2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    yelly çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.04.2007 Son online zamanı: 01.04.2011

    Mesajları
    1401
    Konuları
    632
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    280
    Harcanan
    0
    Kalan
    280

    Standart Aldığımız gıdalara tekrar göz atalım

    Prof. Dr. Alphan, yanlış beslenme alışkanlıklarının arttığını belirterek, “Beynin beslenmesi ihmal edildiği için son yıllarda zihinsel engelli çocukların sayısında artış var” dedi.

    Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitimi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emel Alphan, otizm, disleksi, down sendromu ve hiperaktivite gibi genetik hastalıkların son yıllarda dünyada ve ülkemizde hızlı bir artış gösterdiğini söyledi.

    Ülkemizdeki 7 milyon 800 bin engellinin yüzde 21'ini zihinsel engellilerin oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Alphan, “Aslında bizim genetiğimizde son 20 yıldır herhangi bir değişiklik olmadı. Değişen, çevresel faktörlerden birisi olan beslenme. Son yüzyılda yapılan beslenme önerileri fiziksel büyüme ve proteinle ilişkili.

    Biz proteinli besinlerin alınmasına özen gösterdik, fakat esas olan beynin beslenmesi. Beynin beslenmesi ihmal edildiği için son yıllarda zihinsel engelli çocukların sayısında artış var. Modern ülkelerin çoğunda, insanlar daha fazla yiyor ama iyi beslenemiyorlar” dedi.

    OMEGA DENGESİ BOZULDU

    Beynin yüzde 60'ının yağdan oluştuğunu, hücre yapısının temel ögesinin de omega-3 olduğuna işaret eden Alphan, şunları kaydetti: “Margarinler ve tüketime hazır fırınlanmış veya kızartılmış besinler, yüksek düzeyde hidrojene yağ ve trans yağ içerirler.

    Bunlar yapay olarak doyurulmuş yağlardır. Bu yağların besleyici özellikleri yoktur ve çok fazla sağlık riski taşırlar. Trans yağlar, beynin ve vücudun sağlığı için gerekli olan elzem yağ asitleri (omega-3 ve omega-6) ile rekabete girerek sağlığı olumsuz etkiliyor.“

    RENKLENDİRİCİLER ZARARLI

    Prof. Dr. Emel Alphan, depresyonun, beslenme ile kuvvetli bir ilişkisi bulunduğunu da ifade ederek, balık ve deniz ürünlerinde bulunan omega-3 yağ asitlerinin bundan koruyucu etkisinin olduğunu kaydetti.

    Alphan, yapılan bir araştırmada, omega-3 verilen grubun, boş ilaç verilen diğer grupla karşılaştırıldığı zaman okuma ve heceleme düzeylerinin yükseldiğini ve hiperaktif davranışlarda anlamlı düşüşler olduğuna dikkat çekti.

    Alphan, hiperaktif çocuklarda yapılan araştırmalarda beslenme diyetlerine çinko ve demir eklenmesiyle davranışlarda olumlu değişiklikler sağladığını vurguladı.

    Yapay besin renklendiricileri ve hiperaktivite ile ilgili araştırmalarda, besin renklendiricilerinin, çocukların davranışlarında yan etkilere neden olduğunun ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Alphan, hiperaktif çocuklara renklendirici ve koruyucu içermeyen bir beslenme diyeti uygulandığında ise hiperaktif davranışlarda önemli azalmalar olduğunun gözlendiğini bildirdi.

    Soframızdan neler çıktı

    Alphan, son yıllarda beslenme alışkanlıklarından rafine edilmiş, paketlenmiş ve işlenmiş besinlerden dolayı elzem besin ögesi ve posaların çıktığını, meyve ve sebzelerin az tüketildiğini, tüketilen besinlerdeki vitamin ve mineral içeriğinin azaldığını belirtti.

    Beslenme alışkanlıklarından posa ve mikro besin kaynağı olan rafine edilmemiş (tam) besinlerin yok olduğunu dile getiren Alphan, balık ve deniz ürünleri, yeşil sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, sert kabuklu meyveler ve tohumlarda bulunan omega-3'ün çocukların favori besinleri listesinde yer almadığını kaydetti.

    Janjanlı gıdalar anlamsız

    Prof. Dr. Emel Alphan, son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıklarına yol açan beslenme diyetine pestisitler (tarımda kullanılan sentetik kimyasallar ve çevredeki endüstriyel kirlilik), antibiyotikler, besinlere eklenen büyüme hormonları ve benzerleri ile besleyici olmayan katkı maddeleri; koruyucular (tuz, şeker, sodyum benzoat) tat vericiler (tuz, şeker vb. ), renklendiriciler (tartrazin benzeri boyalar), tatlandırıcılar (aspartam), tat değiştiren ajanların (modifiye nişasta, trans yağlar) eklendiğini kaydetti.

    Beyne yatırım yapmalı

    Prof. Dr. Alphan, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklardan kaçınmak ve davranışsal riskleri, öğrenme zorluklarını ve mental sağlık problemlerini azaltmak için rafine şeker ve nişastaları azaltmak gerektiğini vurguladı.

    Prof. Dr. Alphan, vücudun gelişmesinde olduğu gibi beynin gelişmesinde ve fonksiyonlarında, beslenme ve besinlerin etkisinin temel olduğunu kaydetti.



    Yeni Şafak






  2. #2
    gıdacıfatma çevrimdışı Üyelik tarihi: 28.09.2007 Son online zamanı: 01.08.2008

    Mesajları
    508
    Konuları
    108
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    kısacası aldığımız yediğimiz her şey zararlı elden geldiğince evde üretmeliyiz.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Bu yemekleri tekrar ısıtmayın
    Beslenme forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 31.07.2017, 16:14
  2. Haccp Genel Tekrar
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan vivarro
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 15.12.2010, 15:09
  3. GDO tekrar gündemde
    Genel forum içinde, yazan ewin3
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.06.2009, 19:14
  4. Mesleki açıdan aldığımız hangi sertifika ve belgeler bize ne kazandırır?
    Diğer Sorunlar Üzerine Destek forum içinde, yazan muratyilmaz_20
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 11.03.2009, 02:12
  5. membran filtrasyona bi göz atalım görsel olarak;)
    Mikrobiyoloji ve Toksikoloji forum içinde, yazan tubadaysal
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 18.07.2007, 13:36

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed