5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    rosemant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    rosemant çevrimdışı Üyelik tarihi: 07.05.2008 Son online zamanı: 09.06.2015

    Mesajları
    234
    Konuları
    63
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    791
    Harcanan
    0
    Kalan
    791

    Standart dünya süt günü

    Süt: Her yaşta
    21 Mayıs Dünya Süt Günü sütün sağlık açısından önemini hatırlayıp, süt içmeyi güne yayılan bir alışkanlık haline getirmek için iyi bir fırsat. Süt, besin değeri açısından yılın her günü, günün her saati içilmeyi hak eden bir gıda maddesi.
    Türkiye yeteri kadar süt tüketmeyen bir ülke. Tüketici eğilimleri araştırmaları sütün az içilmesinin pek çok nedeni olduğunu gösteriyor. Tükettiğimiz az miktardaki sütün büyük bölümünü ise açıkta satılan sağlıksız süt oluşturuyor.
    21 Mayıs süt içenler, içmeyenler, ihmal edenler, önem verenler, süt yerine bir başka içeceği tercih edenler için anlam kazanması gereken bir gün. 21 Mayıs Dünya Süt Günü. Tüm dünyanın bu ortak gününde, insana doğumundan ölümüne karşılıksız sağlık vaat eden doğanın beyaz mucizesi ilgi bekliyor.
    Süt, karton ambalajda, sağlıklı koşullarda tüketime her an hazır haliyle günün her saati içilmeyi hak ediyor. Bununla birlikte Türkiye halen sütün az tüketildiği ülkelerden biri. Sütün yetersiz oranda tüketilmesinin yanı sıra temel sorun, toplam süt tüketiminin büyük bölümünü sağlıksız koşullarda sunulan açık sütün oluşturması.

    EN ÇOK ÇAY TÜKETİYORUZ
    Taylor Nelson Sofres firmasının (TNS) 2003 yılında yaptığı araştırmaya göre çay yüzde 79 oranı ile Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Çayı yüzde 41 ile kahve izliyor. Süt ise yüzde 22 oranında tüketiliyor. Süt yerine daha çok çay ve kahve tüketen toplumumuzda sütü günün belirli saatlerinde ve belli bir nedenle içme alışkanlığı hakim.
    Süt, sadece çocukluk döneminde sağlığa katkısı olan bir besin maddesi olarak algılanıyor o nedenle ilerleyen yaşlarda süt içme oranlarında düşüş görülüyor. Süt en fazla yatmadan önce ve kahvaltılarda tüketiliyor. Süt en çok çocuklar tarafından içiliyor ve ek besin olarak değerlendiriliyor. Sütü güne yaymak sağlıklı yaşamın gereği.

    GÜNDE 2 BARDAK SÜT
    Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Günde 2 bardak süt içerek; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75’i, fosforun %60’ı ve iyotun %25’i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise %77’si karşılanabilir.
    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütün temel 5 besin grubu içinde bulunduğunu, ayrıca sağlıklı beslenme rehberinde de günde 2-4 ölçü süt ve süt ürünü tüketilmesinin önerildiğini söyledi. Ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Besler, “Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Bu, içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunda günde mutlaka 2 su bardağı süt tüketilmeli” diye konuştu.

    SAĞLIKSIZ BİR ALIŞKANLIK: AÇIK SÜT
    Türkiye’de toplumun yeterince süt tüketmediği yapılan anket çalışmalarında ve araştırmalarda elde edilen sonuçlarda görülüyor. Yetersiz süt tüketmek kadar toplum sağlığını tehdit eden bir başka önemli konu da açık süt tüketimi. Sütün kapıya kadar gelmesi, kapıdan tencerelere alınması ve kaynatılması çok yaygın bir alışkanlık. Türkiye’deki sütlerin yüzde 68’si halen bu yöntemle tüketiliyor.

    Oysa sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte, sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşıyor. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içindeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşıyor. Sütten bulaşması olası hastalıklardan korunmanın yolu ise aseptik karton ambalajlarda sunulan UHT Uzun Ömürlü sütü tercih etmek. UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, açılmadığı sürece ürünün tazeliğini dört ay süresince koruyan aseptik karton ambalajın atındaki logodan tanımak mümkün.

    NEDEN SÜT İÇSEK, NASIL BÜYÜSEK?
    Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı.
    Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor.
    D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin de saç ve deri sağlığı için önem taşıyor.
    B2 vitamini özellikle önemli, büyümeyi hızlandırıyor...

    Sütün faydaları saymakla bitmez...
    Sindirim sistemini düzene sokar.
    Büyüme ve gelişmeyi destekler.
    Dişleri korur ve çürükleri önler.
    Hücre ve doku oluşumunda rol alır.
    Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
    Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur.
    Kilo kontrolü kolaylaştırır.
    Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır.
    Hücreleri onarır.
    Kemikleri sertleştirir.
    Bağışıklığı güçlendirir.






