sağanaktır tutturmuş gider
    Dünya zulüm, zulüm kokar anne
    ...

  10. #10
    Onursal Üye solway - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Dec 08

    Mesajları
    426
    Konuları
    37
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    276
    Harcanan
    0
    Kalan
    276

    Standart Cevap: unlu mamullerde bir acemi mühendis

    tamam kanun değişmiş de uygulama için alt düzenleme yani yönetmelik lazım.
    3 tane bakanlık ortak yönetmelik çıkarıcakmış.çıktı mı? çıktıysa adı nedir?
    az değil mi 3 bakanlık. 8 tanesini birleşse daha iyi yönetmelik yaparlar...!

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Unlu Mamullerde Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) Teknolojisi
    Gıda Ambalaj ve Paketleme forum içinde, yazan irfankyz
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26-09-2012, 16:00
  2. Unlu Mamüllerde Aktif Paketleme Teknolojisi
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan u.abay
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 15-06-2011, 23:06
  3. Unlu Mamullerde Pestisit Kalıntıları
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan cakesource
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03-03-2010, 10:26
  4. Unlu mamullerde ekşi hamur kullanımı
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan Arzu Yazıcı
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 06-03-2008, 22:58
  5. Unlu Mamullerde Aktif Paketleme
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan esraartan
    Yorum: 17
    Son Mesaj: 08-06-2007, 15:19

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed