2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    OzanA çevrimdışı Üyelik tarihi: 07.02.2007 Son online zamanı: 11.07.2013

    Mesajları
    0
    Konuları
    12067
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Bu yöntem verimi artırdı



    Topraksız tarım, katlı sistem ve kaya yünüyle üretim gibi birçok farklı yöntemi deneyen iki kardeş, yaratıcı fikirleri sayesinde verimi 3 kat artırdı.

    Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın eteklerine kurdukları seralarda meyve ve sebze yetiştiren iki kardeş, topraksız tarım ve katlı sistem ile verimi üç katına yükseltti.

    Seralarında daha önce 1 dönüm alanda 8-10 bin kök marul yetiştiren Mehmet ve Ferdi Demiroğlu kardeşler, topraksız tarım ve katlı sistem ile aynı alandan 30 bin kök marul elde etti. Mehmet Demiroğlu, kış koşullarında açık alanda yetiştirilemeyen marul, salatalık, domates ve biber gibi ürünlerin Antalya ve Mersin gibi sıcak iklimli bölgelerden ilçelerine geldiğini söyledi.

    Sistemin nasıl çalıştığını anlattı

    Yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanda ekim yaptıklarını belirten Demiroğlu, "Hidroponik olarak bilinen akarsu kültürü havuz sistemiyle suyu önce arıtıp daha sonra suya gübreyi ekleyip ters ozmos adı verilen sistemle bitkilere veriyoruz. Su havuz ya da borulardan bitkilerin köklerine ulaşıyor. Bitkiler yeteri kadar gübreli suyu bünyesine alıyor. Kalan gübreli su ise tekrar havuza geri geliyor. Bu yolla hem su hem de gübre zayiatı ortadan kalkmış, maliyet aşağı çekilmiş oluyor. Belirli zamanlarda makineler otomatik olarak bu suyu bitkilere pompalıyor. Açık alan ile sera içinde yetişen bitkilerin verimi arasında bir ay gibi bir farklılık yaratıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

    Denediğimiz yeni bir sistem ise Hollanda'dan getirilen kaya yünü. Bu kaya yününün içine dikilen marullar büyüme evresini tamamlaması ile marketlere satılmak üzere gönderildiğinde kaya yünü sayesinde rafta daha uzun süre taze kalıyor. Ayrıca bölgemizdeki hava sirkülasyonu sebze ve meyveye ayrı bir tat ve lezzet veriyor olması ürünün kıymetini artırıyor."






  2. #2
    fulbaibu çevrimdışı Üyelik tarihi: 23.06.2021 Son online zamanı: 23.06.2021

    Mesajları
    2
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Alıntı OzanA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster


    Topraksız tarım, katlı sistem ve kaya yünüyle üretim gibi birçok farklı yöntemi deneyen iki kardeş, sayesinde verimi 3 kat artırdı.

    Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın eteklerine kurdukları seralarda meyve ve sebze yetiştiren iki kardeş, topraksız tarım ve katlı sistem ile verimi üç katına yükseltti.

    Seralarında daha önce 1 dönüm alanda 8-10 bin kök marul yetiştiren Mehmet ve Ferdi Demiroğlu kardeşler, topraksız tarım ve katlı sistem ile aynı alandan 30 bin kök marul elde etti. Mehmet Demiroğlu, kış koşullarında açık alanda yetiştirilemeyen marul, salatalık, domates ve biber gibi ürünlerin Antalya ve Mersin gibi sıcak iklimli bölgelerden ilçelerine geldiğini söyledi.

    Sistemin nasıl çalıştığını anlattı

    Yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanda ekim yaptıklarını belirten Demiroğlu, "Hidroponik olarak bilinen akarsu kültürü havuz sistemiyle suyu önce arıtıp daha sonra suya gübreyi ekleyip ters ozmos adı verilen sistemle bitkilere veriyoruz. Su havuz ya da borulardan bitkilerin köklerine ulaşıyor. Bitkiler yeteri kadar gübreli suyu bünyesine alıyor. Kalan gübreli su ise tekrar havuza geri geliyor. Bu yolla hem su hem de gübre zayiatı ortadan kalkmış, maliyet aşağı çekilmiş oluyor. Belirli zamanlarda makineler otomatik olarak bu suyu bitkilere pompalıyor. Açık alan ile sera içinde yetişen bitkilerin verimi arasında bir ay gibi bir farklılık yaratıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

    Denediğimiz yeni bir sistem ise Hollanda'dan getirilen kaya yünü. Bu kaya yününün içine dikilen marullar büyüme evresini tamamlaması ile marketlere satılmak üzere gönderildiğinde kaya yünü sayesinde rafta daha uzun süre taze kalıyor. Ayrıca bölgemizdeki hava sirkülasyonu sebze ve meyveye ayrı bir tat ve lezzet veriyor olması ürünün kıymetini artırıyor."
    bu tarz haberler hep hoşuma gitmiştir. kendini sürekli geliştiren, araştıran üreticileri desteklemek lazım.

    Konu Sinan COSKUN tarafından (24.06.2021 Saat 16:24 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Koronavirüs balık tüketimini artırdı
    Genel forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23.04.2020, 22:40
  2. Karantina evde içki tüketimini artırdı
    Genel forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 06.04.2020, 22:09
  3. Market zinciri satışlarını artırdı
    Ekonomi forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 06.06.2018, 08:59
  4. Öğütme Prosesi Ve Un Verimi
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan elfida123
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 06.05.2013, 00:32
  5. Gıda Takviyesi Reklamları Denetimleri Artırdı
    Gıda Güvenliği forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.03.2013, 22:13

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed