Bugün California Walnut Commission tarafından Radisson Blu Hotel?de gerçekleşen etkinlikle cevizin sağlık ve beslenme avantajları ile mutfaklardaki kullanımı masaya yatırıldı.

Bugün California Walnut Commission tarafından Radisson Blu Hotel?de gerçekleşen etkinlikte, cevizin sağlık ve beslenme avantajları ile mutfaktaki kullanımı masaya yatırıldı.

Etkinlikte, Prof. Hikmet Boyacıoğlu cevizin sağlık açısından avantajları hakkında yapılan son araştırmaları sundu. Boyacıoğlu sunumunda, cevizin Mezopotamya kökenli olduğunu belirterek günümüze kadar ulaşmasındaki faktör olarak kabuklarını gösterdi. Ayrıca Boyacıoğlu, cevizin kuru gıda olmasının saklanabilirliğini artırmada büyük avantaj sağladığını da dikkati çekerek cevizin yağ içeriğine değindi. Yağ içeriğinin yüksek olduğu bilinen cevizin tüketimine dikkat edilmesi ile kilo alımına yol açmayacağını da belirtti. Boyacıoğlu, geleneksel tıp alanında da cevizin çok fazla kullanıldığını ekledi.



Cevizin üretimi, dünyada ve Türkiye?deki kullanım alanları ile ilgili olarak bilgiler veren California Walnut Commission temsilcileri, cevizin Türk tüketicileri tarafından sağlıklı, besleyici ve keyifli bir atıştırmalık olarak değerlendirildiğini bildirdi. Ayrıca temsilciler, Türkiye?deki tüketicilerin baz alınarak yapıldığı araştırmada cevizin kullanıldığı alanları şu şekilde sıraladı;

- Araştırmaya katılanların yüzde 82?si cevizi unlu mamullerde kullanıyor,

- Araştırmaya katılanların yüzde 72?si cevizi atıştırmalık olarak tüketiyor.

- Araştırmaya katılanların yüzde 57?si cevizi salata, çorba gibi ürünlere katarak tüketiyor.

Amerikan Kalp Vakfı tarafından  ?kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri? konusunda sertifikalandırılan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından kalp krizi riskini azaltabileceği konusunda onay alan ceviz, fonksiyonel bir gıda olarak biliniyor.



Ceviz Üzerine Yapılan Araştırma Sonuçları


- Bir kişinin beslenmesine ceviz dahil edildiğinde, hâlihazırda kalp hastalığı olanlara fayda sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de kayda değer oranda azaldığı gözlemlendi.

- Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım 2014 tarihli sayısında çıkan bir makalede, Pennsylvania State Üniversitesi, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yağında bolca bulunan a-Linolenik Asit (ALA) alan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin azaldığı sonucuna ulaştılar.
- Journal of Alzheimer?s Disease?de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ise, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olabilir.

- New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda değer iyileşme görüldüğü gözlemlendi.



Etkinlik, katılımcılara pişirme gösterisi yapılması ile birlikte cevizin farklı kullanımlarından örnekler sunularak son buldu.