5 sonuçtan 1 ile 5 arası
Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen suren

Konu: Börekler

  1. #1
    suren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    suren çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 18.08.2015

    Mesajları
    805
    Konuları
    133
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    255
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Börekler

    LAHMACUN BÖREĞİ
    Malzemeler
     3 yufka
     3 yumurta
     1 su bardağı yoğurt
     1 çay bardağı sıvı yağ
     300 gr kadar kıyma
     2 soğan
     2-3 adet domates
     5-6 adet sivri biber
    Yapılışı
    Yumurta, yoğurt ve sıvı yağ karıştırılır. 3 yufkadan 2 tanesini 2 ye böl. Bütün yufkayı tepsinin altına ser, diğer yufkaları yarımşar olarak kullanılacak ve yufkaların her katına yağ, yoğurt yumurta karışımı sürülecek. Soğanı, biberi kavur, domatesi de ekle pişir. Ocağı kapat, kıymayı elle karıştır (maydanoz da eklenebilir). Hazırladığınız tepsinin en üst katına malzemeleri ser. Fırında pişir. Fırından çıkar böreği, soğumadan rulo haline getir, dilimleyerek servis yap.




    HUMUS
    Malzemeler
     1 Bardak haşlanmış nohut
     3-4 Diş Sarımsak (dövülmüş)
     1 Tatlı kaşığı kimyon
     ½ Bardak tahin
     1 Çorba kaşığı zeytinyağı
     Karabiber
     Kırmızıbiber
    Yapılışı
    Haşlanmış nohudu blender dan geçir. Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştır.




    AY ÇÖREĞİ
    Malzemeler
     1 bardak ılık su
     2 yumurta akı sarısı üzerine sürülecek
     2 kaşık pakmaya
     1 bardak sıvı yağ
     ½ paket margarin
    Yapılışı
    Malzemelerin hepsini karıştır. İyice yoğur. Mayalandıktan sonra hamurun tamamını sekiz eşit parçaya böl. Her parçayı servis tabaklığı büyüklüğünde aç. Bunu dörde böl. Böldüğün her parçanın içine patates, peynir vs. ile içini malzemesini koy.



    SEBZELİ ÇÖREK
    Malzemeler
     1 ekmek Hamuru
     1 demet dere otu
     1 demet maydanoz
     Dil peyniri
     Beyaz peynir
     Közlenmiş biber (kırmızı biber)
     1 yumurta sarısı
     Çörek otu
     Yarım kilo ıspanak
    Yapılışı
    Mayalı hamur yağlanarak tepsiye ayrılır. En alta dil peyniri konur. Üzerine hafifçe yağda öldürülen ıspanak onun üzerine közlenmiş kırmızı biber döşenir. En üste peynir, maydanoz ve dere otu karışımı konularak hamur üste doru toplanarak kapatır. Ek yeri alta gelecek şekilde tepsiye ters çevrilip üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilip, fırında pişirilir.



    MUHACIR (GÖÇMEN) BÖREĞİ
    Malzemeler
     4 kuru soğan
     Biraz kıyma
     1 yeşil biber
     1 domates
     Avuç içi kadar pirinç
     Pul biber ve tuz
    Yapılışı
    Yağda kıyma, soğan, biber ve domatesi kavurduktan sonra pirinci de ekleyip biraz su ile pişirilir. Un su ve biraz tuz ile birlikte yumuşak bir hamur elde edilir. Hamuru 4 büyük beze ve 4 küçük beze olmak üzere bölünür. Büyük bezeler yuvarlak tepsi büyüklüğünde tek tek açılır. Küçük bezeler ise bir tabak büyüklüğünde açılır. Tavada yarım paketten fazla sana yağı eritip, birazda ay çiçek yağı koyulur. 2 büyük bezeyi yağlayıp üst üste koyulur. Yuvarlak kenarları içe doğru yağlanıp dürülerek kare bir bohça şeklini aldıktan sonra 2 küçük bezeyi de yağlayarak üstüne koyunuz. Daha sonra tepsinin büyüklüğünde açılarak küçük bezeler alta gelecek şekilde tepsiye yayılır. Arasına iç malzemesi konur. Geriye kalan 2 büyük 2 küçük bezelerde altta yapılan işlemin aynısı üstte yapılıp tepsiye konur. Yalnız bu sefer küçük bezeler üste gelecek şekilde tepsiye açılır. NOT: Küçük bezelerin alt ve üst yüzeye gelmesinin sebebi; böreğin piştikten sonra katlarının belirgin olup yumuşak, aynı zamanda çıtır çıtır olmasını sağlar. Böreği fırına vermeden önce yoğurt ve yağ karışımını sürerek pişirilir.



    PETEK BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 paket yufka
     2 yumurta
     1 su bardağı yoğurt
     1 su bardağı süt
    Ispanak Harcı İçin
     ½ bağ ıspanak
     1 kuru soğan
     1 çay kaşığı tuz
    Kıyma Harcı İçin
     200 gr kıyma
     1 kuru soğan
     1 çay kaşığı tuz
    Patates Harcı İçin
     3 patates
     1 kuru soğan
     1 çay kaşığı kimyon
     1 çay kaşığı tuz
     1 çay kaşığı karabiber, kırmızıbiber
    Peynir Harcı İçin
     200 gr peynir
     ½ maydanoz
     1 çay kaşığı kırmızı biber
    Yapılışı
    Soğanla ıspanak kavrulur İçerisine baharat ilave edilerek soğumaya bırakılır. Patates harcı için; soğan kavrulur. İçerisine haşlanmış rendelenmiş patates ve baharat eklenir. Ve pişirildikten sonra soğumaya bırakılır. Peynir harcı için; peynir, baharat ve maydanoz eklenerek karıştırılır. Kıyma harcı için; kıyma ile soğan kavrulur. içerisine baharatı ekleyerek soğumaya bırakılır. Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta, süt, sıvı yağ karıştırılır. 1 adet yufka tezgahın üzerine serilir. İçerisine harcı konularak rulo şeklinde katlanır. Bu işlem bütün harclar için devam eder. Kalan 1 yufkanın ortasına yaptığımız 4 rulonun ikisi üstte ikisi altta olmak üzere yerleştirilir. 4’ü birden alttaki yufka ile sarılır. Dilimler şeklinde kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 1700 de 30 dakika pişirilir.


