Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" kapsamında düzenlenen etkinliklerin ilki olan ve ev sahipliğini Bakanlığın üstlendiği tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Eker, "Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı" ifadeleri kullandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Konferans salonunda düzenlenen toplantıya sektörün önemli isimleri katıldı. Davetlilerden beslenme profesörü Ayşe Baysal, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan ve Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanı Hakan Bahçeci'nin yaptığı konuşmalardan sonra söz alan Bakan Eker, Türkiye'nin girişimi ile Birleşmiş Milletlerin 20 Aralık 2013 tarihindeki genel kurulunda 2016 yılını "Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edildiğini söyledi.

1 yıl boyunca bakliyatın önemini gerçekleştirecekleri organizasyonlarda anlatacaklarını ifade Bakan Eker, "nohut oda bakla sofa" gibi deyimlerin Anadolu kültüründe yer aldığını hatırlattı. Bakan Eker, bakliyat ürünlerinin diyabetin önlenmesinde son derece etkili olduğunu dile getirerek, yılda 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyon ton gıdanın israf edildiğini, buna rağmen yılda 800 milyondan fazla insanın da yatağa aç gittiğini belirtti. Sadece insan ve hayvan beslenmesindeki değeri için değil, baklagillerin aynı zamanda münavebe bitkisi olarak kullanıldığını ifade eden Bakan Eker, ürün grubunun topraktan aldığı besin elementini baklagilin toprağa geri verdiğini, toprağın beslenmesinde çok önemli olduğunu, kimyasal gübreye ihtiyacın kalmadığını bildirdi.

"Dünyada 66 milyon ton baklagil üretiliyor"

Bakan Eker, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı faaliyetlerine yönelik 3 başlık altında eylem planı hazırladıklarını vurgulayarak, bunlardan birincisinin Ar-Ge çalışmaları ile üretimin artırılması, ikincisinin tüketimin arttırılması, üçüncüsünün de baklagillerin tanıtılması olduğunu bildirdi. Yeni bir beslenme kültürü geliştirmek gerektiğinin altını çizen Bakan Eker, "Eğer biz, kendi imkanımızı, kendi gücümüzü, kendi zenginliğimizi, kendi değerlerimizi geliştirmezsek, buradan yeni ürünler geliştiremezsek, o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız ve o bizi alıp götürür. O zaman hem değerlerimizi kaybederiz hem de pek çok manada sağlığımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız" diye konuştu.

"İnsanlığın 21. yüzyılda beslenme reçetesi bu coğrafyadan çıkacaktır" diyen Bakan Eker, baklagil üretimine ilişkin şu bilgileri verdi: "Dünyada 73 milyon hektar alanda yaklaşık 66 milyon ton baklagil üretiliyor. Dünyada bakliyat üretiminde Hindistan, Çin, Brezilya, Avustralya, Kanada, Myanmar önde gelen ülkeler. Piyasa değeri yaklaşık 40 milyar dolar piyasa gelirine sahip ürün grubu. Türkiye dünya mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde 4'üncü, kuru fasulye üretiminde 23'üncü sırada, payı yüzde 1 civarında. Dünya bakliyat ticareti içerisindeki payımız da yüzde 3 düzeyinde. Baklagiller tane bitkileri içeresinde tahıllardan sonra Türkiye'de ikinci en büyük ürün grubu. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı."