6 sonuçtan 1 ile 6 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Sinan COSKUN

Konu: Dondurulmuş Gıda Sektörü

  1. #1
    Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sinan COSKUN çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.02.2007 Son online zamanı: Bugün

    Mesajları
    1655
    Konuları
    4126
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2737
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici

    Standart Dondurulmuş Gıda Sektörü


    DONDURULMUŞ**GIDA**SEKTÖRÜNÜN**TÜRKİYE’DE GELİŞEMEMESİNİN**NEDENLERİ


    HAMMADDE**SORUNU :

    Ülkemizin meyve sebze üretiminde sahip olduğu büyük potansiyele karşın, dondurulmaya uygun meyve sebze çeşitlerinin temininde zorluklarla karşılaşıldığı**bilinmektedir. Sorunun çözümünde en iyi yolun “Kontratlı**Ekimin “ yaygınlaştırması olduğunda birleşilmektedir. Dış pazarda talebi yüksek, ancak ülkemizde bugüne kadar yetiştirilmeyen bazı yeni ürünlerin (brokoli, Brüksel lahanası) ülkemizde üretiminin yaygınlaştırılması hususunda endüstri, Bölge Tarım Teşkilatlarının yardımını talep etmektedir. Örnek üretim ve dermantasyon metotları ile ülkemiz koşullarına uygun yeni varyeteler üreticilere tanıtılmalıdır.

    Son yıllarda sektörde gerçekleştirilen kapasite artışı , hammadde arzındaki gelişmenin çok üzerindedir. İşletmeciler bu nedenle hammadde fiyatlarında yüksek fiyat artışları nedeniyle satış kontratlarını yerine getirmekte zorlanmaktadırlar. GAP bu anlamda sektörün hammadde sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayabilir. GAP’ın sonuçlandırılması**taze meyve sebze üretiminde beklenen artışın ne şekilde değerlendirileceği konusunda somut projelerin geliştirilememiştir. Bu bölgede dondurma işlemine uygun gerek yerli gerekse yabancı meyve-sebze varyetelerinin yetiştirilmesi olanakları araştırılmalıdır. Ayrıca**yeni kurulacak olan dondurulmuş meyve-sebze işletmelerinin bu bölgede**yeni oluşturulacak hammadde bölgelerinin hemen yanında kurulmaları teşvik edilmelidir.

    TEKNOLOJİ**SORUNU :

    Son 7-8 yıl öncesine kadar sektörde ağırlıklı olarak “şoklama tünelleri”adı**verilen dondurma odaları başlıca dondurma sistemi olarak kullanıla gelmiştir. 1988 yılında sektörde toplam 8 adet IQF hattı mevcut iken, 1993 yılı ikici yarısı itibariyle bu sayının 25 ‘e yükseldiği belirlenmiştir. İşletmeler dış Pazar normlarına göre üretim yaptıklarından ekipman alımlarında son teknolojiyi seçmektedirler. Çeşitlenen ihracat kompozisyonu işletmeleri kapasite artırımına, yeni ön işleme hatlarının ilavesine ve makine ve ekipmanların yenilenmesine zorlanmaktadır. sonuç**olarak sektörün dondurmada uygulanan teknoloji açısından sorunu olmadığı , hammadde nitelikleri ambalaj taşıma sorunları dışında, gelişmiş ülke standartlarında dondurma işlemi uygulamakta olduğu söylenebilir. Buna göre, ülkemizde meyve sebzelerin IQF tekniğine uygun olarak dondurulmasında 70 ton/saat gibi azımsanamayacak önemde ve modern**bir kapasitenin mevcut olduğu belirlenmiştir.

    Ülkemizde şok dondurma (veya şoklama tüneli) denen blok dondurma amacıyla yaklaşık 15000m3 'lük bir hacim bulunduğu, bunun bir defada 7500ton kadar ürün alabileceği saptanmışsa da, bu yöntemle kaliteli bir**üretim olanaklı bulunmamaktadır. Ancak tekrar vurgulamak gerekir ki, ülkemizdeki dondurma tesislerinde dondurucuların en modern teknolojiye**sahip olmalarına karşın ön hazırlık cihazlarının gerek nitelik, gerekse nicelik açısından bunun gerisinde kalmakta olduğu saptanmıştır. Ayrıca, işletmelerde dondurma hattı ve muhafaza tesislerinin işletme ve bakımları konusunda teknik personel ve yetişmiş eleman sorunları bulunmaktadır. Soğutma teknisyeni yetiştirilmesi konusunda sektör devletin devletin ilgi**ve yardımlarını talep etmektedir.

    TAŞIMACILIK**SORUNU :

    Sektörün hammadde sorunlarından başka diğer önemli sorunu, ürünün fabrika çıkışından son tüketiciye kadar süren donmuş zincir serüvenin önemli bir halkası olan taşımacılık sorunudur. Ülkemizin düşük sıcaklıklı frigofirig kamyon filosu oldukça yaşlıdır. Özellikle yaz aylarında taze
    meyve-sebze ihracatının yoğunlaştığı dönemlerde taşıyıcı bulmakta büyük sorunlar yaşanmakta**olduğu**belirlenmiştir.

