6 sonuçtan 1 ile 6 arası
Ağaç Şeklinde Aç4Beğeni
  • 1 gönderen
  • 1 gönderen
  • 1 gönderen
  • 1 gönderen milkybon

Konu: Besinleri Hazırlama ilkeleri

  1. #1
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Besinleri Hazırlama ilkeleri

    Bildiğimiz gibi besinleri yemek kadar, hazırlamakta özen ister.
    Besinleri hazırlamak için uygulanan işlemler, gıdaların besleyici değerini arttırır ya da azaltabilir. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir. Besinleri hazırlamada bu kurallara uymanın, yeterli ve dengeli beslenmenize katkısı olacağını unutmayınız.

    Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini arttırır; kabartma tozu, karbonat gibi maddeler ise azaltır.
    Mayalandırılmadan yapılan ekmeğin besleyici değeri, mayalı ekmekten daha düşüktür.
    En besleyici ekmek, dış kepeği biraz ayrılmış; fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan, iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir.

    Tarhana güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır. Bu nedenle gölgede ve üstü örtülü olarak kurutulmalıdır.

    Süt ve yoğurt, aydınlık yerde ve güneşte bekletilirse vitaminleri kaybolur.

    Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalar, limon ya da sirke eklendikten sonra bekletilirse A ve C vitamin değeri azalır. Bu nedenle salatalara limon ve sirkenin servis yapılmadan hemen önce eklenmesi uygun olur.



    Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan buzdolabında bile bekletilse C vitamini değeri azalır.

    Kapakları hafif de olsa kabarık konserveler sağlık için son derece zararlıdır; besin zehirlenmelerine neden olabilir.

    Buzluk ya da derin dondurucudan çıkarılan besinler oda ısısında değil, buzdolabında çözdürülmelidir.

    Çözdürülmüş besinlerin tekrar dondurulması doğru değildir.
    Kurubaklagiller olanaklıysa raflarda, yerden yukarıda, üzeri kapalı olarak saklanmalıdır.





    gece rüzgarı bunu beğendi.

  2. #2
    Şengül PARLAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Şengül PARLAK çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 30.01.2021

    Mesajları
    1234
    Konuları
    134
    Eklentileri
    42
    Kredisi
    2225
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Tuz gün ışığından ve nemden uzak saklanmalıdır ki iyot değerini korusun.
    Ayrıca yemeklere tuzu ya piştikten sonra atmalıyız yada pişmesine yakın daha önce atarsak yine iyot değerini kaybettiririz.
    Bir tanede ben eklemek istedim.

    gece rüzgarı bunu beğendi.

  3. #3
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapınız. Ancak listede bulunan bir yiyecek o hafta pazara az gelmişse fiyatı yüksek olabitir. O zaman onun yerine geçebilen başka bir yiyecek alınız. Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz,daha lezzetli ye daha besleyicidir. Her mevsim pazarda en bol bulunan sebze ve meyvelerden satın alınırsa daha az parayla daha dengeli beslenme ağlanmış olur.Paketlenmiş besin satın alırken dikkatli olunuz.

    Çünkü; verilen paranın bir bölümü kullanılan ambalaja gider.Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın aldığımız konserve,süt,meyve suları,bisküvi vb. meyve esansları,besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış maddelerdir.Bunların hepsinin tabii ve taze olanları daha ucuz ve daha besleyicidir. Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyiniz.Boya katılmamış olanları ,özellikle duyarlı kişilerde ve çocuklarda alerji yapabilir.

    Gıda ve Beslenme ürünlersatın alınabilecek yerler, gıda ve beslenme ürünleri alırken dikkat edilecek hususlar Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinleri içerindeki taş, toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra ,bez torbalarda saklayınız.
    Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayınız.

    Taze sebzeler dayanıksızdırlar. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz.

    Diğer taze meyve ve sebzeleri de çamurluysa yıkadıktan sonra, çamuru değilse yıkamadan naylon torbalara koyarak buzdolabında saklayınız. Naylon torbanın birkaç yerinde delik olursa. saklanırken fazla nemden çürümeleri önlenir.

    Patatesi orta nemli, karanlık, hava akımı olan yerde saklayınız. Kuru soğanı serin ve kuru yerde saklayınız.

    Gıda sektörünün başlıca konuları
    Gıda, Gıda Sanayi, Gıda Paketleme Makineleri, Yemek, Yiyecek, İçecek, Tahıl, Bakliyat, Tabldot, Catering, Dondurma, Dondurulmuş Gıda, Kuruyemiş. Kurug Gıda, Gıda paketleri, Sebze, Meyve, Et ve Et Ürünleri, Süt Ürünleri, Yumurta, Zeytin ve Zeytinyağı olarak verilebilir.

    gece rüzgarı bunu beğendi.

  4. #4
    milkybon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    milkybon çevrimdışı Üyelik tarihi: 27.04.2007 Son online zamanı: 26.12.2010

    Mesajları
    718
    Konuları
    12
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155
    ooo bu iş tamam sen ev hanımlığının bütün püf noktalarını öğrenmişsin

    gece rüzgarı bunu beğendi.

  5. #5
    gece rüzgarı çevrimdışı Üyelik tarihi: 08.11.2013 Son online zamanı: 08.11.2013

    Mesajları
    4
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    besiyelerde sterilizasyon


  6. #6
    gece rüzgarı çevrimdışı Üyelik tarihi: 08.11.2013 Son online zamanı: 08.11.2013

    Mesajları
    4
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    bu cevaplar yeterli degilki



Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Ambalajlama ilkeleri
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan selim84
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.04.2009, 01:17
  2. genel staj ilkeleri
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan batu55
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05.08.2008, 23:21
  3. şans arttırma ilkeleri
    Gıda Sektöründe Kişisel Gelişim forum içinde, yazan muratsen65
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.05.2008, 14:33
  4. Besinleri satın alma,hazırlama,saklama ve pişirme (sunu)
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.11.2007, 14:59
  5. Besinleri satın alma,hazırlama,pişrme,depolama ilkeleri
    Sektörel Pratik Bilgiler forum içinde, yazan tuanabelit
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 13.11.2007, 16:51

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed