Dünyanın en pahalı bitkisi olarak bildiğimiz safran, kozmetik, ilaç, gıda gibi birçok alanda kullanılmakta. Safranın ülkemizde 1400?li yıllardan itibaren üretimine başlandığı öne sürülmekte. Gıda gibi birçok alanda da kullanılabilen safranın Türkiye?deki çeşidi , Eskişehir'deki GKTAEM çalışmaları sonucu dünyada bu alanda tescili sağlanan ilk alt tür oldu.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabildiği ifade edilen safranın üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı daralan ve Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki bazı köylerde yetiştirilen safranla ilgili 2002 yılında GKTAEM tarafından çalışma başlatıldı.

Konu ile ilgili açıklamarda bulunan Enstitü Müdürü Sabri Çakır, 12 ilde tarımsal araştırmalar yaptıklarını belirterek, başta tahıl olmak üzere 151 çeşidi geliştirip tescil ettirdiklerini öne sürdü. Enstitünün Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Birim Sorumlusu

İsmail Kara ise safranın dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer aldığını vurguladı. Ayrıca Kara, bu bitkinin kilogramının Safranbolu'da 20 bin liradan satıldığını dile getirerek diğer bazı ülkelerde değerinin ise İran'da 8-10 bin, İspanya'da 7-8 bin, Fransa'da 42 bin lira olduğu bilgisini paylaştı.

"Karaarslan" çeşidinin mevcut popülasyondan daha yüksek verim sağladığını bildiren Kara açıklamasına şu sözlerle sürdürdü:

"Uluslararası tescil kurumu olan Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından 2 yıl denemeye tabi tutulduktan sonra Türkiye'nin ilk safran çeşidi tescil ettirdik. Dünyada safranda tescilli tek çeşidi olan ülke durumundayız. Yeni safran çeşitleri geliştirmeye devam edeceğiz".



Birçok alanda kullanıma elverişli olan safran bitkisinin yararlarından söz edecek olursak;

- İştah ve stresi düzeltmede,

- Kanserli tümörü küçültmede,

- Göz hastalıklarındaki ilerlemeyi yavaşlatmakta,

- Kalbe kuvvet vermede ve

-Kabızlığı gidermede etkili olduğu bilinir.

Safran üzerine yapılan çalışmalar sonucunda obeziteyi önleyebildiği sonucuna varıldığı iddia edildi.

Araştırma şu şekilde;
ABD'de safran üzerine bilimsel çalışmalar yoğunlaşmıştır. Amerika'da yapılan plasebo kontrollü yeni bir çalışmada, günde 176.5 mg safran tüketen kişilerin; yüzde 55 oranında sağlıksız atıştırmalardan vazgeçtiği, dolayısıyla kilo kaybettiği görülmüştür. Bu sayede de safran tüketimiyle obezitenin önlenebileceği öngörülmüştür. Safran geleneksel halk hekimliğinde tıbbi kullanımı ile uzun bir geçmişe sahiptir. Yapılan çalışmalarda safranın; depresyon ile mücadelede, anksiyete ve duygusal kontrol yönetiminde etkili olduğu görülmüştür. Bazı araştırmalarda da; safran özü bileşenlerinin antikanserojen (kanser bastırıcı) olduğu ve antioksidan özelliklere sahip olabileceği sonucuna varılmıştır.