Değişen alışkanlıklar, yaşam koşulları ve sosyal medya nedeniyle yaşadığımız yoğun bilgi bombardımanı çeşitli endişelerle birlikte bilgi kirliliği yani infodemiyi de beraberinde getiriyor.

Tükettiğimiz gıdalarda yaşadığımız bilgi kirliliğine en iyi örnek olarak margarini gösteren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, bitkisel kökenli bir gıda maddesi olan margarinin sanılanın aksine kolesterol, trans yağ içermediğini ve doymuş yağ asidi oranının neredeyse sıvı yağlar seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

İnsanın varlığını sürdürebilmesi, hayattan keyif alması, sosyalleşmesi ve sağlığı için en temel ihtiyaçlarından biri de yemek yemek. Ancak sıklıkla karşılaştığımız ne yememiz ve yemememiz gerektiğine dair bilimsel olmayan yanlış bilgiler, hem ekonomik hem de sağlık anlamında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Gıda alanındaki bilgi kirliliğiyle ve önyargılarla bilimsel referanslarla mücadele eden Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), özellikle margarin konusunda yanlış bilinen doğruları paylaşarak, tüketicileri bilgilendiriyor.

Bilgi kirliliğinden en fazla etkilenen gıda: Margarin*
MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, tüketiciler için margarin hakkında bilinmesi gereken bilimsel gerçekleri şöyle sıralıyor; ?151 yılı aşan bir geçmişi olan margarin, deg?is?en bilimsel veriler, yas?am alıs?kanlıkları ve teknolojik gelis?meler dog?rultusunda yenilenerek üretilmeye devam ediyor. Ülkemizde üretilen, yerli margarinler tamamen bitkisel kökenli yag?lardan üretiliyor. *Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Türk Gıda Kodeksi?ne göre %1?in altındaki trans yağ içeriği ?trans yağ yoktur? şeklinde ifade edilir. Ülkemizde üretilen margarinler de trans yag? içermez. *Hatta tüketicileri bilgilendirmek için margarin paketlerinin üzerinde ?trans yağ yoktur? logosu da yer alır.*

Doymuş yağ mı doymamış yağ mı?
Dengeli beslenme için günlük enerjimizin %30'unu yag?lardan almamız gerektiğini hatırlatan Ebru Akdağ, ?Sag?lık otoriteleri tarafından günlük yag? tüketiminde doymus?, tekli-doymamıs?, çoklu-doymamıs? yag? asitlerinin 1/1/1 oranında alınması önerilir. Doğadaki bütün yağlar hem doymuş hem doymamış yağ içerir. Yumuşak (kase) margarinlerdeki doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağlar seviyesindedir. Dog?adaki hiçbir yag? bu yag? asitlerini 1/1/1 oranında içermez. Modern margarin ise bu orana en yakın yag? türüdür.? diyerek, yanlış bilinen doğruları paylaşıyor.







*