5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    fooden çevrimdışı Üyelik tarihi: 23.02.2007 Son online zamanı: 13.09.2007

    Mesajları
    781
    Konuları
    125
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    263
    Harcanan
    0
    Kalan
    263

    Standart ABD Trans Yağa Yasak Getirdi, Gıda Sanayicisi Çalışma Başlatıyor

    Gıda ürünlerinin daha uzun süre taze kalmasını sağlayan trans yağ kullanımının, yarattığı sağlık sorunları nedeniyle Danimarka ve ABD'de yasaklanması Türkiye'de ortalığı karıştırdı. Danimarka ve ABD'deki yasağın ardından birçok ülkenin gündemine taşınan trans yağ kullanımı Türkiye'de de sanayicilerle gıda mühendisleri arasında tartışma yarattı.



    Margarin gibi bitkisel yağların üreticileriyle kızartmada trans yağ kullanan fast food firmaları kalp düşmanı olarak gösterilmelerine tepki gösterirken “Yaygara yapacak bir durum yok" diyen sanayiciler ise Türkiye'deki ürünlerde trans yağ oranının AB margarin standartlarını aşmadığını savunuyor. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman ise "Her margarin trans yağ değildir. Ancak ürünlerinde trans yağ olmadığını savunan sanayicilerin bunu kanıtlaması gerekiyor" açıklamasını yapıyor.

    Öte yandan Mutfak Sanayicileri Derneği de yağlardaki trans asidi ölçümleriyle ilgili Türkiye çapında çalışma başlatmak için harekete geçti.



    Trans yağ asidi, doymamış bitkisel yağın doyurulması işlemi sırasında ortaya çıkıyor. Bir diğer ifadeyle bitkisel yağların hidrojen yapısının değiştirilmesiyle elde ediliyor. Ürünün dayanıklılığını artıran ve yağın akmasını önleyen bir özelliği var. Karıştırıldıkları ketçap, bisküvi çikolata, pasta gibi ürünlerin raf ömrünü uzatıyor ve lezzetini koruyor. Kızartma yağın defalarca kullanılabilmesini sağladığı için fast food’lara da maliyet avantajı getiriyor. Tereyağ gibi süt ürünlerinde de doğası gereği az miktarda var. Ancak zararları asıl tartışılan, hidrojenize edilmiş bitkisel yağlarda yüksek orandaki trans yağlar.

    Hidrojenizasyon işlemi sırasında oluşan trans yağ asitlerinin kötü kolestrol oluşumunu hızlandıran bir etkisi var. Bu nedenle sağlık sorunlarına yol açıyor ve dolayısıyla sağlığa yönelik harcamaları artırıyor. İlk kez Danimarka'da 4 yıl önce uygulamaya konan yasak, geçen günlerde ABD'de de kabul edildi. Yasak ABD'de de temmuz ayı itibariyle yürürlüğe girecek. Ambalajlı gıda ürünlerinin etiketlerinde ise trans yağ içerdiği bilgisi yer alacak.



    Etiketlere 'trans yağ yok' ibaresi



    Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) trans yağ tartışmalarına bir ışık tutabilmek için Türkiye genelinde çalışma başlatacaklarını söylüyor. Gıdasa, Ülker, Unilever gibi büyük şirketlerin üye olduğu dernek yapacağı çalışmada ürünlerde kullanılan trans yağ oranlarını ortaya koyacak. MÜMSAD Başkanı ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taşkın Tuğlular, margarinlerin trans yağ içermediğini savunarak "Türkiye'nin önde gelen margarin üreticileri trans miktarını minimize eden teknolojileri uzun zamandır kullanıyor. Sıfır değil ama yüzde 0.5 gibi sıfıra çok yakın bir oran söz konusu. Bunun için yaygara yapmanın anlamı yok" diyor. Tuğlular, ürün etiketlerine "trans yağ içermez" ibaresi koymayı planladıklarını belirtiyor.



    Tekirdağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doçent Doktor Orhan Dağlıoğlu'na göre ise margarin ve fırın ürünlerinin trans yağ içeriği oldukça yüksek. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman ise her margarinin trans yağ içermediği görüşünde. Bunun kullanılan teknolojiyle ilgili bir sorun olduğunu belirten Ataman, “Çünkü trans yağ asidi oluşumunu önleyen ya da çok düşük miktarda kalmasını sağlayan kimi teknolojiler olduğu söyleniyor” diye konuşuyor. Buna karşın ürün ambalajlarında “Trans yağ içermez” ibaresi kullanılabilmesi için denetlenme yapılması gerektiğini söylüyor.



    'Markalı ürün kullanın' uyarısı



    Dernek üyesi şirketlerden Ülker'in CEO'su Metin Yurdagül de markalı ve MÜMSAD üyesi şirketlerin ürünlerini tercih eden tüketicilerin endişe etmesini gerektirecek bir durum olmadığını belirterek "Trans yağ oranım sıfır diyebilen ülke zaten yoktur. Türkiye için de bu durum geçerli" diye konuşuyor. Derneğin araştırmasını kısa sürede tamamlayacağını ve kamuoyuna daha ayrıntılı açıklama yapabileceklerini belirtiyor.



    Gıda sanayicileri kadar fast food sektörü de trans yağ tartışmasından rahatsızlığını dile getiriyor. Burger King Türkiye Temsilcisi Caner Dikici, üst ve alt limit gibi standartlar olmadığını ancak restoranlarında "trans sıfır" yağ asidi kullanımı için gerekli hazırlıkları yaptıklarını söylüyor. Kızartmalarda kullanılan bütün yağların bozulma gösterdiğini de belirten Dikici, "Önemli olan yağın kalitesinin kontrolüdür. Yağın dibinde kalıntı oluşmuşsa, artık ömrünü tamamlamış demektir. Biz de zaten buna dikkat ediyoruz" diyor

    20/02/2007
    Referans

    http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=59607&ForArsiv=1






  2. #2
    suren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    suren çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 18.08.2015

    Mesajları
    805
    Konuları
    133
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    ABD bu yasağı bir an önce uygulamaya başlar da
    bana kalırsa Türkiye'de bu kontrol mekanizmanın işleyişi ile biz daha çok trans yağın zararlarını çekmeye devam ederiz


  3. #3
    sssensei çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.02.2007 Son online zamanı: 09.12.2010

    Mesajları
    2611
    Konuları
    54
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    763
    Harcanan
    0
    Kalan
    763
    türkiye de şu anda bunu her alanda denetlemeleri imkansız temel denetlemeler bile üzgün yapılmıo


  4. #4
    Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sinan COSKUN çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.02.2007 Son online zamanı: Dün

    Mesajları
    1655
    Konuları
    4126
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2737
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici
    Türkiye de bunun için çalışmalar var ama maliyet yüzünden büyük işletmelerde olmasada küçük işletmelerde kullanımı sürer diye düşünüyorum. Eh bugün bakıyoruz merdiven altı tabir edilen işletmelerde yasal olmayan maddelerden yok yok. Eh bunun olmasıda gayet normal. Üreticinin maliyet yüzünden bunu kullanması bi tarafa tüketicininde fiyat konusunda ucuza kaçması diğer bi sıkıntı. Paylaşım için saol


  5. #5
    assolist26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    assolist26 çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.01.2008 Son online zamanı: 13.02.2013

    Mesajları
    159
    Konuları
    31
    Eklentileri
    12
    Kredisi
    612
    Harcanan
    0
    Kalan
    612
    ya ne denetimi Türkiye de denetim mi var ki doğru dürüst de margarindeki trans yağ denetlenecek hiç zannetmiyorum açıkçası yine de hayırlısı olsun ne diyim..olan margarin sektörüne oldu..


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Tuza, şekere ve yağa sınırlama geliyor
    Beslenme forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.05.2017, 09:11
  2. Rusya'dan Türkiye'ye yasak üstüne yasak!
    Dünya forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.02.2016, 13:02
  3. Yem Sanayicisi İthalata Karşı
    Hayvancılık forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.04.2015, 05:00
  4. Gıda Boyalarına Yasak Geliyor
    Genel forum içinde, yazan eyup
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 11.04.2008, 15:21
  5. Gıda devleri kalbi tekleten 'trans yağ'dan vazgeçiyor
    Yemeklik Yağ Teknolojisi forum içinde, yazan utkan
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 14.04.2007, 21:39

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed