Güneydoğu?dan çıkan ve tüm Türkiye?nin vazgeçilmez yemeklerinden biri olan çiğ köfte sağlığa zararlı mı?

Çiğ köfte, bulgur, kıyılmış et ve çeşitli baharatlarla hazırlanan ve Şanlıurfa?ya ait yöresel bir besindir. Urfa?dan çıkan ve tüm Türkiye?ye yayılan çiğ köfteye, artık her sokak başında açılan dükkanlarda rastlamak mümkün.

Çiğ köfte, içinde bulunan çiğ et sebebiyle başta tenyazis (bağırsaklarda oluşan bir hastalık) olmak üzere birçok hastalığa sebep olabiliyor. 2008?e kadar dükkanlarda etli olarak satılan çiğ köfte, Sağlık Bakanlığı?nın yaptığı düzenlemeyle artık içinde et bulunmadan imal ediliyor ve satışa sunuluyor. Aslında yediğimiz, çeşitli soslar ve katkı maddeleriyle çiğ köfteye benzetilmiş bir madde.

Etsiz çiğ köftenin içinde neler var?

Antep ve Urfa yörelerinde ?yağlı köfte? veya ?kel köfte? olarak geçen etsiz çiğ köftenin yapılışı, gerçek çiğ köftenin yapılışıyla hemen hemen aynı. İçinde sadece et bulunmayan etsiz çig köfte, bulgur, domates salçası, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar, maydanoz, limon suyu ve zeytin yağıdan imal ediliyor.

[ucluhaber]
Sağlığa zararlı mı?

İçinden sağlığa zararlı olduğu için et çıkarılmasına rağmen, etsiz çiğ köftenin de sıkıntıları olabiliyor. Bazı işletmeler, her ne kadar yasak olsa da etsiz çiğ köftenin içine et bulyon ve Çin tuzunu dahil ediyor. Uzmanlar, özellikle Çin tuzunun pankreas kanserine davetiye çıkardığı konusunda hemfikir. Et bulyonun içindeki katkı maddeleri de tam olarak eritilmediği için insan sağlığına zararlı olarak gözüküyor.