    Günümüzde özellikle Fransa ve Almanya tarafından zorunlu olarak istenen ATP ( gıda**maddesi**taşımaya**uygunluk**belgesi ) belgesi uygulamasının ülkemiz için önümüzdeki yıllarda ihracatın % 90’ının yöneldiği Avrupa pazarlarında önemli sorunlar yaratacağı açıktır.

    Havayolu, demiryolu ve özellikle oldukça ekonomik olan denizyolu donmuş taşımacılığı geliştirilmelidir.

    ARAŞTIRMA**GELİŞTİRME**SORUNU:

    Kar marjının çok yüksek olmadığı finansal açıdan diğer endüstrilere oranla**zayıf olan sektörde hemen hemen hiçbir firmanın AR-GE ünitesinin olmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin büyük bir kısmında, fabrika içinde bulunan küçük laboratuarlarda ancak rutin analizler yapılabilmektedir.
    TÜBİTAK bünyesinde, Marmara Araştırma Enstitüsü’ nde sektörle ilgili olabilecek**kimi çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Bu tür çalışmaların**endüstri ile bağlantılı ve pratiğe yönelik amaçlara yönlendirilmesi**gerekmektedir. Özellikle dondurmaya uygun çeşitlerin ve yetiştirme yörelerinin belirlenmesi**en önemli ihtiyaç olarak saptanmıştır.

    PAZARLAMA**SORUNU:

    Türk dondurulmuş meyve-sebze ürünleri Avrupa pazarında ihracatçıların anlaşmış**oldukları**acentalar vasıtası**ile pazarlanmaktadır. İhracatçıların**pazara**kendi markaları ile girmeleri oldukça**zordur. Avrupalı**ithalatçılar**pazarda**oldukça kuvvetli marka geliştirme**çalışmaları yürütmektedirler. Şuan için**pazara giriş**açısından**en faydalı**kanal**yeniden işletme tesislerine sahip ithalatçılara**yönelinmesidir. Zira bu tür**ithalatçılar**risk**almaktan kaçınacak**ve**gerektiğinde**ürünleri Pazar**normlarına**uygun olarak yeniden**işleyebileceklerdir. Ürün çeşidi arttırılmalı, yeni**karışımlar**üzerinde**çalışılmaktadır. Değişik sebze**karışımları**üretildiği taktirde, Avrupalı tüketici**tarafından**ilgi ile**karşılanacaktır. Sektörün yıllık**üretim**hacmi Avrupa ülkelerindeki üretim dalgalanmalarına**oldukça**duyarlıdır. Yoğun rekabetin varolduğu Avrupa ülkelerinde**ülkemiz dondurulmuş**meyve-sebze**ürünlerinin**rekabet şansı öncelikle, fiyatlarının oldukça makul düzeyde olmasına bağlıdır.





    perakendeci bunu beğendi.

  2. #2
    sssensei çevrimdışı Üyelik tarihi: 10.02.2007 Son online zamanı: 09.12.2010

    Mesajları
    2611
    Konuları
    54
    Eklentileri
    14
    Kredisi
    763
    Harcanan
    0
    Kalan
    763
    sanırım bunlarında kaynağı altyapı ve eğitim eksikliği


  3. #3
    Eagleking06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Eagleking06 çevrimdışı Üyelik tarihi: 21.02.2007 Son online zamanı: 20.08.2014

    Mesajları
    1820
    Konuları
    201
    Eklentileri
    5
    Kredisi
    322
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    bu konuda baya az kaynak varmis saol sinan asker


  4. #4
    Musa çevrimdışı Üyelik tarihi: 15.03.2007 Son online zamanı: 15.08.2020

    Mesajları
    372
    Konuları
    14
    Eklentileri
    8
    Kredisi
    405
    Harcanan
    91
    Kalan
    314
    paylaşım için sağol


  5. #5
    Yusuf Eliküçük çevrimdışı Üyelik tarihi: 13.02.2012 Son online zamanı: 13.02.2012

    Mesajları
    1
    Konuları
    0
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5
    Teşekkürler paylaşım için


  6. #6
    kerimerbay38 çevrimdışı Üyelik tarihi: 04.05.2013 Son online zamanı: 02.06.2014

    Mesajları
    24
    Konuları
    3
    Eklentileri
    3
    Kredisi
    155
    Harcanan
    0
    Kalan
    155
    Teşekkürler sayın kurucu.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Dondurulmuş Gıda Çözdürme
    Dondurulmuş Gıdalar forum içinde, yazan yldranyasemin
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.09.2020, 10:07
  2. Dondurulmuş gıda sektörü için DPT raporu
    Dondurulmuş Gıdalar forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 24
    Son Mesaj: 23.12.2014, 20:51
  3. Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.09.2012, 13:58
  4. Gıda Mühendisi Aranıyor (Dondurulmuş Gıda Sektörü)
    Ege Bölgesi forum içinde, yazan CEM1981
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 18.04.2011, 19:12
  5. Ab ülkelerinde ekmek sektörü ve dondurulmuş ekmek uygulamaları
    Un ve Unlu Mamüller forum içinde, yazan ckasnak
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05.03.2009, 01:09

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed