1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    eleventino çevrimdışı Üyelik tarihi: 20.03.2012 Son online zamanı: 23.03.2012

    Mesajları
    4
    Konuları
    4
    Eklentileri
    2
    Kredisi
    105
    Harcanan
    0
    Kalan
    105

    Standart Broiler kümeslerinde kafes sistemi ve yer sistemi maliyet verimlilik karşılaştırması

    Broiler kümeslerinde kafes sistemi ve yer sistemi maliyet verimlilik karşılaştırması
    YER – KAFES KARŞILAŞTIRMASI YATIRIM:
    Yerde broiler (et tavukçuluğu) yetiştiriciliği ile Kafeste broiler yetiştiriciliğinin Yatırım tutarları açısından karşılaştırılması.

    A)YERDE broiler yetiştiriciliği yatırım tutarı;
    50.000 adet broiler bakımı yapılabilecek bir tavukçuluk işletmesinin sahip olması gerekli olan kapalı alan:
    50.000 adet / 17 (adet m2) = 2.941 m2 olmalı.
    Bu alanın inşaat maliyeti yaklaşık olarak; 2.941 m2 * 135 = 392.035TL ( 1.470 m2 *2 adet bina)
    2 adet 1.470 m2 lik bina için gerekli yemlik, suluk,havalandırma fanı,soğutma pedi,silo tutarı:
    2 adet * 80.000 TL=160.000 TL
    50.000 adetlik yer tesisinin bina ve ekipman toplamı yaklaşık olarak; 397.035 TL + 160.000 TL = 557.035 TL dir. Broiler başına düşen maliyet yaklaşık olarak;
    557.035 TL / 50.000 adet = 11.14 TL dir.

    B)KAFESTE broiler yetiştiriciliği yatırım tutarı;
    50.000 adet broiler bakımı yapılabilecek bir tavukçuluk işletmesinin sahip olması gerekli olan kapalı alan:
    80 mt * 17 mt = 1.360 m2 olmalı.
    Bu alanın inşaat maliyeti yaklaşık olarak; 1.360 m2 * 150 = 204.000 TL (A şıkkındaki binaya göre m2 maliyeti duvar yüksekliğinden dolayı 15 tl fazladır)
    50.000 adetlik broiler kafesi maliyeti yaklaşık olarak;
    50.000 adet * 6.5 TL = 325.000 TL
    1 adet 50.000 lik kafesli binanın havalandırma fanı,soğutma pedi,silo tutarı yaklaşık olarak;
    1 adet * 50.000 TL = 60.000 TL ( yemlik ve suluklar ve ayrıca aydınlatma kafes sisteminin içindedir.)
    50.000 adetlik kafes tesisinin bina, kafes ve havalandırma toplamı yaklaşık olarak;
    204.000 TL + 325.000 TL + 60.000 TL = 589.000 TL dir
    Broiler başına düşen maliyet yaklaşık olarak; 589.000 TL / 50.000 adet = 11.78 TL dir.

    İŞLETME VE GELİR:
    Yerde broıler (et tavukçuluğu) yetiştiriciliği ile Kafeste broiler yetiştiriciliğinin işletme masrafları ve karlılık açısından karşılaştırılması.

    A)YERDE broiler yetiştiriciliği işletme masrafları tutarı;
    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; bölgesel iklim özellikleri,işletmelerin kapasiteleri, kümesin yeniliği eskiliği, etkili olmakla birlikte; yaz kış yerde bakım masraflarının (işçilik,kavuz,yakıt,elektrik) yıllık ortalamada yetiştiriciye getirdiği masraf tutarı bir dönemde yaklaşık olarak adet broiler başına; 0,30TL ile 0,40 TL aralığındadır.
    Yani ortalamada 0,35 TL dir. 50.000 adet lik işletmenin bir dönemde yapacağı toplam masraf (işçilik,kavuz,yakıt,elektrik);
    50.000 adet * 0.35 = 17.500 TL dir.
    Yılda 6,5 dönem yapılabileceği düşünülürse yer kümeslerinin yıllık masraf toplamı; 17.500 TL * 6,5 dönem = 113.750 TL dir

    B)KAFESTE broiler yetiştiriciliği işletme masrafları tutarı;
    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; bölgesel iklim özellikleri,işletmelerin kapasiteleri, kümesin yeniliği eskiliği, etkili olmakla birlikte; yaz kış kafeste bakım masraflarının (işçilik,kavuz,yakıt,elektrik) yıllık ortalamada yetiştiriciye getirdiği masraf tutarı bir dönemde yaklaşık olarak adet broiler başına; 0,09 TL ile 0,11 TL aralığındadır.
    Yani ortalamada 0,10 TL dir.
    50.000 adetlik işletmenin bir dönemde yapacağı toplam masraf (işçilik,kavuz,yakıt,elektrik);
    50.000 adet * 0.10 = 5.000 TL dir.
    Yılda 6,5 dönem yapılabileceği düşünülürse yer kümeslerinin yıllık masraf toplamı;
    5.000 TL * 6,5 dönem = 32.500 TL dir.

    C) 50.000 adet broiler yetiştiriciliğinin ciro tutarı;
    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; entegre şartları,işletmelerin kapasiteleri, entegreye mesafesi,bakım işçiliğinin kalitesi, fcr oranının düşüklüğü etkili olmakla birlikte; yaz kış bakım getirileri yıllık ortalamada broiler kilogramı başına; 0,28 TL ile 0,38 TL aralığındadır.
    Yani ortalamada 0,33TL/kg dır.
    Bir adet pilicin seyreltme ve son kesim ortalaması yaklaşık olarak; 2 kg ile 2,7 kg aralığındadır.
    Yani yıllık ortalama 2,35 kg hesaplanabilir.
    50.000 adetlik işletmenin bir dönemde yapacağı toplam ciro;
    50.000 adet * 2.35kg * 0.33TL = 38.775 TL dir.
    Yılda 6,5 dönem yapılabileceği düşünülürse yer kümeslerinin yıllık masraf toplamı;
    38.775 TL * 6,5 dönem = 252.037 TL dir

    D) 50.000 adet broiler yetiştiriciliğinin YER ve KAFES olarak karlılığı;
    YERDE yapılan bakımlarda işletmenin yıllık karı;
    252.037 TL – 113.750 TL = 138.287 TL dir.
    KAFESTE yapılan bakımlarda işletmenin yıllık karı;
    252.037 TL – 32.500 TL = 219.537 TL dir.

    E) 50.000 lik bir tesiste YER ile KAFESİN yıllık kar farkı;
    219.537 TL – 138.287 TL = 81.250 TL kafes işletmesi yer işletmesinden karlıdır.

    F) Yatırımın geri dönüşü; YERDE yapılan yatırımın geri dönüşü,
    557.035 TL / 138.287 TL = 4 yıl
    KAFESTE yapılan yatırımın geri dönüşü, 589.000 TL / 219.537 TL = 2.6 yıl

    G)YER ve KAFES sistemlerinin bakım şartları olarak mukayesesi;
    G-1)Yer sistemlerinde kümesin gübresi ancak sürünün kesime gitmesinden sonra kümesten uzaklaştırılabilmektedir.sürekli içeride duran gübreden dolayı içeride devamlı olarak amonyak gazı salınımı mevcuttur.Böylece de broiler yetiştiriciliğindeki en önemli konulardan bir tanesi olan kümes havasının kirlenmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.kafesteki bakımlarda gübre istenildiği zaman kümesten uzaklaştırılabildiği için kümes havasının kirlenme süresi uzamakta ve içeriye daha az hava girişine ihtiyaç duyulmaktadır.

    G-2)Yer sistemlerinde yaşanan sulukların kaçırmasından ve piliçin yaşının ilerlemesiyle havalanamayan altlığın bozulmasından kaynaklanan hastalık (koksidiyoz,koli vb) problemleri kafes sisteminde altlık kullanılmadığı için minimum seviyeye inmekte hatta büyük oranda ortadan kalkmaktadır.

    G-3)Kafes sisteminde az kümes alanında çok sayıda piliç bakımı yapılabildiği için ısınma ve işçilik giderlerinde yer sistemine göre çok büyük bir düşüş yaşanmaktadır

    G-4)Kafes sisteminde gübreyi uzaklaştırmada kullanılan gübre bantları aynı zamanda kesim çağına ulaşmış piliçlerin kümesten araçlara sevkinde de kullanıldığı için sarım ile ilgili işçilikler yer sistemine göre çok azalmış olmaktadır.

    SONUÇ: Yukarıda yapılan hesaplamalarda görüldüğü gibi, özellikleri sadece yer veya kafes olarak değişen; AYNI KAPASİTEYE sahip, iki farklı tesisin yatırım tutarları yaklaşık aynı olmakla birlikte, karlılıkları kafes tesisinin lehine çok fark etmektedir.





    Konu mutlu_571 tarafından (21.03.2012 Saat 08:41 ) değiştirilmiştir.
    mutlu_571 bunu beğendi.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Brc Sistemi
    Altı Sigma, BRC, 5S ve Diğerleri forum içinde, yazan eköşeli
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 07.04.2013, 16:20
  2. Gaz Kromatografisi Sistemi
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan yawrukus
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02.08.2011, 17:04
  3. AB Süt Sistemi
    Mevzuat, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, TGK vs. forum içinde, yazan oneraltinsoy
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 02.07.2010, 15:38
  4. sütte cip sistemi
    Hijyen ve Sanitasyon forum içinde, yazan burgesue
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01.07.2009, 17:15
  5. Üretim Maliyetleri (Verimlilik Analizi ve Maliyet Düşürme)
    Altı Sigma, BRC, 5S ve Diğerleri forum içinde, yazan Akın52
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.02.2008, 09:43

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed