Türkiye?de tavuk eti üretiminin 2013 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 2 artışla 1 milyon 758 bin tona yükseldiği ve bu durumun dünyada tavuk eti üretiminde 8?inci sırada yer almasını sağladığını gözler önüne serdi. Kanatlı sektörünün 2013?te gerçekleştirdiği ihracatın...

Türkiye?de tavuk eti üretiminin 2013 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 2 artışla 1 milyon 758 bin tona yükseldiği ve bu durumun dünyada tavuk eti üretiminde 8?inci sırada yer almasını sağladığını gözler önüne serdi. Kanatlı sektörünün 2013?te gerçekleştirdiği ihracatın 1 milyar Dolar?ı aştığı da edinilen bilgiler arasında oldu.

Irak?ta jeopolitik risklerin artmasıyla ihracatta kısmi düşüşlerin yaşanması ve Rusya-Batı krizi gibi olayların Türkiye için yeni fırsatları beraberinde getirdiği de belirtildi. Bu risk ve fırsatların da kanatlı sektöründe, 2014 yılında geçen yıla oranla ihracatta yüzde 5,3 artış yaşandığını gün yüzüne çıkardı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Gencer, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, son 10 yılda tavukçuluk sektörünün yüzde 6-8 oranında bir büyüme gösterdiğini hatırlatarak, beyaz et sektörünün bu yıl da yüzde 5-6 civarında büyümesini beklediklerini bildirdi.

Son yıllarda sektörde ciddi değişimlerin yaşandığını ve daha da yaşamaya devam edeceğini ifade eden Gencer, Türkiye?nin konumunun tedarikçi olabilecek nitelikte olduğunu belirterek beyaz et sektöründeki maliyet sorununa dikkat çekti. Gencer, maliyetin ana konusunun yem olduğunu belirterek ve Türkiye?nin soya yeminin tamamını ithal ettiğini vurgulayarak Türkiye?de rekabet ortamının olduğuna değindi.

Nezih Gencer son olarak, kanatlı sektörünün de tıpkı bitkisel üretim, kırmızı et ya da sütte olduğu gibi devlet desteğine ihtiyacı olduğunun vurgusunu yaparak, kümes yetersizliğinin yaşandığına da sözlerine ekledi.