Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü?nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. FAO...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü?nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. FAO, bu yıl Dünya Gıda Günü ana temasını 'Aile Çiftçiliği' olarak belirleyerek, kampanya sloganını da ?Dünyayı Besle Yeryüzünü Önemse? olarak ilan etmiştir. Bu tema eşliğinde düzenlenecek olan etkinliklerin çiftçi aileleri ve küçük ölçekli çiftçiliğe teşvik uyandırması amaçlandığı da belirtilmiştir.

Dünya Gıda Günü?nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır. Gıda Günü etkinliklerinde,  gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılacak. Yaşanan krizlerin Dünyamızın birçok bölgesinde açlık üzerindeki olumsuz etkilerine bu günde değinilecek.



Birçok konunun gündeme geleceği Dünya Gıda Günü'nde, açlığın insanlar üzerindeki etkileri de gündeme alınarak bu etkilerin ölümcül hastalıklar doğurabileceği gerçeği de gündem konularından... Ayrıca konunun 'Aile Çiftçiliği' nin olması, tarladan çatala kadar tüm aşamalarda gıda güvenliğinin, gıda güvencesinin sağlanması ile halkın hem ucuz gıdaya hem de sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi amaçlanmaktadır. Güvenli, yeterli ve sürdürülebilir gıda arzının bir insanlık hakkı olduğu da unutulmamalıdır. Aile çiftçiliği hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biri olması da konunun önemni arttırmaktadır. Dünya Gıda Günü'nün amacına ulaşması için birçok kurum ve kuruluş destek vermektedir. Bilindiği üzere dünyada birçok insan gıda bulamadığından dolayı aç, birçoğu da ölümcül hastalığın pençesinde.

Bizlere de, bu anlamlı günün amacına ulaşması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek düşüyor.