    MİDYE ÇÖREK
    Malzemeler
     2 adet yumurta sarısı
     1 çay bardağı yoğurt
     1 tatlı kaşığı yaş maya
     1 çay bardağı ılık su
     1 çay bardağı ona ayçiçek yağı
     1 paket ona margarin
     Alabildiğince un
     Biraz tuz
     Çörek otu veya susam
     100 gr. Beyaz peynir
    Yapılışı
    Bir kaba bir yumurta sarısını, yoğurdu, mayayı, ılık suyu, ayçiçek yağı katıp iyice karıştırılır. Maya eridiğinde alabildiğince un ve tuz atarak yoğrulur. (Poğaça hamuru kıvamında olması yeterlidir.) Dört eşit parçaya bölüp, yuvarlanır. Her bezeyi ince hazır yufka inceliğinde açalım margarini eritip, yufkanın üzerine serilir. İkinci yufkayı da açıp ilk yufkanın üzerine serilir. Eritilmiş margarin sürülür. İkisini birlikte rulo yapılarak sarılır. Yağın donması için buzlukta beş dakika bekletilir. Diğer iki bezeyi de aynı şekilde açıp, rulo yapılarak buzluğa konur. Ruloyu üç parmak aralıklarla kesilir. Bu parçaların bir tarafı el ile büzülür. Kesilen kısmı üste gelecek şekilde konur. Merdane ile yarım parmak kalınlığında inceltilerek içine peynir konur. Kapattığımız kısmını pişirirken midye şeklini alması için hamura fazla bastırılmamalıdır. Üzerine erimiş margarinin kalan kısmı, yumurta sarısı ile karıştırıp sürülür. Susam ile süslene bilir.


    CEVİZLİ TAHİNLİ ÇÖREK
    Malzemeler
     3 su bardağı un
     1 paket margarin
     2 çorba kaşığı yoğurt
     1 çay kaşığı kabartma tozu
     Tuz
     1 su bardağı süt
     1 çay bardağı ayçiçek yağı
     4-5 çorba kaşığı tahin
     1 adet yumurta sarısı
     Bir miktar dövülmüş ceviz ve susam
    Yapılışı
    Hamur yoğrulacak kaba unu koyup ortası açılır. 1 paket margarin, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Bir müddet hamur dinlendirilir. Daha sonra hamurları ikiye ayrılır. bir parçayı alıp, yine ikiye ayrılır. Tabak büyüklüğünde aralarını, açıp ayçiçek yağıyla yağlayıp üst üste koyun. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Açtığınız hamurların aralarına 1 çorba kaşığı tahin sürün ve dövülmüş ceviz serpin. Yufkaları rulo yapın üç parmak arayla kesip tepsiye dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susam serpin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.

    ZEYTİNLİ ÇÖREK
    Malzemeler
     3,5 su bardağı yoğurt
     2 yumurta
     1 su bardağı yoğurt
     1/2 su bardağı sıvı yağ
     1/3 çay bardağı ince kıyılmış nane
     1 su bardağı siyah zeytin
     Hamur kabartma tozu
     Tuz
     Çörek otu
    Yapılışı
    1 Yumurta sarısını ayırın, kalanları iyice çırpın üzerine yoğurt sıvıyağ, margarin, tuz ilave edip karıştırılır.Kabartma tozu eklenmiş un ile yumuşak hamur yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış zeytin ve kıyılmış nane ilave edilerek yoğrulur. 26 cm çapında kalıba dökülüp üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otunu serpin.175 derece de pişirin.



    SUCUKLU AY ÇÖREĞİ
    Malzemeler
     3,5 su bardağı un
     3 haşlanmış patates
     1 su bardağı erimiş margarin
     1 yumurta
     1 tatlı kaşığı tuz
     1 paket kabartma tozu
     Rendelenmiş kaşar peyniri
    İçi İçin
     0,5 kg kangal sucuk
     1 domates
     1 biber
    Yapılışı
    Haşlanmış patatesi rendeleyin. Un, 1 su bardağı erimiş margarin, yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. İyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde 12 parça koparın. Bu arada iç malzemeyi hazırlayın, bunun için küçük doğranmış sucuğu kendi yağında kavurun, küçük doğranmış biber ve domatesle soteleyin. Oval açtığınız hamurların içine sucuk harcı koyun, hamuru rulo yapıp, ay şekli verin, üzerine yumurta sarısı sürün. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin orta ısılı fırında üzeri kızarana denk pişirin.



    PATATESLİ KATMER
    Malzemeler
     500 gr. un
     1 yemek kaşığı maya
     1 tatlı kaşığı tuz
     Aldığı kadar ılık su
    Harcı İçin
     1 domates
     1 soğan
     1 patates
     2 sivri biber
     Yarım demet maydanoz
     100 Gr kıyma
     Tuz, karabiber, pul biber
     1 tatlı kaşığı salça
     1/2 margarin
    Yapılışı
    Hamuru mayalayıp kabartın. Ceviz büyüklüğünde açın.Patatesi rendeleyin soğanı, biberi ve domatesi küp şeklinde doğrayıp diğer malzemeleri katıp yoğurun. Açtığınız hamurları yarım dairesine koyup fındık büyüklüğünde margarin atıp yarım daire şeklinde kapatın. Teflon tavaya fındık büyüklüğünde margarin atıp yarım daire şeklinde kapatın. Teflon tavaya fındık büyüklüğünde margarin atıp 15 dakika pişirin.



    KAŞARLI PATATESLİ ÇÖREK
    Malzemeler
     125 gr margarin (margarin)
     1 çay bardağı süt
     1 çay bardağı ılık su
     Kibrit büyüklüğünde maya
     1 su bardağı haşlanmış ezilmiş patates
     2 yumurta
     Biraz şeker
     Biraz tuz
     Alabildiğine un
     Rendelenmiş kaşar peyniri
    Yapılışı
    Suyla maya bir kapta ıslatılıp bir tutam şeker atılır. 10 dk. Bekletilir. Diğer malzemeler bir kaba konur bekletilmiş mayalı su ilave edilir. 1 Saat mayalanmaya bırakılır. Mayası gelen hamurdan saç örgüleri yapılır. İki ucu birleştirilip gül şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Onun üzerine rendelenmiş kaşar serpilir. Orta dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.



    KANDİL SİMİTİ
    Malzemeler
     125 gr. margarin
     1 çay bardağı zeytinyağı
     1 yemek kaşığı mahlep
     1 yemek kaşığı şeker
     1 yemek kaşığı sirke
     1 çay kaşığı tuz
     1 paket kabartma tozu
     2 çorba kaşığı yoğurt
     1 yumurtanın sarısı içine, üstüne akı
     Aldığı kadar un
     Susam
    Yapılışı
    Tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğrulur. Yuvarlak halkalar yapılıp önce yumurta akına sonra susama bastırılıp fırına verilir.


    PARİS GÜZELİ
    Malzemeler
     1 paket sana yağı
     1/2 fincan sirke
     2 çay kaşığı tuz
     1 kabartma tozu
     1 yumurta
     Aldığı kadar un ve susam
    Yapılışı
    Yumurtanın sarısını ve diğer malzemeleri karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Hamurdan küçük parçalar koparıp küçük simitler yapın. Simitleri önce yumurta akına sonra susama batırın. Yağsız tepsiye dizin, önceden ısıtılmış fırında çok az pembeleşinceye kadar pişirin.



    KAŞARLI BİSKÜVİ
    Malzemeler
     250 gr. margarin
     6 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
     4 su bardağı un
     1 çay kaşığı toz şeker
     1 çorba kaşığı sirke
     1 yumurta
     1 tatlı kaşığı tuz
    Yapılışı
    Yumurtalardan birinin sarısını ayırın. Çukur kapta oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve unu ekleyip, margarini bıçakla kesin. Yumurtanın beyazına tuz, şeker, sirke ve kaşar peyniri rendesi ilave edip hamuru yoğur. Hazırladığınız hamuru 10 dk. Bekleyin.Tezgaha un serperek hamuru merdane ile 1 cm kalınlığında açın. Kalıpla parçalar kesin. Üzerine yumurtanın sarısını sürün. Kaşar peyniri rendesi serpip ora dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirin.


    ISPANAKLI BÖREK
    Malzemeler
     Yarım kg. ıspanak (sadece yaprak kısımları)
     250 gr. kıyma
     1 soğan
     6 yufka
     2 su bardağı süt
     4/5 çorba kaşığı margarin
     1 yumurta sarısı
     1 fincan sıvı yağ
     2 çorba kaşığı un
     Tuz
     Karabiber
    Yapılışı
    Soğanı ince ince doğranacak. Tencereye koyduğunuz sıvı yağ içinde soğanı pembeleşinceye kadar kavurtulacak. Ayıkladığınız ıspanakları küçük küçük doğrayarak tencereye koyun. Yumuşayana kadar yağda kavrulacak. Tuzunu karabiberini koyun. Ispanaklı içi başka bir kaba alın 2 çorba kaşığı unu ilave edin. Hızlı hızlı karıştırarak unu ıspanaklara karıştırınız. (Ispanakları pişerken sulanarak yufkalara yapışmaması sağlanır). Bütün yufkaları ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üzerine margarin ve süt karışımı sürülür. Her yufkaya aynı işlemi uygulayın. Yufkaların üzerine hazırladığınız ıspanaklı içten koyunuz. Rulo yaparak içten döşeyiniz. Üzerine sıvı yağ ile karıştırdığınız yumurta sarısını sürerek fırına veriniz.


    FIRINDA ISPANAK
    Malzemeler
     1/2 litre süt
     2 yemek kaşığı tereyağı
     1 fincan kaşar peyniri
     1 yemek kaşığı irmik
     500 gr. ıspanak
     1 yemek kaşığı un
     3 adet yumurta
     Tuz
     Karabiber
    Yapılışı
    Ispanakları ayıklayıp, yıkayıp ince ince doğrayınız. Tencereye yağ kyup hafifçe kavurunuz. Sütün yarısına irmik katıp, bir iki taşım kaynatınız. Ateşten alıp, alıp soğuyunca 3 yumurtayı, kaşar peynirinin yarısını tuzu karabiberi katıp karıştırınız. Hazırlanan bu karışımı ateşten ıspanağı alınız. Tepsi veya payreks bir kaba boşaltınız. 1 Kaşık yağ, 1 kaşık unu hafifçe kavurup, kalan sütü ileve ederek beşamel salçası hazırlayınız. Hazırladığınız salçayı ıspanakların üzerine dökünüz. Kalan kaşar peynirini de üzerine serpip kabı fırına koyunuz. Üstü hafif pembeleşince fırından alıp servis yapınız.



    TUZLU KURABİYE
    Malzemeler
     1 yumurta
     Yarım paket margarin
     1 çay bardağı sıvı yağ
     Tuz
    Yapılışı
    Bütün bu malzemeleri katıp yoğur yumuşak bir hamur olsun küçük yuvarlak toplar yapıp yağlanmış tepsiye dizilir ve pişirilir.


    SU BÖREĞİ
    Malzemeler
     700 gr un
     4 yumurta
     1 kahve kaşığı tuz
     ½ kg. çökelek peyniri
     Maydanoz
     Sıvı yağ (eritilmiş tereyağı da kullanılabilir)
    Yapılışı
    Bir kabın içine un konup, ortası açılır. Yumurta, tuz, su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 10 eşit parçaya bölünür, her biri tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar bir bez üzerine serilerek 1 saat kuruması beklenir. Diğer bir yanda geniş bir kapta su kaynatılıp, tuz atılır. Tepsi iyice yağlanır, içine bir tane kuru hamur yayılır. Hamur yağlandıktan sonra içi olarak hazırlanan çökelek, üzerine maydanoz karışımı serpilir. Geri kalan hamurlar teker teker kaynatılmış suya bastırılır. Sonra soğuk suya bastırılıp delikli süzgecin üzerine serilir. Suyu süzdükten sonra tepsiye konur. Hamurların arasına önce iç malzemesi konur, sonra yağ gezdirilir. En son hamur kuru olarak yayılıp, üzeri yağlanır. Fırında yada kısık ateşle çevrilerek kızartılır.


    SANA BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 çay bardağı yoğurt
     2 yumurta
     1 çay bardağı sıvı yağ
     125 gr. sana yağı
     1 çay bardağı su
     Alabildiği kadar tuz, un
    Yapılışı
    Malzemelerin hepsi yoğrulur. 6 eşit parçaya bölünür. Oklavayla açılan hamurların her birinin arası sana yağla yağlanıp üst üste konur. Katlanarak kare şekli verilir. Buzdolabında 1 saat bekletilir. Dinlenmiş hamur 9 eşit parçaya bölünür. Bu 9 eşit parçanın her biri 4 eşit parçaya bölünür. Elde edilen küçük kareler oklavayla biraz açılıp istediğin içi koyarak üçgen şekli verilir. Üzerine sana yağ ile yağlanıp fırına verilir.


    ÇİN BÖREĞİ
    Malzemeler
     6 yufka
     1 yumurta sarısı
     2 hindi göğüs eti.(800 gr.)
     6 taze soğan
     60 gr. arpacık soğanı
     Köri kızartmak için sıvı yağ
     2 diş sarımsak
     100 gr. havuç
     1 demet maydanoz
     3 yemek kaşığı sıvı yağ
     Toz zencefil
     Kızartmak için sıvı yağ
    Yapılışı
    Hindi etinin derisini yüzüp minik küplere kesin. Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra, yeşil beyaz kısımlarını ince ince kesilecek. Arpacık soğanı ve sarımsağı ayıklayıp küp şeklinde doğrayın. Havuçları ayıklayın ve rendeleyin. Maydanozun saplarından ayırın ve incecik doğrayın. Yağı bir tavada kızdırın ve hindi etini kavurun. Taze soğan, zencefil, havuç, arpacık, soğanı, sarımsak, köri ve tuzu ekleyin. Son olarak maydanozu ekleyin. Yufkaları 4’e bölün. Yumurta sarısını 2 yemek kaşığı soğuk su ile çırpın. Her yufka parçasının üzerine 1 yemek kaşığı hazırladığınız içten koyun. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp yuvarlayarak rulo şekli verin. Sıvı yağı 1800 de kızdırın. Börekleri porsiyon porsiyon yakmadan kızartın.



