1 sonuçtan 1 ile 1 arası
-
11.04.2009, 12:22 #1
- Mesajları
- 6
- Konuları
- 6
- Eklentileri
- 5
- Kredisi
- 255
- Harcanan
- 0
- Kalan
- 255
Analitik kimyanın temelleri
ANALİTİK KİMYANIN TEMELLERİ
Bir veya birden fazla bileşenli bir karışımda var olan element, iyon ve bileşiklerin tanınması ve bunların miktarlarının belirlenmesi "kimyasal analiz" adını alır. Sistemin bileşenlerinin nelerden oluştuğunu ortaya koyma "kalitatif: nitel", bunların miktarlarını saptama ise "kantitatif : nicel" analiz olarak bilinir. Örneğin bir bakır alaşımında bakır, kurşun ve kalayın ya da bir maden cevhe*rinde FeO, AI2O3. Cr2O3 ve SiO2 bulunduğunun belirlenmesi kalitatif, bunların gram veya yüzde miktarlarının belirlenmesi kantitatif analiz ile mümkün olur.
Kalitatif analiz, katı (solid) veya çözelti fazında örneklere uygulanabilir. Doğrudan solid örneklere uygulanabilen spektroskopik teknikler (IR: Kızıl ötesi ve x-ışınları fluoresans spektroskopileri, nötron aktivasyon analizi vb.) dışında aletli analize başvurulmadan yürütülen basit kalitatif analizde katı örneklerden genellikle "ön denemeler" amacıyla yararlanılır. İnce öğütülmüş katı örneğin seyreltik ve derişik sülfat asidiyle veya bir cam borucuk içinde ısıtılması ve çıkan gazların tanınması veya katı örnekle bunsen beki alevinde fosfor ya da boraks incisi yapılması, ön denemelere örneklerdir. Ön denemeler asıl sistematik kalitatif analize hazırlık niteliğinde ve bu analizi kolaylaştırıcı bir işlev taşır. Bu kitapta sözü geçen kimyasal analiz ise çözelti fazında yürütülen reaksiyonları konu alır.
Şifre:''www.forumfood.net''
Advertising
Advertising