Tuz tüketim miktarıyla ilgili Türkiye?de yeni bir tartışma başladı. Türkiye tüketimi azaltılmaya çalışılan tuzun doğru miktarıyla ilgili?

Az tuz tüketiminin düşük kan basıncına yol açarak başka kronik hastalıkları tetikleyeceği savunuluyor. Ancak uzmanlar günlük olarak tuzun ne kadar tüketilmesini tavsiye edeceklerinde kararsızlar. Halen yürürlükte olan kılavuzda önerilen miktar 50 yaş altı için 2500 miligram, 50 yaş üstü için ise 1500 miligram. Amerikan Kalp Enstitüsü, tuzun kan basıncını artıran etkisi nedeniyle önerilen miktarının daha da düşürülmesini talep ediyor.

Kanada'nın Ontario kentindeki McMaster Üniversitesi profesörlerinden Andrew Mente ise önerilen miktarın aşırı düşük kan basıncına yol açarak başka kronik hastalıkları tetikleyeceğini savunuyor. Prof. Mente, ABD ve Kanada'da günlük tuz tüketimi 3 bin 500 miligramın biraz üzerinde olmasına rağmen insanların çoğunluğunun sağlık sorunu yaşamadığına dikkat çekiyor ve "Günlük 3 bin miligramdan az tuz tüketimi çok tehlikeli" diyor.

Bazı diyetisyenler ve doktorlar ise genel bir tuz tüketimi tavsiyesinde bulunulmaması, insanların yapılacak tıbbi testlerin ardından doktorların tuz tüketim tavsiyesine uyması gerektiğini savunuyorlar.