TÜRK Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser hastalarının bakliyat, yumurta ve kemikli koyun etini mutlaka tüketmesi gerektiğini belirtti.

KANSER HASTALARINDA BESLENME

TROD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, sağlıklı bir beslenme için esas olanın işlenmiş bütün gıdalardan uzak durmak olduğunu söyledi. Kanser hastalarının beslenmesinde ayrıca dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Prof. Dr. Sağlam, hasta ne kadar iyi beslenir, bağışıklık sistemi güçlü tutulursa tedaviyi daha rahat tolere edebileceğini söyledi. Kanser hastalarının beslenmesinde 'her şeyi abartmadan yapmak' kuralının hayatın her noktasında olduğu gibi burada da geçerli olduğunu aktaran Prof. Dr. Sağlam, "Bütün ürünleri bir anda kullanıp kan değerlerini düşürüp, 'Sirke yararlıdır' deyip, yemek borusunu yakıp tedavi alamaz hale gelen hastalar var. Önemli olan her şeyin oranına bakıp düzenli kullanmak" diye konuştu.*

TEK ŞART DOĞAL OLACAK

Kanser hastalarının beslenmesinde süt ve yoğurdun özel bir öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Sağlam, yoğurdun tüketilen besinlerdeki zehri tutarak, vücudun kaynaklarını yenilediğini belirtti. Prof. Dr. Sağlam, "Benzer şekilde çok iyi bir hayvansal protein olan yumurta da uygun koşullarda üretildiği takdirde mutlaka alınması gereken bir gıdadır" dedi.*

Tavuk için de aynı kuralın geçerli olduğunu ve tavuğun yarı sentetik et olarak üretildiğinde faydası olmadığını aktaran Prof. Dr. Sağlam, kuru fasulye, mercimek ve kemikli koyun etinin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Sağlam, kanser hastalarının beslenmesine ilişkin şunları söyledi:

"Balık da hastalarımızın mutlak tüketmesi gereken ürünlerden. Özellikle dip balıklarından kaçınmak gerekir. Karbonhidrat ve yağlı gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir. Hamur işleri kesinlikle yenilmemeli. Şeker hayatımızdan hemen hemen çıkarılması gereken gıdalardan. Kullanılacak ise en az işlenmiş hali ile kullanılması tercih edilmelidir. Makul ölçülerde tüketildiğinde bal, meyve ya da pekmezden alınan şekerden bir zarar gelmez. Ama ne olursa olsun saf alınmasından uzak durulmalıdır. Zeytinyağı faydalı bir gıda olmakla beraber 'Bolca tüketelim' diye bir yaklaşım da elbette hatalıdır. Yeterince tüketilmelidir, ama mutlaka soğuk sıkım sızma zeytinyağı olmalıdır."*

Meyvelerin de belli miktarda tüketilmesi gerektiğini, taze meyve suyu içmenin bir sakıncası olmadığını kaydeden Prof. Dr. Sağlam, fakat aşırıya gidilmemesi uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sağlam, vitamin kullanımının faydaları net olmamakla beraber D vitaminin özellikle meme kanseri, bağırsak tümörleri ve prostat kanserli hastalarda faydalı olduğunun gösterildiğini aktardı.

[ucluhaber]