  2. #2
    AlgaReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlgaReN çevrimdışı Üyelik tarihi: 26.03.2007 Son online zamanı: 12.01.2021

    Mesajları
    124
    Konuları
    24
    Eklentileri
    17
    Kredisi
    868
    Harcanan
    8
    Kalan
    860
    21 Mayıs Dünya Süt Günü

    Sütün, Tarımsal Üretim ve İnsan Beslenmesi Açısından Son Derece Stratejik ve Vazgeçilmez bir Ürün Olduğu Belirtildi.
    21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür ve Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Esin Aysan ortak bir basın açıklaması yayınlandı. Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketiminin yıllık 250 ile 300 litre arasında değişirken, Türkiye'de bu rakamın ortalama 130-140 litre ile sınırlı kaldığı belirtilen açıklamada, "Sanayide işlenen süt miktarı toplam üretimin yüzde 40'ı civarında bulunmaktadır. Bunda en önemli faktörler, süt üretimindeki sorunlar, kayıt dışılık, süt fiyatlarının yüksekliği ve süt tüketiminin özendirilememiş olmasıdır" denildi. Çok sayıda, çoğu küçük ölçekli ve örgütsüz bir yapılanma içerisinde olan süt üreticilerinin, aracılara teslim olarak ürünlerini düşük fiyatlarla pazarladığını belirten Ziraat ve Gıda Mühendisleri şube başkanları, "Ancak tüketiciye ulaşan süt fiyatının düşük olduğunu söylemek mümkün değildir. İnsanların yeterli ve dengeli beslenmesinde hayvansal kaynaklı gıda maddelerinin önemi herkes tarafından kabul edilmektedir. Hayvansal kaynaklı bir gıda maddesi olan süt ve yoğurt, peynir, ayran, tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri, içindeki besin öğeleri dolayısıyla insanların beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde bebeklik çağında vazgeçilmez bir gıda olarak tüketilen süt, yıllar geçtikçe yerini başka besinleri bırakmakta ve gerektiği kadar tüketilmemektedir. Bu da ilerleyen yaşlarda kemik erimesi başta olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkartmamaktadır. Oysa süt,sahip olduğu vitaminler ve besin değerleri açısından mucizevi bir etkiye sahip. Süt, bütün besin maddelerini, gerekli olan vitaminleri, enzimleri ve daha bir çok yaralı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı olma özelliğine sahip" dediler.Kalsiyum, protein, A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin, büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı olduğu belirtilen açıklamada, büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adayları ve yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerektiği kaydedildi. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyumun, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynadığının bilindiği belirtilerek, "A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor .B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine, gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin,saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini ise büyümeyi hızlandırıyor. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen kemik erimesi sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık vermesi gerekiyor.Yeterli ve dengeli beslenme için günde en az bebeklerin 750 gram, çocukların 300-350 gram, gençlerin 350 gram, yetişkin ve yaşlıların 250-400 gram, hamile ve emzikli kadınların ise 500 gram içme sütü veya aynı miktarlarda süt içeren yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tüketmesi gereklidir" denildi.
    (AV-SÇ-Y) 21.05.2008 (İhlas Haber Ajansı)


  3. #3
    rosemant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    rosemant çevrimdışı Üyelik tarihi: 07.05.2008 Son online zamanı: 09.06.2015

    Mesajları
    234
    Konuları
    63
    Eklentileri
    15
    Kredisi
    791
    Harcanan
    0
    Kalan
    791
    Son dönemde et fiyatlarında görülen artış eğilimi ile ülkemiz et ithalatı yapma noktasına getirilmiştir. Bunun ortaya çıkmasında fiyat spekülasyonları olduğu kadar hayvancılığın geliştirilmesi için uzun vadeli ve istikrarlı politikaların uygulanamamış olması ve bu spekülasyonları önleyecek “Müdahale Kurumları”nın bulunmayışı da önemli bir etkendir. Süt hayvancılığı ülkemizde et hayvancılığını besleyen önemli bir üretim dalıdır. Süt hayvancılığının sorunları ile et hayvancılığının sorunlarının birbirinden ayrılamayacağı; sorunlar bir bütün olarak ele alınmadıkça çözüm üretilemeyeceği görülmelidir. Süt ile et arasındaki doğrudan birbirini etkileyen sorunların en aza indirgenmesi ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına engel olunması önümüzdeki dönemde en önemli politika önceliklerinden olmalıdır.

    Kontrol ve denetimin etkinliği, üreticinin bilinç düzeyinin yükseltilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve tüketicinin kaliteli ve güvenli hayvansal ürünlere mümkün olan en ekonomik biçimde ulaşmasının sağlanması için gereken politikalar, ilgili tüm tarafların katılımı ile belirlenmeli ve bu amaca yönelik yeterli kaynak ayrılmalıdır.

    BAŞTA SÜT OLMAK ÜZERE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR BİÇİMDE ÜRETİLDİĞİ VE TÜKETİLEBİLDİĞİ BİR ÜLKE OLMAK MÜMKÜNDÜR.

    P. ATAMAN


  4. #4
    EiNA çevrimdışı Üyelik tarihi: 20.05.2010 Son online zamanı: 07.07.2010

    Mesajları
    5
    Konuları
    0
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55
    Teşekkürler


  5. #5
    Sinan COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sinan COSKUN çevrimdışı Üyelik tarihi: 06.02.2007 Son online zamanı: 03.12.2021

    Mesajları
    1656
    Konuları
    4126
    Eklentileri
    51
    Kredisi
    2737
    Harcanan
    Yönetici
    Kalan
    Yönetici
    Sayın EİNA mesajların sağ alt köşesinde "Teşekkür Et" butonu var. Eğer yorum yazmayıp sadece teşekkür etmeyi düşünüyorsanız bunu kullanınız. Böylece forum kirliliğinide engellemiş oluruz..

    - -

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. 21 Mayıs Dünya Süt Günü
    Dünya forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 20.05.2016, 15:39
  2. Dünya Süt Günü
    Hayvancılık forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 18.05.2016, 12:56
  3. Bugün 'Dünya Arı Günü'
    Hayvancılık forum içinde, yazan OzanA
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.05.2015, 14:30
  4. Dünya Gümrük Günü
    Türkiye forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.01.2015, 14:33
  5. Dünya Çevre Günü
    Dünya forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05.06.2014, 11:24

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed