(HAMİ KARSLI USTA USULÜ) ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER:
½ kg.yağsız, sinirsiz dana eti
4 su bardağı ince, sert bulgur
7 çorba kaşığı isot (acı pul biber)
½ çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı karabiber
½ çorba kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
5 çay kaşığı nane
3 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
4-5 adet domates
2 baş sarımsak
2 adet orta boy kuru soğan
2 demet çok taze maydanoz
2 demet taze yeşil soğan
1 limon
Yeteri kadar marul (1-2 adet)
Y A P I L I Ş I :
Maydanoz ve yeşil soğan küçük küçük kıyılır, sonradan köfteye karıştırılmak üzere bir kapta bekletilir. Köfte dökerken eli ıslatmak üzere küçük bir kâseye bir limon sıkılır ve çalıştığımız tezgâha konulur. Kuru soğan ve sarımsaklar adeta mikroskobik denecek şekilde doğranır.(Sarımsak, bir döveç de de iyice dövülebilir) Domatesler –kabukları soyulduktan sonra- rendelenir. Tozu alınmış, ayıklanmış bulgura –et ve yeşillikler (yani maydanoz,yeşil soğan)hariç- diğer malzemeler katılarak 30-40 dakika yoğrulur. Sonra et ilave edilir ve yine 30-40 dakika yoğrulur. Maydanoz ve yeşil soğan katıldıktan sonra da biraz yoğrulur ve el limonla ıslatılarak ufak parçalar halinde sıkılır, servis tabağının üzerine serilen marulların üzerinde sofraya getirilir. Yenilmesi gecikirse bulgur şişmeye başlar ve köftenin nefaseti azalır. Çiğ köfteyi rakısız yemek günahtır(!) Ama lütfen rakıya buz atmayın. Sadece soğutun.
A f i y e t o l s u n.