    PUF BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 paket margarin
     2 şişe maden suyu
     1 yumurta
     1 çay bardağı çiçek yağı
     1 tutam tuz
     Yarım kg. beyaz peynir
     1 demet maydanoz
    Yapılışı
    Un elenir. 1yumurta, çiçek yağı, tuz, maden suyu karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur eşit parçaya bölünür, bir oklava ile bölünen hamurlar kare şeklinde açılır. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, 8 eşit parçaya bölünerek hamurların üzerine sürülür. Hamurlar kare şeklinde kapatılır. 8 eşit parçaya bölünen hamurlar ve margarinlerin hepsi aynı işlemi görür. Daha sonra dolapta 15 dk. Bekletilir. Dolaptan çıkan hamurlar oklava ile açılarak tekrar kare şeklinde kapatılır. Bu işlem 3 defa tekrarlanır. Dolaptan çıkan hamurlar kare şeklinde açılarak 4 eşit parçaya bölünür. Bölünen parçaları hazırlanan peynirli maydanozu içine konur. Üçgen şeklinde kapatılıp üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 1700 de ısıtılmış fırında pişirilir.



    EKMEK BÖREĞİ
    Malzemeler
     1,5 ekmek (bayat ekmek olması gerekiyor)
     3 yumurta
     1,5 litre süt
     1 paket dilimli kaşar
     2 çorba kaşığı eritilmiş margarin
    Yapılışı
    Normal ekmek kullanıyorsanız kabuklarını çıkarın ve çok ince olmamak şartıyla dilimleyin. Ekmeklerin yarısını tepsiye dizin. Önce üzerinde biraz eritilmiş margarin gezdirin. Sonra kaşar peyniri dilimlerini yerleştirin. Peynirin üzerini ekmekle kapatarak yağ gezdirin. Diğer yanda sütün içine kıracağınız 3 yumurtayı çırpın. Tamamını ekmeklerin üzerine dökün. 24 saat dolapta beklettikten sonra ısıttığınız fırına koyun. Üstü kızarana kadar pişirin.

    PATATES BÖREĞİ
    Malzemeler
     1,5 su bardağı yoğurt
     3 yumurta
     7 yemek kaşığı un
     1 çay bardağı ayçiçek yağı
     Kabartma tozu
     Tuz
     Baharat
     Bir miktar kıyılmış maydanoz ve dere otu
    Yapılışı
    Patatesler çiğ olarak küp şeklinde doğranır. Sonra bütün malzemeyle karıştırılır. Orta boydaki bir tepsiye bu karışım konur. Üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.



    KÖBETE
    Malzemeler
     1 paket margarin
     1 kg. u
     2 yumurta 1 sarı üzerine
     1 su bardağı süt
     2 tatlı kaşığı tuz
     1 adet tavuk göğsü
     1 domates
     1 soğan
     1 su bardağı pirinç
     1 çay kaşığı karabiber
     3 bardak su
    Yapılışı
    1 çoraba kaşığı margarinle tavuk göğsü kızartır gibi pişirilir. İnce kıyılmış soğan ilave ederek kızartın. Rendelenmiş domates 1 tatlı kaşığı tuzu ve 3 bardak suyu ilave edip 15-20 dakika pişirin. İçindeki tavuk göğsünü çıkartıp yıkanmış pirinci koyarak pilav gibi pişirin. Tavuk göğsünü küçük parçalara ayırıp pilava karıştırın, karabiber ilave edip dinlenmeye bırakın. Hamurun Yapılışı : Un, süt, 1 yumurta, tuz ve alabildiği kadar su ile yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur yapın, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, tabak büyüklüğünde açarak üzerine oda sıcaklığındaki margarini sürün. Yuvarlak parçaların yarısını üst üste koyun merdane ile fırın tepsisi kadar açın. Margarin ile yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tavuklu harcı döşeyin, kalan parçaları da aynı şekilde açıp harcın üstüne kapatın. Yumurta sarısı ve sütü karıştırıp hamurun üzerine sürün. 1800 de 40-45 dakika pişirin.



    SÜTLÜ BÖREK
    Malzemeler
     1 paket margarin
     3 yufka
     1 yumurta
     250 gr. beyaz peynir
     1 demet maydanoz
     1 su bardağı süt
    Yapılışı
    Margarini eritip ardından 3 yufkayı sırayla yağlayın. Yağlanmış yufkaları sigara böreğinde olduğu gibi üçgen kesin. Hazırlanmış peynirli maydanozu içten kalın kenarlarına koyup köşelerinden katlamadan kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Böreklerin üstünü geçecek kadar süt dökün. Börekleri sütün içinde yarım saat kalacak şekilde bekletin. Bunun sonunda hafifçe sıkarak sonra margarinle yağlanmış tepsiye börekleri sıralayın. Yumurtayı çatalla çırpıp böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.



    MEKİK BÖREĞİ
    Malzemeler
     4 su bardağı un
     2 yumurta
     1 çorba kaşığı sıvıyağ
     2 çoraba kaşığı sirke
     Yeterince su-tuz
     Peynir, maydanoz, haşhaş
    Yapılışı
    Yoğurma kabına un ekleyip içine 2 adet yumurtanın sarısını, sıvıyağ, sirke, tuz ve az az su ilave edelim. Özlü bir hamur olana dek yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Unlu bir zeminde her bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Eritilmiş margarini bir fırçayla yufkanın üzerine sürüp bohça şeklinde katlayalım. Hamur bohçalarını buzlukta 5 dakika bekletelim. Buzluktan çıkarıldıktan sonra bir oklava ile açalım. B u işlemi 3 kez tekrarlayalım. Peyniri bir çatal ile ezelim. İçine 2 adet yumurta akını ve ince kıyılmış maydanozu ilave edelim. Buzluktan çıkardığımız hamur bohçalarını mantı hamuru kalınlığında tekrar açalım. Bir bıçak ile üçgen şeklinde parçalar keselim. Her parçanın geniş kenarına peynirli içten bir miktar koyarak, yuvarlayıp saralım. (Sigara böreği yapar gibi) kıvrılan kenarları üste gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp haş haşı serpelim. Orta dereceli ve önceden ısıtılmış fırında pişirelim.



    TUTMAÇ
    Malzemeler
     250 gr. kıyma
     1 soğan
     1 çay kaşığı karabiber
     Yarım demet maydanoz
     1 yufka
     2 diş sarımsak
     250 gr. yoğurt
     1 çay kaşığı tere yağı
     1 çay kaşığı tuz
     1 su bardağı sıvı yağ
    Yapılışı
    Kıymayı bir kaba koyun. Üzerine soğanı rendeleyin. Tuz ve karabiberleri ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu ilave edin. Tüm malzemeler özleşene kadar yoğurun. Yufkayı iki parmak eninde kesin. İçine hazırladığınız kıymalı harçtan koyarak her yufka şeridini muska şeklinde sarın. Sıvı yağı tavaya alın. Yağ kızardıktan sonra muska şeklinde sardığımız yufkaları kızartın. Kağıt havlusunun üzerinde birkaç dakika bekletin. Dövülmüş sarımsakları yoğurtla karıştırın. Kızarttığınız tutamaçların üzerine dökün. Yoğurdun üzerine eritilmiş tereyağı dökerek servis yapın.


    GALETA TOZU BÖREĞİ
    Malzemeler
     2 yumurta akı
     6 yufka
     1 paket galeta tozu
     Yarım paket Sana yağı
     1 su bardağı su
     Yarım kilo kıyma
     4 adet havuç
     4 kuru soğan
    Yapılışı
    Yufkaları yayıp, içine erittiğimiz yağ ile su karışımını üzerine sürünüz. Tekrar bir kat daha yayıp üzerine yağ ile suyu sürün. İşlem bittikten sonra yufkaları sekize bölün. (Aynı sigara böreği gibi) kıyma, havuç, soğan ile hazırladığınız malzemeyi kestiğiniz yufkaların geniş kısmına koyup sararak önce yumurtanın akına sonra galeta tozuna batırın. Fırında pişirin, sıcak servis yapın.

    PATATESLİ BÖREK
    Malzemeler
     3 patates
     1 bardak süt
     3 yemek kaşığı tereyağı
     1 çay bardağı kaşar peyniri
     1 miktar tuz
    Yapılışı
    Patatesler haşlanıp ezildikten sonra, diğer malzemeleri de karıştırıp iç malzemeler hazırlanır. Her yufkanın arasına bu iç malzemeden sürülür. Ve rulo yapılır. Yağlanmış tepsiye dizilip üzerine kaşar peyniri ve isteğe göre kırmızı pul biber koyup fırına verilir.

    SODALI BÖREK
    Malzemeler
     1 kg. yufka
     3 yumurta
     1 şişe soda
     125 gr. eritilmiş margarin
     Peynir
     Maydanoz
    Yapılışı
    Tepsi yağlanır. 1 yufka kenarı taşacak şekilde tepsiye yerleştirilir. 2 adet yufka ise tepsinin içine yerleştirilir. (Bunların kenarları taşmaz.) Üzerine peynirli maydanoz serpilir. Kalan yufkalarda üzerine yerleştirilerek taşan yufka kapatılır. Ve dilimlere ayrılır. Üzerine 3 yumurta margarin ve soda karıştırılarak dökülür. 2 saat dolapta dinlendirilir. Fırına verilir.


    BEŞAMEL SOSLU LAZANYA
    Malzemeler
     2 çorba kaşığı un
     2 çorba kaşığı yağ
     3 su bardağı soğuk süt
     1 çay kaşığı tuz
    Sos İçin
     Soğan
     Biber
     ½ kg. kıyma
     Tuz
     Domates
     Mantar
     Yağ
    Yapılışı
    Unu yağda 2 dakika kavurunuz. Buna sütü ve tozu ilave ederek koyulaşıncaya kadar pişiriniz. Soğan ve biberler ince bir şekilde doğranıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine domates, mantar, tuz ilave edilerek kısık ateşte biraz kavrulup ateşi kapamaya yakın bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir. Lazanyanın Hazırlanışı : 1 kapta 1 kaşık sıvı yağ ve yarım kaşık tuz ilave edilmiş 2,5 litre kaynayan suya 12 adet lazanyayı kırmadan atınız. Tencerenin üstünü örtmeden 14-16 dakika kadar kaynatıp soğuk su ile yıkayınız. Dikdörtgen bir tepsiyi (30x20 cm.) yağlayıp 3 adet lazanyayı yan yana diziniz. Üzerine önce kıymalı sosu, beşamel sosu ve rendelenmiş sosu koyunuz. Aynı sırayı izleyerek bütün lazanyaları tepsiye yerleştiriniz. Üzerine sadece beşamel sos ve peynir koyup 180-200 derecede fırında pişirip sıcak servis yapınız.


    RUS BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 su bardağı süt
     2 su bardağı su
     2 tatlı kaşığı yaş maya
     1 tatlı kaşığı tuz
     1 tatlı kaşığı şeker
     65 gr. margarin
     Alabildiği kadar un
    İçi İçin
     250 gr. kıyma
     2 soğan
     Maydanoz
     Tuz
     Biber
    Yapılışı
    Şeker ile bira mayası sütle eritilir. Su, tuz, erimiş margarin konur. Alabildiği kadar unu iki yumuşak hamur yapılır. Üzeri örtülür bekletilir. Küçük parçalar halinde ayrılır. İçine çiğ olarak harc konur kapatılır. Kızgın yağda kızartılır.


    TAVUKLU BÖREK
    Malzemeler (Malzemenin Miktarı İsteğe Bağlı)
     Tavuk göğsü
     Soğan
     Domates
     Biber
     Yufka
    Yapılışı
    Tavuk göğsü küçük şekilde doğranır. Soğan, domates, biber bunlarda küçük şekilde doğranır. Önce yağ ile soğan kavrulur, daha sonra tavuk göğsü ilave edilir ve pişirilir. En son domates ve biber ilave edilip ocağın altı kapatılır. Birinci yufka serilip yağ ile yağlanır, üzerine ikinci yufka konur ve yoğurt sürülür. Sigara böreği şeklinde kesilir. Köşelerine hazırlanan tavuk göğsü harcı konur ve katlanır. Üzerine yumurta sarısı ile yağ sürülür. Ve son olarak susam serpilir.



    KARNIBAHARLI BÖREK
    Malzemeler
     1 adet karnı bahar
     2 yumurta
     1 bardak yoğurt veya süt
     1 bardak sıvı yağ
     Bir miktar tuz
     Kabartma tozu
     Un
     Üstü için kaşar peynir rendesi
    Yapılışı
    Karnı bahar bir taşım haşlayıp soğumaya bırakalım. Diğer malzemelerin hepsini karıştırıp kek kıvamına gelene dek çırpalım. Dibi yağlanmış tepsiye karnı baharları dizip üzerine çırptığımız hamuru döküp peynir serpip fırında üstü kızarana dek pişirip biraz soğuttuktan sonra servis tabağına alın.



    KABAKLI BÖREK
    Malzemeler
     4,5 su bardağı un
     4 yemek kaşığı yoğurt
     4 çay kaşığı kabartma tozu
     250 gr. margarin eriyecek
     Bir miktar tuz
    Yapılışı
    Bu malzemeler yoğrulup yumuşak bir hamur yapılır. Yağlanmış tepsiye dökülür. Üstüne rendelenmiş peynir, kabak rendesi (suyu sıkılmış) 2 adet orta büyüklükte kapak olarak, 2 yumurta, taze soğan, dere otu, kara biber, kırmızı biber, hepsi karıştırılıp hamurun üstüne dökülür. Kabakların üstüne bir çay bardağı süt ile yumurta çırpılır. Üstüne dökülür ve fırında kızartılır.


    MİNİ PİZZA
    Malzemeler
     2 hazır yufka
     1 su bardağı süt
     1 çay bardağı sıvı yağ
     1 yumurta
     Yarım sucuk
     3 domates
     1 yumurta sarısı
     Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
    Yapılışı
    İki adet yufkayı üçgen olacak şekilde 8 eşit parçaya bölüp, 16 adet üçgen elde edin. Bir su bardağı süt, bir çay bardağı sıvı yağ ve bir yumurtayı karıştırıp, yufkaların üzerine sürün. Yufkaların geniş kısmında başlayıp, sıkı bir şekilde sigara böreği şeklinde sarın. Tam sonuna gelmeden kenarlarını içine doğru büküp boşta kalan kısmı da içeri doğru kapatıp, havuz haline getirin. Diğer tarafta, sucuğu küçük küp biçiminde doğrayın. Küçük doğranmış domatesle soteleyin. Havuzların yani yufkaların içine bu harcı doldurun. Etrafına yumurta sarısı sürüp, üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 2000 de fırında üstü kızarana kadar pişirin.



    TAVUKLU KAPAMA
    Malzemeler
     2 tavuk göğsü
     1,2 su bardağı sıvı yağ
     1 bardak un
     1 su bardağı yoğurt
     1 su bardağı bezelye (haşlanmış)
     6 patates
     4 havuç
     100 gr. kaşar peynir (rendesi)
     2 yumurta (1 yumurta sarısı üzerine ayrılır)
    Yapılışı
    Patatesler küp şeklinde doğranır. Havuçlarda patates büyüklüğünde doğranıp 10 dakika suda haşlanır. Tavuk göğsü ayrı tencerede haşlanır. Tavuklar pişince küçük parçalara ayrılır. Bezelye, havuç, patates, 1 yumurta, sıvıyağ, yoğurt, un hepsi karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra yapılan harcın yarısı tepsiyi örtecek şekilde yayılır. Önceden küçük parçalara ayırdığımız tavuklar harcın üzerine serpilir. Kalan harc tavukları örtecek şekilde yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Kaşar serpilerek fırına verilir. Not : Önceden 1800 de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.


    ÇİĞ BÖREK
    Malzemeler
     4 su bardağı un
     Tuz
     Su
    İçi İçin
     250 gr. kıyma
     2 soğan
     1 domates
     Kıyılmış maydanoz
    Yapılışı
    Soğan ve domates rendelenir, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve biraz su ilavesiyle iç malzemesi hazırlanır. Hamuru; un, tuz ve su ile yoğrulur. Biraz katı bir hamur oluşturulur. 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınarak bezeler hazırlanır. Merdane ile bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Açılan yufkaların içine hazırlanan içten koyup yarım ay şeklinde kapatılır. Kızgın yağda her iki tarafı da kızartılır.



    ETLİ KREP
    Malzemeler
     1 su bardağı un
     2 su bardağı süt
     3 yumurta
     2 çorba kaşığı tere yağ
     Bir tutam tuz
    İçi İçin
     Yarım kg. parça et
     1 doğranmış soğan
     1 doğranmış domates
     Kekik
     Tuz
     Karabiber
    Yapılışı
    Krepi yap. Eti ince şekilde doğranıp, suyunu çekene kadar kavur. Diğer malzemeleri de ekleyip kendi suyuyla pişirin. Krepin içine koyup sarın, Üzerine kaşar peyniri koyarak fırına verin. Peynir eriyince fırından alın.



    MISIR UNLU KREP
    Malzemeler
     1,5 su bardağı mısır unu
     1,5 su bardağı süt
     1 yumurta
     3 çorba kaşığı sıvı yağ
     Tuz
     Karabiber
    İçi İçin
     Peynir
     Domates
     Taze soğan
     Nane
    Yapılışı
    Krep hamuru için mısır unu, süt, yumurta, yağ, yeterince tuz ve karabiber malzemeler konunca iyice karıştırılır. Yağlanmış ve kızdırılmış tavaya 1 kepçe krep hamuru dökülür. Arkalı önlü pişirilir. Tüm malzeme bu şekilde pişirildikten sonra kreplerin arasına rendelenmiş beyaz peynir, küçük doğranmış domates ince kıyılmış nane ve taze soğanlar karıştırılarak hazırlanan iç malzemelerden koyulur. Rulo şeklinde sarılarak servis yapılır.
    TAVUKLU KREP BÖREĞİ
    Malzemeler
     4 adet tavuk but
     2 çarliston biber
     1 havuç (rende)
     2 domates
     Sıvı yağ (az miktarda)
     Tuz, karabiber, kimyon, köri
    Krep İçin
     2 su bardağı süt
     1 su bardağı su
     1 yumurta
     Çok az sıvı yağ
     2,5 su bardağı un
     Bir çay kaşığı tuz
    Yapılışı
    Krep malzemesinin tümü derin bir kapta çırpılır. Boza kıvamına gelen sulu hamurda hiçbir pütür kalmamalıdır. Orta boy teflon tavayı sıvı yağ ile ıslatılır. Orta hareketli ateşle kızdırılır. Kızgın tavaya krep hamuru tavayı kaplayacak kadar dökülür. Bir yüzü kızarınca tahta ıspatula ile çevrilerek diğer yüzü pişirilir. Bu şekilde tüm hamurdan 8-10 adet krep piştikten sonra bir tabakta soğumaya bırakılır. İçinin Hazırlanması : Bir çelik tencereye sıvı yağ konur. Kızgın yağda ilk önce biberler ardından rendelenmiş havuçlar sarartılır. Sarartılan malzemeye küçük doğranmış malzemeler eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dakika domateslerin suyunun çıkması beklenir. Domateslerin suyu çıkınca önceden haşlanıp tiftilmiş olan tavuk butları eklenip, üzerine baharatlarda konur. 5 dk. Daha pişirilip söndürülür. Ve soğumaya bırakılır. Soğutulan krepler ve iç malzemesi alınır. Kreplerin içine malzeme konularak sigar gibi sarılır. Bir kürdan yardımıyla açılması sağlanır. 1000 de ısıtılan fırının tepsisi yağlanır. Krep börekleri tepsiye yan yana sıralanır. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Ve fırına verilir. Peynirler eriyince sıcak sıcak servis yapılır.


    DAYANIKLI BÖREK
    Malzemeler
     4 bardak un
     1 bardak yoğurt
     250 gr. margarin (elde yumuşayacak)
     1 Kabartma tozu
     Yeterli miktarda tuz
    Yapılışı
    Malzemeler yoğrulduktan sonra yarım saat buzdolabında bekletilir. Bekletilen malzemeler daha sonra altı parçaya bölünüp, merdane ile dikdörtgen şeklinde açılıp içi konularak kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek pişirilir. (1700 2000 ). Not : Böreğin içersinde pastırma veya patates konulabilir.



    PATATESLİ KEK
    Malzemeler
     1 su bardağı yoğurt
     2 su bardağı sıvı yağ
     2 yumurta
     2 orta patates
     Kabartma tozu
     Pul biber
     Karabiber, kimyon, nane
     Dere otu
     Aldığı kadar un
     Susam
    Yapılışı
    Patatesler küp küp doğranır. Yoğurt, yumurta, sıvı yağ patates karıştırılır. Un ilave edilir. Kabartma tozu ve baharatlar ilave edilir. Yağlanmış orta boy tepsiye hamur dökülür. Üzerine susam ekilir.Kızarınca fırından alınır. Sıcak yada soğuk servis edilir.



    BOHÇA KETE
    Malzemeler
     2 yumurta
     100 gr. margarin
     1 çay bardağı sıvı yağ
     2 çay bardağı ılık su
     1 tatlı kaşığı maya
     1 yemek kaşığı yoğurt
     Yeterince un ve tuz
     1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    İçi İçin
     125 gr margarin
     2 su bardağı un
     1 çay bardağı dövülmüş ceviz
    Yapılışı
    Maya bir bardakta iki kesme şeker ile ıslatılır. Bir kapta diğer malzemeler karıştırılır, maya eklenip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur kabarmaya bırakılır. Bir tavada 125 gr. Margarin eritilir. İçine 2 su bardağı un konur. Hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine ceviz ilave edilir. Karıştırılıp ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Mayalanan hamurdan cevizden biraz daha büyük bezele elde edilir. Sonra ince açılıp, sıvı yağla yağlanır. Kenarları katlanarak kare şekli verilir. Ortasına hazırlanan iç ten arzu edildiği kadar konur. Kenarları bohça şeklinde katlanıp yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine çırpılan yumurta sürülür. İsteğe göre üzeri susam veya çörek otu ile süslenir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Belli bir süre dinlendikten sonra servis yapılır.



    PEYNİRLİ POĞAÇA
    Malzemeler
     1 kase yoğurt
     1 paket sana yağ
     1 çay bardağı sıvı yağ
     1 yumurta
     1 paket kabartma tozu
     Alabildiği kadar un
    İçi İçin
     Peynir
     Maydanoz
     Pul biber
     1-2 damla limon suyu
    Yapılışı
    Malzemelerin hepsi bir kabın içersinde karıştırılır. Yeterince un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğrulur. İçine peynir konulup. Poğaça şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verilir.



    AÇMA
    Malzemeler (10 Kişilik)
     1 su bardağı süt
     2 su bardağı su
     1 kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
     1 çay bardağı şeker
     Tuz
     Alabildiği kadar un
     1 su bardağında 2 parmak eksik sıvı yağ,margarin
     1 yumurta (akı içine sarısı sürülecek)
    Yapılışı
    Su, süt, şeker, mayayı kabartınız daha sonra sıvı yağ, tuz ve un katarak yumuşak hamur yapınız. Kabardıktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp parmağınıza azıcık margarin sürüp tekrar şekil veriniz. Yağlanmış tepsiye koyup biraz bekleyiniz. Kabardıktan sonra yumurta sarısını sürünüz. Not : Piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtülür.



    LAZANYA BÖREĞİ
    Malzemeler (10 Kişilik)
     2 yufka
     6 lazanya
     Yarım kilo ıspanak
     4 yumurta
     1 çay bardağı süt
     1,5 su bardağı lor peyniri
     125 gr. margarin
     Tuz
    Yapılışı
    Lazanyalar bir tencerede haşlanır ve süzülür. Ispanaklar temizlenip ince şekilde doğranır. Sonra bir tavada yağsız olarak suyunu çekene kadar pişirilir. İçinin harcı için süt, lor, yumurtalar (birinin sarısı ayrılır.) Tuz ve eritilmiş margarin hazırlanır. Yufkaların bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Diğer yufka ikiye ayrılır. Bir kat yufka, bir kat harç sürülür. Lazanyaların yarısı da bu şekilde döşenir.Tepsinin ortasına ıspanak konur. Kalan lazanyalar ve yufkanın diğer yarısı da aynı şekilde yerleştirilir. En son yufkanın sarkan kısımları da tepsinin üzerlerine örtülür. Ve yumurta sarısı sürülür. Fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.



    TALAŞ BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 şişe maden suyu
     1 yumurta
     5 bardak un
     1 çay bardağı sıvı yağ
     225 gr. margarin
     1 yumurta sarısı
     1 kabartma tozu
    İçi İçin
     200 gr. kıyma
     1 soğan
     Maydanoz
     Tuz
     Karabiber
    Yapılışı
    İçin Hazırlanışı : Soğan rendelenir, kıymayla birlikte iki kaşık sıvı yağda suyunu çekene kadar kavrulur. Tuz, karabiber, maydanoz ilave edilir. Yoğurma kabına önce un koyup, ortası açılır. Yumurta, sıvı yağ, soda, tuz koyup yoğrulur. Yoğrulan hamur 8 eşit parçaya ayrılır. Her parça merdane ile Tabak büyüklüğünde açılır. Oda ısısındaki margarin 8eşit parçaya ayrılır. Açılan hamurların ü<erine bıçak yardımıyla sürülür. Hamurlar bohça gibi katlanıp bir tabağa alınır ve üzerine bez örtülür. Buz dolabında yarım saat bekletilir. Sonra dolaptan çıkarılan hamurlar tekrar oklava ile açılır. Bohça gibi katlanarak tekrar yarım saat dolapta bekletilir. Hamurlar dolaptan alınıp kare şeklinde açılır. Açılan hamurlar 4’e bölünür. Daha önce hazırlanan kıymalı iç dörde bölünür. Parçaların içine yeteri kadar konur. Bıçakla kesilen kısımlar üste gelecek şekilde bastırmadan üçgen olarak kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 2300 fırında pişirilir.



    MERCİMEKLİ DÜRÜM BÖREĞİ
    Malzemeler
     6 adet yufka
    Harcı İçin
     2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
     2 adet iri kuru soğan
     1 su bardağı ceviz
     Tuz, karabiber, kırmızı biber
    Yufkaya Sürmek İçin
     1 su bardağı süt
     Yarım su bardağı sıvı yağ
     2 yumurta
     Tuz
    Üzeri İçin
     Yumurta sarısı
     Susam
     Çörekotu
    Yapılışı
    Soğanları küp küp doğrayarak sıvı yağda kavrulur. Haşlanmış mercimeği ilave edip kavurmaya devam et. Dövülmüş cevizi mercimeklerin üzerine ekleyip karıştır. Tuzunu ve baharatını ilave edip harcı soğumaya bırak. Derin bir kaba yumurtayı, sütü, sıvıyağı, tuzu koyup karıştırılır. Yufkanın birini tezgahın üzerine düzgünce ser. Sütlü karışımı yufkanın her yerine fırçayla sürüp ortadan ikiye katla. Yufkayı 3 parçaya kes. Kestiğimiz her parçanın içine tekrar sütlü karışım sürüp mercimekli harçtan yufkanın geniş kenarına koyup geniş rulo şeklinde sar. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış şekilde tepsiye diz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam veya çörekotu serpiştir. Isıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişir.



    KOLAY ÇARŞAF BÖREĞİ
    Malzemeler
     1 kg. un
     Tuz
     Aldığı kadar su (kulak memesi yumuşaklığında)
    İçi İçin
     1 kg. patates (haşlanmış)
     300 gr. kıyma
     1 baş soğan
    Yapılışı
    İlk önce iç malzeme hazırlanır. Kıyma ile soğan az sıvı yağda kavrulur. Haşlanmış patateslerin içine ilave edilerek yoğrulur. Tercihe göre baharat konur. Yoğrulan hamur 3 bezeye ayrılır. Her bir beze 60 cm. çapında açılır. 3 kaşık sıvı yağ gezdirilerek yufkanın her tarafına yayılır. İç malzemesi yufkanın kenarlarına ortası boş kalacak şekilde yayılır. Sonra kenarlarından çekiştirilerek içe doğru kapatılır. Yuvarlak haldeki börekler istenilen şekilde yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine 4 kaşık yoğurt, 4 kaşık yağ çırpılarak sürülür. 220 derecede pişirilir. Sıcak servis yapılır.



    PEYNİRLİ BİSKÜVİ
    Malzemeler (5 Kişilik)
     3 çay bardağı un
     1 çay bardağı erimiş margarin
     1 çay bardağı zeytin yağı
     ¾ su bardağı su
     ¼ çay bardağı limon suyu
     1 kabartma tozu
     1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
     Çörekotu
    Yapılışı
    Elenmiş unu ve kabartma tozunu karıştır. Margarin, zeytin yağı, su ve limon suyunu bu karışımına ilave ederek yoğurun. Kaşar peynir rendesini katarak bir süre daha yoğurmaya devam edin. Hazırladığımız hamuru tezgahın üzerine yayıp merdane ile açın. Bisküvi kalınlığında açılan hamuru şekillendirerek değişik şekilde kesin. Şekillendirdiğiniz bisküvileri fırın tepsisine dizin. Üstlerine yumurta sarısı ve çörek otu serpin. İyice kızarıncaya kadar pişirin.



    SAKIZLI ÇÖREK
    Malzemeler
     1 su bardağı eritilmiş margarin
     1,5 su bardağı toz şeker
     1 su bardağı yoğurt
     5 yumurta
     1 çay kaşığı karbonat (veya 1 kabartma tozu)
     Damla sakızı
     Karanfil
     Aldığı kadar un
    Yapılışı
    Şeker ve yumurta iyice çırpılır. Yoğurt ilave edilerek biraz daha çırpılıp yağ ilave edilir. Dövülmüş karanfil damla sakızı karıştırılır. Kabartma tozu ve un ilave edilerek kek hamuru gibi koyu kıvamlı bir hamur elde edilir. Yağlayıp biraz unlanmış tepsiye dökülür. Tepsideki hamur ıslak elle biraz düzeltilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Bir bıçak sokularak pişip pişmediği kontrol edilir. Pişmişse çıkartılır. Not : Damla sakızı ile karanfillerin yuvarlak kısımları havanda dövülür (karanfillerin sapları ayrılıp atılır).



    BULGURLU BÖREK
    Malzemeler
     250 gr. kıyma
     ½ su bardağı irice dövülmüş ceviz içi
     2 adet kuru soğan
     1 su bardağı süt
     1 su bardağı ince bulgur (kaynak su ile ıslatılarak kabartılacak)
     1 adet soyulmuş domates
     1 adet sivri biber
     2 adet yumurta, bir tutam maydanoz
     1 su bardağı galeta unu
     Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
    Yapılışı
    İnce doğranmış soğan kıyma yağ koymadan kavrulur. Küçük doğranmış domates, biber, maydanoz katılır. Piştikten sonra bulgur, ceviz ve baharat eklenir. Altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Yufkalar üst üste yağlanmadan serilir.Önce ikiye sonra dörde bölünür. Yufkaların içine harç bolca konur. Kalınca ve sıkı olmak koşulu ile sarılır süt ve yumurtalar çırpılır. Yufkalar bu karışıma batırılıp galeta ununa bulunarak çok kızgın olmayan yağda altın rengi alıncaya kadar kızartılır. Sıcak servis yapılır.





    mithatt ve blackyoung bunu beğendiler.

  2. #2
    sssensei çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.02.2007 Son online zamanı: 09.12.2010

    Mesajları
    2611
    Konuları
    54
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    763
    Harcanan
    0
    Kalan
    763
    ama olmazki boşnak böreee yok burdaa saol


  3. #3
    Eagleking06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Eagleking06 çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 20.08.2014

    Mesajları
    1820
    Konuları
    201
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    322
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    su böreği ne bayılırım bi de yaninda ilik süt oooh yemede yaninda yat


  4. #4
    Gülsel ŞEN çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.04.2007 Son online zamanı: 04.09.2013

    Mesajları
    3314
    Konuları
    890
    Eklentileri
    172
    Kredisi
    8614
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    harika bunlar yaaaa


  5. #5
    fatihalt çevrimdışı Üyelik tarihi: 12.05.2007 Son online zamanı: 18.11.2011

    Mesajları
    1924
    Konuları
    184
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    teşekkürler............


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Pilavlar:Börekler
    Ortaya Karışık (tek dökümanlar) forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 11
    Son Mesaj: 22.11.2007, 13:36
  2. pohaça ve börekler
    Hamur İşi forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.11.2007, 10:56
  3. börekler....
    Hamur İşi forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 05.09.2007, 16:13

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed